Nista nije bilo izvuceno iz konteksta, a tvoji citati iz istog teksta nemaju veze sa onim sto sam ja naveo.
Nigde nisam ni napisao da je izvučeno iz konteksta, ali citati koje sam ja naveo daju jasniju sliku o stavu koji iznosi autor, tj. grupa.
Ovde autor samo dokazuje da Srbi ne osecaju hriscanstvo kao svoju veru, jer da je tako, pokazali bi postovanje prema njemu.
Upravo tako, samo si izgleda propustio konstrukciju rečenice da primetiš, koja implicira poštovanje prema veri, bilo kojoj, u smislu religijske tolerancije. To isto je moglo da se kaže znatno drugačije.
Ovde se, koliko vidim, osudjuje nasilno pokrstavanje drugih naroda i nametanje svoje vere drugim narodima - nesto za sta je autor optuzio Latine, Grke, Germane, Skandinavce, zaboravljajuci pritom da su i Sloveni vodili osvajacke ratove, pa i vrsili genocid (primer Rusi u osvajanju Kavkaza i Sibira).
A zar to nije za osudu? Uzgred, kada su Rusi osvajali Kavkaz i Sibir, koje su vere bili?
Da ne bude posle da izvlacim iz konteksta da bih ostvario poentu. Ono sto sam izneo je stav autora - navedeni narodi su nasi neprijatelji. E jedino mozda nisam dao ispravan epitet, sovinista je mozda prejako, ali govor mrznje bi bilo adekvatno.
Zar pomenuti narodi (sa izuzetkom Jevreja, na koje autor misli kada pominje Semite) nisu bili naši neprijatelji i zar neki od njih još uvek nisu naši neprijatelji?

Šovinizam veze nema sa tekstom koji navodiš, a što se tiče govora mržnje, pominjanje istorijskih činjenica, teško da može da se podvede pod govor mržnje.
Uzgred, nekako si propustio da primetiš da se autor zalaže sa versku toleranciju.
Medjutim, to nema nikakve veze s tobom, daleko od toga. Samo sam hteo da demonstriram sta se dobija kad neko generalizuje.
Izvini, a šta si tačno demonstrirao?
Je l' to neko tvoje pravilo? Ja sam mislio da je dovoljno moje i tvoje iskustvo na ovom forumu. Zaboravio sam da navedem jos ateista koji su apsolutno svesni da sve religije nisu iste: Nina, Jerohinac, Bulletdodger, ma skoro svi. Znas i sam da na ovom forumu vecina ateista zna da sve religije nisu iste, ali pokusavas to da osporis "nedostatkom statistike".
Nije to moje pravilo, samo očekivanje da iza tvrdnje koju iznosiš ipak stoje neki podaci.
Da li tvoja tvrdnja tačna ili ne, ja zaista ne znam, zbog toga sam i tražio neku statistiku.
Kako sam ranije imao dosta drugačije stavove o ateistima, koji su radikalno izmenjeni iskustvom kontakta sa značajnijim brojem ateista, odlučio sam da više ništa ne pretpostavljam, niti
a priori tvrdim u vezi ateizma.
Uzgred, ti svoje zaključke zasnivaš na ponašanju ateista na ovom forumu. Može biti da su tvoji stavovi tačni u odnosu na njih, ili u odnosu na ateizam u celini, ali ne mora da znači.
Ono što ja osporavam je tvrdnja da je tvoj stav ispravan, dok se ne vide neki konkretni podaci.
Pa sta? Sta je onda tvoja tvrdnja trebalo da znaci? "Ateisti mi se obracaju kao hriscaninu." Pojedini ateisti? Svakako ne. Takva tvrdnja ne bi imala nikakvu tezinu u raspravi, nista ti ne bi koristila. Hteo si da kazes da ti se znacajan deo ateista tako obraca. Tj, kvantifikator se u tvojoj poruci podrazumevao.
Moja izjava svakako nije bila jednoznačna, tj. može da znači
svi ateisti,
neki ateisti,
pojedini ateisti,
deo ateista,
većina ateista, itd.
Da si mi prebacio nepreciznost, svakako bi bio u pravu, ovako nisi.
Mozemo li da razgovaramo bez ovakvih cepidlacenja ubuduce?
Ne možemo.
Veoma sam se iznenadio kad sam ovo procitao. Ovakva izvodjenja mi ne lice na tebe.
Da bi po svaku cenu ostvario cilj i dokazao nesto sto se ne moze dokazati ni pokazati, namerno govoris o hriscanstvu uopste, zanemarivsi pritom cinjenicu da hriscanstvo kao religija nije jedinstveno.
Nije ni ateizam.
Dakle, postoje pravoslavci, katolici, protestanti, i sta ti ja znam sta sve ne. Svaka od tih denominacija ima svoje jedinstvene dogme i one nisu stvar izbora, niti individualna stvar kako si to hteo da prikazes tvrdeci da su hriscani i oni koji veruju u bezgresno zacece i oni koji ne veruju u to. Oni jesu hriscani, ali nisu pravoslavci ako ne veruju u bezgresno zacece. U daljoj raspravi bih te zamolio da se drzis jedinstvenih nominacija, jer ne postoji "hriscanska crkva".
Ti baš ne shvataš analogiju?

Hrišćanstvo je analogno ateizmu.
Dogma o Isusu, koja važi za sve hrišćane, je analogna dogmi o neverovanju u božanstva, koja važi za sve ateiste - to su dogme koje ih određuju.
Dogma o bezgrešnom začeću Bogorodice važi samo za neke hrišćanske denominacije, baš kao što i ateistička dogma da su sve religije iste važe samo za neke ateiste. Na ovom mestu bih mogao upotrebiti izraze kao što su militantni ateisti, antiteisti, ili nešto slično, ali nisma siguran koliko ti izrazi dobor opisuju pojavu. Pri tome i militantni ateisti i antiteisti su svakako ateisti, baš kao što su pravoslavci hrišćani.
Ne znam da li gresis, ali cak i ako jesam, ateizam nije nikakva denominacija i nema dogme, sto cu odmah i pokazati.
Nisam nigde ni tvrdio da je ateizam denominacija.

U vezi ateističkih dogmi... ne moraš mene da poslušaš, poslušaj ateistu:
Verujem da bi posle procitanog Starog zaveta, promenio svoju hirscansku dogmu, pa bi prihvatio tu, tzv. ateisticku koja se sastoji samo od nekoliko reci.
Ovo sam vec objasnio. Ne postoje vazne i manje vazne dogme. Sta mislis zasto postoji toliki broj denominacija? Zasto pravoslavci i katolici ne smatraju ove druge istom religijom? Pa upravo zbog razlicitih, "nevaznih" dogmi! Da su nevazne, ne bi se zbog njih spaljivali ljudi, vodili ratovi, bacale anateme, i sta ti ja znam sta jos! Ergo, ova tvoja tvrdnja ne stoji. Ateizam nema nista slicno ovakvim dogmama.
Ako hrišćanin ne veruje u dogmu u bezgrešnom začeću Bogorodice, on i dalje može biti hrišćanin, ali ako ne veruje u dogmu o Isusu, to više ne može biti.
Ne čini li ti se da postoji razlika u bitnosti izmešu pomenute dve dogme?
U ateizmu analogne bi bile dogme da su sve religije iste i neverovanje u božanstva, respektivno.
Tu sam te cekao.

Dogma je stav
u koji se ne sme sumnjati, a ateista
sme da sumnja da postoje bozanstva, i opet ce biti ateista. Kad bi se nasao dokaz da ona postoje, mozda bi i poverovao, zasto da ne?! Dogma podrazumeva iskljucivost.
Da ti navedem primer - hriscanin ima dogmu da je Isus vaskrsao i on nju ne sme cak ni da preispituje ako misli da bude hriscanin. Ateista, s druge strane, nije nicim ogranicen, on samo jos uvek nije naisao na validan dokaz da bozanstva postoje, ali dopusta da mozda nije u pravu, dovoljno je dokazati postojanje ma kog boga.
Očigledno ne pratiš šta ateisti pišu, tj. uzimaš kao uzorak pisanje pojedinih ateista, smatrajući da se to odnosi na sve ateiste.
Sa druge strane, ja sam, na ovom forumu, pročitao tvrdnje ateista da božanstva ne postoje.
Dalje, koliko ja znam i hrišćani mog da sumnjaju u svoje dogme, pa odu kod duhovnika na ispovest i razgovor.
Problem je u nepostojanju adekvatnog izraza za stavove koje ljudi ne menjaju cak i kad im se ukaze na njihovu neosnovanost ili cak neispravnost. "Dogma" je nesrecan izbor upravo zbog ovog "ne sme se sumnjati". Vidis kako u toj definiciji dogme imamo kao neku naredbu, kao da neko drugi propisuje sta se sme, a sta ne. Nije ni cudo, jer se dogme uvek vezuju za organizacije koje svojim clanovima nalazu u sta treba da veruju, dok ljudi koji imaju svoje "licne dogme" sami biraju da ih ne preispituju iz raznoraznih razloga. Medjutim, ne verujem da ces se odreci tog termina jer ti odgovara da bi mogao i dalje da tvrdis da je ateizam "avramska religija s jednim bogom manje" i koristis sintagmu "ateisticki talibani".
Koliko ja znam, postoje i ateistička udruženja i organizacije, od kojih neke upravo promovišu dogme koje sam naveo kao ateističke.
Ukoliko se tvoja tvrdnja bazira na ideji o nepostojanju ateitičkih organizacija, ista je pogrešna.
Kada na sajtu pravoslavnih talibana naletim na tekst koji daje savete o načinu razgovora sa "bezbožnicima", koji se odnosi na ateiste, a na sajtu ateističkih talibana naletim na tekst koji daje savete kako razgovarati sa vernicima, pri čemu se u oba teksta nalaze praktično isti stavovi i iste ideje i isti način komunikacije i isti stepen fanatičnosti, zaključak je prilično lako izvesti.