Ateizam

Obersturmfuehrer:
samo sto ja ne kazem da ona brine...
ja kazem - ona jeste, i sada, mi uticemo na nju, a ne ona na nas...u tom slucaju se ona moze nazvati posmatracem...
A kad objašnjavate evoluciju kažete da se majka priroda lepo pobrinula... Zatim sledi vaša zadivljenost kako se ta mrtva priroda sama od sebe osmislila i izdignula u visokoharmonični živi svet. Pa, zar ne vidite da, čak i to tumačenje, mora dati svest i dušu toj prirodi.

vujadin:
То не може значити да је твој јеша Бог него да он мисли или да сам себе сматра Богом
au kako si ti pokvaren chovek :D

a slazem se da karpenter nije bog 8)

pazi sad ovaj post

vujadin:
Нисам мислио да ћу оволико научити из историје у своје старе дане, али оно што сам пре научио не би мењао за ово што сам сад научио ни уз придав. Ипак морам признати да има неке логике у свему. Прво што ми је пало у контрадикцију су разни аватари, који не морају значити ништа, али на пример нисам нигде приметио да неко помиње Египћане, па ни они сами, да су постали од Хомосапиена или Мајмуна. Да ли то значи да ми познамо постојање света боље него они и ако су они много ближи Хомо-Мајмунима, временски, или Богу него ми, и зашто су се Фараони сматрали Боговима, уместо неким другим бићима. И море других записа са хироглифима и знаковима. Не, има нешто што није логично у данашњим проучавањима постанка света, и зато није корисно тражити истину по жељи него по истинитости.

a ovo dokazuje shta???
nemoj da se pravish blesav, ne prilichi ti 8)

ristob:
A kad objašnjavate evoluciju kažete da se majka priroda lepo pobrinula... Zatim sledi vaša zadivljenost kako se ta mrtva priroda sama od sebe osmislila i izdignula u visokoharmonični živi svet. Pa, zar ne vidite da, čak i to tumačenje, mora dati svest i dušu toj prirodi.
mrtva priroda :D
jel to neki akvarel il ulje???

elem... odgovora na pitanje "A gde je tu Jesha Karpenter?" i dalje nema... :roll:

Obersturmfuehrer:
a sta ako je sve ovo gde mi zivimo i KAKO zivimo od djavola? sta ako je biblija, zapovesti i sve ostalo samo prefinjen nacin da te satana i djavo uzmu pod svoje? sta ako postoji samo djavo, ako ne postoji bog?
DOBRO može postojati i BEZ ZLA (djavo) - samo se neće *zvati* DOBRO, jer nema potrebe za razlikovanjem, jer je ionako jedino što postoji...Samo kada nastane ZLO, nastane i potreba da DOBRO dobije NAZIV = "DOBRO".
Dakle, APSOLUTNO DOBRO je moralo postojati PRE APSOLUTNOG ZLA. Zlo samo po sebi ne može opstati bez dobra, jer je DESTRUKTIVNO - kada ZLO ne bi imalo DOBRO kao protivnika, i samo bi izgubilo SMISAO, okrenulo bi se samo protiv sebe, i uništilo samo sebe.
Što se tiče Biblije, Biblija je Božija Reč, to se vidi u njenoj jedinstvenosti (madaće ovde neki reći da je ovo lupetanje, a to je razlog zato što je nisu dobro čitali). Iako se sastoji od šezdeset šest individualnih knjiga, pisana na tri kontinenta, na tri različita jezika u periodu od preko 1500 godina, od strane 40 autora (koji su došli iz različitih društvenih slojeva), Biblija ostaje jedna jedinstvena celina od početka do kraja bez kontradiktornosti. Ova jedinstvenost je karakteriše u odnosu na sve druge knjige i dokaz je božanskog porekla reči, pošto je Bog pokrenuo ljude na takav način da su zapisali same Njegove reči.
Zbog svoje važnosti i svoje tvrdnje da je Božija Reč, Biblija je pretrpela više ogorčenih napada i pokušaja uništenja nego bilo koja druga knjiga u istoriji. Od ranih Rimskih imperatora kao što je Diklecian, do komunističkih diktatora i ateista i agnostika modernog doba, Biblija je izdržala i nadživela sve svoje napadače i još uvek je najizdavanija knjiga na svetu.
Nekog stalno muči stih gde se sotona obraća Evi gde spominje BOGOVE.
Na ovo je odgovoreno X hiljada puta do sada...
Scutum-Fidei-Arma-Trinitatis.png

I trougao ima tri strane - ali to ne znači da je svaka od tih strana - trougao za sebe...

Karta za igranje, ili list papira - oba imaju po 2 strane - ali to ne znači da, ako gledaš jednu od tih strana, gledaš POSEBAN, DRUGI papir...

To je isti list papira - samo gledaš drugo lice tog papira...

ristob:
Problem je što ateisti izvode apriori zaključak da Bog, kad bi postojao, ne bi stvorio ovakav svet, nego nekakav kakav bi oni željeli. U tom pogledu misle da Bog ne bi napravio čoveka koji je sposoban da ubija druge ljude i nanosi im razna zla. Zato odbacuju svaku pomisao da Bog postoji. Međutim, činjenica je da ljudi poseduju slobodnu volju. Njima je dato da rade sve što im se, po toj slobnoj volji, prohte. Ali, sve što bi željeli ne mogu počiniti, jer svaka njihova radnja lančano podleže sankcijama. Zašto žmurite na činjenice da se svako zlo kažnjava, a svako dobro nagrađuje. Kad je tako, da li bi se to moglo spontano, samo od sebe i slučajno događati? Primeri su svukuda, u svakodnevnom životu i ne mogu se negirati.
Prvo, veoma je čudan taj Kreator koji svoju kreaturu napravi kao "kroz tarabu", i da te podsetim "po sopstvenom liku", pa ga pusti da radi šta hoće. Zato je meni sasvim jasno da je to, kako sam rekao ranije, samo krpljenje rupa na vreći koja puca na sve strane.
Što se tiče ovog što sam naglasio, tu se opet spotičemo o iste stvari o koje smo se spoticali i pre neki mesec kada smo počeli rasprave. Ja uopšte ne žmurim nego širom otvorenih očiju pokušavam da vidim kazne i nagrade, ali badava, ne vidim. Vidim samo da su kažnjeni oni koje zakon potera, ili je i to Božija kazna. Zato nabroj primere iz tvog okruženja ili neke opšte poznate primere pa da vidimo. Nemoj samo da mi navodiš ona s.... iz "Zločina i kazne", i slične literature.

Oh well uzmimo da se taj princip kažnjavanja može upotrebiti na zreloj i samosvesnoj osobi.U tom slučaju šta ćemo sa decom nastradalom bilo u ratovima,nesrećnim slučajem,bolesti itd.Da li su ta deca kažnjena ili je to puki slučaj?

Šakal:
Hm...a sad,malo ozbiljno...:lol:
Dakle Bog je taj koji ne čini zlo već samo dobro...lepo...mislim,lepo bi bilo i trebalo bi da bude tako...ali avaj,opet mina,mislim da u Bibliji...u tom vašem svetom vam pisaniju lepo piše kako je taj dobroćudni dobročinitelj pomlatio sve živo u Sodomi i Gomori...zar neko...ko bi trebao biti simbol dobra i stvaranja može da dozvoli sebi luksuz i uništava...kakva samovolja...pa zar Bog treba da bude samovoljan,besan,loš,zao,egoista,sujetan...svetao primer...nema šta...hm...ah,pa da...ma Božidar je činio samo dobro reče Jov...ccccc...užas i pljuc.
Biblija je puna primera kako Bog osudjuje greh u ljudima, a sa druge strne štiti svoje. U potopu je celo čovečanstvo uništeno zbog svoje ZLOBE i samo je osam ljudi spašeno. On mrzi svaki greh i svako će pojedino NEDELO osuditi. Čak i danas bi mogao da uništi cele narode. Nemci su posebno zgrešili protiv Boga jer se u doba trećeg rajha (carstva) razvio radikalni program iskorenjavanja Jevreja. Četrdesetogodišnja podela Nemačke i gubitak istočnih područja jasna je osuda za to. Bog je mogao i uništiti ceo narod, ali Njegova milost je bila tolika da to nije učinio, verovatno zato što je bilo i dosta pravednih Nemaca.
Sodoma i Gomora ne bi bile uništene da je u njima bilo barem 10 pravednika (pos. 18,32). Ne dodje li do osude trenutno, to je božija milost. Ipak, svako jednom mora položiti račun za svoj život, kako VERNICI (2 kor 5,10) tako i NEVERNICI (heb 9,27).

Goddess of the far east:
Oh well uzmimo da se taj princip kažnjavanja može upotrebiti na zreloj i samosvesnoj osobi.U tom slučaju šta ćemo sa decom nastradalom bilo u ratovima,nesrećnim slučajem,bolesti itd.Da li su ta deca kažnjena ili je to puki slučaj?
To što si napisala je ljudska ruka uradila.
Naravno da deca nisu kažnjena jer je HRISTOS rekao:
Mar. 10:15. Zaista vam kažem: koji ne primi carstvo Božje kao dete, neće ući u njega.

Da li veruješ u život posle fizičke smrti?

stnco:
Prvo, veoma je čudan taj Kreator koji svoju kreaturu napravi kao "kroz tarabu", i da te podsetim "po sopstvenom liku", pa ga pusti da radi šta hoće. Zato je meni sasvim jasno da je to, kako sam rekao ranije, samo krpljenje rupa na vreći koja puca na sve strane.
Što se tiče ovog što sam naglasio, tu se opet spotičemo o iste stvari o koje smo se spoticali i pre neki mesec kada smo počeli rasprave. Ja uopšte ne žmurim nego širom otvorenih očiju pokušavam da vidim kazne i nagrade, ali badava, ne vidim. Vidim samo da su kažnjeni oni koje zakon potera, ili je i to Božija kazna. Zato nabroj primere iz tvog okruženja ili neke opšte poznate primere pa da vidimo. Nemoj samo da mi navodiš ona s.... iz "Zločina i kazne", i slične literature.
Mar. 12:14. A oni došavši rekoše Mu: Učitelju! Znamo da si istinit, i da ne mariš ni za koga; jer ne gledaš ko je ko, nego zaista putu Božjem učiš; treba li ćesaru davati harač ili ne? Hoćemo li dati, ili da ne damo?

Mar. 12:16. A oni donesoše. I reče im: Čiji je ovo obraz i natpis? A oni Mu rekoše: Ćesarev.

Mar. 12:17. I odgovarajući Isus reče im: Podajte ćesarevo ćesaru, a Božje Bogu. I čudiše Mu se.

ristob:

problem je jedino u tome sto ti posmatras prirodu kao zivo bicu (dobro, u nekom pogledu i jeste), i taj visokoharmonicni svet posmatras kao nesto sto je nastalo da bi bilo savrseno, a ne kao nesto sto se prilagodjavalo prirodi.
Sem toga, ja uospte ne smatram da je svet savrsen i visokoharmonican...

Kapernaum:
Mar. 12:14. A oni došavši rekoše Mu: Učitelju! Znamo da si istinit, i da ne mariš ni za koga; jer ne gledaš ko je ko, nego zaista putu Božjem učiš; treba li ćesaru davati harač ili ne? Hoćemo li dati, ili da ne damo?

Mar. 12:16. A oni donesoše. I reče im: Čiji je ovo obraz i natpis? A oni Mu rekoše: Ćesarev.

Mar. 12:17. I odgovarajući Isus reče im: Podajte ćesarevo ćesaru, a Božje Bogu. I čudiše Mu se.
Ako su ovo neke metafore onda mi ih protumači, a ako nisu onda kakve ovo, za ime Boga tvoga, ima veze sa onim što sam napisao, a ti citirao?

Kapernaum:
Biblija je puna primera kako Bog osudjuje greh u ljudima, a sa druge strne štiti svoje. U potopu je celo čovečanstvo uništeno zbog svoje ZLOBE i samo je osam ljudi spašeno. On mrzi svaki greh i svako će pojedino NEDELO osuditi. Čak i danas bi mogao da uništi cele narode. Nemci su posebno zgrešili protiv Boga jer se u doba trećeg rajha (carstva) razvio radikalni program iskorenjavanja Jevreja. Četrdesetogodišnja podela Nemačke i gubitak istočnih područja jasna je osuda za to. Bog je mogao i uništiti ceo narod, ali Njegova milost je bila tolika da to nije učinio, verovatno zato što je bilo i dosta pravednih Nemaca.
Sodoma i Gomora ne bi bile uništene da je u njima bilo barem 10 pravednika (pos. 18,32). Ne dodje li do osude trenutno, to je božija milost. Ipak, svako jednom mora položiti račun za svoj život, kako VERNICI (2 kor 5,10) tako i NEVERNICI (heb 9,27).
E ovo je vrhunac "pameti". Nemce je kaznio Bog u liku Boljševika. Ha, ha, ha.
Bog može da uništi ceo narod samo danas to neće, osim ako se opet neka belosvetska budala ne osmeli.
Čoveče uvidi jednom da ti je Biblija puna "šupljina". Ako si imalo pametniji od onih koji su je pre par hiljada godina pisali, lepo sedni i napiši neku svoju Bibliju. Evo ja sam spreman da ti pomognem, i tvrdim ti, da se niko neće smejati kada je završimo.

ristob:
Slažem se. Tvoja majka priroda , koja o svemu brine, je isto ono što ja nazivam Bog.
Da li se ti ovo odričeš Teizma a prihvataš Panteizam? Izgleda da i dalje evoluiraš.
Ja odavno mislim da su Panteisti u stvari pametni Teisti, koji su videli koliko šupljina ima ona vreća (aktuelna religija) koju stalno pominjem, pa svoje stavove približavaju nauci, jer im je dosta brukanja.

ristob:

Hm...''mrtva priroda''???

Kapernaum:

Hm...očigledno ti promiče suština...nije problem u tome kako i zbog čega Božidar kažnjava...ni koliko...ni kakva je kazna...problem je u tome što uopšte i kažnjava...jer On je taj koji treba da oprašta,da voli,da ljubi...svu svoju decu i bez razlike... Njega ne treba da zanimaju i iteresuju ljudske strasti...podele,rase...da li su ili nisu vernici...On treba da voli i oprašta...svima...a ne da kažnjava kako bi nekome nešto dokazao...kao na primeru Jova...a što se Sodome i Gomore tiče...pa upravo zbog tog primera...da ne kažem događaja mnogi ljudi su postali ateisti...da je bilo deset pravednih!!!Kakva glupost!Ne tvoja...već Biblijska glupost... Ako su matori grešili...pa što onda taj dobročinitelj ne pruži deci šansu?Zašto ih osudi pre prvog greha...ili su grešni zbog greha svojih roditelja?No...nek bude i tako...ali...ne mogu da ne pljunem na sve to...pa šta mu je stoka bila kriva...svinje,ovce,krave...šta su mu ptice bile krive...zbog čijih to greha i njih pomlati???
Ako su tada Sodoma i Gomora stradale...zašto kasnije nisu stradali recimo...Rim ranije i mnogi gradovi kasnije?

crow:
mrtva priroda :D
jel to neki akvarel il ulje???

elem... odgovora na pitanje "A gde je tu Jesha Karpenter?" i dalje nema... :roll:

Hm...opet koristiš strane reči...pa vidiš da te ne kapiraju,zato i vrdaju tj. izbegavaju odgovor...hm...stiže prevod... Draga gospodo,crow misli na Đizaza...
Btw. mislim da je AKVArel u pitanju...:lol:

Kapernaum:
Biblija je puna primera kako Bog osudjuje greh u ljudima, a sa druge strne štiti svoje...........................................................................
I do kada ćete vi vernici da bijete "ko u klin ko u ploču". Na ovom forumu čitam "Bog je stvorio čoveka ali čovek ima slobodnu volju...", a ti sada Bog osuđuje greh. Kakav vam je to Bog koji osuđuje zbog onoga što uradite, a što vam je dozvolio?

Šakal:
Hm...očigledno ti promiče suština...nije problem u tome kako i zbog čega Božidar kažnjava...ni koliko...ni kakva je kazna...problem je u tome što uopšte i kažnjava...jer On je taj koji treba da oprašta,da voli,da ljubi...svu svoju decu i bez razlike... Njega ne treba da zanimaju i iteresuju ljudske strasti...podele,rase...da li su ili nisu vernici...On treba da voli i oprašta...svima...a ne da kažnjava kako bi nekome nešto dokazao...kao na primeru Jova...a što se Sodome i Gomore tiče...pa upravo zbog tog primera...da ne kažem događaja mnogi ljudi su postali ateisti...da je bilo deset pravednih!!!Kakva glupost!Ne tvoja...već Biblijska glupost... Ako su matori grešili...pa što onda taj dobročinitelj ne pruži deci šansu?Zašto ih osudi pre prvog greha...ili su grešni zbog greha svojih roditelja?No...nek bude i tako...ali...ne mogu da ne pljunem na sve to...pa šta mu je stoka bila kriva...svinje,ovce,krave...šta su mu ptice bile krive...zbog čijih to greha i njih pomlati???
Ako su tada Sodoma i Gomora stradale...zašto kasnije nisu stradali recimo...Rim ranije i mnogi gradovi kasnije?
Mnogo bre ti Šakal pitaš. Pa odgovori na ova pitanja nisu napisani u sveistinoj Bibliji. I zato je jedini odgovor: Bog sveti zna i Njegove su namere nedokučive.:D

stnco:
Da li se ti ovo odričeš Teizma a prihvataš Panteizam? Izgleda da i dalje evoluiraš.
Ja odavno mislim da su Panteisti u stvari pametni Teisti, koji su videli koliko šupljina ima ona vreća (aktuelna religija) koju stalno pominjem, pa svoje stavove približavaju nauci, jer im je dosta brukanja.

a shto morash da si teista i da se lozish na Almanah???

panteisti rules! 8)

Šakal:
Hm...opet koristiš strane reči...pa vidiš da te ne kapiraju,zato i vrdaju tj. izbegavaju odgovor...hm...stiže prevod... Draga gospodo,crow misli na Đizaza...
Btw. mislim da je AKVArel u pitanju...:lol:

ma razumeju oni sasvim dobro
nego nemaju odgovor 8)

a i one Dveri Srpske mnogo sporo rade svoj poso...

stnco:
I do kada ćete vi vernici da bijete "ko u klin ko u ploču". Na ovom forumu čitam "Bog je stvorio čoveka ali čovek ima slobodnu volju...", a ti sada Bog osuđuje greh. Kakav vam je to Bog koji osuđuje zbog onoga što uradite, a što vam je dozvolio?
Pa i ima slobodnu volju. Stvorio je i tebe, pa ne verujes u njega. Tvoja slobodna volja.

Goddess of the far east:
Znas, postoji i djavo.

Back