Ateizam

stnco:
Važi, ali ako ti bolje razmisliš mogao bi zaključiti da je lopove, masovne ubice, prevarante i drugi ljudski šljam, stvorio Bog i podario im uvrnut um, zbog kojeg su takvi kavi jesu. Šta ćemo sada? Najbolje je skloniti Boga daleko i od jednih i drugih a prepustiti nauci (genetici) da reši pitanje genija i budala.
Problem je što ateisti izvode apriori zaključak da Bog, kad bi postojao, ne bi stvorio ovakav svet, nego nekakav kakav bi oni željeli. U tom pogledu misle da Bog ne bi napravio čoveka koji je sposoban da ubija druge ljude i nanosi im razna zla. Zato odbacuju svaku pomisao da Bog postoji. Međutim, činjenica je da ljudi poseduju slobodnu volju. Njima je dato da rade sve što im se, po toj slobnoj volji, prohte. Ali, sve što bi željeli ne mogu počiniti, jer svaka njihova radnja lančano podleže sankcijama. Zašto žmurite na činjenice da se svako zlo kažnjava, a svako dobro nagrađuje. Kad je tako, da li bi se to moglo spontano, samo od sebe i slučajno događati? Primeri su svukuda, u svakodnevnom životu i ne mogu se negirati.

Možete vi to nazvati kako god hoćete, ali treba da priznate da su ljudi (a ne Bog) počinitelji zla i da dobro spašava čoveka, a zlo ga vodi u propast. Dobro i zlo nisu jednostrane kategorije kako ih neki vide.

kad kazem spasiti, ne mislim da ce te to spasiti od pakla ili cistilista ili ne znam cega, vec da ce tvoj zivot na ovoj planeti biti mnogo bolji i kvalitetniji ako nisi manijak, silovatelj ili ubica...

zato sto je unistavanje zivota direktno ruganje svemiru i majci prirodi i zato sto u okolini gde stotinama svetlosnim godina unaokolo nema nicega rasipanje zivota jednostavno neekonomicno.

Bog je Adamu i Evi dao SLOBODNU VOLJU - a oni su SLOBODNOM VOLJOM odabrali da Ga NE POSLUŠAJU, i jeli su sa "DRVETA POZNANJA DOBRA I ZLA"... To je metafora. Neko može biti zao ili dobar samo ako zna razliku između dobra i zla. U suprotnom - ne može biti grešan. Isto kao što se maloumna osoba ne može osuditi kao neko ko je zločin SVESNO počinio. Prvi ljudi su odabrali da ŽELE VIŠE ZNANJA NEGO ŠTO IM JE BOG DAO, ŽELELI SU DA BUDU POPUT BOGA, slušajući savet onoga koji je to prvi pokušao, Sotone, koji im se podmetnuo u obliku Zmije - pojeli su jabuku, misleći da je samo jabuka, a unutra je bio i otrovni crv.

Kapernaum:
Prvi ljudi su odabrali da ŽELE VIŠE ZNANJA NEGO ŠTO IM JE BOG DAO, ŽELELI SU DA BUDU POPUT BOGA, slušajući savet onoga koji je to prvi pokušao, Sotone, koji im se podmetnuo u obliku Zmije - pojeli su jabuku, misleći da je samo jabuka, a unutra je bio i otrovni crv.

a sta ako je sve ovo gde mi zivimo i KAKO zivimo od djavola? sta ako je biblija, zapovesti i sve ostalo samo prefinjen nacin da te satana i djavo uzmu pod svoje? sta ako postoji samo djavo, ako ne postoji bog?

ristob:
Možete vi to nazvati kako god hoćete, ali treba da priznate da su ljudi (a ne Bog) počinitelji zla i da dobro spašava čoveka, a zlo ga vodi u propast. Dobro i zlo nisu jednostrane kategorije kako ih neki vide.

Hm...a sad,malo ozbiljno...:lol:
Dakle Bog je taj koji ne čini zlo već samo dobro...lepo...mislim,lepo bi bilo i trebalo bi da bude tako...ali avaj,opet mina,mislim da u Bibliji...u tom vašem svetom vam pisaniju lepo piše kako je taj dobroćudni dobročinitelj pomlatio sve živo u Sodomi i Gomori...zar neko...ko bi trebao biti simbol dobra i stvaranja može da dozvoli sebi luksuz i uništava...kakva samovolja...pa zar Bog treba da bude samovoljan,besan,loš,zao,egoista,sujetan...svetao primer...nema šta...hm...ah,pa da...ma Božidar je činio samo dobro reče Jov...ccccc...užas i pljuc.

1 Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?"
2 Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. except the one in the middle. He told us not to eat fruit from that tree or even to touch it. If we do, we will die.” (neznam shto su hrvati pojeli ovaj stih, pa dodao na engleskom...)
4 Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti!
5 Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo."
6 Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo.
7 Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.
8 Uto čuju korak Jahve, Boga, koji je šetao vrtom za dnevnog povjetarca. I sakriju se - čovjek i njegova žena - pred Jahvom, Bogom, među stabla u vrtu.
9 Jahve, Bog, zovne čovjeka: "Gdje si?" - reče mu.
10 On odgovori: "Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam go, pa se sakrih."
11 Nato mu reče: "Tko ti kaza da si go? Ti si, dakle, jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti?"
12 Čovjek odgovori: "Žena koju si stavio uza me - ona mi je dala sa stabla pa sam jeo."
13 Jahve, Bog, reče ženi: "Što si to učinila?" "Zmija me prevarila pa sam jela", odgovori žena.
14 Nato Jahve, Bog, reče zmiji: "Kad si to učinila, prokleta bila među svim životinjama i svom zvjeradi divljom! Po trbuhu svome puzat ćeš i zemlju jesti sveg života svog!
15 Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu."
16 A ženi reče: "Trudnoći tvojoj muke ću umnožit, u mukama djecu ćeš rađati. Žudnja će te mužu tjerati, a on će gospodariti nad tobom."
17 A čovjeku reče: "Jer si poslušao glas svoje žene te jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti rekavši: S njega da nisi jeo! - evo: Zemlja neka je zbog tebe prokleta: s trudom ćeš se od nje hraniti svega vijeka svog!
18 Rađat ć e ti trnjem i korovom, a hranit ćeš se poljskim raslinjem.
19 U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti dokle se u zemlju ne vratiš: tÓa iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ćeš se i vratiti."
20 Svojoj ženi čovjek nadjene ime Eva, jer je majka svima živima.
21 I načini Jahve, Bog, čovjeku i njegovoj ženi odjeću od krzna pa ih odjenu.
22 Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!"
23 Zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet. 24jera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života. Kajin i Abel

Не нисам, него се сваки Фараон сматрао Богом, а пошто их је било много значи рекао сам у множини, Богови, а оно да су временски ближи ствараоцу Богу је наравно у једнини јер је само један Бог стварао све видљиво и не видљиво. Није лепо дискутовати о Богу, јер је он најнепознатији у целој васиони, али је ипак мени најлогичније решење да је Бог Створитељ и Свемогућ, док се не докаже супротно не видим разлога зашто би то мишљење мењао.

al im je trebalo da ti poshalju odgovor...
a i dalje je besmislen :D

elem... od celog trabunjanja
jedino je istinito da su faraoni blizi trenutku stvaranja choveka kao vrste
al to je jasno svakom sa IQ preko 60

prvo, faraoni nisu sebe smatrali bogovima, tu greshish, al sam ostavio da se malo koprcash

drugo, a ako je faraon sebe smatrao bogom, i kako si rekao ponashao se tako,
jel to znachi da je Jahve imo harem, ubijao blize i dalje rodjake, maltretirao stotine hiljada robova???

trece, jel su svi faraoni smatrali da su isti bog?

chetvrto, ako bog, iliti faraon, nije smatrao robove za bogove, na osnovu chega zakljuchujesh da su i oni nastali od boga?

peto, slozicu se s tobom da forum istorija nije mesto gde treba da se gnjavi o jahveu i jeshi karpenteru 8)

e, sad...
poshto tvoj kolega se pozva na 3. knjigu iz postanja,
a ti pominjao "bogove"

jel ocesh da mi objasnish ono crveno iz Biblije?

Зашто изврћеш моје речи, ја нисам рекао да се Бог сматрао Фараоном него Фараон као Бог а не у том смислу који ти наводиш него у смислу атеисте, и понашао се као да је он све створио и да све зависи од њега. Не видим зашто ја то теби треба да објасним кад ти то знаш боље него ја.

vujadin:
Зашто изврћеш моје речи, ја нисам рекао да се Бог сматрао Фараоном него Фараон као Бог а не у том смислу који ти наводиш него у смислу атеисте, и понашао се као да је он све створио и да све зависи од њега. Не видим зашто ја то теби треба да објасним кад ти то знаш боље него ја.

znachi vladar apsolutista je dokaz da je jesha karpenter bog? :shock:

Aja kazem da mi tvoja logika nije jasna
i pitam za objashnjenje
ne izvrcem nishta!

ako ocesh, objasni, ako necesh, ignorishi...

al nemoj da vrdash i da odgovarash na pitanja koja me ne interesuju.

crow:
znachi vladar apsolutista je dokaz da je jesha karpenter bog? :shock:

Aja kazem da mi tvoja logika nije jasna
i pitam za objashnjenje
ne izvrcem nishta!

ako ocesh, objasni, ako necesh, ignorishi...
al nemoj da vrdash i da odgovarash na pitanja koja me ne interesuju.

То не може значити да је твој јеша Бог него да он мисли или да сам себе сматра Богом

Back