C2I3
Primećen član
- Poruka
- 760
Uhhh Cvrle,... prvo da razjasnim jednu stvar...
Po forumima ogromna vecina ucesnika niti su klasicni ateisti, niti su klasicni vernici... Nego su mahom lica koja su iz ovih ili onih razloga ostrascena...
Tek sada mogu o onome sto si rekao:...
Klasican vernik (pravoslavac, katolik, pripadnici vecinskih opcija islama itd...) nema pravo ni da sam citajuci spise na osnovu kojih je gradjena filozofska religija kojoj pripada izvlaci sopstvene zakljucke,
a da kamo li drugima soli pamet. Nego slusa kako mu ih svesteno lice tumaci. Ako izlazi iz tih okvira to je samo zato sto je crkva u gradjanskom drustvu izgubila moc nad njime.
* Inace ni oni ni neklasicni vernici, pa ni njihove ideoloske institucije, nemaju ikakav aparat moci da ugroze tvoja prava!
A, pri tome, neklasicni vernici, kojih je ovde poprilicno, pripadaju organizacijama koje su svojevremeno bile ugrozavane,
pa je logicno da oni svet slobode dozivljavaju kao dolazak svojih pet minuta!
A to sto si ti pogodjen tim njihovim osecanjem je stvar tvoga uzrujavanja koje je potkrepljeno jos nekim zeljama, o kojima ne bih...
Ovde sada moram da razjasnim nesto sto ti nemas na uvidu jer se tice moga obrazovanja,
koje naravno nije neka opstepoznata stvar posto sam niko i nista, te si u tome smislu izvukao zakljucke koji ni malo nisu tvoja krivica (za razliku od onih drugih zakljucaka, gde ima i tvoje nepaznje poprilicno).
Dakle,... Kao i svako ko se rodi u okvirima nekoga kulturnoga vremena prvih 10 godina efektivnoga bavljenja ideologijama,
imao sam strahovitih problema sa posledicama opste indoktrinacije covecanstva koje su se odrazavale i na mene.
I da sam dozvolio da tako i ostane - zaista bi moje upozorenje bilo licemerno!
Medjutim, nisam.
Nego sam, ne drugima (kao sto "neki" cine), nego sebi rekao: magarcino!; a zatim dodao:
pa kako ne shvatas da za ispravno znanje su potrebni detektori, odnosno finansijska sredstva tj. drustveni polozaj dominacije,
kakav u savremenijim vremenima ovde niko nema, te ako zelis da nesto znas,
jedini nacin je da analiziras stare fragmente o dogadjajima i delima ljudi koji su bar u proslosti imali takvu moc.
... Pa sam 20 godina to cinio, povremeno moleci za pomoc tu i tamo,
ali posto se to u svetu uzimanja stvari koje su ljudima zatecene na gotovo pod rukom po principu ovo mi se svidja a ovo ne,
moralo sve vreme odvijati samo preko mojih ledja, imam ekskluzivni polozaj lica koje je:
- ili poludelo,
- ili je ucilo iskljucivo od davno mrtvih.
* od zivih, oko sebe - sigurno nisam.
I zato moja malenkost nije kupila tiket u kladionici ni na crnog ni na belog konja,
koje je zakon inace diskvalifikovao iz ove trke.
Jednog i pre nego sto sam se rodio, a drugog u rano vreme dok sam pokusavao da kome objasnim da ni on nigde stici nece.
Могу ли те замолити да боље објасниш на шта си мислио када си казао да православни верници немају права да извлаче сопствене закључке на основу текстова Светих отаца?
У православном хришћанству одиста постоји послушаније и друга правила која личе на то што кажеш, али постоје и различита виђења, која су границама слободног избора тумачења православне теологије.
Када погледаш текстове у званичним штампаним издањима епархија Српске православне цркве, видећеш да постоје извесне различитости у тумачењу једне те исте појаве.
Те различитости јесу у оквиру православне науке, али свеједно постоје.
Стекао сам, вероватно погрешан, утисак да си хтео казати да су православци дужни да не размишљају, већ да слепо прихвате све што им се каже.