Ateisti pitaju vernike

Dugo nisam bio na ovoj temi pa sam sada tražio, tražio i opet tražio odgovor na moje pitanje i ni jedan hrišćanin mi nije odgovorio, bar ne na onim stranicama koje sam pregledao. Moram da ponovim pitanje.

Po Bibliji Adam i Eva su se preganjali sa Bogom po raju. Kain i Avelj su se zavadili zbog istinitog Boga. Dakle i praroditelji i deca, a sigurno i deca njihove dece su znali da je Bog jedan i jedini. Zašto je čovečanstvo zalutalo u politeizam, kada su od samog početka znali da postoji samo jedan Bog?

Реч је о тумачењу Старог завета Светога писма из једног посебног угла.
Ја мислим да је то као када у мраку осветлимо једно место батеријском лампом: знамо да постоји нешто и изван снопа светла, али видимо само оно што лампа осветљава.
То је и иначе случај са било каквим извештајем - знамо да има још нешто, али можемо само да нагађамо шта је то, јер се не налази у извештају.

Реч је о тумачењу Старог завета Светога писма из једног посебног угла.
Ја мислим да је то као када у мраку осветлимо једно место батеријском лампом: знамо да постоји нешто и изван снопа светла, али видимо само оно што лампа осветљава.
То је и иначе случај са било каквим извештајем - знамо да има још нешто, али можемо само да нагађамо шта је то, јер се не налази у извештају.
Pitanje koje sam postavio zahteva i precizan odgovor. Evo ponovo: ako su prvi ljudi po Bibliji bili monoteisti, zašto je kasnije nastao politeizam? I što se tiče Biblije u tom delu je jasna, i nema ništa okolo što može da se "osvetli", osim da se zaključi da je biblijski monoteizam neistinit, jer je istorija dokazala kada i zašto je uveden monoteizam, a to je bilo posle politeizma.

Pitanje koje sam postavio zahteva i precizan odgovor. Evo ponovo: ako su prvi ljudi po Bibliji bili monoteisti, zašto je kasnije nastao politeizam? I što se tiče Biblije u tom delu je jasna, i nema ništa okolo što može da se "osvetli", osim da se zaključi da je biblijski monoteizam neistinit, jer je istorija dokazala kada i zašto je uveden monoteizam, a to je bilo posle politeizma.

Ја нисам сигуран да си питање поставио на начин који захтева или омогућава прецизан одговор.
Мени делује као да читању Светог писма приступаш уз буквално тумачење свега казаног и твоје тумачење желиш да прикачиш и мени и другим хришћанима, који не деле такво тумачење.
Мислим да можда, по мом скромном мишљењу, ипак треба увидети разлику између истине и чињенице.

Ja ne govorim o tome kako je stvarno nstao monoteizam, već govorim baš o biblijskom monoteizmu koji se javio sa prvim čovekom. Evo pitanja za tebe: da li ti misliš da je biblijski monoteizam neistinit?
Ne postoji biblijski monoteizam...
Biblija su zbirke fragmenata koje su prilikom prevoda pretrpele remecenja smisla i znacenja reci.
Monoteizam je utisak tumaca (i prevodilaca)...

Jer: sta je "biblija"? Biblija je hrpa krhotina informacija iz proslosti koje treba vratiti u originalni smisao.
Dakle... ne odradjeni posao!

P.S.
Utisak da je Y.h.w.h. u jednini i da je nadprirodna sila potice od gubljenja samoglasnika i skuceosti informacija.
Utisak da Isus govori o jednom stvoritelju potice otuda sto prevodioci za svaku silu koju on konkretno objasnjava prevode samo sa "otac",
a govori svaki put u jednini jer u svakom procesu izdvaja po jedan najbitniji faktor.
Utisak da govori o nadprirodnom je pak otuda sto tumaci ne znaju sta su to detektori nebeskih zracenja, i sta je to spustanje informacija sa neba.

Ne postoji Biblija ni kao visom silom dana ni kao filozofijom izmisljena, nego kao sasvim normalan i od vajkada uobicajen problem sa informisanoscu.
Imas li predstavu koliki bi prostor trebalo da zapreme:
- hronike administracija brojnih drzava kroz milenijume
- plus strucna literatura pocevsi od mikro strukture materije pa do procesa u udaljenom kosmosu.

Nema te teorije kojom bi mogao dobiti originalne spise! Plus sto taj materijal
- niti odgovara tipovima drustvenog uredjenja po naslednom pravu,
- niti tipovima uredjenja po glasanju neobrazovane vecine.

Dakle, i da ti ih je ko mogao tehnicki sacuvati - upalili bi ih momentalno!
I zato je u stvari neka vrsta srece sto su ovi fragmenti sa brojnim nejasnocama pa su neko uspeli preziveti zahvaljujuci upravo bas tome
sto nije shvaceno sta pise u tim parcicima.

i u mnogobozackim religijama ipak postoji hijerarhija,postoji vrhovni bog...kod grka zevs.kod slovena perun i kod svih naroda postojala je ideja o vrhovnom bogu ..odakle njima ta ideja da postoji vrhovni bog?:)

vremenom potamni ljudsko srce,pomraci se um i covek umesto tvorca pocinje da obozava tvar.sile i pojave..nije se bog javljao na svakih pet minuta i svakoj generaciji dolazio u posetu..price se zaboravljaju..samo se pika ono sta je na terenu...ko i danas..:)

Zasto onda u bibliji kaze ne priznajte drugog boga osim mene? Vidim sta nagovestavas, zato i pitam ovo.
Zato sto su Ahijave imale dve vrste konkurencije:

a) kad manje kad vise, njima ravnu konkurenciju, koja je srecom bila podalje, ali se povremeno pokusavala ubaciti pod njihov pendzer i nudila mnogima svoju podrsku.

b) pagansko shvatanje bozanskih odnosa, odnosno klasicnu zelju filozofiranja o pomoci bogovba kao nadprirodnih sila.

Crkva ne moze da se bori protiv nauke. Planeta zemlja je stara 4,6 milijardi godina i to niko ne moze opovrgnuti. Po Bibliji je svijet star 6.000 godina.

Imam neka pitanja:
- Ako je Bog stvorio nas suncani sistem, zasto je onda stvorio milijarde drugih sistema? Zašto je stvorio milijarde virusa, bakretija i slicnog?
- Kako je nastao Bog?
- Da li je Bog stvorio Đavola?
- Zasto na svetoj tajni pričešća jedemo i pijemo "tijelo i krv" Isusovu, nije li ti čin kanibalizma?

I za kraj...Pitam se da li mi uopste postojimo, mislim, da li postoji mogucnost da smo mi samo proizvod mašte (nekog racunarskog programa ili sl.) neke napredne civilizacije koja je stvorila nas svijet? Teško da mogu povjerovati da smo samo tako nastali, ni iz čega, slučajno. Možda je Bog upravo ta napredna civilizacija, ko zna :think:

Poslednja izmena:
Crkva ne moze da se bori protiv nauke. Planeta zemlja je stara 4,6 milijardi godina i to niko ne moze opovrgnuti. Po Bibliji je svijet star 6.000 godina.

Imam neka pitanja:
- Ako je Bog stvorio nas suncani sistem, zasto je onda stvorio milijarde drugih sistema? Zašto je stvorio milijarde virusa, bakretija i slicnog?
- Kako je nastao Bog?
- Zasto na svetoj tajni pričešća jedemo i pijemo "tijelo i krv" Isusovu, nije li ti čin kanibalizma?

I za kraj...Pitam se da li mi uopste postojimo, mislim, da li postoji mogucnost da smo mi samo proizvod mašte (nekog racunarskog programa ili sl.) neke napredne civilizacije koja je stvorila nas svijet? Teško da mogu povjerovati da smo samo tako nastali, ni iz čega, slučajno. Možda je Bog upravo ta napredna civilizacija, ko zna :think:

Црква се и не бори против науке, уколико мислиш на Српску православну цркву.
За остале се не бих усудио да тврдим, али моје је мишљење да се и оне не боре против науке, осим неколицине протестантских.
Да ли би могао, молим те, да наведеш цитат из Светог писма према коме је Земља стара 6 000 година?

Дозволи ми да покушам да укратко одговорим на твоја питања:
- Зашто не би?
- Постојао је одувек.
- Сатана је пали арханђео, те није могуће дати одговор у облику "да" или "не" на твоје питање, онако како си га формулисао.
- Осим ако ти је тетка квасац, ујак пшенично зрно, а стриц чокот грожђа, причешће се не може окарактерисати као канибализам.

Ја мислим да је према хипотези о Мултиверзуму све могуће, па и могућност коју си навео.
Питање је колика је вероватноћа за тако нешто.

Do te brojke se doslo nekim logickim zakljucima, proučavanjem Biblije...pa se doslo do zakljucka da Zemlja ne može biti starija od 6000 godina.

- Ako je Satna otpali arhanđeo, a Bog je stvorio sva duhovna bića, kako to da je jedan arhanđeo spoznao zlo u svijetu koji je Bog napravio da bude bez ikakvog zla, da samo dobro vlada?
- Isus je rekao "Jedite ovaj hleb, jer to je tijelo moje, pijte iz ove čaše svi, jer to je krv moja novoga zavjeta koja se........" Dakle to što se uzima na svetoj tajni pričešća su tijelo i krv - to je kanibalizam. A ako su to samo hljeb i vino, kako će nas oni očistiti od grijehova?

Imam neka pitanja:
- Kako je nastao Bog?

Mozda ti ovo pomogne :http://forum.krstarica.com/entry.php/29705-DOKAZI-DA-JE-NASA-PLANETA-U-STVARI-MLADA-PLANETA-!!!

Do te brojke se doslo nekim logickim zakljucima, proučavanjem Biblije...pa se doslo do zakljucka da Zemlja ne može biti starija od 6000 godina.

- Ako je Satna otpali arhanđeo, a Bog je stvorio sva duhovna bića, kako to da je jedan arhanđeo spoznao zlo u svijetu koji je Bog napravio da bude bez ikakvog zla, da samo dobro vlada?
- Isus je rekao "Jedite ovaj hleb, jer to je tijelo moje, pijte iz ove čaše svi, jer to je krv moja novoga zavjeta koja se........" Dakle to što se uzima na svetoj tajni pričešća su tijelo i krv - to je kanibalizam. A ako su to samo hljeb i vino, kako će nas oni očistiti od grijehova?

Могу ли те замолити да ми кажеш о којој је логици реч и каквом проучавању Светога писма се ради?

Можеш ли ми рећи на основу чега тврдиш да је Господ направио свет тако да њиме влада добро?

Колико је мени познато још се није десило да у некој православној цркви уместо хлеба и вина за причешће буду дељени људска крв и месо.
Можда си мислио на неку грану сатанизма, а о томе већ не бих умео да ти кажем.

Ја мислим да твоје питање потиче из тога што су Христосове речи извађене ван контекста.
Ово је цео одломак (Матеја 26:26-29):
И кад јеђаху, узе Исус хлеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тело моје.
И узе чашу и давши хвалу даде им говорећи: Пијте из ње сви;
Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха.
Кажем вам пак да нећу одсад пити од овог рода виноградског до оног дана кад ћу пити с вама новог у царству Оца свог.

Сличан одломак у Јован 6:47-51
Заиста, заиста вам кажем: који верује мене има живот вечни.
Ја сам Хлеб живота.
Очеви ваши једоше ману у пустињи, и помреше.
Ово је хлеб који силази с неба: да који од Њега једе не умре.
Ја сам хлеб живи који сиђе с неба; који једе од овог хлеба живеће вавек; и хлеб који ћу ја дати тело је моје, које ћу дати за живот света.

Као што и сам видиш Исус каже је реч о "крви новога завета", а вино у последњем реду првог цитата једнозначно назива "родом виноградским".
У другом цитату Исус себе пореди са маном која долази са неба, то јест од Господа.

За разумевање Исусових речи може помоћи Јован 6:63:
Дух је оно што оживљава; тело не помаже ништа. Речи које вам ја рекох дух су и живот су.

Питање које постављаш иначе није из атеистичке филозофске мисли, већ стара оптужба римокатолика од стране протестаната, што не изненађује, јер модерни атеизам на Западу управо из хришћанства произилази.

Taj mi je broj rekao rođak koji je bogoslov. Valjda oni na bogosloviji znaju najbolje.

- Ja ne znam sa sigurnišću kako je Isus predstavio vino i pogacu, ali znam kako ih nasa crkva predstavlja. Mene su na vjeronauci ucili, da na svetu tajnu pričešća vino i pogača postaju krv i tijelo Hristovo. A isto tako za vrijeme pričešća, crkveni hor pjeva "Tijelo Hristovo primite...". Dakle, za danasnju crkvu su to krv i tijelo, ja ne znam kako je bilo prije, ali kazem kako je sada. Znam ja šta to hoćes meni da kazes.
- Imam pitanje za taj odlomak "Jovan 6:47-51"...Znači da bio bio primljen u carstvo nebesko, moras vjerovati u Boga i pričeščivati se? A šta je sa Eskimima koji su izolovani od citavnog svijeta, koji zive mirnim zivotom i nikome ne cine zna, znaci on ce zato u pakao, zato sto nije imao ko da mu kaze da Bog postoji? A imam i bolje pitanje... Šta ako neki zao čovjek ima dijete koje od malena uči da bude zlo, da ubija, da krade...Da li ce ono otici u pakao zamo zbog toga sto nije imao priliku da spozna Boga, zato sto je imalo zlog oca?

A šta je sa Eskimima koji su izolovani od citavnog svijeta, koji zive mirnim zivotom i nikome ne cine zna, znaci on ce zato u pakao, zato sto nije imao ko da mu kaze da Bog postoji?
Ima onaj dobar vic apropo toga... elem, priča poglavica indijanskog plemena sa misionarom, nakon što je saslušao celo njegovo izlaganje:

"Ako sam dobro razumeo, znači da mi sada treba da prihvatimo tog vašeg Isusa kao boga, ako živimo ispravno i klanjamo se njemu, onda idemo u raj. Ako ga odbacimo, idemo u pakao?"
"Jeste", veli misionar.
"A šta bi bilo da smo mi živeli ispravno i moralno, ali da nikad nismo čuli za njega, da li bi smo išli u raj ili u pakao?"
"Pa u raj...."
"Pa koji k...$%#! si nam uopšte rekao?...."

Taj mi je broj rekao rođak koji je bogoslov. Valjda oni na bogosloviji znaju najbolje.

- Ja ne znam sa sigurnišću kako je Isus predstavio vino i pogacu, ali znam kako ih nasa crkva predstavlja. Mene su na vjeronauci ucili, da na svetu tajnu pričešća vino i pogača postaju krv i tijelo Hristovo. A isto tako za vrijeme pričešća, crkveni hor pjeva "Tijelo Hristovo primite...". Dakle, za danasnju crkvu su to krv i tijelo, ja ne znam kako je bilo prije, ali kazem kako je sada. Znam ja šta to hoćes meni da kazes.
- Imam pitanje za taj odlomak "Jovan 6:47-51"...Znači da bio bio primljen u carstvo nebesko, moras vjerovati u Boga i pričeščivati se? A šta je sa Eskimima koji su izolovani od citavnog svijeta, koji zive mirnim zivotom i nikome ne cine zna, znaci on ce zato u pakao, zato sto nije imao ko da mu kaze da Bog postoji? A imam i bolje pitanje... Šta ako neki zao čovjek ima dijete koje od malena uči da bude zlo, da ubija, da krade...Da li ce ono otici u pakao zamo zbog toga sto nije imao priliku da spozna Boga, zato sto je imalo zlog oca?

Ја мислим да се или твој рођак мало збунио или да га ниси најбоље схватио.
Наравно, претходно уколико мислиш на Богословски факултет у Београду.
Уистину нигде се тамо ни не спомиње да је Господ створио свет пре 6 000 година, јер то подразумева стриктно буквално тумачење Светога писма, какво је страно православном хришћанству, још од апостолских времена.

Свакако света тајна причести подразумева да је вино крв Христосова, а хлеб тело Његово.
Међутим, за разлику од канибализма, где се једе мртво месо и где се чини насиље, у овом случају се једе живо тело Господа и не чини се насиље.
Ако ти је лакше, покушај да замислиш да причесно вино и причесни хлеб, трансцедентирају и вионо и хлеб, али и крв и месо.

Ја нисам ту да судим било коме, нити имам право, нити бих се усудио на тако нешто, али ако желиш моје скромно мишљење, ја бих казао Еским кога помињеш неће завршити у Паклу.

Ја бих рекао да дете неће ићи у Пакао зато што има злог оца или зато што није имало прилику да спозна Господа, већ уколико чини зла дела.
Међутим, то опет зависи од много ствари.

- - - - - - - - - -

Ima onaj dobar vic apropo toga... elem, priča poglavica indijanskog plemena sa misionarom, nakon što je saslušao celo njegovo izlaganje:

"Ako sam dobro razumeo, znači da mi sada treba da prihvatimo tog vašeg Isusa kao boga, ako živimo ispravno i klanjamo se njemu, onda idemo u raj. Ako ga odbacimo, idemo u pakao?"
"Jeste", veli misionar.
"A šta bi bilo da smo mi živeli ispravno i moralno, ali da nikad nismo čuli za njega, da li bi smo išli u raj ili u pakao?"
"Pa u raj...."
"Pa koji k...$%#! si nam uopšte rekao?...."

Ово ми се веома допало.
Ја мислим да је ово више вица, јер изражава врло исправан став поглавице племена.

I, jesi li postao ateista, posto kazes da ti se dopalo? :mrgreen:

Значи требало је да казујем шале и досетке и лако бих преобратио учеснике у разговору?

Ја мислим да је казани виц врло слојевит различитим значењима, која у зависности од тумачења дају врло мудре поуке.

Možda Bog i postoji, ali za moje udaljavanje od Boga je kriva crkva. Ona obmanjuje narod. Kada te citavo vrijeme uce necemu i onda shvatis da to nije tako... Neki i ne pokusavaju da razmisljaju zbog nekog straha Bozijeg.
Meni ne trebaju nikakva crkvena pravila da bih shvatio sta je dobro, a sta nije. Imam ja svoju glavu, ne treba mi tuđa.

Jedino mi je zao sto se nisam rodio nekih 200-300 godina kasnije, kada nauka bude toliko uznapredovala da covjeku omoguci vjecan zivot. Ne volim ovaj život (iako je trenutno lijep) zbog toga sto ce jednoga dana umrijeti ljudi koji su me stvorili, koji su meni posvetili citav svoj zivot, koji sve u zivotu sto su stvorili, stvorili su radi mene i brata. Ja to ne mogu da podnesem, da njih nece biti jednoga dana. Jednoga dana nece biti ni mene, pa to sve nije važno. Zaboravice me i niko me se nece sjecati, kao sto niko nije znao za mene dok se nisam rodio. Kao sto nisam postojao prije rođenja, tako ce biti sa mnom i posle smrti.

Poslednja izmena:
Значи требало је да казујем шале и досетке и лако бих преобратио учеснике у разговору?

Ја мислим да је казани виц врло слојевит различитим значењима, која у зависности од тумачења дају врло мудре поуке.

Jedina poruka je: zadrzi svoju veru za sebe.

Možda Bog i postoji, ali za moje udaljavanje od Boga je kriva crkva. Ona obmanjuje narod. Kada te citavo vrijeme uce necemu i onda shvatis da to nije tako... Neki i ne pokusavaju da razmisljaju zbog nekog straha Bozijeg.
Meni ne trebaju nikakva crkvena pravila da bih shvatio sta je dobro, a sta nije. Imam ja svoju glavu, ne treba mi tuđa.

Jedino mi je zao sto se nisam rodio nekih 200-300 godina kasnije, kada nauka bude toliko uznapredovala da covjeku omoguci vjecan zivot. Ne volim ovaj život (iako je trenutno lijep) zbog toga sto ce jednoga dana umrijeti ljudi koji su me stvorili, koji su meni posvetili citav svoj zivot, koji sve u zivotu sto su stvorili, stvorili su radi mene i brata. Ja to ne mogu da podnesem, da njih nece biti jednoga dana. Jednoga dana nece biti ni mene, pa to sve nije važno. Zaboravice me i niko me se nece sjecati, kao sto niko nije znao za mene dok se nisam rodio. Kao sto nisam postojao prije rođenja, tako ce biti sa mnom i posle smrti.

јефтина и класична провокација новог форумаша атеисте. ако си верник, верник си и ниједна црква те не може удаљити од вере у бога

јефтина и класична провокација новог форумаша атеисте. ако си верник, верник си и ниједна црква те не може удаљити од вере у бога
Kako je nas Sale stamen kamen!
Uspeli su da ga udalje od davanja
smileys-money-114847.gif

ali od primanja booogamiii neeeceee!
t2731.gif

Poslednja izmena:
Ta ideja o zemlji staroj 6000 godina nastala je brojanjem generacija koje se pominju u Bibliji. Ne znam kako SPC gleda na to, niti koji je zvanicni stav, ali koliko ja znam, pavoslavlje ne potencira bukvalno shvatanje Biblije u tom smislu. Ova ideja o starosti Zemlje potice iz zapadne Evrope, i tamo je bio veliki problem (da tako kazem) kada je doslo do otkrica skeleta starijih zivotinja, dinosaurusa, mamuta i sl. i kada se shvatilo da je Zemlja starija od 6000 godina. I dan-danas u pojedinim drzavama na zapadu (na prvom mestu u Americi) mnogi odbijaju da poveruju u ono sto kaze nauka, da je Zemlja nastala pre 4.5 milijarde godina. Ne razumem se mnogo u protestantizam niti kakvih sve podela ima kod njih, ali znam da tu ima izvestan otklon prema bukvalnom shvatanju Biblije, tako da je njima tesko da pomire naucne cinjenice i ono sto pise u Bibliji. Tako i dolazi do razilazenja na relaciji kreacionizam-nauka. Kod nas tih problema nema (koliko ja znam), jer pravoslavlje ne shvata Bibliju bukvalno. Nasi vernici nemaju problema da veruju da je Bog stvorio Zemlju pre 4.5 miliona godina, da je inicirao veliki prasak ili da je formirao fizicke zakone kakve poznajemo... Prosto, ne dovode se nauka i vera u opoziciju nego se dopunjuju. Ove kritike tipa: "a kako to da u Bibiliji pise jedno, a znamo po nauci da je drugo" su vise polemika za protestante nego pravoslavce, jer u pravoslavlju nema toliko doslovnog shvatanja napisanog vec se gleda sustina, sta je metaforicki receno, koja je duhovna poruka, itd.

Back