Ateisti pitaju vernike

Ljudi mene sledeca stvar zanima, prvi prorok i to pre Krista je bio ili treba da bude Mojsije (Mojzes).
Velika vecina, tj. postoji konsenzus da Mojzes nije povjesna licnost. Ipak ostavljaju mogucnost
da je postojala Mojzes-lajk licnost koja je recimo grupu od 10-15 Zidova povela negde,a npr. nije nadjena u camcu i da su je odgajali faraoni,niti je povela ceo narod
ili sasvim druga licnost koja je nadjena u camcu a odgajali su je faraoni,ali zato nije povela sa sobom u spasenje 10-15 Zidova.
Ako Mojzes nije postojao, onda cela prica sa Isusom i kasnije Muhamedom pada jer se oni vezuju za Mojzesa ako me razumete

Da baba ima sve sto deda, ne bi se zvala baba. Meni je zanimljivo kako danasnji ateisti samo "nalaze" dokaze da onaj ko im ne odgovara nije postojao.

:)

Nista se ne sekiricaj i Vasilije Veliki je rekao :
"Ako nema tridnevnog Vaskrsenja , uzalud nam vera nasa ..." ...
Tako da verujucima ostaje i dalje da veruju , a nekim drugima da istrazuju naucna dostignuca ...
Na volju je svakom sta ce i gde ce i kojem ce "carstvu da se privoli"...:)

Bog ili nesto vise sigurno postoji, ucenje hriscanstva je sigurno istina i ne ulazeci u detalje ziveti hriscanski moze samo da nam pomogne.

Bog ili nesto vise sigurno postoji, ucenje hriscanstva je sigurno istina i ne ulazeci u detalje ziveti hriscanski moze samo da nam pomogne.
A na osnovu cega tvrdis da je istina?
A ako ja uzmem da verujem da postoji jednorog i vi mi kazete da ne postoji.Ko je upravu.Vasom logikom ja, jer vi dokazujete da nesto ne postoji sto je vrlo tesko dokazati.Uz to napisem jednorocku bibliju koja je nadahnuta recima Gremlina...
Te supermoci Mojzesa,Isusa,me podseca na Ratove zvezda.Kako su u to vreme ljudi baratali takvim mocima,Bog se gotovo redovno javljao,a od tih vremena gotovo stalno cuti.Pomislis da je umro.
Gledao sam epizodu Drevni astronauti gde je objasnjeno kako je Mojzes lutao sa ljudima po pustinji i kako su opstali zivi i zdravi 40 godina.Bog nije postojao nego su to bili vanzemaljci.Tad prost narod te vanzemaljce nije znao da objasni pa je rekao da su oni bog.Da bi ih spasao, vanzemaljci su im poslali robota koji je uzgajao Morindu ili kako se vec zove ta alga,a ona je sama proizvidila i vodu.To je pratilo Mojzesa i taj narod i oni su se prehranjivali i opstali.U samoj Bibliji se pominje neko zeleno zrnevlje da su jeli.To su te alge.

Ma odkako mi je to sa Mojzesom palo na pamet ne mogu da spavam od brige :lol:
[/QUOTE]
Bog se gotovo redovno javljao,a od tih vremena gotovo stalno cuti.Pomislis da je umro.
U najkracem, Bog se na razlicite nacine javlja u razlicitim vremenima, nekad su proroci kada je bitna buducnost, nekad su sudije, kada je bitna tadasnja sadasnjost, na primer Doba Sudija https://bkcentar.rs/sr/archives/sve...sta-ep-003-sveta-mesta-doba-sudija-izrailovih
neki kazu da ce isteci vreme milosti [ja se sa njima ne slazem, samo konstatujem da trebamo da razlikujemo razna vremena, pre nego dodju vecna vremena, i tu sam imao neslaganja sa diskutantima]

p..s. znaci ako se javljao cesce prorocima nekad, onda su se prorocanstva napunila o buducnosti, pa sad trebaju da se potrose ako smo mi u toj buducnosti, ona prorocansta iz proslosti, jel --ima kada sipas gorivo u rezervoar, a ima kada ga trosis, dzabe punis rezervoar ako auto ne ide, ako je pokvaren, - tako je jednom mom auto presudjeno, doso mu sudnji dan i sudija koji ga je odvukao mi rece da ide pod presu kompletan, a ja mislio da ide na otpad za delove, pojma ne bih imao da mi tip sa towing ne rece

Poslednja izmena:
Ako je Mojzes spasavao Zidove, Bog mu tako reko.Taj Bog je bio Zidovski bog, kao sto su Grci imali Zevsa koji je stitio njih.I Krist je bio Zidov i on se obracao njima.Smatram da Zidovi koji veruju u Krista imaju mogucnost spasenja.Sigurno da Krist nije razmisljao onda na krstu,stubu stagod o spasavanju dusi Japanaca...Jahve je bio i ostao Zidovski bog...

Ako je Mojzes spasavao Zidove, Bog mu tako reko.Taj Bog je bio Zidovski bog, kao sto su Grci imali Zevsa koji je stitio njih.I Krist je bio Zidov i on se obracao njima.Smatram da Zidovi koji veruju u Krista imaju mogucnost spasenja.Sigurno da Krist nije razmisljao onda na krstu,stubu stagod o spasavanju dusi Japanaca...Jahve je bio i ostao Zidovski bog...
gresis, jer je rekao da ima ovce koje nisu iz tog njihovog tora, e za te druge ovce koje nisu pod zakonom nikad ni bile, on kaze, tj. nama meni ili tim tvojim japancima da polaze svoj zivot da ga uzme opet, sam od sebe... da-da....procitaj
11 Ja sam dobri pastir. Dobri pastir polaže svoj život za ovce. 12 Najamnik, koji nije pastir, kome ovce ne pripadaju, gleda vuka kako dolazi, te ostavlja ovce i beži, a vuk ih grabi i raspudi, 13 jer je najamnik i ne mari za ovce. 14 Ja sam dobri pastir, i znam svoje i moje ovce poznaju mene. 15 Kao što Otac poznaje mene i ja poznajem Oca, i polažem svoj život za ovce. 16 Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir. 17 Otac me ljubi zato što ja polažem svoj život, da ga opet uzmem. 18 Niko ga ne uzima od mene, nego ga ja sam od sebe polažem. Imam moć da ga položim, a mogu da ga opet uzmem, - ovaj nalog sam primio od svog Oca. 19 Zbog ovih reči opet dođe do podvojenosti među Judejima. 20 Mnogi od njih govorahu: demon je u njemu i mahnita; što ga slušate? 21 Drugi govorahu: to nisu reči besomučnog čoveka; zar može demon da otvori oči slepih.

A na osnovu cega tvrdis da je istina?
A ako ja uzmem da verujem da postoji jednorog i vi mi kazete da ne postoji.Ko je upravu.Vasom logikom ja, jer vi dokazujete da nesto ne postoji sto je vrlo tesko dokazati.Uz to napisem jednorocku bibliju koja je nadahnuta recima Gremlina...
Te supermoci Mojzesa,Isusa,me podseca na Ratove zvezda.Kako su u to vreme ljudi baratali takvim mocima,Bog se gotovo redovno javljao,a od tih vremena gotovo stalno cuti.Pomislis da je umro.
Gledao sam epizodu Drevni astronauti gde je objasnjeno kako je Mojzes lutao sa ljudima po pustinji i kako su opstali zivi i zdravi 40 godina.Bog nije postojao nego su to bili vanzemaljci.Tad prost narod te vanzemaljce nije znao da objasni pa je rekao da su oni bog.Da bi ih spasao, vanzemaljci su im poslali robota koji je uzgajao Morindu ili kako se vec zove ta alga,a ona je sama proizvidila i vodu.To je pratilo Mojzesa i taj narod i oni su se prehranjivali i opstali.U samoj Bibliji se pominje neko zeleno zrnevlje da su jeli.To su te alge.

Pa osvrnes se oko sebe I shvatis da sve ima svog tvorca. Kada je bio zadnju put da si video neku kucu, stolicu, noz ili bilo sta drugo, mnogo jednostavnije od kosmosa I zivota, I pomislio vidi ovo je nastalo samo od sebe? Nikada, jer to nije logicno. Opet idemo logicki, ako smo stvoreni kako bi taj tvorac zeleo da zivimo kao ljudi ili bolje pitanje bi bilo koji nacin zivota nam najvise odgovara. Normalno vjera koja uci oprastanje, milost, dobrotu, pravdu itd. Nemas dokaza za svoje tvrdnje.

Imaj na umu da su svi apostoli izgubili svoje zivote zarad vjere, znas li mozda za neki drugi takav slucaj gde su po tvojoj tvrdnji ljudi platili zivotima zarad navodne "lazi". Pozdrav

Mene zanima šta ako se ispostavi da niste izabrali pravu religiju pa vas na nebu umesto nboga u kog ste verovali čeka nki drugi iz neke druge religije?Da li bi ste dada očivali pakao kao kakav tvrdite da će svi nevernicima slediti?
To sam se uvek pitao.

Tema je "ateisti pitaju vernike", koje vernike??

svako moze da veruje u sta god zeli, zbog toga se i zove VERA, ja mogu da verujem da vanzemaljci postoje i da su zeleni i mogu da pricam sta god hocu i da ih zamisljam kako god hocu, da li se neko slagao ili ne slagao samnom je nebitno jer je to VERA, vera utice direktno na mene nikako ne utice na druge ljude, moze da utice na druge jedino ako ih ubedim da i oni veruju u isto u sta i ja verujem.

jedino ako ih ubedim da i oni veruju u isto u sta i ja verujem.
pa zato smo i dosli na forum, da se ubedjujemo

trebali. smo do sad da vidimo ko je vera, a ko nevera/zlovera/prevara... ja npor. kad sam kupio prvi kompjuter i izasao na onternet, ja sam mislio za nekoiliko dana cu da zavrsim posao, ubedim ljude i gotovo, ...ali, kako sam se prevario grdno, prodje 20 godina, rezultati mrsavi.... onda dodjem u 'meriku, kad ono, neko mi maznuo 80 posto propovedi... na ovom forumu ubedih jednoga jos davno, ali on nestade sad... i mislim da je jedan bio na pola... znaci, 'merika, nema druge, jer niko nije prorok u svom selu

Tema je "ateisti pitaju vernike", koje vernike??

svako moze da veruje u sta god zeli, zbog toga se i zove VERA, ja mogu da verujem da vanzemaljci postoje i da su zeleni i mogu da pricam sta god hocu i da ih zamisljam kako god hocu, da li se neko slagao ili ne slagao samnom je nebitno jer je to VERA, vera utice direktno na mene nikako ne utice na druge ljude, moze da utice na druge jedino ako ih ubedim da i oni veruju u isto u sta i ja verujem.
Pa dobro, svakog vernika je neko nekad ubedio da veruje baš u to u šta veruje. Vernici se ne rađaju već se proizvode ubeđivanjem, a ima ih dosta - znači da ubeđivanje daje rezultate.

Back