zoran4u
Poznat
- Poruka
- 7.410
Imam stariji komp koji nema sata priključak. Hooću da kupim SATA hdd, isključivo zato što je jevtiniji od ovih starih ATA i za isti se novac dobije duplo više memorije. Na matičnoj ploči nisu stavili SATA priključak iako postoji za to mesto kao i mesto za SATA čip
Postoje adapteri za povezivanje Nameračio sam se za adapter Digitus. Imaju 2 modela koja me interesuju ali ne znam koji je za moj slučaj. Jedan je IDE to SATA adapter a drugi je SATA to IDE adapter. Meni je OS na ATA HDD kao i svi programi, a SATA HDD bih dodao samo za skladištenje podataka i eventualno za virtuelne mašine. Koji od ova 2 adaptera treba da uzmem. Zbunio sam se totalno
Postoje adapteri za povezivanje Nameračio sam se za adapter Digitus. Imaju 2 modela koja me interesuju ali ne znam koji je za moj slučaj. Jedan je IDE to SATA adapter a drugi je SATA to IDE adapter. Meni je OS na ATA HDD kao i svi programi, a SATA HDD bih dodao samo za skladištenje podataka i eventualno za virtuelne mašine. Koji od ova 2 adaptera treba da uzmem. Zbunio sam se totalno

(naravno prvo ako ga prepozna jer se dešava da neće
)
Pošto mi sistem radi da pomognem drugima koji žele isto što sam i ja uradio.
Naravno da sam srećan što sve radi. Kupio sam SATA HDD od 1 TB, pošto će povećati PDV sa 8 posto koliko je sada požurio sam kao i većina ljudi sa akcijskom kupovinom HDDa,
Da ponovim imam sistem star 5-6 godina više se ni ne sećam, ATA HDD na kome mi je OS. Kao OS koristim Windows 7 Ultimate. Da bi SATA od 1 TB koju sam kupio radila morao sam da kupim adapter. Odlučio sam se za adapter Digitus IDE to SATA. Na njemu lepo piše da je kompaktibilan sa Ultra ATA 133/100/66/33 čipom koji imam i ja na matičnoj ploči. Inače moj south bridge je nVidia nGorce 2 MCPi imam ultra DMA 133/100/66. Znači sve mi se uklopilo
Inače za ovaj adapter nisu potrebni nikakvi drajveri instalacioni CD ništa slično, a daaaa naravno nema ni RAID a to nisam ni želeo. I tako ja sve to povežem i neće da radi
Pokuišavam , prevezujem slave , master ovo ono neće nikako da radi stalno ostaje sistem u biosu. A kada isključim novi HDD sve radi normalno. Evo šta je pomoglo i što možda mogu i drugi da pokušaju. Jenostavno sve se poveže a u biosu se ostavi samo HDD na kome je OS. Svi ostali uređaji za bootovanje se isključe u biosu tj kao da ne postoje i posle toga nastaje pesma . Sistem se normalno podigne, instalirao sam drajver za SATA HDD to se samo pojavilo i onda sam particionisao novi SATA HDD i posle restarta sve se podiglo normalno i radi. U biosu za butovanje sam ostavio samo da se vidi HDD na kome je moj OS a to je u mom slučaju ATA HDD.