ATA i SATA

zoran4u

Poznat
Poruka
7.410
Imam stariji komp koji nema sata priključak. Hooću da kupim SATA hdd, isključivo zato što je jevtiniji od ovih starih ATA i za isti se novac dobije duplo više memorije. Na matičnoj ploči nisu stavili SATA priključak iako postoji za to mesto kao i mesto za SATA čip :neutral:
Postoje adapteri za povezivanje Nameračio sam se za adapter Digitus. Imaju 2 modela koja me interesuju ali ne znam koji je za moj slučaj. Jedan je IDE to SATA adapter a drugi je SATA to IDE adapter. Meni je OS na ATA HDD kao i svi programi, a SATA HDD bih dodao samo za skladištenje podataka i eventualno za virtuelne mašine. Koji od ova 2 adaptera treba da uzmem. Zbunio sam se totalno :rtfm:

IDE to SATA
IDE_and_SATA_Converter2_1.jpg

ovo ti treba

hardal zaboravio sam da napišem da hoću da kupim SATA HDD 500GB a znam da neki adapteri ograničavaju na manji kapacitet memorije pa se dobije koliko je njihovo ograničenje a ne koliki je HDD. Ne trebaju mi adapteri koji podržavaju RAID.

I ja imam krš sa Maxtor ATA diskovima, od 80 GB, ima nešto "IDE", to je valjda standard konektora kojim je povezan sa plocom ili ne ?

Da li još postoje ti diskovi u prodaji ili treba kupiti SATA i taj adapter ?

pa covek ej rekao, ne trebaju mi kontroleri koji podrzavaju raid..
inace, kolko su otpriliek najeftinije solidni raid kontr ?
videh skoro neku cenu od 2500 din, al skupo mi to..
Па јесте да је написао, ал' не знам из ког разлога неће са RAID контролером?!
Иначе, што се цене тиче, могу се наћи и за више него дупло нижу цену од те коју си ти видео, само зависи ког произвођача и са колико SATA портова. Рецимо, ова картица има 3 SATA порта и 1 IDE чини ми се и кошта око 1200 дин. > http://www.plutos.rs/opis.php?group=41&proizvod=6417

Ja sam danas završio kupovinu i to USPEŠNO z;) Pošto mi sistem radi da pomognem drugima koji žele isto što sam i ja uradio. z:p Naravno da sam srećan što sve radi. Kupio sam SATA HDD od 1 TB, pošto će povećati PDV sa 8 posto koliko je sada požurio sam kao i većina ljudi sa akcijskom kupovinom HDDa, z:) Da ponovim imam sistem star 5-6 godina više se ni ne sećam, ATA HDD na kome mi je OS. Kao OS koristim Windows 7 Ultimate. Da bi SATA od 1 TB koju sam kupio radila morao sam da kupim adapter. Odlučio sam se za adapter Digitus IDE to SATA. Na njemu lepo piše da je kompaktibilan sa Ultra ATA 133/100/66/33 čipom koji imam i ja na matičnoj ploči. Inače moj south bridge je nVidia nGorce 2 MCPi imam ultra DMA 133/100/66. Znači sve mi se uklopilo z:lol: Inače za ovaj adapter nisu potrebni nikakvi drajveri instalacioni CD ništa slično, a daaaa naravno nema ni RAID a to nisam ni želeo. I tako ja sve to povežem i neće da radi :grudvanje3: Pokuišavam , prevezujem slave , master ovo ono neće nikako da radi stalno ostaje sistem u biosu. A kada isključim novi HDD sve radi normalno. Evo šta je pomoglo i što možda mogu i drugi da pokušaju. Jenostavno sve se poveže a u biosu se ostavi samo HDD na kome je OS. Svi ostali uređaji za bootovanje se isključe u biosu tj kao da ne postoje i posle toga nastaje pesma . Sistem se normalno podigne, instalirao sam drajver za SATA HDD to se samo pojavilo i onda sam particionisao novi SATA HDD i posle restarta sve se podiglo normalno i radi. U biosu za butovanje sam ostavio samo da se vidi HDD na kome je moj OS a to je u mom slučaju ATA HDD. z:mrgreen:
Sve najbolje želim i vama da malo podignete svoje starije sisteme uspešno i koliko je to moguće. :sanke:

Ако имаш неки слободан PCI слот, можеш онда и овакву комбинацију да пробаш...

PCI to SATA controller

Nisam siguran da li se radi o ovoj PCI to SATA kartici ali imaju PCI kartice koje dozvoljavaju da sistem vidi .... zaboravio sam taj podatak ali sam na netu nailazio na njega ... samo 200 ili 300 GB na SATA HDD. Znači ako bi kupili kao i ja HDD od 1 TB vaš sistem bi video samo 200 ili 300 GB i samo bi toliko mogli i da koristite. Zato se prvo malo raspitajte i pogledajte na netu podatke za PCI kartice. Naravno možete i sa RAIDOM da probate. I za te PCI kartice su potrebni drajveri i imaju svoju instalaciju. Nije kao ovo moje, samo se ubode podesi BIOS i to šljaka. Sve najbolje.

Nisam siguran da li se radi o ovoj PCI to SATA kartici ali imaju PCI kartice koje dozvoljavaju da sistem vidi .... zaboravio sam taj podatak ali sam na netu nailazio na njega ... samo 200 ili 300 GB na SATA HDD. Znači ako bi kupili kao i ja HDD od 1 TB vaš sistem bi video samo 200 ili 300 GB i samo bi toliko mogli i da koristite. Zato se prvo malo raspitajte i pogledajte na netu podatke za PCI kartice. Naravno možete i sa RAIDOM da probate. I za te PCI kartice su potrebni drajveri i imaju svoju instalaciju. Nije kao ovo moje, samo se ubode podesi BIOS i to šljaka. Sve najbolje.
Тачно је да је за такве картице потребан драјвер (ја имам управо ону Intex-ову са горњег линка, не ову са слике) и сасвим нормално је систем препознао HDD од 640 GB. А могуће је да постоје и картице које то "ометају" на неки начин, е сад због чега...

А што се тиче RAID-a, не знам што то представља неки "проблем". Дал' вас неко "бије по ушима" да морате да га користите? Не, наравно. Битно је да се добије пар нових SATA прикључака и да све ради како треба. ;)

Тачно је да је за такве картице потребан драјвер (ја имам управо ону Intex-ову са горњег линка, не ову са слике) и сасвим нормално је систем препознао HDD од 640 GB. А могуће је да постоје и картице које то "ометају" на неки начин, е сад због чега...

А што се тиче RAID-a, не знам што то представља неки "проблем". Дал' вас неко "бије по ушима" да морате да га користите? Не, наравно. Битно је да се добије пар нових SATA прикључака и да све ради како треба. ;)

Slažem se sa tobom DeMikelis potpuno. Nego pošto neke kartice neće da rade na nekim sistemima sigurnije je da se izbegnu. dok sa ovom mojom uglavnom sve radi kako treba. RAID se koristi da se dobije veća brzina prenosa podataka kada je u pitanju HDD i tada se podaci upisuju na oba HDD istovremeno i uzimaju se podaci isto tako. Meni je bilo važno da povećam memoriju po povoljnoj cenii i ne patim za ekstra brzinama. Imam oko 15 do nekih 25 MGBs protok, manje ili više u svim kombinacijama i ja sam zadovoljan sa time s obzirom da mi matična ploča ima već dosta godina i ne može se mnogo očekivati od nje. Osim toga imam 2 potpuno različita HDD pa ne znam kako bi se ponašali u RAIDU??

Back