glup uci na svojim, pametan na tudjim greskama. iskreno, nemas potrebe da ides kod astrologa jer neces nista korisno saznati. stavise, buduci da si skeptik, gotovo su ti stopostotne sanse da se vratis sa negativnim iskustvom, tako da je u svakom slucaju taj savet blago receno de-bi-lan.
a to ne bi bio nikakav "realan dokaz". to bi bila najobicnija anegdota. a mi koji volimo nauku (a tek oni koji se njome bave) znaju koliko vredi jedna anegdota: ne vredi nista. postoji brdo razloga za to, brdo psiholoskih sklonosti koje mogu veoma lako da sakriju prave razloge ishoda. naprimer, bas skoro me uhvatila nekakva gorusica i nije me pustala par dana, i ja ti se tako pozalim jednom mom drugu kad on odmah iz rukava vadi neku pricu o tome kako je on svoju izlecio gutajuci svez pirinac. i naravno, znajuci koliko je to naivna ideja buduci da se takvi "tretmani" mogu vrlo lako istestirati, ja sam mu lepo reko da ne jede go-vna. ali vidi cuda leba ti, meni gorusica kompletno nestane za par dana, i zamisli sad ti da sam ja bio u onom ocajnom pacenickom stanju, gde sam zeljan bilo kakvog obecavajuceg resenja, zeljan gutanja pirinca ako bi to bilo ono sto naizgled obecava, pa ja bih postao jos jedan debil, ja bih poceo da verujem da se gutanjem pirinca gorusica moze izleciti.

no, naravno, buduci da sam skeptik, cak i da sam pokusao to sa pirincem, to bi bilo iz ciste radoznalosti i zajebancije i svakako ne bih mislio da je pirinac ucinio svoje jer ja poznajem prirodu takvih simptoma, ja znam da gorusica moze sasvim spontano da nestane.
no, eto to je primer klasicne psiholoske sklonosti: potreba za samo-kontrolom tojest uverenjem da je nas zivot u nasim rukama tj. da ga mi kontrolisemo i da je svaki pozitivni ishod delo nasih ruku, nikako nekih "srecnih" spoljnih faktora. svedok moze da se kune koliko hoce. svedok moze da se kune da se on izlecio, no on ne moze da tvrdi da je mehanizam oporavka bas ono sto on misli da jeste, jer sine, to sto je on gutao pirinac je samo igla u plastu sena, to je samo jedan od milion faktora koje on ignorise jer ih nije svestan. i eto, zbog ovakvih stvari, anegdote ne vrede ni za ku-rac.
na isti nacin, ljudi koji idu kod astrologa su ljudi bez kritickog stava, ljudi koji su podlozni manipulaciji, ali ne onoj klasicnoj direktnoj manipulaciji, vec onoj suptilnoj koju ni sam astrolog nije svestan. ljudi koji zele da veruju u horoskop su ljudi koji su skloni zeljnom razmisljanju, ljudi koji cak i u najdetaljnijem horoskopu koji je ocigledno prepun omasaka mogu da vide stopostotni pogodak.
od svega toga mi je najzanimljivije to sto te iste ljude mozes da ubedis da si vidivot bez ikakve astroloske pretencioznosti. dovoljno je da poznajes mehanizam suptilne manipulacije i to je to. poznato je da je takozvano "hladno citanje" cak efikasnije od stagod astrolozi tvrde da koriste.