Astrologija : Za i Protiv

A kada je astrologija nastala? U kom periodu, koje godine? Zbog čega svaki dan u nedelji ima svoju planetu? Koja je logika iza toga? Zašto je ponedeljak baš dan Meseca? Zašto nije dan Sunca?

Pogledao sam taj navedeni datum i pretpostavka mi je bila tačna. Rođenje je prethodilo dvema eklipsama (jedna solarna i jedna lunarna). I opet se vraćam na ono što sam rekao na početku, astrologija obraća pažnju na početne uslove. Na stranu to što ti blizanci NISU rođeni u isto vreme (razlika od po minut), blizancima se natali tumače malo drugačije nego ne-blizancima. Iako ne znam tačno vreme, ima osnova da se kaže da će dva preživela blizanca karakterno različita, a što se tiče događaja, dešavaće im se slične stvari, ali u različito vreme.

Inače, iako mislim da astrologija "radi", ne mislim da planete/zvezde imaju bilo kakav uticaj na čoveka. Tj, imaju onoliko uticaja na čoveka koliko sat ima na vreme. I sat je kauzalno nepovezan sa vremenom. Vreme nije ono što pokreće sat, ali ga sat ipak pokazuje.

Nesrećo. Hoćeš da kažeš da da Japanac i Srbin rodjeni istog trenutka imaju iste genetske predispozicije?

Blizanci očigledno nisu bili jednojajčani.
svašta...nisam govorio o genetskim predispozicijama u smislu nasledja od roditelja...
govorim globalno...ako je jedan idealista i pošten, biće i drugi...ako jedan voli sport, voleće i drugi...ako jedan doživi saobraćajku, doživeće i drugi...kakve veze ima gde...mi smo sićušni u odnosu na kosmos...
pa šta ako nisu jednojajčani...šta je sa uslovima života i vaspitanja?
uostalom, pitao sam nešto...šta traže na forumu ljudi, koji ne veruju u astrologiju...zašto im je toliko stalo da još i vredjaju...šta sam ja tebi učinio u životu?
bolje potraži u biblioteci knjigu "Najbolji način da se nauči astrologija" od Marč i Makevers, a sa neta skini neki astrološki program, koji je besplatan (recimo zet 8)...dakle ni knjiga ni program te ne koštaju...ako ne znaš svoje vreme rodjenja, postoje tebi bliske osobe, čiji karakter i život dobro poznaješ, pa kreni u traženje dokaza "za i protiv"...
ja više nemam nameru da se raspravljam...imam pametnija posla

ali...ne bih ja bio to što jesam, da mogu tek tako da ućutim...evo da vidite šta sam našao na netu:Jednojajčani i dvojajčani blizanci

"Osnovne činjenice vezane za blizance govore da su blizanci različitog pola uvek dvojajčani, a jednojajčani blizanci su uvek istog pola. Učestalost jednojajčanih blizanaca je upadljivo kostantna i iznosi 3-5 na 1000 trudnoća, dok učestalost dvojajčanih blizanaca varira od 4-50 na 1000 trudnoća. Smatra se da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih - rezultat većeg broja ovulacija, i da pokazuje familijarnu tendenciju."
dakle, dvojajčanih je isto, ili mnogo više...a mi svi znamo da je broj blizanaca, koji liče "kao jaje jajetu" mmnogo veći u odnosu na broj onih, koji ne liče...razlog...prosečno vreme vladavine jednog podznaka je 2 sata...prosečno vreme kretanja 1 uglovni stepen za 4 minuta(s tim da uvek postoji delić sekunde, kada menja znak)...dakle, ono malo njih, koji ne liče je zbog toga što je podznak prvom pri kraju jednog znaka, a drugi je u drugom znaku...za neobaveštene, podznak(uglavnom) najviše utiče na našu spoljašnju pojavu (kako nas drugi vide-izgled i držanje)

ali...ne bih ja bio to što jesam, da mogu tek tako da ućutim...evo da vidite šta sam našao na netu:Jednojajčani i dvojajčani blizanci

"Osnovne činjenice vezane za blizance govore da su blizanci različitog pola uvek dvojajčani, a jednojajčani blizanci su uvek istog pola. Učestalost jednojajčanih blizanaca je upadljivo kostantna i iznosi 3-5 na 1000 trudnoća, dok učestalost dvojajčanih blizanaca varira od 4-50 na 1000 trudnoća. Smatra se da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih - rezultat većeg broja ovulacija, i da pokazuje familijarnu tendenciju."
dakle, dvojajčanih je isto, ili mnogo više...a mi svi znamo da je broj blizanaca, koji liče "kao jaje jajetu" mmnogo veći u odnosu na broj onih, koji ne liče...razlog...prosečno vreme vladavine jednog podznaka je 2 sata...prosečno vreme kretanja 1 uglovni stepen za 4 minuta(s tim da uvek postoji delić sekunde, kada menja znak)...dakle, ono malo njih, koji ne liče je zbog toga što je podznak prvom pri kraju jednog znaka, a drugi je u drugom znaku...za neobaveštene, podznak(uglavnom) najviše utiče na našu spoljašnju pojavu (kako nas drugi vide-izgled i držanje)

Jednojajani blizanci su rezultat deobe jajne ćelije nakon oplodjenja.
Dvojajčani blizanci su rezultat više ovulacija u jednom ciklusu.
Toliko o tome, a ti pročitaj nešto o teoriji konvergencije pre sledećeg odgovora.

A kada je astrologija nastala? U kom periodu, koje godine?

Rekao sam da nemam nameru da pišem istoriju astrologije od Haldejskih dana do Tiha Brahea, odgvorore potraži u nekoj enciklopediji.

Zbog čega svaki dan u nedelji ima svoju planetu? Koja je logika iza toga?

Dao sam odgovor, samo nema ko da čita. Evo, nije mi teško da prekopiram:

Astrologija je nastala u vreme kada su se sedam "pokretnih" nebeskih tela smatrala za božanstvo (Sunce, Merkur, Venera, Mesec, Mars, Jupiter i Saturn) , pa da bi umilostivili njihova sveta božanstva radi egzistencijalnih razloga svakom su namenili po jedan dan. I tako mi dobismo sedmicu:

Zašto je ponedeljak baš dan Meseca? Zašto nije dan Sunca?

Logička greška. Razocarao si me malo posle ove greške, ali ok.

Pogledao sam taj navedeni datum i pretpostavka mi je bila tačna. Rođenje je prethodilo dvema eklipsama (jedna solarna i jedna lunarna). I opet se vraćam na ono što sam rekao na početku, astrologija obraća pažnju na početne uslove. Na stranu to što ti blizanci NISU rođeni u isto vreme (razlika od po minut), blizancima se natali tumače malo drugačije nego ne-blizancima. Iako ne znam tačno vreme, ima osnova da se kaže da će dva preživela blizanca karakterno različita, a što se tiče događaja, dešavaće im se slične stvari, ali u različito vreme.

Znači astrološki etalon ipak iznosi jedan minut, pošto su deca radjana sa vremenskom razlikom od samo minut ipo?

i najsladje za kraj:
svašta...nisam govorio o genetskim predispozicijama u smislu nasledja od roditelja...

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Inače, iako mislim da astrologija "radi", ne mislim da planete/zvezde imaju bilo kakav uticaj na čoveka. Tj, imaju onoliko uticaja na čoveka koliko sat ima na vreme. I sat je kauzalno nepovezan sa vremenom. Vreme nije ono što pokreće sat, ali ga sat ipak pokazuje.

Golema kontradikcija.
I sat kauzalno nepovezan sa vremenom, može objašnjenje? :dash:

jadan čovek...najsladje mu je ono što ne može da shvati zbog neupućenosti...da ne upotrebim grublju reč...
planete razmeštene po znacima , plus njihovi medjusobni aspekti plus još dosta toga , upućuju na genetsko nasledje...
a čovek ti je govorio o satu i vremenu u smislu da je Bog postavio planete samo da bi ljudi čitali njegov rukopis...odabrani ljudi..
možda u nekoj sledećoj inkarnaciji planira tebe da uvrsti tu...nemoj da ga ljutiš

Osti, samo da nepomenem da je Saturnuran, izvrstan matematicar, profesor matematike, covek nauke isto ko i ti..cim je on istrazivao i dosao do nekih saznanja , znaci ima tu necega.Ne bi jedan genijalan matematicar prihavatio bilo sta , ako za to nema dokaza .

Poslednja izmena:
Čitam ja, ali izgleda da ti ne čitaš. Zašto je ponedeljak baš dan Meseca, a ne neke druge planete? Kako su odredili kojoj planeti pripada koji dan? Koja je tu logička greška napravljena? Stvarno mi je jako žao što se osećaš razočarano zbog greške koju ja iskreno ne mogu da primetim, ali shvati da ne možemo biti svi na tvom nivou intelekta. Bar nam to ne zameraj :)

Ja nigde nisam naveo da je astrološki etalon jedan minut, već sam samo ponovio ono što je navedeno u tom članku, da ti blizanci nisu rođeni u isto vreme, već sa razlikom od po minut. Ta razlika je mogla da bude i pola minuta, 5 sekundi, koliko god, poenta je da nisu rođeni u isto vreme...

A što se tiče sata, da li sat radi na vreme?

Osti, samo da nepomenem da je Saturnuran, izvrstan matematicar, profesor matematike, covek nauke isto ko i ti..cim je on istrazivao i dosao do nekih saznanja , znaci ima tu necega.Ne bi jedan genijalan matematicar prihavatio bilo sta , ako za to nema dokaza .

sestro, ovo tvoje razmisljanje je klasican primer zeljnog razmisljanja

da si stvarno nacitana ko sto si tvrdila znala bi da je istorija prepuna genijalaca koji nisu u pravu oko mnogih stvari.

to sto je neko genijalac ne znaci da je u pravu oko SVIH stvari ma koliko bile vezane za njegovu struku. ;)

jadan čovek...najsladje mu je ono što ne može da shvati zbog neupućenosti...da ne upotrebim grublju reč...
planete razmeštene po znacima , plus njihovi medjusobni aspekti plus još dosta toga , upućuju na genetsko nasledje...
a čovek ti je govorio o satu i vremenu u smislu da je Bog postavio planete samo da bi ljudi čitali njegov rukopis...odabrani ljudi..
možda u nekoj sledećoj inkarnaciji planira tebe da uvrsti tu...nemoj da ga ljutiš

Ne verujem ni u Boga ni u inkarnacije.

covek nauke? mislis covek vradzbine?
Usput, ne znam, i ne zanima me ko je on.

Zašto je ponedeljak baš dan Meseca, a ne neke druge planete? Kako su odredili kojoj planeti pripada koji dan? Koja je tu logička greška napravljena? Stvarno mi je jako žao što se osećaš razočarano zbog greške koju ja iskreno ne mogu da primetim, ali shvati da ne možemo biti svi na tvom nivou intelekta. Bar nam to ne zameraj

Ne zameram. Ali mislim da bi gresku uvdideo i osnovac genijalni matematicaru. Ako nekog ne mrzi, neka ti objasni.
Budi ljubazan, pa dok predajes matematiku ne govori ne zaglupljuj decu astrologijom.

Ja nigde nisam naveo da je astrološki etalon jedan minut, već sam samo ponovio ono što je navedeno u tom članku, da ti blizanci nisu rođeni u isto vreme, već sa razlikom od po minut. Ta razlika je mogla da bude i pola minuta, 5 sekundi, koliko god, poenta je da nisu rođeni u isto vreme...

pa kazi zaboga koliko iznosi astroloski etalon, reko si da nije 1 minut, ja pitam koliko je?

A što se tiče sata, da li sat radi na vreme?

molim? :eek:

Takođe je i vreme rođenja jasno definisano kao prvi udisaj bebe.

Dete se smatra rodjenim i ako nikad ne udahne, tzv mrtvorodjencad.

Poslednja izmena:
Ja vidim, draga prijateljice, vaš upitni pogled, čujem, pored sve daljine koja nas deli, štaviše, i vaše pitanje "Recite mi - ali sasvim iskreno - da li se iz zvezda može sudbina pročitati?"
"Može!"
"Šta kažete? A vi ste mi nekad govorili o astrologiji sa omalovažavanjem! No ona je, jelte, u poslednje vreme došla opet u modu, i mnogi veruju u nju."
"Moda! Zakonik žene! Istina je, astrologija stoji u visokoj konjunkturi, svet je preplavljen prospektima astrologa, Budućnost je postala opet traženom robom, inače ovi silni astrolozi ne bi imali od čega da žive"
"No, pa vi ste maločas rekli da se iz zvezda može pročitati budućnost."
"Sigurno! Ponavljam: Iz večite knjige neba pročitana je, kao što ću drugom prilikom saopštiti, buduća subina Zemlje, Sunca i dalekih svetova."
"A šta piše u toj knjizi o sudbini nas, pojedinaca?"
"Ništa, draga prijateljice! Sa takvim se sitnicama ta uzvišena knjiga ne bavi"

M Milanković; Kroz vasionu i vekove

Razmisljajte o ovom genijalnom pasusu do prekosutra, jerbo sutra je radni dan i treba da obidjem brdo slava, tako da nece biti vremena za forum. :bye:

p.s @saturnuran tebi je zadatak i teorija kovergencije :mrgreen:

Astrološki etalon ne postoji, odnosno zbog određenih podela znakova nemouće ga je definisati. Može biti jedan minut, može biti jedna sekunda, zavisi od konkretnog dela zodijaka koji se posmatra.

Možda sam pitanje sa satom ipak trebao da postavim u obliku "da li sat utiče na vreme?"

A pošto si se "genijalnom matematičaru" obratio nakon citiranja delova koje sam ja napisao, čisto da kažem da nisam genijalni matematičar, niti deci predajem bilo šta. Pošto vidim da nisi raspoložen za konstruktivniju diskusiju, na tvoje poruke više neću odgovarati. Zaista nije vredno pričati sa čovekom koji nema ni malo poštovanja prema svom sagovorniku.

Razmisljajte o ovom genijalnom pasusu do prekosutra, jerbo sutra je radni dan i treba da obidjem brdo slava, tako da nece biti vremena za forum. :bye:
Ne verujem ni u Boga ni u inkarnacije.
dakle, ne veruje u Boga, a ima da obidje brdo slava!!!!!

Pa ko jos ide tamo da bi slavio sveca? svi idu da jedu i piju pa i ja medj njima :mrgreen:

Astrološki etalon ne postoji, odnosno zbog određenih podela znakova nemouće ga je definisati. Može biti jedan minut, može biti jedna sekunda, zavisi od konkretnog dela zodijaka koji se posmatra.

Možda sam pitanje sa satom ipak trebao da postavim u obliku "da li sat utiče na vreme?"

A pošto si se "genijalnom matematičaru" obratio nakon citiranja delova koje sam ja napisao, čisto da kažem da nisam genijalni matematičar, niti deci predajem bilo šta. Pošto vidim da nisi raspoložen za konstruktivniju diskusiju, na tvoje poruke više neću odgovarati. Zaista nije vredno pričati sa čovekom koji nema ni malo poštovanja prema svom sagovorniku.

Uh, izvinjavam se. Venera je to rekla za Saturnuran, pomesao sam. To si sigurno i sam primetio.
A ti i nisi odgovorio na neka moja pitanja ;)

Poslednja izmena:
mislio sam na ljude, koji su je proučavali, pa našli da ne funkcioniše...raspravljati sa neupućenima je besmisleno

nema potrebe za dubinskim proucavanjem teorije koja pati od metodoloskih problema ;) jednostavno neke stvari se ne moraju dubinski prouciti da bi se zakljucilo da su kompletno sra-nje.

ali to ne znaci da ja (ili osti) nisam obavio taj posao. samo napominjem da je argument kojim se koristis pogresan, izlizan i nepotreban.

ah, ko jos moze da odoli svezoj prasetini

Frutarijanci - ljudi koji se hrane samo plodovima.

Prirodna i iskonska ljudska ishrana, Adam i Eva su u rajskom vrtu bili frutarijanci. Takođe,ni jedno živo biće (ni biljka ni životinja) ne želi biti ubijeno i zato se jedu samo plodovi koje voćka sama daje

“Drvo jabuke pruža plod da bismo ga ubrali i pojeli, a ako mi to ne učinimo, jabuka će sama pasti na zemlju i tu će je pojesti neko drugo stvorenje. Samo drvo će nastaviti da živi i još dugi niz godina će davati plodove jabuke, kiseonik i još mnogo toga.

Nije neophodno nekom oduzeti život da bismo mi živeli.”
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
vegetables.jpg

Poslednja izmena:
pa ako zavrsis filozofiju, ili ne zvarsis, mozes da budes narodni poslanik...to nije nikakva prepreka!

dobro bre, banalizujem, poenta je u tome što bi svako ko se bavi programiranjem mogao da namlati pare voleo ne voleo, a svako ko bi predavao filozofiju u školi koliko god bio dobar u tome ne bi išao iznad proseka po zaradi.
I šta je onda poenta astrologije? Da ti kaže gde ćeš da namlatiš lovu? Ja ću ti kažem.
A šta ti dobro ide? Ako ti treba neka karta da ti to kaže, onda se zapitaj dobro šta radiš u životu ...

Back