[ASTROLOGIJA] Pitalice i činjenice

• Začetnik teme Začetnik teme N3W
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako onda tranziti planeta utiču? Ako se nešto može unapred izračunati matematičkom metodom, zar se tu onda ne radi o predodređenosti i planetarnoj mehaničnosti?

Planete su nastale mnogo pre čoveka tako da neka vrsta uticaja postoji, a to što se astrologija zadovoljava tumačenjem konkretnih aspekata ne znači da takvi uticaji ne postoje.
Slično tome, automobil se može sasvim lepo voziti i bez poznavanja rada motora...

Kako onda tranziti planeta utiču? Ako se nešto može unapred izračunati matematičkom metodom, zar se tu onda ne radi o predodređenosti i planetarnoj mehaničnosti?

Planete su nastale mnogo pre čoveka tako da neka vrsta uticaja postoji, a to što se astrologija zadovoljava tumačenjem konkretnih aspekata ne znači da takvi uticaji ne postoje.
Slično tome, automobil se može sasvim lepo voziti i bez poznavanja rada motora...
I život se može živeti bez poznavanja astrologije. Ili recimo, sve i da nisi poznavalac astrologije, možda nisi ni zainteresovan za istu, pa život živiš...
Tranziti planeta utiču, naravno, bilo da te astrologija zanima ili ne, naročito hronokratora, ali i bržih planeta (najjače ako ih imaš natalno u aspektu), nekada može biti banalnost sa tim bržim planetama, npr posečeš prst, ženskoj osobi se ne primi farba na kosu koja se inače primi...
I svako ko se iole bavi astrologijom, reći će ti da tranziti kao prognostička tehnika nisu dovoljni, ako posmatramo neke životno bitne događaje. Prekretnice i sl...Potvrđuju se iz 3 ugla bar, tj na osnovu ostalih prediktivnih tehnika, a ne samo na osnovu tranzita.

koliko sam do sad ukapirao o astrologiji, postoji neko delovanje ne u svim aspektima
ali ono kad čitam recimo : ovo ulazi u onu kuću, tranzicije, konjukcije, šta li je već u pitanju, valjda bi taj raspored na nebu
trebao imati uticaj po nekom astrološkom principu

Naravno da ima, samo što to ne ume svako da objasni adekvatno. Da skratim, ovo je ukratko

Princip je sledeći

- Mehanika uticaja planeta u astrologiji je i dalje neshvatljiva.
- Astrolozi generalno se ne bave detaljnim pručavanjem astrologije.
- Mnogi astrolozi ne razumeju naučne principe niti termine, pa kada probaju da objasne ispadnu glupi i neobrazovani.
- Astrolozi su ljudi koji posmatraju Kompas u vreme kada magnetizam i dalje nije bio otkriven. Dakle, postoje rezultati, ali objašnjenje fenomena ostaje misterija iako ima puno teorija koje nisu čak ni naučne hipoteze.
- Astrolog ne može da tvrdi da li su pozicije planeta te koje utiču, odnosno nešto deseto u tom domenu, ali to se pretpostavlja.
- Astrologija predstavlja stvari i situacije onakve kakve jesu. Čovek i planete nisu odvojeni, već iskonski povezani. Čak i kada se kaže ''Imam slobodnu volju'', to se može videti u natalnoj karti.
- Iz religijskih ili drugih uverenja, postoje astrolozi koji smatraju da je čovek odvojen od planeta u smislu da planete samo DELOM utiču na čovekove odluke, te da fatalizam (determinizam) nije faktor u astrologiji. Ja nisam tih ubeđenja jer vidim da je sve u prirodi uslovljeno akcijom i reakcijom. Samim tim vidimsvaki ljudski organizam, situaciju i dešavanje kroz ''oči astrologije'', i u stanju sam da povežem skoro svaku situaciju sa dejstvom planeta. To se vremenom uči da se prepozna instiktivno, no radi tačnosti se uvek pogledaju instrumenti (kompas, natalna karta, solarna karta itd) kako bi se došlo do dobrog zaključka.

E sad, problem je u tome što za svaku osobu postoji poseban kompas i svaki kompas je drugačije napravljen, ali se temelji na nekim principima koji su zajednički za sve ljude. Pride, svaki kompas se stalno pomera i pokazuje mnogo toga u isto vreme.

Primera radi, astrologija i evolucija idu ruku pod ruku jer možemo da posmatramo, primera radi, menstruaciju kod žena ili povišen nivo testosterona kod muškaraca. Već tu imamo neku osnovnu podelu. Zatim pogledamo svaki deo tela, svakom delu tela se pripisuje drugačije delovanje nekog znaka, ali je u osnovi isto.

Osim što postoji lični kompas, postoji tako i sveobuhvatni kompas koji konstantno ide. Dakle kada se osoba rodi, uzima se slika trenutnog pokazatelja na kompasu i onda svaki put kada se planete i različite energije, da ih tako nazovem, sukobe u odnosu sveobuhvatnog kompasa i lične slike kompasa prilikom rođenja, dolazi i do promena u životu, nekih stvari na koje ponekad jednostavno ne možemo da utičemo ličnim naporima ma šta radili iako se na kompasu vidi i šta smo odlučili da učinimo povodom svega i pre no što to odlučimo. U tim momentima takve postavke astrologu izgledaju kao, recimo, partija šaha. Vidimo poteze koje osoba može da preduzme kako bi izbegla fatalni gubitak figure, metaforično rečeno, a isto tako možemo da posavetujemo osobu koji potez da učini. Kod nekih ljudi saveti jednostavno ne dopiru do mozga jer su i duboko zaglavljeni u igri i onda posećuju astrologa čisto radi reda.
Takođe dokse putuje sa tim kompasima kroz život, nebeski kompas može da nam dovede u život nekoga ko je tu da ostane ( u skladu njihovog kompasa) ili nekoga ko je tu samo na kratko. Ljudi upoznaju jedni druge. Nečiji kompas bolje funkcioniše, nečiji kompas slabije, ali činjenica je da svako ima svoj primerak i to bi ukratko bilo to.

Dakle, planete definitivno utiču.ali se to ne posmatra kao odvojeni uticaj planeta na ljude, već isključivo paralelan. Posmatra se kao da su planete i ljudi jedno te isto, na neki način. Ili barem tako ja posmatram i pronalazim da je to najbolje moguće iz moje perspektive.

pa može ali ne vozi auto čoveka nego je obrnuto :mrgreen:

ja pričam o ovome https://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation
a to što se žargonski najčešće koristi izraz "uticaj" kada se priča o vezi nebeskih tela i svega ostalog u astrologiji je druga priča.

Neko ko tvrdi da doslovno postoji uticaj nebeskih planeta na čoveka u smislu neke energije i sl. i da nebeska tela i planetarne pozicije bukvalno utiču i uslovljavaju čoveka mora isto da argumentuje. Do sada tako nešto nije ni dokazano ni argumentovano i zato ja izbegavam da koristim reč "uticaj" jer on ne postoji. Korelacija postoji a to je nešto drugo.

Eto u tome je ceo spor.

Naravno da ima, samo što to ne ume svako da objasni adekvatno. Da skratim, ovo je ukratko

Princip je sledeći

- Astrolozi generalno se ne bave detaljnim pručavanjem astrologije.
- Mnogi astrolozi ne razumeju naučne principe niti termine, pa kada probaju da objasne ispadnu glupi i neobrazovani.
- Astrolozi su ljudi koji posmatraju Kompas u vreme kada magnetizam i dalje nije bio otkriven. Dakle, postoje rezultati, ali objašnjenje fenomena ostaje misterija iako ima puno teorija koje nisu čak ni naučne hipoteze.
- Astrolog ne može da tvrdi da li su pozicije planeta te koje utiču, odnosno nešto deseto u tom domenu, ali to se pretpostavlja.
- Astrologija predstavlja stvari i situacije onakve kakve jesu. Čovek i planete nisu odvojeni, već iskonski povezani. Čak i kada se kaže ''Imam slobodnu volju'', to se može videti u natalnoj karti.
- Iz religijskih ili drugih uverenja, postoje astrolozi koji smatraju da je čovek odvojen od planeta u smislu da planete samo DELOM utiču na čovekove odluke, te da fatalizam (determinizam) nije faktor u astrologiji. Ja nisam tih ubeđenja jer vidim da je sve u prirodi uslovljeno akcijom i reakcijom. Samim tim vidimsvaki ljudski organizam, situaciju i dešavanje kroz ''oči astrologije'', i u stanju sam da povežem skoro svaku situaciju sa dejstvom planeta. To se vremenom uči da se prepozna instiktivno, no radi tačnosti se uvek pogledaju instrumenti (kompas, natalna karta, solarna karta itd) kako bi se došlo do dobrog zaključka.

E sad, problem je u tome što za svaku osobu postoji poseban kompas i svaki kompas je drugačije napravljen, ali se temelji na nekim principima koji su zajednički za sve ljude. Pride, svaki kompas se stalno pomera i pokazuje mnogo toga u isto vreme.

Primera radi, astrologija i evolucija idu ruku pod ruku jer možemo da posmatramo, primera radi, menstruaciju kod žena ili povišen nivo testosterona kod muškaraca. Već tu imamo neku osnovnu podelu. Zatim pogledamo svaki deo tela, svakom delu tela se pripisuje drugačije delovanje nekog znaka, ali je u osnovi isto.

Osim što postoji lični kompas, postoji tako i sveobuhvatni kompas koji konstantno ide. Dakle kada se osoba rodi, uzima se slika trenutnog pokazatelja na kompasu i onda svaki put kada se planete i različite energije, da ih tako nazovem, sukobe u odnosu sveobuhvatnog kompasa i lične slike kompasa prilikom rođenja, dolazi i do promena u životu, nekih stvari na koje ponekad jednostavno ne možemo da utičemo ličnim naporima ma šta radili iako se na kompasu vidi i šta smo odlučili da učinimo povodom svega i pre no što to odlučimo. U tim momentima takve postavke astrologu izgledaju kao, recimo, partija šaha. Vidimo poteze koje osoba može da preduzme kako bi izbegla fatalni gubitak figure, metaforično rečeno, a isto tako možemo da posavetujemo osobu koji potez da učini. Kod nekih ljudi saveti jednostavno ne dopiru do mozga jer su i duboko zaglavljeni u igri i onda posećuju astrologa čisto radi reda.
Takođe dokse putuje sa tim kompasima kroz život, nebeski kompas može da nam dovede u život nekoga ko je tu da ostane ( u skladu njihovog kompasa) ili nekoga ko je tu samo na kratko. Ljudi upoznaju jedni druge. Nečiji kompas bolje funkcioniše, nečiji kompas slabije, ali činjenica je da svako ima svoj primerak i to bi ukratko bilo to.

Dakle, planete definitivno utiču.ali se to ne posmatra kao odvojeni uticaj planeta na ljude, već isključivo paralelan. Posmatra se kao da su planete i ljudi jedno te isto, na neki način. Ili barem tako ja posmatram i pronalazim da je to najbolje moguće iz moje perspektive.

Hvala puno na ovom opširnom objašnjenju, meni kao potpunom laiku je sad malo jasniji mehanizam
astrologie u nekom generalnom smislu što sam i želeo

pitaću još nešto, možda deluje glupo i priprosto shodno mom poznavanju zodijaka,
ali, kako zvezde, planete deluju na personu i utiču na njegov život a toliko su udaljene ?

I život se može živeti bez poznavanja astrologije. Ili recimo, sve i da nisi poznavalac astrologije, možda nisi ni zainteresovan za istu, pa život živiš...
Tranziti planeta utiču, naravno, bilo da te astrologija zanima ili ne, naročito hronokratora, ali i bržih planeta (najjače ako ih imaš natalno u aspektu), nekada može biti banalnost sa tim bržim planetama, npr posečeš prst, ženskoj osobi se ne primi farba na kosu koja se inače primi...
I svako ko se iole bavi astrologijom, reći će ti da tranziti kao prognostička tehnika nisu dovoljni, ako posmatramo neke životno bitne događaje. Prekretnice i sl...Potvrđuju se iz 3 ugla bar, tj na osnovu ostalih prediktivnih tehnika, a ne samo na osnovu tranzita.

Jasno je meni to i ne spadam u one koji (ne)veruju u astrologiju, sam sam malo istraživao i uverio se da 'korelacija' postoji. Ono što mene zanima jeste činjenica da se ljudi rađaju kao na pokretnoj traci, svako dobije jedinstven 'serijski broj' od ovog lokalnog planetarnog mehanizma i koji nadalje određuje (oslikava) karakter nosioca. Kada se u obzir uzme i karma, pitam se kolika je u svemu tome odgovornost i zasluga natusa a koliko 'matrixa'??
Pitanja koja me zanimaju prevazilaze oblast astrologije i tiču se moguće manipulacije čovečanstvom, a izgleda da prevazilaze i moje intelektualne kapacitete... koje 'dobih' po rođenju.:fdlan:

- - - - - - - - - -

pa može ali ne vozi auto čoveka nego je obrnuto :mrgreen:

ja pričam o ovome https://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation
a to što se žargonski najčešće koristi izraz "uticaj" kada se priča o vezi nebeskih tela i svega ostalog u astrologiji je druga priča.

Neko ko tvrdi da doslovno postoji uticaj nebeskih planeta na čoveka u smislu neke energije i sl. i da nebeska tela i planetarne pozicije bukvalno utiču i uslovljavaju čoveka mora isto da argumentuje. Do sada tako nešto nije ni dokazano ni argumentovano i zato ja izbegavam da koristim reč "uticaj" jer on ne postoji. Korelacija postoji a to je nešto drugo.

Eto u tome je ceo spor.

Upravo o tome se i radi, tj. ko koga vozi... :p

Ne mora se nužno raditi o energijama planeta, može biti i da je čovek taj koji daje energiju a od rasporeda 'planetarnih šupljina' zavise i tonovi koje će proizvesti; harmonični, disharmonični, prigušeni, pojačani... ili kombinacije svega toga.

Hvala puno na ovom opširnom objašnjenju, meni kao potpunom laiku je sad malo jasniji mehanizam
astrologie u nekom generalnom smislu što sam i želeo

pitaću još nešto, možda deluje glupo i priprosto shodno mom poznavanju zodijaka,
ali, kako zvezde, planete deluju na personu i utiču na njegov život a toliko su udaljene ?

Kao što rekoh, mehanizam nije poznat.

Postoje hipoteze, ali ništa konkretno. Teško je pristupiti Astrologiji sa naučne osnove s obzirom da se ista bavi metaforama koje mogu imati jedno ili više jasno definisanih rezultata. Samim tim, jasno definisane rezultate je moguće proveriti statističkim potvrdama, no problematično je to što su statistički podaci odokativno upražnjeni. Sa hronološkog aspekta, izučavanje astrologije predstavlja dugotrajan proces koji se konstantno nadograđuje kako bi se u opštem smislu sticao preduslov )i to samo preduslov) za spoznaju astroloških zakonitosti.
Zbog toga je astrologija izuzetno nekonvencionalna u smislu izučavanja i još uvek se vodi logikom ''sa kolena na koleno'', slično kao veštine koje se čuvaju u kakvim porodicama poput starih recepata za savršeno jelo ili pravljenje katane na starinski način.

Mislim da je jedna konstanta uvek prisutna, a to je - Mikrokosmos je Makrokosmos. Ako posmatram uticaj zvezda i planeta, onda to znači da posmatram njihovo delovanje kroz eone, te njihovo direktno delovanje (i reakcija kod živih organizama na planeti) u skladu sa četiri elemenata koji predstavljaju Život. Možemo slobodno reći da se život gradio na taj način da reaguje na kosmičke promene. Nama fizički najbliže planete određuju dva pola. Nama najdalje planete određuju psihu i podsvest. Odatle možemo da zaključimo da su planete koje su fizički nama bliže imaju veći uticaj na naše fizičke osobine, pre nego lina naše mentalne osobine. I ovo je tačno. Ako pogledamo Jupiter, znamo da Jupiter vlada povećanjem (jer je velika planeta), samim tim vlada i gojaznošću. Za Čoveka dobro je kada ima Jupiter u Biku u 2 kući, recimo, ali kao i sve u astrologiji, sve je mač sa dve oštrice. Onoliko koliko je nešto dobro iz perspektivel judskog uma i našega društva, toliko je i loše kada se realno posmatra.

Pogledamo razbijanje HIggs Boson

265fae112b58f7ed634ec5c9f6c6c434.jpg

Zatim pogledajmo Zodijačku podelu

45608319_zodiac_signs_and_constellations_in_circ.jpg

Takve stvari nisu slučajne, Zodijak se deli na isti načini to nikako ne može biti puka slučajnost, da ima baš isti broj sila, odnosno isti broj muških i ženskih (naelektrisanja), kao što je to podela u Zodijaku. Ovo samo povećava pitanje ''Ko je astrologiju toliko profinio'', otvara pitanje koliko je zaista stara astrologija, a koliko je zaista antičko znanje, u stvari, bilo jako. Takođe otvara pitanje da li je astrolog ikada bio u stanju da to načini tako ili je to bio neki drugi uticaj, nesvesno od čoveka.

Treba imati u vidu da Zodijak nije podeljen prema sazvežđima i ni u jednom slučaju znakove zoijaka ne bi astrolog smeo da oslovi sazvežđima. Znakovi Zodijaka su paralela koja naglašava ovaj univerzalni princip postojanja.

U njih je izatkano znanje o uticaju planeta na Živi svet.

Dakle Zodijak = Živi svet. Živi svet je personifikacija univerzuma ili, možda bolje rečeno, galaksije u kojoj smo. To sa sigurnošću niko ne zna. Svaka galaksija bi morala da ima drugačiji zodijak koji prati ovu univerzalnu istinu o podeli koja nikako nije samo na bazičnoj osnovi atoma, već u bukvalno svemu što nas okružuje i ponavlja se (dakle ponavlja, kao krug koji se širi poput krugova kapljice koja pada na površinu vode) nebrojano puta na skalama koje su svaki put sve grandioznije i grandioznije.

Isključivo na našoj planeti, svaki život je kao kap vode, a naši krugovi se međusobno prepliću kroz vreme.

48187527_rain_ripples_on_pond_making_circular_pa.jpg

Poslednja izmena:
Možda dolazi u obzir i slika našeg solarnog sistema i galaksije koje su u sinhronicitetnom odnosu u odnosu na živi svet (doduše i neživi jer se odnosi i na vremenske prilike, pomeranje tla itd ) ?

(Sinhronicitet kao smislena veza između događaja kod kojih nema direktnog uzroka i posledice?)

Mislim da je to veoma interesantan način da se posmatra veza između sila i živog sveta... :)

Poslednja izmena:
Možda dolazi u obzir i slika našeg solarnog sistema i galaksije koje su u sinhronicitetnom odnosu u odnosu na živi svet (doduše i neživi jer se odnosi i na vremenske prilike, pomeranje tla itd ) ?

(Sinhronicitet kao smislena veza između događaja kod kojih nema direktnog uzroka i posledice?)

Mislim da je to veoma interesantan način da se posmatra veza između sila i živog sveta... :)

Sve je direktan uticaj, samo u manjoj ili većoj formi. Univerzum je skup pluseva i minusa. U obziru uvek treba imati konstantu hronološkog principa, odnosno uticaja gravitacionog u odnosu na hronološko.

U široj slici, sve se odigralo onako kako je trebalo da se odigra, što je u stvari mehanizam postojanja (jedan od mehanizama za koji sam siguran). Ne postoje ''slučajnosti'', osim u vidu nečije percepcije (iluzije).

Na Živi svet i Sile (postojanje) ne treba gledati odvojeno, već kao skup (holizam), u osnovi posmatranja (početnička tačka) sličan onom sistemu kakav imaju ljudi i biljke. Naravno, nije isti poput sistema flore i faune, već sličan - kao što napisah već.

U univerzumu kakav mi, kao ljudi, poznajemo postoji vrlo prost koncept koji se ponavlja u sopstvenoj konstrukciji kompleksnih ponavljanja. Kao takav, bez obzira da li je na početnoj ili završnoj tački sopstvenog postojanja, uvek će moći da se primeni univerzalni princip mikrokosmosa i makrokosmosa.

Astrologija, kao jedan takav konstrukt je vrlo mlada i neiskusna oblast bez obzira na kohezivnost koju poseduje i kojoj niti jedno drugo ljudsko znanje ne može da parira po udelu toga koliko stvari može da prožima. Jedina alternativa jeste matematika, ali porediti matematiku i astrologiju je isto kao i porediti 2D crtež sa 3D skulpturom.

Postoji samo jedna prava astrologija i ona se u modernom dobu ogleda kroz tropski sistem. Sve drugo su samo kopije koje su ulepšane na ovaj ili onaj način kako bi se po nečemu izdvajale ili delovale primamljivije masama zaglupljenih ljudi koji se prvo njima okrenu, umesto da se zapitaju gde je koren nečega.

Svako ko tvrdi drugačije se ne razume niti je istraživao/la astrologiju valjano.

Svako ima svoju istinu.

Istina je samo jedna, uvek bila i ostaće. Svako ima svoju verziju ubeđenja, a da li je to istina se može lako proveriti.

Bez znanja nema ništa. Karamela nije čokolada.

Poslednja izmena od moderatora:
Mnogi istražuju pa se nađu na različitim stranama. Kako ja da budem sigurna da sam više u pravu od onog drugog? Kako mogu reći da je neko ko 20 godina radi i isražuje zapravo priča budalaštine i na pogrešnom je putu? A bila sam u takvim situacijama i uvek se pitala imam li prava tako šta misliti.

Pa u astrologiji nije sve samo u teoriji, mnogo toga se testira u radu s ljudima.

Za neke istine je potrebna predispozicija u natalu, nije svako obdaren da se bavi time.

Iz tog razloga, primera radi, Vedska astrologija se ne bavi predikcijom ne zato što joj to nije osnova, već zato što ne sadrži korektne podatke. Zato ubacuje sav šund koji može pronaći sa okolnih strana kako bi upotpunila sve ono što nije astrologija, primera radi. Celoukupna vedska astrologija je pod jakim dejstvom Merkura i Blizanaca, što možemo da lako okarakterišemo simboličnom prevarom. Gledanje u dlan, primera radi, je osnova u Vedskoj astrologiji. Predikcija (Uran, budućnost) nije.

I kako da tu govorimo o ZVEZDAMA i UMU ako nemamo osnovu Urana i pomeranja nagore dok smo u eri Vodolije?

- - - - - - - - - -

Mnogi istražuju pa se nađu na različitim stranama. Kako ja da budem sigurna da sam više u pravu od onog drugog? Kako mogu reći da je neko ko 20 godina radi i isražuje zapravo priča budalaštine i na pogrešnom je putu? A bila sam u takvim situacijama i uvek se pitala imam li prava tako šta misliti.

Ponovo kažem, istraživanjem, dedukcijom nekorektnosti, odstranjanjem stvari koje su nelogične i ne sadrže dodir sa realnim stanjem stvari i situacije, odstranjanjem ''ličnog utiska'' i svođenjem ličnog doživljaja astrologije kao nekog letećeg mačeta koje magijski pomaže na nepostojeći nivo.

Astrologija je vrlo hladna, korektna i u njoj nema mesta za budalaštine koje su joj godinama nepravedno nanete i koje joj i dan danas čine nenormalno visoku štetu sa kojom se svaki iole racionalniji astrolog susreo u radu (samo što o tome ne govore mnogo javno).

Razume se da nije sve po teoriji, nisam ja džabe celo leto provela u istraživanju. Ali zar nisu i drugi radili isto to? Pa opet se razilazimo. Ja imam svoje principe, a oni svoje. Mora da tu nekom mozak ne radi kako treba - meni, nekom drugom ili nekom trećem.
Na koje konkretno budalaštine misliš?

Razume se da nije sve po teoriji, nisam ja džabe celo leto provela u istraživanju. Ali zar nisu i drugi radili isto to?

NIsu drugi radili isto to jer su gledali kako da na brzaka zarade laku kintu, a kada postoji potražnja za tim (kao što postoji u Indiji kada je reč o ugovorenim brakovima), onda se radi o tradiciji više no o znanju. Znam i takve ''astrologe'' kojima nije bitno da uđu u srž stvari, već samo da skockaju pričicu i da autosugestijom navedu ljude na lepe stvari, osećaj topline, miline, dobrote, trte-mrte... I to je pogrešan pristup, iako nekim ljudima može pomoći takav osećaj sreće i ispunjenosti u životu iako je sve to samo iluzija. I većina ljudi koji dolaze kod astrologa su prepuni predrasuda o tome šta mogu da očekuju, šta se konkretno naplati, šta je horoskop, šta natal itd. Svakojak svet, ljudi za koje nikada ne bi rekli da su kvarni do koske su često baš takvi.

Tu treba dodati generalno neznanje i bezvolju za istraživanjem, ali isto tako i imati u vidu šta se od astrologa koji bi radio u Indiji, recimo, zahteva. Njima se ne isplati da rade niti se rukovode tropskim sistemom jer je udeo vedskog astrologa u organizovanom braku u Indiji neki vid svetinje ili makar principa koji gaje iako ni sami ne veruju u to niti imaju neko znanje o tome. Što bi rekli japanci, ispada takav astrolog najobičniji Gaijin ili autsajder.

To je kao kod nas kada neko zove popa da osvešta kućicu pa maže ulje iznad vrata. Ako ga pitaš zašto to ili odakle vuče poreklo takvog obreda, nemoj se nadati da će da pop da bilo kakav tačan odgovor osim ako nije na svoju ruku upućen o tome. I sada zamisli da taj pop uzme merač vlažnosti vazduha, pa ispitava kvalitet vode u nečijoj kući :lol: Srbi bi ga gledali čudnjikavo.

Evo primer šunda. Ljosne vodu iz lavora po sred motora. Vidiš ovaj na 0:38 kako ima dobru motoriku zgloba... :mrgreen:

No, sve se može u Astrologiji proveriti na svoju ruku. Uzme se tropski sistem, uporedi se sa vedskim istovremeno. Primeni se na recimo 5-10-15-20 ljudi koje znamo lično i za koje znamo kakvi su i šta rade, kakve su im natalne karte itd.

Problem je pronaći kvalitetnu vedsku knjigu jer postoji tako puno šunda u toj sferi, tako da je najbolje sagledati šta većina nekih misli ili pogledati neki dokumentarac o tome. Tu se dobije detaljnija slika, ali generalno spada u ''To radimo jer nam je takva tradicija'' pre nego li ''to radimo jer se pokazalo tačnim''.

Poslednja izmena:

Kada neko spomene kako je on naučnik, i ne "veruje" u astrologiju, obavestite ga da se najmodernija fizika bavi stvarima mnogo neverovatnijim ljudskom shvatanju... I da se sve više približava tome da dokaže sve okultne i spiritualne nauke...

Kada vam neko kaže da je nemoguće da tamo neka zvezda ili planeta utiče na nas, recite mu da se raspita o pojavi zvanoj kvantni spreg (quantum entanglement)... Ova pojava je matematički i eksperimentalno dokazana.

Govori o tome da kada dve čestice dođu u blizinu, između njih se stvara neka (misteriozna) veza. Koja se ne prekida ni kada su te čestice ekstremno udaljene (recimo jedna je na Zemlji, a druga na Mesecu). I takođe važi i to da uticajem na jednu česticu, vršimo uticaj i na drugu česticu tog sprega, bez obzira na to što je ona veoma udaljena.

Pa, ako se zna da smo mi zvezdana prašina i da smo nastali eksplozijama zvezda... Onda se zna da su čestice od kojih smo sazdani, nekada bile u interakciji sa česticama od kojih smo danas veoma udaljeni.

Ova pojava se takođe koristi za neke buduće vidove komunikacije i saobraćaja. I na njoj se bazira razvijanje tehnologije teleportacije. Što je već uspešno izvršeno za neke sitne čestice, tako da se pretpostavlja da će u budućnosti to biti moguće i za molekule i čoveka ili nešto drugo.

Poslednja izmena:

Back