Astrologija: Eksperiment

Elle_77:
Sladak si i ti ali nisi u toku ;-)
Za astrologiju barem ja do sada nisam tvrdila da je nauka, niti to bilo ko može tvrditi dok se ne dokaže. Ali treba naučnim metodama i pristupom dokazivati nešto ili opovrgavati, objektivno i nepristrasno a ne subjektivno i pristrasno. Ja sam to htela da kažem. To što neko nešto "misli" nije nikakav dokaz - verujem da ćemo se složiti i u tome. Zar ne ?
:wink:

I ako niste primetili jedini ste vi do sada iznosili "argumente" i mišljenje, koliko vidim - ja se još uvek nisam izjasnila ni za ni protiv. Ispravite me ako grešim :wink:
Radi tvoje obaveštenosti postoje naučni dokazi, dakle eksperimentalno je dokazano da astrologija pogađa slučajno. Zamoli Astrala da ti nevede sajt gde je iznešen tok eksperimenta. Nakada davno na Astrologiji, pod nekom temom, On i ja smo žestoko raspravljali o astrologiji i on je naveo sajt pomenutog eksperimenta ali je naučnike koji su radili eksperiment nazvao šarlatanima (i to mu je neko rešenje). Zatim je isti Astral, javno, na njen zahtev, tumačio natalnu kartu HELEN33. Kada je ona negirala rezultate tumačenja onda su on i još neki astrolozi počeli da je ubeđuju kako je sve to što je rečeno istina. Da padneš u nesvest. Ne znam da li si ti astrolog kako tvrdi Astral, ali ako jesi nadam se da to ne radiš ozbiljno već iz zabave, što astrologija i jeste: zabava dokonih.

Astral-Blade:
Стварно ми није јасно зашто збуњујеш људе и шириш неистине, поготово ти која си и сама астролог. Како то мислиш "док се не докаже" :confused: Па како би ти иначе тумачила наталне карте и плус тога погађала подзнак непознатим особама? Дакле, имамо на делу један двосмерни процес, што говори да се Астрологија слободно може сврстати у природне науке, иако добрим делом захвата и психологију.

Ne znam otkud ti to da zbunjujem ljude. I širim neistine ... ? :roll:
Bez obzira na to šta neko mislio ili hteo da misli, astrologija nije nauka, ili barem nije do sada priznata za nauku. Na to se moj komentar odnosio, a ne na to da li ona funkcioniše ili ne.

Bez namere da se raspravljam s tobom (nije mi namera ;) ), ne znam otkud ti ideja (a i pravo) da je svrstavaš gde želiš i smatraš da treba, tim pre što je mnogi astrolozi ne nazivaju naukom. Zna se šta je nauka, i zna se šta je priznata nauka. Odgovarala ta forma suštini ili ne - to je činjenica i realnost koju ti možeš da prihvatiš ili ne prihvatiš.
Opet da naglasim - pričam o formi.

stnco:
Naravno da nema nikakve veze. Kako dokazati? Vrlo jednostavno. Preko neke veze nađi sve one koji su rođeni 1. 04. 1972. ne samo u Rijeci nego i u okolini ( Astral će ti reći u kojoj okolini jer ja ne znam kolika je rezolucija astrologije:D), pa vidi da li su svima poginuli očevi na brodu itd. itd. Onda ćeš videti da je zaključak veoma pogrešan jer je izveden samo na dva uzorka a to je slučajnost, a navedeni primer će, inače, astrolozi oberučke prihvatiti kao živu isitnu.
Astrolozima bi odgovaralo i ovako: da na nekom sajtu zatražiš da ti se iz čitavog sveta jave oni koji su rođeni 1. 04. 1972. i imaju gore navedene osobine. Javio bi ti se još neko i onda je još jasnije da astrologija pogađa, ako ne uzmeš u obzir ogroman broj onih koji su rođeni pomenutog datuma a nemaju iste osobine, i koji ti se, jasno, nisu javili, na osnovu kojih bi zaključio da astrologija ne pogađa.
No, Astral zna da je eksperimentalno dokazano da astrologija pogađa slučajno, jer mu je poznat i sajt gde piše tok eksperimenta.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja bih te molila da ubuduće zarad što kvalitetnije diskusije (kojoj, verujem, svi ovde težimo) pre nego što iskritikuješ nečiji sistem zaključivanja prvo obratiš pažnju na svoj sopstveni.
Radi se o sledećem - zaključak koji je donešen na osnovu dva primera svakako može jako lako biti pogrešan (... verujem da si to hteo da kažeš a ne da je 100% pogrešan - i za dokazivanje te teze je potreban malo veći uzorak ... zar ne ? ;) ). Zato bih te molila da mi kažeš koliki je uzorak na osnovu kojeg si ti zaključio da će astrolozi ovo oberučke prihvatiti kao živu istinu, kao i na osnovu kojeg si zaključio šta bi njima odgovaralo.

Mislim da je jasno da ovde ne raspravljamo o tome šta kome odgovara, a ruku na srce, iako mnogi ljubitelji (da ne kažem obožavaoci ;) ) astrologije zaista zvuče tako kako opisuješ, mora se priznati da i ti zvučiš pomalo kao neko kome više ili manje odgovara ona druga opcija.

Na koji eksperiment misliš - na ono ... pogađanje ? :roll:

Ostalo što je ovde pisano o eksperimentima upravo pokušavam da pronađem i nešto mi ne uspeva.

I na stranu to što diskusiju nazivaš bulažnjenjem ( ... :roll: ), i ja sam se at first place zapitala zašto je ovoj temi mesto baš na prirodnim naukama.
Sam si je postavio ;)

Nadam se da si pratila predhodne teme zbog kojih je ova otvorena. Jednostavno, previse price da je astrologija nauka. Ovde je samo dokazano da to nije tako. Ako neko misli suprotno, nek procita celu temu i temu Naucni Metod. Kristalno jasno.

Jasno da jesam propratila sve prethodne teme s ovim u vezi, ne bih se uključivala i pričala napamet da nisam. No ti očigledno ne pratiš šta ja pišem ... :roll: ili se ne udubljuješ.

Da je previše priče, jasno da jeste ali je izuzetno površno i pretenciozno reći da "je ovde dokazano..." jer ne znam na šta konkretno misliš (i otkad se naučne istine dokazuju ili opovrgavaju online po forumima). O svemu ovome ima bar 3 slične teme i strana i strana - ja sam tu pročitala svega i svačega, od potpuno tačnih izjava do kompletnih nebuloza i to sa obe strane.

Ovakav crno-beli pristup stvarima baš i nije naučan ... samo sam to htela da kažem.

A conto eksperimenta ja sam u par navrata postavila pitanje koja bi provera po vama bila najadekvatnija, i nisam dobila odgovor. Jasno je da "provera astrologije" na osnovu pogađanja Sunčevog znaka koju ste vi pokušali da sprovedete nije adekvatna jer astrologija nije bazirana samo i isključivo na položaju Sunca.

Povodom ostalih eksperimenata molila bih linkove (ako su "pri ruci" :lol: ) jer ja u svojoj pretrazi nisam odmakla dalje od slučaja Gacy. Tj pročitala sam ranije sve ono ali sad ne mogu da pronađem i ne sećam o čemu se tačno radilo pa ne mogu napamet komentarisati. Naravno, ako je to poenta ove teme ... ako nije, ja sam već rekla šta mislim o pogađanju znakova - bespredmetno je i raspravljati.

A conto eksperimenta ja sam u par navrata postavila pitanje koja bi provera po vama bila najadekvatnija, i nisam dobila odgovor. Jasno je da "provera astrologije" na osnovu pogađanja Sunčevog znaka koju ste vi pokušali da sprovedete nije adekvatna jer astrologija nije bazirana samo i isključivo na položaju Sunca.

Povodom ostalih eksperimenata molila bih linkove (ako su "pri ruci" ) jer ja u svojoj pretrazi nisam odmakla dalje od slučaja Gacy. Tj pročitala sam ranije sve ono ali sad ne mogu da pronađem i ne sećam o čemu se tačno radilo pa ne mogu napamet komentarisati. Naravno, ako je to poenta ove teme ... ako nije, ja sam već rekla šta mislim o pogađanju znakova - bespredmetno je i raspravljati.
Nadam se da imas strpljenja za ovo naucno istrazivanje Astrologije. Ako ti ovaj rad nije dovoljan, nije problem, stavicemo i ostale. ;-)

http://files-upload.com/files/473821/ASTROLOGIJA.pdf

E pa ovako.
To "pogađanje" se u astrologiji naziva rektifikacija. Rektifikacija nije nimalo naivan posao i zahteva obimne analize. Astrolog primenjuje ovu metodu da bi utvrdio tačno vreme rođenja, ukoliko osoba ne zna ili nema podatak u koje vreme je rođena; a nešto slično se dešava kada hoćemo da ustanovimo ko je koji znak/podznak. Za rektifikaciju je potrebna velika količina informacija a vezane za karakter osobe, navike, način života, želje, sposobnosti itd itd...i sad na osnovu svega toga, astrolog analizom dolazi do zaključka. Zahtevan je posao i ne može se na brzinu, zabave radi, odraditi.

Nadam se da si pratila predhodne teme zbog kojih je ova otvorena. Jednostavno, previse price da je astrologija nauka. Ovde je samo dokazano da to nije tako. Ako neko misli suprotno, nek procita celu temu i temu Naucni Metod. Kristalno jasno.

Poydrav svima,

Što se tiče astrologije i astronomije ... danas je jedno zabava, a drugo veoma ozbiljna nauka...

Naučni metod je "skoro pa savršen" po mišljenju i shvatanju današnjih uspostavljenih moderni, tehnologije i pravca kretanja pretpostavljene nadam se ispravne civilizacije. Ali, ... nauke i njenog metoda ne bi bilo da nisu postojali nekada davno pre par hiljada godina pojedinci koji su pokušavali da uhvate vezu ili neku korelaciju čoveka kao mikrokosmosa sa makrokosmosom. Sigurno je da su ljudi davno primetili i uhvatili vezu njihovog zdravlja i raspoloženja sa odnosom sunca i meseca, mešajući racionalno i iracionalno tadašnjih normi i shvatanja... dakle, tadašnje racionalno im je potrvrđivalo da su bili na pravom putu, dok ih je iracionalno (tadašnjih mogućnosti opažanja) teralo na razmišljanje da tu nije kraj već da ima još nečega, tj.napred...

... sve ono što nas je stvorilo nije predmet za potcenjivanje ...

---

Koliko ja znam, astrologija jeste neka nauka, ali OKULTNA nauka...dakle, ima neke razlike, al nije da nije ;-) i tako je vec hiljadama godina, svidjalo se to nekima ili ne.
Takodje znam i da se astrologija ne bavi pogadjanjem...
Problem je sto danas svako misli da moze da bude astrolog. Ali, kao i u bilo kojoj drugoj struci ili disciplini ili vestini - treba ti ne samo znanje, nego i talenat, sto nije cest slucaj, ni u astrologiji, ni u drugim oblastima :D
U svakom slucaju, sta god mislili, nekome je danas astrologija zabava, nekome budalastina, a nekome, pak, nacin da zaradi...npr.postoje i tzv.finansijski astrolozi, koje angazuju velike i ozbiljne kompanije i investicione kuce, ne bi li im pomogli da plasiraju svoju lovu na najbolji moguci nacin. Mozda ovo nekome zvuci smesno, ali takvi astrolozi su najbolje placeni i oni ne dele svoje umece (ne izdaju knjige, ne drze casove i itd). Neki jako ozbiljno shvataju sve to.Pa vi vidite.:roll:
(u Engleskoj ima cak i Kraljevska Astroloska Akademija, na koju je, kazu, jako tesko uci)
Dakle, ne moramo biti ni kategoricno za ni kategoricno protiv.
Ko voli nek izvoli!

U svakom slucaju, sta god mislili, nekome je danas astrologija zabava, nekome budalastina, a nekome, pak, nacin da zaradi...

pa to je ne cini naukom.

npr.postoje i tzv.finansijski astrolozi, koje angazuju velike i ozbiljne kompanije i investicione kuce, ne bi li im pomogli da plasiraju svoju lovu na najbolji moguci nacin.

e sad...
koliko ja znam ti ljudi se zovu analiticari i ekonomisti i ne znam kako jos...prvi put da cujem da neko unajmljuje astrologa.

ja sam proucavao neki oblik menadzmenta pri razvoju softvera koji ide pocinje pri zahtevu klijenta, a zavrsava se iporukom gotovog proizvoda....
i znas sta bi mi rekao taj neki klijent kada bih u ceo tim koji se bavi time uvrstio astrologa?

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ja bih te molila da ubuduće zarad što kvalitetnije diskusije (kojoj, verujem, svi ovde težimo) pre nego što iskritikuješ nečiji sistem zaključivanja prvo obratiš pažnju na svoj sopstveni.
Radi se o sledećem - zaključak koji je donešen na osnovu dva primera svakako može jako lako biti pogrešan (... verujem da si to hteo da kažeš a ne da je 100% pogrešan - i za dokazivanje te teze je potreban malo veći uzorak ... zar ne ? ;) ). Zato bih te molila da mi kažeš koliki je uzorak na osnovu kojeg si ti zaključio da će astrolozi ovo oberučke prihvatiti kao živu istinu, kao i na osnovu kojeg si zaključio šta bi njima odgovaralo.

Mislim da je jasno da ovde ne raspravljamo o tome šta kome odgovara, a ruku na srce, iako mnogi ljubitelji (da ne kažem obožavaoci ;) ) astrologije zaista zvuče tako kako opisuješ, mora se priznati da i ti zvučiš pomalo kao neko kome više ili manje odgovara ona druga opcija.

Izvini nisam davno navraćao ovde pa se tek sada javljam.
Ovako stoje stvari. Na samom kaju XX veka, izvršeno je eksperimentalno ispitivanje da li Astrologija daje tačne rezultate. Negde na Astrologiji, ovde često pominjani Astral, je naveo i link gde smo mogli da vidimo rezultate. Eksperiment je pokazao da Astrologija pogađ slučajno. Astral je, normalno, naučnike koji su vršili eksperiment nazvao šarlatanima, ali je to nevažno. E sada, zagovornici teze da je Astrologija istina, navode primere i jedan od tih primera je onaj o dva uzorka, na osnovu kojih je izveden zaključak u vezi tačnosti astroloških predviđanja. Znači ako je naučno dokazano da Astrologija pogađa slučajno, onda je potpuno pogrešno uzeti samo dva primera, ako ima na milione ljudi koji su rođeni istog datuma i koji se ne bi uklopili u posmatrni profil.
Za ovo što sam podvukao nije potreban nikakav broj uzoraka, nego je jasno da u vremenu u kojem nauka ignoriše astrologiju a i dokazije da je pogrešna, da će astrolozi da se hvataju za svaki primer kao davljenik za slamku. Zato je i naveden primer samo dva čoveka koja su rođeni istog datuma i koji imaju isti profil, što odgovara astrolozima, a potpuno zanemareni milione drugih, koji se prema nauci ne bi uklopili u profil.
Nešto slično je kada bi, a ima sklonih tome, na osnovu što je neko sanjao da će se avion, kojim sutradan treba da leti, srušiti i nije putovao njim, i na osnovu toga zaključiti kako se snovi ostvaruju, ne vodeći računa da nekoliko stotina poginulih to uopšte nije sanjalo, a i mnogi koji su u nekim drugim slučajevima sanjali da će se avio srušiti a nije se srušio, ali te svoje snove nisu obelodanili, kao onaj jedan koji je ostao živ.

.........................................

Ovde sa malo varaš. Jasno je da astrolozima odgovara da prihvataju primere koji će potvrditi istinitost astrologije, bez obzira što sa stanovišta statistike tako mali broj uzoraka ne može da da tačne rezultate. Znači ja kao astrolog mogu da pogodim jednom i to na sva zvona da objavim jer mi odgovara, ali mnogo promašaja ću da prećutim, jer mi i to odgovara.
Neistinitost ili istinitost Astrologije nije nešto što meni odgovara ili ne. Na terazijama istine ja držim stranu dokaza. Da li si posetila sajt o Astrologiji koji je neko ovde naveo. Pronađi ga i vidi koja pitanja i kakve zaključke izvodi autor teksta, pa onda možemo dalje da nastavimo sa diskusijom.

pa to je ne cini naukom.

e sad...
koliko ja znam ti ljudi se zovu analiticari i ekonomisti i ne znam kako jos...prvi put da cujem da neko unajmljuje astrologa.

ja sam proucavao neki oblik menadzmenta pri razvoju softvera koji ide pocinje pri zahtevu klijenta, a zavrsava se iporukom gotovog proizvoda....
i znas sta bi mi rekao taj neki klijent kada bih u ceo tim koji se bavi time uvrstio astrologa?

Dakle, nigde nije ni receno da je astrologija nauka u standardnom smislu reci, naprotiv, napravljena je razlika, odn. ukazano je na to da je astrologija okultna nauka, a i vodi se kao takva disciplina. Astrologija upravo i ne treba da bude nauka u klasicnom smislu, a koliko znam, i ne tezi da to bude. Astrologija postoji hiljadama godina, i sasvim lepo funkcionise, i sto bi sad odjednom bilo vazno da je tamo neki Pera, Zika i Mika, ili Tom, Dik and Harry priznaju za ''nauku'', sta god pod time mislili...? Bezveze!
A svakako ces se sloziti sa tim da ako ti za nesto nisi cuo, ne znaci da to i ne postoji, zar ne? Iznenadio bi se kad bi znao cime se sve ljudi bave, ko ih sve angazuje i tome sl. Sto se klijenata tice, njima se ionako nikad sve ne govori, a za njih same je najvaznije da im stizu lepe dividende, pa makar portfolio menadzeri gledali u pasulj kad donose investicione odluke.
Pozdrav!

Dakle, nigde nije ni receno da je astrologija nauka u standardnom smislu reci, naprotiv, napravljena je razlika, odn. ukazano je na to da je astrologija okultna nauka,

okultna ili pseudonauka :)

Sto se klijenata tice, njima se ionako nikad sve ne govori, a za njih same je najvaznije da im stizu lepe dividende, pa makar portfolio menadzeri gledali u pasulj kad donose investicione odluke.

ponavljam, svaki ozbiljan investitor, klijent ili onaj sto prodaje krompir na pijace ce se orijentisati prema stanju na trzisusta, potrazcnji i zahtevima. e, TO je nauka. (ona prava) :)

Back