Astrologija: Eksperiment

Uf, pa bas je glupo pricati o sebi. Pa recimo da sam izuzetno anksiozna jer se jos uvek bojim svoje agresije koju suzdrzavam ali danas sam odlucila vise necu, volim da isterujem pravdu, trenutno opredeljena za prirodne nauke, ali mastam da svasta jos probam, jako intuitivna, osudjujem cesto i od toga se lecim, volim da kuvam i to super radim, pevam, igram, plivam ali ostali sportovi nikako, kazu drugi da sam malo cudak, ali to je samo na prvi pogled, najveca zelja mi je bila da otkrijem smisao zivota i hvala Bogu nasla sam ga. U Bogu, mislim vernik sam. Eto jel dosta. E nisam Blizanac

neogeo:
E za podznak ne znam.
Mogla bi jos da mi kazes kakav je tvoj odnos prema novcu i materijalnom uopste, sta te posebno privlaci od prirodnih nauka, da li te kroz zivot vode emocije ili razum, tvoj stav prema deci, porodici, jesi li vezana za roditelje i slicno. Ili recimo, navedi mi 10-tak kljucnih osobina koje te najtacnije opisuju.

Bilo bi pozeljno da saznas podznak, jer on cini osnovu naseg karaktera. Drugim recima, ovako "na daljinu" je mnogo lakse pogoditi podznak nego Sunce. Javi mi kad saznas, pa da nastavimo.

Prema novcu nemam nikakav specijalan odnos, znaci ne mastam da imam puno para u stvari o tome uopste ne razmsljam,mada volim da kupujem krpice ali slobodno mogu i bez toga, fizika, pa rekoh intuicija to je neka mesavina razuma i emocija, u stvari zavisi zasta. U ljubavi emocije u poslu i jedno i drugo. Decu volim, i planiram minimum dvoje, roditelji su vise vezani za mene nego ja za njih, ali smo generalno u super odnosima. Uf deset osobina, ajd da probam: perfekcionista, odgovorna, ponekad detinjasta, rekoh vec introvertna, duhovita (drugi rekli), nadprosecno inteligentna, izuzetan diplomata, dosta uticem na ljude a da oni to ni ne znaju nego samo pocinju da lice i misle kao ja, uf daj neke mane: agresivna, judgemental, inertna-volim da se razvlacim po kuci u pizami i ne radim nista, pametujem od kako sam se rodila, nazalost ubedjena da sve znam bolje od drugih, od sujete mislim da sam se skoro izlecila, privlaci me humanitaran rad joj jel' dosta. Sad znas vise nego vecina koja me zna!

neogeo:
Verovatno sam nesto zaboravila
Probacu sistemom eliminacije. Dakle, nisi Lav,Bik,Devica, niti Skorpion. Ako sam u pravu, napisi mi jos nesto cega se setis sto bi moglo biti vazno. I potrudi se da saznas podznak. Sigurno na internetu ima neki program ili tabela za izracunavanje. Delujes mi kao Vodolija u podznaku, mada ovaj put nisam siguran.

I dalje ne znam nista o astrologiji i uticaju planeta na coveka. Imam samo jednu predpostavku u vezi tog uticaja ali bez dokaza da je tacna. A to sto sam pogodio bilo je iz razloga sto sam malo posmatrao i analizirao, nista vise.

E ja mogu da pogodim da li je leto ili zima, da li je zemlja, voda, vazduh, vatra... To mi uglavnom uspeva. Ali samo ako poznajem te ljude, ovako vi morate biti objektivni u samoanalizi...
Problem je sa podznakom, jer se meša u znak, zakomplikuje i često kažem da je neko vaga, ako je u podznaku vaga (na primer...)
Tako da to ublažuje feonmen slučajnosti :mrgreen:
Hoće neko da se opiše? Možda mi uspe, mada ne garantujem :)
Proximo, svaka čast, vrlo zanimljivo...

proximo:
Naravno da nije tragedija. Ovo mozes shvatiti kao savet da ne podlezes pritisku rulje,( u ovom slucaju nas troj ) da radis ovakve stvari na ovaj nacin. U mojim ocima nisi pao jer mislim da znam kako je sa tvog stanovista.
Evo sad konacnog odgovora. Nisam ni rak ni skorpija. Ostalo je jos 6 znakova. Necemo ici dalje. Rodjen sam 1.3.1984. u 11:30 ( znaci ujutru ) Da sam rodjen dan ranije sada bih kalendarski imao 5 ipo godina. Tada je bila prestupna godina, i bio bi to 29 februar.
Sve sam iskreno ti govorio, sve vremen, nista nisam ni slagao ni dodao. Jesam li Izrod??? Neces biti prvi slobodno reci. :-)
I ono sto je najbitnije iz svega, je zakljucak ili puka iz ovog testa? Ne mislim da se odnosi ni na nauku ni na astrologiju. Vec na nas same, na ljude. Uvek posle svakog uspeha ili neuspeha, opravdanog ili ne opravdanog, trazim u sebi pouku iz svega toga. Daj nam sad svima iskren savet.

A sto se tice neogeo i oberstrumfhrer, mislim da ces imati mnogo vise uspeha oko njiha. Ne kosta te nista da probas. I dalje neces pasti kao osoba u mojim ocima.
Imaš par osobina tipičnih za ribe, barem ove koje poznajem (voliš decu i to pre svega devojčice), ali bih pre rekla da si neka vaga.
Lupetam, ali možda je tvoj "problem" neki aspekt koji je potpuno preuzeo kontrolu nad tobom (neka kuća negde, blah blah...)
Nisu ribe baš toliko teške za pogađanje, mislim da je ipak do tebe...

Ustvari, sad sam malo razmislila, nije stvar u tebi kao ličnosti, već u tvojoj interpretaciji sebe.
Rekao si da si dobar psiholog (ovako, među nama), pa me interesuje da li ćeš se složiti sa mnom.
Desi mi se da sebi "nadenem" osobine koje sam pročitala negde da pripadaju mom znaku ili podznaku, to ne radim namerno, naročito ako jeste u pitanju neki test koji ima veze sa astrologijom, ili neki psihotest iz dnevnih novina :roll:
A ti se nisi koncentrisao na samoanalizu, već si dao jasne primere svog ponašanja, što samo pokazuje koliko pojedinac može da odstupi od svog znaka i koliko drugih stvari ima (ili nema) tu uticaj...
Tako su ljudi na neki način navedeni da se "odaju", koristeći određene izraze, pa i cele rečenice iz raznih knjiga, ko je pročitao i zapamtio po jednu osobinu od svakog znaka, taj može bez većih problema da pogodi znak, samo ako postavi prava pitanja...
Neogeo je dala baš lep opis, ali čini mi se da je uradila ono što sam ovde opisala da sama automatski radim - sama je odgovorila na postavljeno pitanje, svojim opisom. Ja, doduše, ne bih pogodila, ali nisam se nešto ni unela...
Zato je najiskrenije posmatrati nekoga i "pogoditi ga" iz njegovog ponašanja, samo jednog postupka koji ga odaje, pa biste i vi ovde mogli da date opis posmatrajući se tuđim očima, a to je najlakše kroz neki zanimljiv detalj iz života, koji vam se već dogodio...
I tako...

Dobro si to primetila, ali ja sam se bas trudila da budem objektivna, btw ja sam od onih sto ne veruju u astrologiju, bese davno kada sam nesto za sebe procitala. Secam se da sam se tad recimo 50% pronasla ako ne i vise, mada i sve da to funkcionise ne vidim kako bi mi natalna karta u necemu pomogla. Da mi kaze ono sto mogu i sama da otkrijem, a tako je valjda vrednije, ne znam. Ja sam ipak za to da izuzeci cine zivot. Ne volim sablone.
Ali ovo je definitivno bilo zanimljivo.

Veruj mi, bilo mi je bez veze da kazem direktno svoje osobine. Jer ni sam ih nikad nisam ispitivao da sebi kazem, ponosit si, nemas samopouzdanja, ili previse samopouzdanja...bla bla bla. Dao sam samo primere u nekim situacijama koje su mi pale na pamet. A sto se tice citanja, citam prilicno dosta ali veruj mi ne secam se ikada da sam citao ni horoskop, niti bilo kkavu knjigu koja opisuje znakove iz horoskopa. Zaista ne znam nista o tome. Tek posto sam sa astralom prodiskutovao na ovu temu i opisao mu sebe i kad je neogeo dala svoj opis onda sam nasao nesto na netu. Ukratko o nekim znakovima. Pa mi je bilo simpaticno to. Neogeo sam verovatno dobro predstavio sebi kroz njene recenice i pronasao slicnost sa tim sto pise za rak. Inace, ponekad umeme da trazim slicnosti na silu. Tamo gde niko ne vidi slicnost ja je vidim pa makar zbog sitnice.
Sad ne mogu da se setim, cini mi se da nisam rekao da sam dobar psiholog vec da volim psihologiju i da se time bavim i da imam tendenciju da ispitujem i svoje i tudje misli.
Ma, bilo kako bilo, uzivajte u zivotu i nemojte se opterecivati ovde preko neta takvim stvarima jer nemoze se ovde postici maximum.

Astral, bez zelje da te icim uvredim, daleko bilo, hteo bih, posto sam se oprosio na onoj temi, a povremeno pratim diskusiju, i vidim da je ponovo skrenula, i prebacena na teren astrologije, da ti dam svoj komentar. Da je astrologija kvazinauka, dosao sam do zakljucka jos u srednjoj skoli. Razlozi za ovakav stav, delom su rezultat mojih razmisljanja na temu, a delom licnog iskustva. Da podjemo redom: ako uzmeno za pretpostavku da polozaj planeta suncevog sistema, t.j., njihov medjusobni raspored u trenutku rodjenja, odredjuje nas karakter ili sudbinu, mi nailazimo na problem ogromnog broja kombinacija, koje jedan ljudski um ne moze da "prozvace", i izanalizira, sve i da zivi milion godina. Neki dokoni matematicar bi se mogao pozabaviti i tacnim brojem kombinacija, ali on je zasigurno gigantski. Koliko treba da prodje godina, da se covecanstvo bavi astrologijom, da bi na osnovu analiziranih interakcija covek - planete -znaci -podznaci -kuce, dosao do tacno odredjenih karakteristika, tipicnih za npr, taj i taj polozaj venere u odnosu na mars, u toj i toj kuci ili znaku? Takva naucna disciplina sigurno prevazilazi vreme od 5-6 hljada godina. A sta cemo sa kompletnom natalnom kartom? Koliko tu ima kombinacija, i koliko je tu covecanstvo, pod pretpostavkom da stvar funkcionise morelo utrositi vremena za studiranje i povezanost natalne karte osobe te i te, sa njegovom licnom sudbinom, ili njegovim karakterom?! Ako stvari simplifikujemo, i svedemo na 12 osnovnih tipova, ili 12 x 12, ako vise volis, zar onda ne bismo imali samo replicirane verzije coveka kroz citavu istoriju? Ali, genetika nas uci da postoji nesaglediv broj kombinacija . Pa, i sam si primetio da postoji nekoliko nivoa zastite prilikom kopiranja gena, da bi se izbeglo radjane degenerika. Zamisli svu komleksnost jednog molekula DNK, ili jedne celije! A, sasvim je logicno,da izmedju fenotipa odredjenog coveka i njegovog genetskog materijala, postoji direktna sprega. Ako to prebacimo na makro plan, na uticaj spoljasnjeg (ogranicen broj planeta u okviru solarnog sistema ), otkrivamo samo jednu sekvencu genoma - jedan gen, u okeanu informacija medjusobno prepletenih, a, koje grade, jednu funkcionalnu celinu, kao sto je, recimo, covek. To bi bilo isto, kao kada bi smo, samo na osnovu jednog parametra, npr, rasporeda nukleotida u informacionoj RNK neke celije, uzimali u obzir samo egzone, a odbacujuci introne, konstatovali, kako je, eto, protein za koji se kodira, zapravo, komletna informacija o coveku. Dakle, cak kad bi i postojala sprega izmedju planeta, zvezda itd i covekovog karaktera isubine, to bi, zasigurno moralo prvazilaziti okvire jednog zatvorenog, majusnog sistema, kao sto je suncev, i ukalkulisalo u to citav univerzum, sto je, priznaces, isuvise ambiciozno, da ne kazem nemoguce.
Kako je negde neko rekao, ako je zivot tkanje tvorca, mi smo, sa suprotne strane tapiserije.
Recimo, moj blizak rodjak, jedan je od pionira astrologije na ovim prostorima, i bio je ucenik, cuvenog Mila Dupora, na Korculi, bavi se astrologijom, bezmalo 30 godina, bio je u Indiji, izucavao yotish, slovi za uvazenog astrologa, itd, itd...No, sta se desilo? Moja iskustva sa njim su takva, da sam mu slobodno mogao reci ( irekao sam mu ), da je zalud trosio vreme. Ne samo da je moj natal pogresno protumacio i davao pogresne prognoze, nego je, recimo, i godisnje horoskope ispromasivao, kako u tumacenju, tako u prognozi. Recimo, prosle godine, radio mi je "godisnjak", i nista, ama, bas nista nije predvideo. I corava koka bi zrno ubola, ali on nije. Nije to samo samnom slucaj, vec i sa drugima ( iz moje porodice, konkretno ). I nije on jedini astrolog, vec svi imaju promasaje, ponekad daleko vece od bilo koga ko daje prognoze. Kako to, da silni astrolozi u Indiji, koji tako sugestivno daju prognoze raznih apokalipsi, kako to da ni jedan od njih nije predvideo katastrofalni zemljitres iz 200 -te ( ne zameri ako sam omasio godinu )? Pa, neka je samo 7% njih predvidelo ovu katastrofu, sto je izuzetno mali postotak, bio bi to dovoljan broj ljudi da se alarmita citava Indija i mediji to isprate kao senzaciju. Ipak, nista od toga nije bilo.
Mogao bih jos dosta dodati na zadatu temu, ali mislim da si razumeo sta sam hteo reci.

Vangelis, pokusacu da ti objasnim o cemu se radi i gde gresis. U jednoj natalnoj karti bez obzira koliko je slozena, ima relativno mali broj kombinacija za neki fenomen koji posmatramo. Uzmimo na primer neciji ego ili zelju za dominacijom. On zavisi pre svega od polozaja Sunca, planeta u 10. i 1. polju i naravno podznaka, tj. ascendenta. Npr. ako osoba ima Sunce u 10. polju, pa jos u nekom srodnom znaku (recimo Lavu), ona ce bez izuzetka biti naglaseno egoisticna, sa zeljom i potrebom da drugima namece svoju volju. Ambicije su joj takve da je samo neki rukovodeci polozaj moze zadovoljiti (po mogucstvu predsednicki ili makar direktorski :) ).
Znaci, iako natalna karta deluje slozeno i zapetljano, postoji nacin i logika kako se sve to "otpetljava". Ono sto te zbunjuje i realno predstavlja problem, je ogromna simbolika svake planete, znaka ili polja. Dakle, svi oni "vladaju" bolje reci predstavljaju sirok spektar stvari i fenomena. Ali ako izdvojimo neki fenomen koji nas zanima, njime vlada tacno odredjena planeta (sa svojim aspektima), njen srodan znak i srodno polje. To je provereno i u teoriji i sto je jos vaznije u praksi. Primera radi, o tome koliko smo hrabri ili agresivni govore u isto vreme planeta Mars, znak Ovna i njemu srodno 1. polje. Dakle, oni su "od iste materije nacinjeni", tj. imaju isti uticaj.
Replicirane verzije ljudi ne postoje, jer nema dve iste natalne karte, tj. horoskopa. Cak i kod blizanaca postoji razlika stepen ili dva, sto utice na vrhove polja ili podznak, a nekad i na polozaj planeta. Dovoljno da iznijansira razliku.

Sto se tice tvog rodjaka, cini mi se da je problem sto se on bavi indijskom astrologijom, u koju ja apsolutno ne verujem i zaista mi deluje smesno i neverovatno. Ona se, za razliku od nase zapadnjacke (tropske) astrologije bazira na sazvezdjima (a ne znacima zodijaka), koja su nista drugo nego privid, fiktivna slika na nebu. Sa druge strane horoskopski znaci su nesto sasvim drugo, daleko realniji i opipljiviji, jer odslikavaju promenu nagiba Zemlje prema Suncu, tj. baziraju se na smeni godisnjih doba.
Inace, astroloske prognoze u smislu kada ce se nesto tacno dogoditi su ubedljivo najtezi segment astrologije i tu stvarno treba veliko znanje i iskustvo. Ali odrediti neciji karakter, temperamet, odnose sa bliznjima, navike, potrebe u krajnjoj liniji, jeste nesto daleko lakse i vaznije, jer od toga kakvi smo umnogome zavisi i nasa sudbina.

Back