ASTRO CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je l to ovo: http://www.imdb.com/title/tt4285496/?ref_=fn_tt_tt_1 ?

- - - - - - - - - -

Hej, nisam znao da si budista. Svaka čast!

Pa ja o tome i ne pričam previše
Naročito što se uvek nađe neki dušebrižnik da me vraća na "pravi put"
Kakvih li sam se ja gluposti ovde naslušala o budizmu - ne bi verovao
A šta će to meni u životu
Ja sam tantrički budista-tibetanski
Mi nismo askete
To je 80 % čistog šamanizma

Gnjezdo ili pčelinjak. :think:

Gledam ovaj filmić što si mi preporučila, tu sam kod wasabiWTF Džizusa.

Najbolja rečenica do sada ''Worst of the both worlds''.

Film se bazira na dveju priča o putovanju kroz Amazonske džungle. Priča prati dva čoveka, jednog iz Nemačke, a drugog iz Bostona u U.S. Obojica su u potrazi za famoznom svetom biljčicom Yakruna. Prvom baji biljčica treba da se izleči. Nomad ga tu drnda i pokušava da natera nemca da posti i da ne čačka ženska tela do sledećeg mladog Meseca.
Kroz film dolazi do mnogih sukoba kultura te preplitanja na vidno dogmatičnom nivou gde je držanje do principa iznak svakog i svačijeg postojanja što je normalno za okolnosti tribalnog života.
Film je praktično drama sa dokumentacijom o dešavanjima baziranim na istinitoj priči. Dešavanja praktično prikazuju tranzicije u nomadskom životu tokom španskih pohoda (manje-više).
Likovi tokom filma krše principe koje su rekli da će očuvati i paziti, takođe se dosta toga kosi sa samom ideologijom koju se trude da očuvaju. Nomad koji pomaže starijem nemcu je prepun kontradiktornosti u odnosu na ono što misli, što kaže i na kraju krajeva što praktikuje.
Nadolazeći rat je prikazan kroz metaforu o jaguaru i zmiji iliti ’’kako je narod zmije propao’’.
Dakle, prva priča je bila masivni fail. Nemci nemaju sreće.Dakle, totalni su fail. Biljka gor, gori i izgori. FAIL. Nomad kvaziučitelj prop’o. Nemac prop’o.

Druga priča se svodi na nomada iz prve priče, sada omatorelog, koji izigrava demenciju i pokušava da pomogne američkom državljaninu da bolje sanja i oseća svet oko sebe. Nešto sliččno kao što je Yoda pokušao da podučava Luke Skywalker-a u dubokoj džungli. Amerikanca drnda na daleko višem nivou, govoreći mu o raznoraznim kvaziduhovnim koještarijama. Omatoreli nomad je sada potpuni fatalista, ali i dalje pokušava da prisvoji belca i da mu nametne svoju volju pričom o ĐUNGLI. Sveta ĐUNGLA bogati!
Na kraju mamerikanac dobija biljčicu po uslovima malog nomada imena Karakamakate (Kakarot) koji je u to vreme već postao Super Saiyajin zato što se belac izdrogirao (logike bez al’ajde), dobija se mali psihodelični trip zbog konzumacije biljčice i to bi trebalo da nagovesti da je mali Kakarot ODUVEK BIO ZMAJ i da nije jedno samo sa Đunglom, već sa celim univerzumom, majčinom utrobom, svim spermatozoidima i jajnim ćelijama na svetu kao i malim kvazikundalini energijicama. A šta će, jadan, sam živi u đungli. Rekao je da je mamerikanac reinkarnisani nemac i da je životna uloga njegova bila da mu pokaže put do cvetića i da ga poduči o znanju. Uprkos tome što je oštro napao belca kada belac nije hteo da daje kompas drugima (koji su ukrali btw) naglašavajući da se znanje MORA DELITI, bio je poprilično škrt na deljenju znanja od samog starta. Izem ti džunglašku ideologiju. Ako već znaš da ti univerzum šalje lika kog si drndao pre 40+ godina, onda znaš da si prop’o i da moraš da ponoviš stvari od pre 40+ godina, ali na malo lepši način. ’’Dobar dan gospodine, kako ste, ja sam tu da vas dovedem do biljčice’’, a ne ’’ne znam ja šta je ta biljka’’.
Da li se posle toga amerikanac skinuo u gaćke i preuzeo ulogu, ne zna se, ali je Kakarot nestao čim je nestao poslednji cvetić svete biljčice.

Dobre stvari filma :
- Vizuelno fin za posmatranje. Svaka scena je odlična.
- Atmosferično prikazan verodostojno, bez ulepšavanja ali je šminka primetna iako je crno-beli film.
- Simplicizam na najbolji mogući način.

Loše stvari filma :
- Ništa nisam novo naučio.
- Film je mogao da ima malo više dijaloga ili makar monologa.
- Par dobrih rečenica ne čini film.

Sve u svemu 7/10 moj finalni score :mrgreen:

Pa dobro je i 7 od 10

Pa ja o tome i ne pričam previše
Naročito što se uvek nađe neki dušebrižnik da me vraća na "pravi put"
Kakvih li sam se ja gluposti ovde naslušala o budizmu - ne bi verovao
A šta će to meni u životu
Ja sam tantrički budista-tibetanski
Mi nismo askete
To je 80 % čistog šamanizma

Da, ima svakakvih idiota. Kada sam spominjao nekima da me zanima joga, odmah krenuše da tupe o sektama i ispiranju mozga.:hahaha: A ako smem da pitam - jesi li nekada bila na Tibetu? Jedna od želja mi je da odem tamo...

Da, ima svakakvih idiota. Kada sam spominjao nekima da me zanima joga, odmah krenuše da tupe o sektama i ispiranju mozga.:hahaha: A ako smem da pitam - jesi li nekada bila na Tibetu? Jedna od želja mi je da odem tamo...

O da
Postoje teme i teme koje polupismeni fanatici misleći da time dokazuju neke "vrline" podižu o "dijaboličnoj" yogi
A ne znaju ni šta je to i koliko je to širok pojam
Nego to dolazi sa strašnog istoka
No navikla sam
Meni ništa ne mogu
A oni ostaju u mraku neznanja, primitivizma i mržnje
Na Tibetu nisam bila
Ali su mi Učitelji Tibetanci

Bolje idi u Nepal
Tamo je tibetanska kultura (nažalost) bolje očuvana trenutno nego na Tibetu kog su Kinezi urnisali
U Katmanduu paralelno egzistiraju tantrički budizam i Hindu i to iz Šivine škole
A klima je mnogo bolja za nas zapadnjake
U Lhasi je i leti minus a vazduh je toliko razređen da i mladi ljudi imaju problema sa disanjem

Baš mislim da sam čitao za Nepal, da žele da zaštite taj prostor od najezde turista...Kad budem nameravao da odem konsultovaću te da mi daš savet kako da stupim u kontakt sa učiteljima. :D

e to
jeste jeste

- - - - - - - - - -

Baš mislim da sam čitao za Nepal, da žele da zaštite taj prostor od najezde turista...Kad budem nameravao da odem konsultovaću te da mi daš savet kako da stupim u kontakt sa učiteljima. :D
u pravu si - bili su tamo neredi politički
ja mogu da se raspitam oko pravnih zavrzlama
ali Učitelja moraš sam da nađeš
jer prvo moraš da znaš šta želiš da učiš
a možda i on ili ona tebe nađu:cool:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back