ASTRO CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
4tuesday2.gif

Po Solomonovoj tablici utorak je dan Marsa,ponedeljak Meseca,sreda Merkura,cetvrtak Jupiterov,petak dan nase drage Venere,subota Saturna a nedelja Sunca.

Odredjeni carobnjaci se upravljaju po njoj i svoje radove joj prilagodjavaju stim sto ste i sati broje od ponoci do podneva,tako sto je prvi mesecev,drugi marsov itd.
Jako korisna prilikom izrade talismana i amajlija ako se sam pocetak procesa pravljenja poklopi sa povoljnim planetarnim uticajima.

Po arapskom vjerovanju svaki je dan u nedjelji imao svoje karakteristike:
- Ponedjeljak je dobar dan za posao i putovanja;
- Utorak je dan krvi;
- Srijeda je dan katastrofe i propasti;
- Četvrtak je dan za posao;
- Petak je dan za brak;
- Subota je dan za lopovluke i prevare;
- Nedjelja je dobar dan za sađenje i građenje.

Ovo drugo je od Bosnica i ne znam koliko je merodavno,a Arapi ko Arapi.

Svuda lopovi pa to ti je,nikako ih zaobici.Bar da su debeli pa da su za preskociti al fakat,prsti im tanki ko klavir da sviraju.I to ubotom,kad posten svet odmaras :)

Pozdrav Val ;)

Poslednja izmena:
Po Solomonovoj tablici utorak je dan Marsa,ponedeljak Meseca,sreda Merkura,cetvrtak Jupiterov,petak dan nase drage Venere,subota Saturna a nedelja Sunca.

Odredjeni carobnjaci se upravljaju po njoj i svoje radove joj prilagodjavaju stim sto ste i sati broje od ponoci do podneva,tako sto je prvi mesecev,drugi marsov itd.
Jako korisna prilikom izrade talismana i amajlija ako se sam pocetak procesa pravljenja poklopi sa povoljnim planetarnim uticajima.

- Utorak je dan krvi;
- Petak je dan za brak;

wednesday-5.gif

Sredo moja :sad2:

- Utorak je dan krvi;
- Petak je dan za brak;

Hmmm, ja rodjena u utorak, a Mars mi glavni dispozitor natala...(dal to moze da ima neke veze?) al je interesantno...

Hmmm, ja rodjena u utorak, a Mars mi glavni dispozitor natala...(dal to moze da ima neke veze?) al je interesantno...

Mozda i nisi :mrgreen:

По Ј. Гриму, код Старих Словена седмица је почињала понедељком,а петак као пети дан. На основу овога се сматра да је старословенска недеља (седмица) имала пет радних дана. Шести дан је код Старих Словена био такође дан одмора, дан када се ''не дела'' па по Ј.Гриму одатле потиче данашњи назив недеља. Пет оваквих шетстодневних недеља образовало је МЕСЕЦ ДАНА, па како је 5х6=30, ово се веома добро слагало са периодом промене све четири месечеве мене (29,53 дана) чак много боље него што је то у данаснем случају.

Претпоставља се да је код Старих Словена,четвртак био важан празник, дан посвећен богу Перуну, једном од врховних богова старословенске митологије.

Седмодневну недељу словенски народи почињу употребљавати тек преласком у хришћанство /9.век/ те се тада јавља и назив за шести седмични дан, СУБОТА. Ова реч потиче од јеврејске речи ''САБАТА'' која означава недељу у јеврејском календару.

Код Старих Словена Нова година се славила као дан рођења младог Бога Сунца ''Божића'', на дан зимског солстиција, крајем децембра. Наиме, услед привидног годишњег кретања Сунца на небу, у току године се мења дужина дана /обданице/ тако да од 23. септембра до 22. децембра дужина дана опада када је и најкраћа у току године.

z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen:

После овога датума /тзв. зимског солстиција/ дужина дана се повећава те расте и подневна висина Сунца, па долазе све топлији дани, а ускоро и пролеће. Стари Словени, који су као и многи други народи од свих небеских тела највише поштовали Сунце, сматрали су да се тада поново рађа бог Сунца, који полако сваким даном расте и јача, па су зато дани који следе све лепши и топлији.

Poslednja izmena:
Kamael, znas li kom bogu je bio posvecen utorak kod Starih Slovena? Bas sam znatizeljna!
A jeste mi bilo interesantno kad sam procitala da je Mars vezan za utorak. On (Mars) ima u mom natalu porilicno vaznu ulogu, sto postepeno otkrivam...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back