Apple iPhone 16 - još jedna važna novost stiže u minut pred lansiranje

Telefon ipak ne moze da zameni racunar koliko god da su sada mocni, ipak ekran od 13,15 incha i vise je velika razlika u odnosu na 6,7 incha ...jedino da izbace hologram projekciju i da upravljamo mislima.
to vec postoji ihahaj...ako si nekad seo u apache i video onaj mind sistem za navodjenje projektila.

siri je za aleksu mislena imenica, ovakav siri jos uvek osakacen, a kakav ce biti od oktobra sa ios 18,1 to mogu da pretpostavim sa AI integracijom.

to vec postoji ihahaj...ako si nekad seo u apache i video onaj mind sistem za navodjenje projektila.

siri je za aleksu mislena imenica, ovakav siri jos uvek osakacen, a kava ce biti od oktobra sa ios 18,1 to mogu da pretpostavim sa AI integracijom.
Da, ali nije komercijalizovano, do tada cemo se zezati sa malim ekranima...realno ja i volim telefone sa manjim ekranima, ali opet to ne moze u potpunosti da zameni racunar.

porediti android i ios je toliko benigno da ne kazem glupo jer ljudi ne kupuju iPhone zbog imena vec zbog operativnog sistema...bas kao i mekove koji su hardwerski inferiorni ponekad sa win pc-ijem, ali milion puta stabilnije rade i imaju niz mogucnosti za sve vrste umrezavanja apple masina o kojima android i win mogu da mastaju.

nisu profesionalci u audio i video industriji debili, da90 posto njih rade na apple-u i placaju vise samo da bi gledali u jabuku :lol:.
1726057102793.png

Pre par godina su pricali, ako ubace M1 chip u telefone, svi androidi mogu da pakuju kofere i da kazu good bye :hahaha:
...ali zato su ubacili M1 u tablete :heart2:
sad i intel pokazao svog arm konja za trku a pljuvali su apple kad je izbacio m1 :lol:

nije cilj applu da bilo kog izbaci iz trke jer sa konkurencijom svaka prica ima osnov, bez bi bila anarhija u dominaciji i sve bi nazadovalo.

sad i intel pokazao svog arm konja za trku a pljuvali su apple kad je izbacio m1 :lol:

nije cilj applu da bilo kog izbaci iz trke jer sa konkurencijom svaka prica ima osnov, bez bi bila anarhija u dominaciji i sve bi nazadovalo.
Svi su se smejali Apple kad je izbacio arm sa 64 bita za telefone, a vec sledece godine su i drugi poceli da to rade.

Svi su se smejali Apple kad je izbacio arm sa 64 bita za telefone, a vec sledece godine su i drugi poceli da to rade.
ko za misa, ko za prvi iphone i rekli da je to nokijin propao projekat i da ga je apple kopirao, da buducnost nije u samaranju po ekranu jer ljudi vole gumbice kako bi rekli hrchci...a ono... :lol:

Pa airpods i nisu neke slušalice da se hvališ njima. Zvuk je osrednji, a meni bubice inače ne odgovaraju i ne nosim ih nikad osim kad nemam ništa drugo pri ruci.
pa kad kupujes na akciji najeftinije :lol: air pod 2 pro su sasvim solidne i bolje od obicnih trece genaracije. nece apple da izbaci djubre vezano za nesto sto moze da ima veze sa audiom ili videom. a nova generacija juce pokazana bi trebala da poboljsa pomenute.

ako pricamo o komercijalnim sluskama jel, za in ear... a kome treba prof sluska zna se gde se gleda i sta se gleda, kod mene senn hd 600.

ko za misa, ko za prvi iphone i rekli da je to nokijin propao projekat i da ga je apple kopirao, da buducnost nije u samaranju po ekranu jer ljudi vole gumbice kako bi rekli hrchci...a ono... :lol:
AOD sto je "razvio" Samsung, ja sam to imao na Nokiji pre vise od 10 godina, Nokia sa pravim touch captive ekranom i prvim pravim Symbian 3 sistemom i dan danas radi bez greske.

pa kad kupujes na akciji najeftinije :lol: air pod 2 pro su sasvim solidne i bolje od obicnih trece genaracije. nece apple da izbaci djubre vezano za nesto sto moze da ima veze sa audiom ili videom. a nova generacija juce pokazana bi trebala da poboljsa pomenute.

ako pricamo o komercijalnim sluskama jel, za in ear... a kome treba prof sluska zna se gde se gleda i sta se gleda, kod mene senn hd 600.
Svako treba da nosi ono što njemu odgovara. Ja sam na poslu koristio studijske AKG K271 MKII dok se bukvalno nisu raspale, godinama. Odlične sluške, jedino sam se sad navikao da budu bez kabla pa koristim Soundcore Q45, a na motoru Interphone Tour.

Ćera je nosila Apple bubice, ali ih je potopila u vodu, pa sam joj sad za rođendan uzeo po njenoj želji Sony WH-1000XM4

Svako treba da nosi ono što njemu odgovara. Ja sam na poslu koristio studijske AKG K271 MKII dok se bukvalno nisu raspale, godinama. Odlične sluške, jedino sam se sad navikao da budu bez kabla pa koristim Soundcore Q45, a na motoru Interphone Tour.

Ćera je nosila Apple bubice, ali ih je potopila u vodu, pa sam joj sad za rođendan uzeo po njenoj želji Sony WH-1000XM4
sluske nisu problem, vec analaogni audio izlaz iz fona, tableta ili nekog mobilnog uredjaja, pa cak i iz kompa...ako os da imas pravi ugodjaj jedino resenje je mali preamp po mogucstvu kvalitetni cevni i onda je prica sasvim drugacija gde i obican fon nekad zvuci mnogo bolje nego audio headph. izlaz napr iz nekog pojacala a tajna je u tome sto se fon napaja iz baterije i nema nikakvu interferencu iz ac/dc naponske konverzije kao u stacionarnim audio uredjajima. Mnogo vrh uredajaja imaju kompletnu baterijsku sekciju samo da bi zvucali optimalnije od drugih.

naravno ako idemo do kraja, a znamo i hw, imponuje budzenje sa pravim dac convertorom a ne onim igrackama u fonovima i kompovima koji se danas obicno stavljaju na usb magistralu.

sluske nisu problem, vec analaogni audio izlaz iz fona, tableta ili nekog mobilnog uredjaja, pa cak i iz kompa...ako os da imas pravi ugodjaj jedino resenje je mali preamp po mogucstvu kvalitetni cevni i onda je prica sasvim drugacija gde i obican fon nekad zvuci mnogo bolje nego audio headph. izlaz napr iz nekog pojacala a tajna je u tome sto se fon napaja iz baterije i nema nikakvu interferencu iz ac/dc naponske konverzije kao u stacionarnim audio uredjajima. Mnogo vrh uredajaja imaju kompletnu baterijsku sekciju samo da bi zvucali optimalnije od drugih.

naravno ako idemo do kraja, a znamo i hw, imponuje budzenje sa pravim dac convertorom a ne onim igrackama u fonovima i kompovima koji se danas obicno stavljaju na usb magistralu.
Dobro, već neko vreme se više prodaju bežične sluške nego žične. Neće ljudi da se spotiču o kabl.

A moderni telefoni ionako više nemaju analogni izlaz.

Dobro, već neko vreme se više prodaju bežične sluške nego žične. Neće ljudi da se spotiču o kabl.

A moderni telefoni ionako više nemaju analogni izlaz.
imaju preko adaptera...barem iPhone, mada ko sto rekoh za pravi ugodjaj ti treba hq dac. Nije toliko problem u kablu vec savrsena sloboda koju ti bezicne sluske kao airpod ili sl. za android daju u manipulaciji, na to nadovezi napr. siri i mozes da radis 10x brze stvari nego sa klasicnim samaranjem po skrinu i da ti ruke budu skroz slobodne.

imaju preko adaptera...barem iPhone, mada ko sto rekoh za pravi ugodjaj ti treba hq dac. Nije toliko problem u kablu vec savrsena sloboda koju ti bezicne sluske kao airpod ili sl. za android daju u manipulaciji, na to nadovezi napr. siri i mozes da radis 10x brze stvari nego sa klasicnim samaranjem po skrinu i da ti ruke budu skroz slobodne.
Audio signal je u principu banalno jednostavan za procesiranje. Standardni stereo u CD kvalitetu (44.1 kHz, 16-bit) ima brzinu protoka od oko 1.411 kbps.

E sad zamisli 8K TV koji prži 7680 x 4320 piksela na 60 fps i 10-bitnom dubinom boje... to će bude i nekoliko desetina gigabita u sekundi u RAW formatu.

Tako da je DAC u samoj bežičnoj slušalici više nego dovoljan da samelje bedni audio signal. Pogotovo sada kada postoje i AI procesori za te sginale koji u realnom vremenu od zvuka rade šta hoćeš. (da Koštunica zvuči kao Vučić? da Adele zvuči kao stara gramofonska ploča? da izlaz bude kao lampaš?

Danas sve to može u realnom vremenu bez kapi znoja.

Audio signal je u principu banalno jednostavan za procesiranje. Standardni stereo u CD kvalitetu (44.1 kHz, 16-bit) ima brzinu protoka od oko 1.411 kbps.

E sad zamisli 8K TV koji prži 7680 x 4320 piksela na 60 fps i 10-bitnom dubinom boje... to će bude i nekoliko desetina gigabita u sekundi u RAW formatu.

Tako da je DAC u samoj bežičnoj slušalici više nego dovoljan da samelje bedni audio signal. Pogotovo sada kada postoje i AI procesori za te sginale koji u realnom vremenu od zvuka rade šta hoćeš. (da Koštunica zvuči kao Vučić? da Adele zvuči kao stara gramofonska ploča? da izlaz bude kao lampaš?

Danas sve to može u realnom vremenu bez kapi znoja.
mozda jeste mozda nije, da je jednostavan ne bi se razlikovali dac-ovi u klasi cena izmedju 2 dolara do 20.000 zelenih... nije samo pitanje protoka vec kako radis oversempling aktivno ili pasivno, koji je dac, dal ima posebnu ekciju za os ili je integralno, kakva je izlazna sekcija, baferi...na fonu se to ne cuje kao na studijskim monitorima gde ne mozes nista sakriti.

8 k sam gledao, ali dzaba kad imas samo poneki test strim i nhk iz japana jedino nes posteno emituje. nekad rezolucija nije najbitnija a to moras da mi verujes, mnogo bitniji je ceo balans kao pomenuta 10 bitna dubina.

ai meni licno ce biti zanimljiv jedino kao nadopuna sirija koji ce biti nesto vise od obicnog glasovnog komandnog koda...za ono sta se korisiti danas ai licno me ne zanima jer znam nacin kako mogu jos uvek da ga zbunim, iako je evoluirao savrseno skoro moglo bi se reci. ali posto nista nije savrseno i sve sto covek smisli drugi moze da obesmislil, ai nikad nece moci da implementira ljudski mozak na nacin kako zamisljaju.

eh da, nijedan d/a procesor nece moci da zameni istinski analogni audio od pocetka do kraja. to svako zna ko ista zna o audiu. stari lampas :lol: da znas koliko je ta cevna tehnika evoluirala danas i sa kakvim sematskim principima gde nema fidbeka ni pod razno, sa japanskim cudima sta sve ljudi rade, sa cevima nos iz 1950ih sa americkih vojnih otpada koje zvuce da places i da ne verujes....

Back