Antropologija: Kastaneda

...Kastaneda je pohvatao nekoliko vrucih tj. aktuelno -vrucih aktuelnosti u oblasti antropologije jer dolazak do meta-stvari , onih stvari koje dolaze pomocnim sredstvima koja otvaraju pospana ili tesko probudljiva stanja ili porive ...Kastaneda ne ide putevima samana koji imaju stazu magije i podviznistva, on ide do istog cilja koristeci iskustvo ili bar upucenost donhuanskih slicnika !?
Kastaneda kao i njegov 'kolega' Kueljo , mislim po tiraznoj aktuelnosti , uhvatio je voz uspjeha i ne-pusta temu koja 'vuce'...Kastaneda bi morao se malo dublje hvatati M.Elijade_a , da bi antropolosko-etnoloski imao ozbiljan izraz....

.
Kastaneda kao i njegov 'kolega' Kueljo , mislim po tiraznoj aktuelnosti , uhvatio je voz uspjeha i ne-pusta temu koja 'vuce'...Kastaneda bi morao se malo dublje hvatati M.Elijade_a , da bi antropolosko-etnoloski imao ozbiljan izraz....

ispuštio je on odavno i kašiku a kamo li ne "temu"
za ovo poređenje koelja sa kastanedom, mogao bih da se naljutim

Poslednja izmena od moderatora:
Nista vam ja ne mogu ponuditi vise no sam nasao na ovoj temi vaseg a sada i mog foruma. Osim da vam se pohvalim da sam uzivao citajuci sto ste napisali. Kompjuter mi je poznat 5%, engleski jezik jos i manje. Kastanedina dela sam citao redom do "Orlovog dara" i to pre deset godova, sada citam ponovo i eto me kod "Prica o moci". Niti jednu od praksi nisam upraznjavao osim mozda slucajno i to rekapitulaciju. Prilikom citanja znalo mi se desiti da dozivim nesto sto ne razumem: slom zivaca, orgazam uma i naravno strah:"Sta to bi za Boga". Napasnikov pristup i evoluciju na ovoj temi bih rado da pohvalim.

Kakav li sam ja to sretnik, jedva naucim da se da se na forum javim i to na temu kojoj sam, da kako nameran, a ono ne samo da meni niko ne odgovara nego niko nikom vise ne odgovara! I stalkeru1 sam poslao postu na davno nazncenu adresu pa nista:gace:

Poslednja izmena od moderatora:
Kakav li sam ja to sretnik, jedva naucim da se da se na forum javim i to na temu kojoj sam, da kako nameran, a ono ne samo da meni niko ne odgovara nego niko nikom vise ne odgovara! I stalkeru1 sam poslao postu na davno nazncenu adresu pa nista, ja mora da smrdim.Da se nisam zasrao?:gace:

Polako..biće sve u redu... :)
Samo ti piši..odavno očekujemo nekog ko će dati svoj doprinos ovoj temi..

Kakav li sam ja to sretnik, jedva naucim da se da se na forum javim i to na temu kojoj sam, da kako nameran, a ono ne samo da meni niko ne odgovara nego niko nikom vise ne odgovara! I stalkeru1 sam poslao postu na davno nazncenu adresu pa nista:gace:

ako hoces odgovor moras prvo da pitas nesto.ja pitanje jos nisam cuo..
inace ja bih pisao ovde ali u poslednjih nekoliko strana ima najvise mojih postova , takoreci dominira moje blebetanje :) i zato se suzdrzavam :bye:

im se desava da se probude a da ne mogu da pomeraju telo pa shvate da jos sanjaju i tako neke divote :-) ko tu poklekne cao zdravo ratnice,nikad vise ne nastavlja.ali ostaju mu izuzetno zivi snovi i ono malo moci sto je sakupio do tad.

Imao sam 14 godova i probudio sam se sa osećajem da moje telo leži pod uglom na krevet i sobu. A centar ugla je bilo teme, što nije bilo moguće, jer bi mi i noge i zadnjica bili na podu. Nisam osećao strah iako nisam mogao vratiti telo u položaj u kojem bi po "logici stvari" trebalo da leži. Smireno sam rešio problem tako što sam ,suprotno, pomerio telo u polžaj za koji mi je moje osćanje govorilo da je pravi. Narvno, probudio sam se jer sam se strovalio sa kreveta.Jel to stvarno znači: "ćao zdravo ratniče"?
Od onda nikad više nisam imao lucidne snove, a za tematiku sam se zainteresovao mnogo kasnije.

Imao sam 14 godova i probudio sam se sa osećajem da moje telo leži pod uglom na krevet i sobu. A centar ugla je bilo teme, što nije bilo moguće, jer bi mi i noge i zadnjica bili na podu. Nisam osećao strah iako nisam mogao vratiti telo u položaj u kojem bi po "logici stvari" trebalo da leži. Smireno sam rešio problem tako što sam ,suprotno, pomerio telo u polžaj za koji mi je moje osćanje govorilo da je pravi. Narvno, probudio sam se jer sam se strovalio sa kreveta.Jel to stvarno znači: "ćao zdravo ratniče"?
Od onda nikad više nisam imao lucidne snove, a za tematiku sam se zainteresovao mnogo kasnije.

:) ćao zdravo ratniče u kontekstu onoga što sam pisao znači da je ratnik pobedjen od prvog neprijatelja ratnika a to je strah.ne vidim iz ovoga što si napisao da je to za tebe bilo zastrašujuće iskustvo..govorio sam o noćnim morama , ali ne radi se samo o tome.pre je to strah od nepoznatog , kada osetiš da se sve oko tebe ruši .. sve u šta si verovao, što ti je bilo važno.ako na to dodaš i noćne more+ možda i raznorazne more na javi onda je jasno zašto mnogi tu pokleknu.. u stvari odustanu , pomisle da je život mnogo lakši bez svega toga po principu :" o kakooo je leeepo biti glup" :)
kakvi su ti obični snovi?da li su izuzetno živi, realni skoro kao java?da li osećaš mirise u njima, dodir, vidiš boje ?

Ja svoju glupost, i lepotu iste, treniram opijatima. I u takvim stanjima nema snage za snove barem ne za mene. Kad odustanem od opijanja onda moji snovi poprime vrlo žive boje i neverovatne obrte, svaki me san obraduje. Nameran sam da prestanem sa tim glupostima i sad krpim svoje svetlosno biće jer sam ga dobro načeo. Voleo bih "Magiju pokreta" praktikovati ali mi je vrlo teško jer mi nedostaje poznavanje engleskog jezika pa ono do čega sam došao na internetu malo mi znači. Voleo bih i knjige Kastanedine od "Orlovog dara". Disciplina je moj trenutni imperativ.

Ja svoju glupost, i lepotu iste, treniram opijatima. I u takvim stanjima nema snage za snove barem ne za mene. Kad odustanem od opijanja onda moji snovi poprime vrlo žive boje i neverovatne obrte, svaki me san obraduje. Nameran sam da prestanem sa tim glupostima i sad krpim svoje svetlosno biće jer sam ga dobro načeo. Voleo bih "Magiju pokreta" praktikovati ali mi je vrlo teško jer mi nedostaje poznavanje engleskog jezika pa ono do čega sam došao na internetu malo mi znači. Voleo bih i knjige Kastanedine od "Orlovog dara". Disciplina je moj trenutni imperativ.

sto se tiče opijata to je opasno (izgleda da može da bude i smrtonosno).Kastanedi jeste Don Huan davao razne travke ali je isto tako i bio pored njega sve vreme i pazio na njega.Pročitao sam u nekoj od kasnijih knjiga zašto su opijati tako opasni.Stvar je valjda u tome što čovek pod dejstvom opijata svoju skupnu tačku razmrda(ovo je važno naročito za sanjače) pa na taj način dodje do nekih "iskustava" .Problem je što pod dejstvom opijata čovek ne može da kontroliše svoju skupnu tačku i može mu se desiti da se "ne vrati"sa mesta na koje je "otišao" u svojoj viziji..u stvari u knjizi piše nešto još gore, ako sam dobro razumeo (nisam se preterano udubljivao u to jer ja opjate ne koristim:p) opasno je uzimati opijate jer tada čovek postane ranjiviji kada su u pitanju udarci "kotrljajuće sile". Kotrljajuća sila je nešto što nas udara celog života i na kraju i ubije..da skratim priču pre nego što o tome sam pročitaš, ako nemaš nekog ko "vidi", tj. nekog kalibra Don Huana pored sebe , onda batali opijate.
za snove sam te pitao jer pokušavam da odredim u praksi da li je neki covek sanjac ili tragac.Ljude to uglavnom ne zanima i isto tako ljudi najcesce misle da su ono drugo(sanjaci cesto misle da su tragaci).Stalker je za sada jedini pokusao da objasni (sebi i drugima) tu razliku , i ja s vremena na vreme procitam to sto je on napisao i uporedim sa onim sto ja mislim u tom trenutku o toj podeli.To moje razumevanje te podele narocito obogacujem razgovorom sa drugim ljudima o njihovim snovima(eto zato sam te pitao kao sto pitam i ostale). Sve u svemu cini mi se da postoje neke greske u Stalkerovom objasnjenju kojima je on pokusao da opravda neke svoje mane i neke nevolje koje su njega zadesile na putu ratnika a koje u stvari nemaju toliko veze sa podelom nego licno sa njim.
ja bih rekao (sa ovom mojom pamecu koju imam trenutno) da su jedini pouzdan kriterijum za podelu sanjaca od tragaca njihovi snovi.Sanjaci se odlikuju skupnom tackom koja se teže pomera ali jednom kada se pomeri lako ostaje u tom novom položaju.Posto se skupna tacka prirodno pomeri svaki put kada zaspimo sanjaci je lako zadrze na tom novom polozaju.Posledica toga jesu izuzetno realni snovi, živi, covek sanja da oseća miris, dodir, vidi jako žive boje , cesto san opisuje kao realniji od stvarnosti ili u najgorem slucaju pojednako realan.
Tragaci sa druge strane tesko odrzavaju skupnu tacku u tom novom polozaju i rezultat je suprotan od onoga sto sam napisao za sanjace i njihove snove.
Sanjaci imaju takve snove prirodno, bavili se ili ne onim o cemu prica Kastaneda, jer svaki covek sanja i svakom se skupna tacka pomeri prirodno kad zaspi.
Naravno ova prednost sanjaca ima i svoje nalicje.Kao sto su sanjaci talentovani za sanjanje (tj . njihova skupna je talentovana da ostane na novom mestu:)) tako su netalentovani za neke druge stvari za koje su tragaci zahvaljujuci svojoj "lako pokretljivoj" skupnoj tacki talentovani.
sve u svemu ako je tacno ovo moje razmisljanje ti si sanjač.tvoj je zadatak da otkravis svoju skupnu tacku .Zadatak je tragaca sa druge strane, da nauce da drze svoju skupnu tacku u jednom mestu.
sto se tice knjiga, imas ih u biblioteci verovatno, a ima ih i u prodaju samo sto su jako skupe(oko 1700 din kostaju nove).ima ih i na internetu evo ti link :
http://wave-are-us.com/SMF/index.php?topic=54.0
imas i na youtube seckane videe magicnih pokreta , a ima i njih u celini na netu zavisi samo koliko ti je internet brz.
probacu da nadjem link za pokrete nisam siguran na kom forumu se tacno nalazi link za njih.
pozdrav :gace:

Poslednja izmena:
U malom selu pored našeg malog sela koncert "Ateist rep", eksluziva. Ja opor kao divlja kruška: čitav dan na poslu, sa premalo snage za koncert, a sa željom da spavam.
Muzičari su stari lavovi i atmosfera je bila odlična, moje društvo odlično, a okolo većina publike tekstove zna za pet.
Sve to je moralo da se desi da bi ja shvatio da može i čisto, ne opijeno. Uživao sam i posle koncerta.
Bio sam i pomalo lekovit, jer, sam pomalo brinuo o svojoj pijanoj družini. Ako, i divlja kruška je pomalo lekovita.
Kakav gubitnik energije?
:hahaha: ili bi možda opet trebalo da se stidim?

Napasniče, iskreno, uveren sam da sam tragač. Sposoban da ulovi i svoje mane, i rekapitulira situacije u koje me dovedu. ne mogu da potvrdim da mi stanje snevanja u tome pomaže ali ostavljam mogućnost da grešim.
Čitajući Kastanedino delo, u sebi često stvaram paralele sa pročitanim, doživljenim inače u životu. Ne na intelektualnom, mislenom planu nego osetom, intuicijom možda. Za mene je to vrhunski doživljaj literature jer osetim svetlost istine da me greje, ma kako mala bila. Možeš li se, i ti i bilo ko na ovom forumu odrediti prema ovoj tvrdnji?

Napasniče, iskreno, uveren sam da sam tragač. Sposoban da ulovi i svoje mane, i rekapitulira situacije u koje me dovedu. ne mogu da potvrdim da mi stanje snevanja u tome pomaže ali ostavljam mogućnost da grešim.
Čitajući Kastanedino delo, u sebi često stvaram paralele sa pročitanim, doživljenim inače u životu. Ne na intelektualnom, mislenom planu nego osetom, intuicijom možda. Za mene je to vrhunski doživljaj literature jer osetim svetlost istine da me greje, ma kako mala bila. Možeš li se, i ti i bilo ko na ovom forumu odrediti prema ovoj tvrdnji?

Ne budi uveren da si tragač, kao što sam već rekao znam previše sanjača koji su mislili da su tragači a neki još uvek misle.Sumnjam da postoje tragači početnici koji se mogu pohvaliti izuzetno živim snovima, a kakvi su tvoji snovi to jedino ti znaš..Snovi tragača postaju "življi" uporedo sa njihovim napredovanjem na polju sanjanja.
Postoje još neka pitanja koja bi možda mogla da ti kažu da li si sanjač ili tragač .npr. da li ti je lako da zadržiš pažnju na nečemu što radiš?Pri tom ne mislim na stvari koje voliš da radiš tj. koje te zanimaju jer je svakom čoveku lako da se fokusira na ono što voli.
Mislim na stvari koje ne voliš da radiš npr. trebaš da učiš nešto što te apsolutno ne zanima, da uradiš nešto što ti je dosadno..Da li ti je lako da se skoncentrišeš i odradiš to i misliš pretežno samo na to što radiš iako bi radio nešto drugo, ili ti dok radiš to što ne voliš misli lutaju, pažnja ti luta...?
A Što se tiče tvog pitanja odgovor je -da. Dok sam čitao prvu Kastanedinu knjigu imao sam osećaj da je to sve istina i prepoznao sebe u načinu na koji se ratnik ponaša.Rekao sam sebi :"znači ja sam ratnik ! to objašnjava moje ponašanje koje se prilično razlikuje od ponašanja ljudi iz mog okruženja" Ipak , još uvek sam oprezan prema svemu što pročitam, neke stvari još uvek ne mogu da prihvatim iako za mnoge od njih osećam da su istina. to je to osećanje osećaš da je istina ali nisi još uvek sposoban da se ponašaš na taj način.

Postoje još neka pitanja koja bi možda mogla da ti kažu da li si sanjač ili tragač .npr. da li ti je lako da zadržiš pažnju na nečemu što radiš?Pri tom ne mislim na stvari koje voliš da radiš tj. koje te zanimaju jer je svakom čoveku lako da se fokusira na ono što voli.
Mislim na stvari koje ne voliš da radiš npr. trebaš da učiš nešto što te apsolutno ne zanima, da uradiš nešto što ti je dosadno..Da li ti je lako da se skoncentrišeš i odradiš to i misliš pretežno samo na to što radiš iako bi radio nešto drugo, ili ti dok radiš to što ne voliš misli lutaju, pažnja ti luta...?
.
Našao si me sa ovim pitanjima. Mogao bi biti priličan spisak zanata i poslova koje sam prestajao raditi kad sam shvatio da "znam". Naravno da sam daleko od majstora bilo kojeg od njih. O svakm poslu sam tražio literaturu ispitivao ljude koji imaju iskustva i postizao rezultate, nekad više nekad manje ali kad god bi došao u priliku da nešto zaradim ja sve ostavim. Ne bih to ni shvatio da mi moji bližnji nisu skretali pažnju na to. I još nešto, poslove koji su manuelni i tiču se ponavljanja jednog istog pokreta ne mogu ni raditi ako u glavi ne vrtim nekakvo mislenije koje,uglavnom, nema veze sa konkretnim poslom, o povredama na radu ćemo kad se budemo hteli smejati. Shvatio sam da je vrlo bitno odrediti da li si sanjač ili tragač i zahvalan sam ti na instistiranju.

Poslednja izmena:
Našao si me sa ovim pitanjima. Mogao bi biti priličan spisak zanata i poslova koje sam prestajao raditi kad sam shvatio da "znam". Naravno da sam daleko od majstora bilo kojeg od njih. O svakm poslu sam tražio literaturu ispitivao ljude koji imaju iskustva i postizao rezultate, nekad više nekad manje ali kad god bi došao u priliku da nešto zaradim ja sve ostavim. Ne bih to ni shvatio da mi moji bližnji nisu skretali pažnju na to. I još nešto, poslove koji su manuelni i tiču se ponavljanja jednog istog pokreta ne mogu ni raditi ako u glavi ne vrtim nekakvo mislenije koje,uglavnom, nema veze sa konkretnim poslom, o povredama na radu ćemo kad se budemo hteli smejati. Shvatio sam da je vrlo bitno odrediti da li si sanjač ili tragač i zahvalan sam ti na instistiranju.

nema na cemu ali ja sada ne bih znao da ti kazem sta si tacno..da si rekao da ti je lako da se skoncentrises na bilo sta rekao bih ti da si sanjac. ali kao sto rekoh za ovaj drugi kriterijum prepoznavanja sanjaca od tragaca nisam bas siguran{to je samo nesto sto trenutno ispitujem razgovarajuci sa ljudima.}teoretski sanjaci bi trebali da budu skoncentrisaniji na to sto rade , zbog cega bi im trebalo npr. manje vremena da nauce neki ispit . oni lako zadrzavaju paznju na javi.a posto je paznja najbitnija za sanjanje oni lako zadrzavaju paznju i u snovima.
tragacima bi s druge strane trebalo da lutaju misli da im paznja leti s jedne na drugu stvar..oni teze odrzavaju paznju i zato teze odrzavaju i svoje lucidne snove .:think:
bilo bi lepo da se jos neko ukljuci u ovaj razgovor i da svoje misljenje ako ga ima..
:bye:

Back