Antropologija: Kastaneda

Ako si ti Isus onda cu ja rado biti djavo a onda si n****o :zcepanje:

21 A kad se sav narod krstio, pa se krstio i Isus i molio Bogu, otvori se nebo, 22 te siđe Duh Sveti na njega u telesnom vidu kao golub, i ču se glas s neba: ti si moj ljubljeni Sin, ti si po mojoj volji.

Svi smo mi Sinovi Božji. Sinovi koji su se odrekli Oca.

NOVI ZAVET, JOVANOVO OTKRIVENJE 22, 12-15

Vidi, dolazim ubrzo, i plata moja ide sa mnom, da uzvratim svakom onako kakvo je njegovo delo. Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji, Početak i Svršetak. Blaženi su koji peru svoje haljine, da mogu postići drvo života i da mogu ući u grad na vrata. Napolju su psi i vračari, i bludnici, i ubice, i idolopoklonici, i svi koji vole i čine laž.

Bezumnik misli da nema Boga.

Pokvareni su i rade stvari gadne.

Niko više ne čini dobro.

Niko više ne čini dobro...

Gospod se sa neba saginje nad ljude

da vidi, postoji li čovek mudar

Čovek

koji traži Boga

Čovek, koji traži Boga...

Svi su zgrešili, svi su pokvareni

NIKO više ne čini dobro

NI JEDAN

Ništa ne shvataju opaki

opaki koji PROŽDIRU ljude, kao da su hleb

Ne traže Boga

Al, drhtaće od straha!

Jer, Bog je sa pravednikom

Gospod je njegovo utočište.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MALO JE ISTINSKIH LJUDI NA OVOJ ZEMLJI

VEĆINA POKUŠAVAJU DA BUDU NEŠTO DRUGO, NEŠTO ŠTO NISU

AKO ŽELIŠ BITI NEŠTO ŠTO NISI, ONDA TE NEĆE NI BITI

MILIJARDE SU ZASTRANILE.

Kad David farba more u crveno ili ga razdvaja to je OK kad Isus od vode pravi vino i sa blatom vraca vid to je OK kad siroma tibetanac posalje cesu za vodu to je satanizam.
Isus je veliki ucitelj ali mu djaci slabo paze na casu.Da je drugacije zar bi se hricani toliko klali nesto tu ozbiljno nevalja,bice da je baba prolupala:heart:

Pogledajte film AGORA.

Poslednja izmena:
Kad David farba more u crveno ili ga razdvaja to je OK kad Isus od vode pravi vino i sa blatom vraca vid to je OK kad siroma tibetanac posalje cesu za vodu to je satanizam.

Nije "farbao" David more već je Mojsije pretvorio vodu reke Nil u krv. Tibetanac ne poznaje i ne prihvata Isusa kao Boga i sina Božijeg, koji je rekao: "Ko ne priznaje sina ne priznaje ni Oca koji ga je poslao." I još je rekao: "Niko ne može doći Ocu, osim preko Sina." Ili, "Bez mene ne možete ništa (dobro) činiti." Zato tibetanac neće ući u slavu večnosti kao ni svi drugi koji negiraju Hrista kao spasitelja. Jer je Hrist najviša Lubav. Bog je Ljubav.

Ako hoćeš da raspravljaš o Hrišćanstvu onda bar dobro prouči Bibliju, pre nego što nešto kažeš. Ovako ispadaš smešna. :)

Isus je veliki ucitelj ali mu djaci slabo paze na casu.Da je drugacije zar bi se hricani toliko klali nesto tu ozbiljno nevalja,bice da je baba prolupala:heart:

Hrišćani se ne kolju. Ovi što se kolju su "nazovi" Hrišćani. Obmanuti obmanjivači. Satana šalje lažne hrišćane da čine zlodela kako bi ljude odvratio od istine. Po tome se vidi koliko je očajan. A jadna si ti sestro, kad ne razlikuješ glumce od pravih. Pravi su oni koji sa osmehom i mirom odlaze u smrt radi onih koje vole.

Eto, to je to što "ozbiljno ne valja".

Ali uvaljaće se jednog dana, verujem.:cmok:

Mi smo infinitezimalni, pa je takva i naša energija. Najbolje je prikačiti se na svemoćni izvor energije, onoga ko je Sveukupnost svega, tada ikao to nijenaša lična energija, ona nam stojina raspolaganju, na usluzi. Kao kada bi pokušao da odeš do Australije svojom ličnom snagome, bilo bi teško, ako ne i nemoguće (naročito preći oekan) ili prosto sedneš i iskoristiš energiju aviona, lagodno sedeći....;)

:klap:

Nije "farbao" David more već je Mojsije pretvorio vodu reke Nil u krv. Tibetanac ne poznaje i ne prihvata Isusa kao Boga i sina Božijeg, koji je rekao: "Ko ne priznaje sina ne priznaje ni Oca koji ga je poslao." I još je rekao: "Niko ne može doći Ocu, osim preko Sina." Ili, "Bez mene ne možete ništa (dobro) činiti." Zato tibetanac neće ući u slavu večnosti kao ni svi drugi koji negiraju Hrista kao spasitelja. Jer je Hrist najviša Lubav. Bog je Ljubav.

Ako hoćeš da raspravljaš o Hrišćanstvu onda bar dobro prouči Bibliju, pre nego što nešto kažeš. Ovako ispadaš smešna. :)

Hrišćani se ne kolju. Ovi što se kolju su "nazovi" Hrišćani. Obmanuti obmanjivači. Satana šalje lažne hrišćane da čine zlodela kako bi ljude odvratio od istine. Po tome se vidi koliko je očajan. A jadna si ti sestro, kad ne razlikuješ glumce od pravih. Pravi su oni koji sa osmehom i mirom odlaze u smrt radi onih koje vole.

Eto, to je to što "ozbiljno ne valja".

Ali uvaljaće se jednog dana, verujem.:cmok:

Neka nam je dobri Bog upomoci sto smo tolko blesavi i zaludni ,spavaj lepo.

Smrt neprosvetljenog čoveka je teška tama (a takvi su u OGROMNOJ većini pokopani na grobljima) , za njega smrt ima efekat koji je ekvivalentan ateističkom poimanju smrti - prestanak postojanja - dakle besmislu. To su mesta nabijena krajnje negativnim energijama, agonije, beznađa, užasa i besmisla, vapaja duša u gašenja uzalud potrošenih i protraćenih života i šansi, na prolazno, smrtno i raspadljivo, usled zanemarivanja, ruganja, podsmevanjai negiranja, poricanja - večnoga. :sad2: :(

E pa baš si apokaliptičan!:) Eto ja nekako osećam da ni jedan život nije uzalud protraćen ma kako, bilo koji od tih života, izgledao umišljenicima kao što si ti. Na groblje gledam kao na stanicu na kojoj presedamo u drugi voz, i na grobljima se uvek osećam blaženo.

:heart:

Poslednja izmena:
Da Stalkeru...ne znaš, a ubeđen si da znaš. U tome si grešio kako u šamanizmu, tako i u hrišćanstvu. Tipičan primer one vrste grabežljivosti o kojoj Napasnik priča. Ti bi na silu u carstvo nebesko. :) Trčiš kao magarence pred rudu. Da se ono o čemu pišeš kao hrišćanin za mrvicu razlikuje od onog što si pisao opsednut šamanizmom sve bi bilo ok.I svi bi se radovali. Ti ponajviše! Ovako, ma koliko spolja izgledalo drugačije, tvoji postovi imaju isti miris i ukus. Nisi napravio ni pola koraka napred.:( Ali očigledno, iz nekog razloga, tako mora da bude. To je tvoj put, put Naguala.

Mir s tobom dečače ;)

Da Stalkeru...ne znaš, a ubeđen si da znaš. U tome si grešio kako u šamanizmu, tako i u hrišćanstvu. Tipičan primer one vrste grabežljivosti o kojoj Napasnik priča. Ti bi na silu u carstvo nebesko. :) Trčiš kao magarence pred rudu. Da se ono o čemu pišeš kao hrišćanin za mrvicu razlikuje od onog što si pisao opsednut šamanizmom sve bi bilo ok.I svi bi se radovali. Ti ponajviše! Ovako, ma koliko spolja izgledalo drugačije, tvoji postovi imaju isti miris i ukus. Nisi napravio ni pola koraka napred.:( Ali očigledno, iz nekog razloga, tako mora da bude. To je tvoj put, put Naguala.

Mir s tobom dečače ;)

Ah, drago mi je da premudra i svevideća Hekate poznaje moju dušu i moj put bolje od Hrista. :mrgreen: Hvala ti otvorila si mi oči. :worth: Od sad slušam samo tebe umesto Hrista, jer tvoje reči i slavna mudrost opstaju već hiljadama godina, zar ne?

U bilo čemu čega sam se prihvatio, ja idem DO KRAJA, celim bićem. To je DUH ratnika. A ovaj tvoj post pokazuje da ti nisi pravi igrač već uplašeni član publike koj nema muda da uđe u igru kakva god bila. Ali znaš da sudiš i daješ mišljenja iz svoje udobne fotelje o igračima koje posmatraš na ekranu. Ali očigledno, iz nekog razloga, tako mora da bude. To je tvoj put, put Naguala. :whistling:

Jevanđelje po Jovanu, 8. glava:

42 Reče im Isus: kad bi Bog bio vaš otac, voleli biste mene; jer sam ja od Boga izišao i došao; i nisam sam od sebe došao, nego me je on poslao. 43 Zašto ne razumete moga govora? Zato što ne možete da slušate moju reč. 44 Vi potičete od oca đavola i hoćete da činite želje svoga oca. On je bio ubica ljudski od početka, i u istini se nije učvrstio, jer u njemu nema istine. Kada govori laž, od svoga govori, pošto je laža i otac laži. 45 Meni ne verujete što vam govorim istinu. 46 Ko me od vas prekoreva za greh? Ako govorim istinu, zašto mi vi ne verujete? 47 Ko je od Boga sluša reči Božije; zato vi ne slušate što niste od Boga.

58 Reče im Isus: zaista, zaista, kažem vam: ja JESAM pre no što se Avraam rodio. 59 Tada podigoše kamenje da bace na njega; ali se Isus sakri i iziđe iz hrama.

Eto, ovo što piše gore, doživljavaju i danas njegovi učenici, baš kako je Hrist i rekao da će nas odbacivati i pljuvati i podsmejavati se. ISTORIJA SE PONAVLJA. Hvala Vam što ste me osudili i napravili na budalu - fanatika koji bio grozan i u šamanizmu i u hrišćanstvu. Radujem se jer je je Isus rekao: "Blago Vama ako vas osuđuju i pogrđuju radi Sina Čovečjeg. Radujte se u onaj dan, velika je vaša nagrada na nebesima!" A njegove reči su Istina i sve što je rekao se ostvarilo i ostvariće se.

Hvala od sveg srca.

:butkice:

Satana šalje lažne hrišćane da čine zlodela kako bi ljude odvratio od istine. Po tome se vidi koliko je očajan.

Stalki Stalki opet si se upleo ko pile u kucine. Sto si bre digao toliku prasinu pa navalio da nam uterujes tvoja nova postignuca. Vrati se ponovo i lepo u miru procitaj sta si pisao i sacekaj da prodje neki mesec. Obavezno se vrati i procitaj svoje postove na Galaksiji.

To sto si resio tvoj veliki zivotni problem u hriscanskoj instituciji kako ti kazes je super i pohvalno i dobro za tebe. I svi verujemo u tvoju dobro namernost da nam to saopstis. Ali stani i razmisli zato to radis na ovakav nacin od koga niko nema koristi i forum se pretvara galamu. Ti uopste nemas argumenata da govoris nista lose o ucenju don Huana. Mozes samo reci JA SAM sve pogresno razumeo ili ocekivao sam ... a desilo se ...

Citava zbrka je nastala u tvoj glavi jos davno kada si favorizovao fanaticno ucenje Don Huana. Na mnogo mesta sam ti licno skrenuo paznju o opasnostima koje se kriju u ucenju Don Huana naracito price vezane za magiske pokrete i sanjanje. Znaci pre 3 godine.

Evo ti link pa citaj jedan deo http://www.ucenjedonhuana.com/KritikaTenzigritija.html a druge delove sam potrazi na Galaksiji. / oko 30 strane na opstoj polemici ako se ne varam/ I seti se da si me banovao sa tog foruma jer sam ti govorio o besmilenosti i opasnosti koje magiski pokreti kriju u sebi.

I sta se desilo? Kada su ti to isto rekli hriscanskim terminima ti si to shvatio zato sto si upuceniji u bibliju i hriscanstvo nego u ucenje don Huana. Nije, nego je po sredi druga prica a na tebi je da otkrijes sam o cemu se tu radi. Opet si zaveden...

Tvoj je izbor da se priklonis kome zelis pa i onima na koje si negirao. Ok izvinio si se generalno svima ako si nekoga doveo u zabludu. Lep gest iskupljenja. Ali nemoj onda nastavljati siris SVOJU ideju hriscansva na ovom forumu. Ovo je druga tema. Idi na neki hriscanski forum i caskaj do mile volje. Ili barem ne na tako agresivan nacin jer nema vajde. Uzgred ni tvoja hriscanska prica nema bas neke hriscanske potpore. Postavi svoju pricu VEŽBA BUĐENJA SVETLOSNOG TELA - PISANO VOĐSTVO na nekom hriscanskom forumu pa ces i sam videti. Nadam se da nece proci tako puno vremena da shvatis besmisao i smisao ove vezbe koju si naveo kako kod magiskih pokreta i sanjanja.

Nemoj da te zavede taj svet u kome si trenutno jer ti nisi u njihovom svetu . To sto si se promenio u susretu sa nakim duhovnikom ti nije nikakav argument da favorizujes ucenje hriscanstva. To mozes samo ako provedes neko duze vreme kao hriscanin i prihvatis u potunosti kodekse njihovog zivota a ti to nisi uradio, ti cak i ne razumes o cemu pricas. Samo si zalepljen svojim licnim iskustvom. Kao i uvek fanaticno sledis necije koncepte nemo bez pogovora.

Znam da ces reci da ne pripadas nikom ali ni to nije istina. Samim tim sto se iznova i stalno vracas na nase forume govori gde si. Samo si progoreo kroz neke zablude i izazove u ucenju don Huana i sada si drugaciji. Kako ja vidim sada si se priblizio ratnicima novoga kova. Nadam se da si procitao sta pod tim mislim. Ako nisi a zanima te. Putanju do foruma znas.

A vi ostali Kastanedini ratnici ostavite se besmislene galeme i prepirke deluje toliko je ruzno i odbojno da se ne moze ni citati. Ipak dobro je da to radite ovde na Krstarici koji je inako chat forum. Ako imate nesto pametno konstruktivno bolje se sakupite kod Promatraca ili na Galaksiji. Licite na klince koji su se sakrili od roditelja da puse prve cigarete u nekoj zabitoj prostoriji.

To nikako nije sve. Potrebna su DELA LJUBAVI, Ostvarenje ljubavi je na primer, dete. Koliko dece je imao Huan? A kastaneda se nešto mučio, koliko sam jadan obavešten, šta ja znam.

Tu su i dela, samo se ona u mistici ne mogu odnositi na tako širok broj ljudi, već na male grupe kod Huana od 4, 8, 16 32 , mistika nije tako moćna kao devocijska duhovnost, njome se može upututina put spasenja mali broj ljudi a devocijskom duhovnošću može bezbroj.

A opet,sa druge i treće strane, ako tu svoju stvar najzad staviš gde joj je mesto onda ćeš shvatiti da ništa ne trebaš ni shvatiti. Čini mi se da ne trebaš shvatiti, nego staviti tu svoju stvar na pravo mesto i činiti to često. Onda će ti se otvoriti kontekst aspekta perspektive koja je ipak, na žalost drugačija od tvoje paradigme. Osim ako nije infinitezimalna vrednost apstraktnog činioca. Eto, valjda me sad razumeš.:rtfm:

dabome da razumem, al to je već drugačija tema...Um, kao ogledalo odražava stvarnost, on može da je odražava iskrivljeno ako je ogledalo uma zaprljano, ili valjano ako je ogledalo uma čisto, stoga je neohodno da ogledalo uma bude čisto, spoznaja koja je nad-rrazumna sledi nakon toga.

Pa izvor ljubavi i tvorac ljubavi nisu otac, mater, žena, deca, braća, sestre pa čak ni moja duša (svetlosno telo) a kamo li ovaj podmukli "pismoznanac"... Dakle, ja se opredeljujem da uzvratim ljubav tvorcu a ne njegovim tvorevinama tj. stvorenjima pa makar to bili čak i uzvišeni vedisti koji već 10.000.000 godina prosvetljuju svojim jedinim ispravnim znanjem neprosvetljene mase naroda svih galaksija univerzuma. Svaka im čast na brzom uspehu.

Namaste! :mrgreen:

Pa naravno da to ima svoje objašnjenje, i mnoge Huanove izjave koje ni izbliza ne zvuče tako grubo kao ova biblijska, iamju svoje svetlo objašnjenje a ne samo da ih neko boji svojom tamnom bojom, van izvornog konteksta. Jer takoneštomože da se uradi sa svime ako se hoće.Takonešto i ateisti neprekidno rada sa svakim oblikom duhovnosti pa i najvišim oblicima duhovnosti.

Sve u svemu, rekao bih da si pravi igrač Karti-jahaču, potpuno i celim bićem predan cilju u koji veruješ. Prateći tvoja pisanja ovde, osetio sam da imaš hrabrost i posvećenost. To je ono kad don Huan kaže da treba davati sve od sebe u svakom trenutku. To PRAVILO važi za svakoga, bez obzira da li neko generalno teži ka svetlu ili pak stremi ka tami. Ono što svi cene i poštuju je "petlja" da se ide do kraja pa šta bude da bude. To je ono "moranje da se veruje" o kome priča Huan. Ili, to može biti poput nekog kockara koji uloži sav novac na jedan broj. Na engleskom se verovati kaže "belive". BE LIVE. "BUDI ŽIV" - u prevodu.

Što bi rekao Huan, “Težak je to posao”. Najgore je što nam vreme ističe a odviše smo tupi i glupi da uhvatimo suštinu, pa i ono malo vremena što imamo, rasipamo uludo.

Ono što većina u ovakvim forumskim i drugim raspravama ne shvata je da nije bitno ko je u pravu a ko je u krivu, jer um koji je zasnovan na pokretanjima malog mišića zvanog jezik uopšte ovde nije u igri. Čovek koji je u mraku i čiji duh (posmatrač) spava, nema drugog izbora nego da ka buđenju krene od tog malog i vrlo dinamičnog organa koji je preuzeo komandu nad celim ljudskim bićem. Ono što ja mislim da je bitno je pokazati istinsku snagu duha a to je spremnost da se trpi bol i čak umre ako je to potrebno, za svoja ubeđenja. Naglašavam da u mom slučaju to nije spremnost da se čini zlo zarad ubeđenja jer ja pripadam snagama svetla. To je univerzalni zakon Duha. To je VERA o kojoj priča Isus. Ali taj Isus je takođe rekao: "Kada ponovo dođem, da li ću naći VERU na zemlji?"

Ovo je kompleksno i tanano.

Teško se razumeti i u živom govoru, kamoli preko foruma, 95% od onoga šta se priča na formu otpada na međusobno pogrešno razumevanje (što je gore i od ne razumevanja)
U yogi se smatra da je, od 5 čula najteže ovladati jezikom (teže od toga je samo ovladati umom) . Ko ovlada jezikom automatski vlada i drugim čulima.

Iako je transcendentalna spoznaja nad-razumna (ne i ne-razumna), ona nikada nije i bez-umna. Um je uvek tu i ima šta da kaže sa svoje strane. On predstavlja fragment naše sveukupnosti, inherentan i neophodan, ne može se um nikada izbaciti, može se samo skinuti sa onog trona koji je neopravdano zaposeo i koji mu ne pripada, no, neko sekundarno mesto um uvek ima i PUNA spoznaja nije moguća bez njega, budući da on otkriva i omogućuje da se u našoj svesti osvetli jedan od aspekata stvarnosti – racionalni deo stvrnosti, koji se može otkriti samo uz njegovu pomoć, problem je samo što su savremeni ljudi svu stvarnost sveli na taj ne toliko sveobuhvatan i značajan deo stvarnosti, al da je i on neophodan – jeste, al nit je dovoljan nit je jedini.

Naravno da će se svako složiti sa tim da ne treba činiti zlo. Problem nastaje kada mi koji biramo (srcem), a ‘duh nas uvek stavlja u strašan položaj da biramo ‘ počnemo iz naše pozicije neznanja procenjivati šta je dobro šta li zlo! To pitanje na najgrubljim fizičkim nivoima često nije toliki problem, problem je kada se počne zalaziti u sve suptilnije i kompleksnije sfere stvarnosti, onda postaje teško rastabiriti tanane i kompleksne razlike, bilo da se razabiru razumom, bilo srcem… i to može postati osnov za razne manipulacije i marifetluke, plodno tlo za demone. Dobro opisano u knjizi Sergeja Kara-Murze “Manipulacije svešću”, suprostavljanjem razloga i zbunjivanjem koje nastaje iz tog suprostavljenja između leve i desne svesti.
http://www.ruslania.com/pictures/big/9785699108268.jpg

Najpre imamo onaj najgrublji telesno-čulni nivo koji delimo sa životinjama, potom imamo ekonomski razvoj sa svojim pravilima i propisima, zamršenostima, za kojeg životinje ne znaju, onda ide pravda i pravo, kultura, običaji, tradicije, etika i moral, metafizika (mistika), transcendencija i konačno čista duhovnost. Zlo i dobro se procenjuje na svim tim nivoima unutar njih samih a i u sadejstvu, interakciji tih aspekata života međusobno.
Na pr. Ekonomski gledano steći ekonomski razvoj, profit, je vrhunski cilj (ono na šta se sveo cilj ove svetski zavedene savremena civilizacija) . Ali gledano sa višeg nivoa od ekonomskog razvoja prava, a i etike i morala nije svejedno KAKO steći profit, al sa ekonomskog nivao to pitanje se ne postavlja, bitno je samo steći profit (kako je to danas lako i primetiti, usled pravnog i moralnog posrnuća čovečanstva). Mafijaši, kriminalci, prevaranti, zelenaši su naročito vešti u sticanju “profita”… čisto ekonomski to nije zlo, ali pravno, društveno, moralno-etički….jeste i tek kakvo!

Slično tome, moral etika i mudrost su iznad prava, prekršiti pravo je zlo, ali prividno prekršiti pravo da bi se ispunila moralna ili etička norma – nije zlo! Zato jer su moral i etika predpostavljeni pravu (pravo je propisano i postoji za one koji nemaju morala i etike, ko ima moral i etiku, on automatski nosi pravo u sebi, ne treba mu spoljašnja sila prava da ga kontroliše! Da su svi moralni i etični ne bi bilo ni potrebe za pravom). Zamršenosti oko sukoba moralnog i pravnog se najlakše vide u savremenoj zavedenoj civilizaciji koju vode kojekakve belosvetske zamlate prizemnih (a bome i podzemnih) ciljeva. Vele, u suštini, - da homoseksualci imaju pravo da budu nemoralni! Da je pravo na izopačenost, devijantnost iznad prirode, mudrosti i morala! Po njima, ne da su mudrost i moral predpostavljeni pravu, već da je pravo predpostavljeno njima!? A nije. Jer čim se u državi uvećavaju pravne norme, to je znak da se zlo umnožava pa se pokušava obuzdati polugama prava i zakonodavstva, a da je morala za tim ne bi bilo ni potrebe!

Međutim, transcendentalno i duhovno je čak IZNAD svetovnog morala i etike!!! Ono nije ne-moralno, ali je nad-moralno! Nešto što je transcendentalno i duhovno, može, sa svetovnog stanovišta, izgledati ne-moralno, iako je u zbilji nad-moralno - ono je iznad toga, predpostavljeno mu je, iako oboje postoji istovrmeno i neophodni su za sveukupnost !

“И рече му Бог: Узми сада сина свог, јединца свог милог, Исака, па иди у земљу Морију, и спали га на жртву тамо на брду где ћу ти казати.” (1 Moj 22.2)

Jel pravo, jel svetovno prirodno, jel moralno da otac zakolje i spali svog sina!? Svako će reći da nije. A šta je predpostavljeno čemu: Bog svetovnoj etici i moralu ili moral i svetovna etika Bogu? Jel Bog podređen svetovnoj etici i moralu? Jel On podređen ikom i ičem? Nije! On je svemu predpostavljen, iznad svega i pre svega!

E, tu nastaje taj problem kada neko iz položaja svog neznanja zađe u tako suptilne i kompleksne sfere kao što su moral, etika, metafizika, transcendencija i duhovno, pa među njima nastoji iz svog položaja neznanja rastabiriti šta je dobro što li zlo. Definitvno je zlo ubiti vlastitog sina, ali vidimo ne uvek i ne apsolutno! Neznanje je zlo (ne jedino, ali veliko), ako se još udruži s gordošću, duša je izgubljena (glupa da sama shvati, odveć gorda da prihvati dobru pouku sa strane, te nema kud).

A najviši zakon je zakon ljubavi. Ko je pod tim “zakonom” on automatski ispunjava sve ostale zakone, telesne, ekonomske, pravne, moralno-etičke, metafizičke…

Naravno da poštujem tradicionalne institucije crkve i predanja svetih i zakon hijerotonije. (Hijerotonija: prenošenje sile Svetog Duha putem misterije rukopolaganja). Da nije istitucionalnog hrišćanstva, bio bih odavno mrtav duhovno, a verovatno i fizički. Hrist je priznavao crkvu - sinagogu tadašnjeg vremena i tu tradiciju pa im se i suprostavio... A ja naravno, nisam Isus ali ga sledim ovakav jadan i nikakav. Duhovno sam i dalje povezan sa tradicionalnom crkvom ali fizički za sada ne.

Duhovno predanje može vremenom da se zagubi, izvrne…U hrišćanstvu, pravoslavna i katolička crkva (pa donekle i oni prvi protestanti) imaju istorijskog osnova da tvrde kako imaju živo predanje (predanje koje ima vezu s Bogom), no da li je to tako trenutno i u praksi teško je reći i veliko je pitanje, a ako neko ima tu živu vezu, pitanje je ko u okviru tih institucija još uvek ima živu vezu s Bogom, budući da su se demoni, očigledno ušunjali u sve ključne i društvene, a bome i oficijelne duhovne institucije i poluge vlasti i uticaja, nema mesta gde oni ne rovare i prižaju svoje pipke.

Jer, s obzirom na situciju u kojoj se našla VERA sadašnje crkve, Duh me je odveo u izolaciju i druženje sa monasima i isihastima. To je bila zadnja stvar koju bih JA poželeo u svom UM - išljenom planu sticanja svakojakog blagostanja i sreće. Da mi je neko rekao pre samo dve godine da cu doći do toga, ja bih se smejao kao lud takvoj gluposti. Ali eto, uverih se u onu istinu da su putevi Gospodnji neshvatljivi i nepredljivi. I sad me je zaista sramota svoje samovažnosti... Zaista, mi uglavnom NE ZNAMO šta je dobro za nas. Samo umišljamo, a ti umišljaji nas čine još nesrećnijim. Predlažem da počnemo da spoznajemo umesto što raz-mišljamo. "Raz" je koren od reči raz-dvojiti, podeliti, fragmentirati... Raz- podeliti, Misliti - Spoznati. Dakle, raz-misliti znači iseckati i podeliti SPOZNAJU koja je u stvarnosti CELOVITA ili POTPUNA ili SAVRŠENA.
Ja i sad živim monaškim životom, doduše trenutno, ne u nekom manastiru (živeo sam kao monah u manastiru desetak godina pa sam to usled okolnosti, ne mojom voljom, morao privremeno napustiti, ko će znati iz kojih razloga…. videćemo).

Ako ko hoće biti duhovan on se onda ne pouzdaje u saznanje koje mu dolazi od SAMIH čula i uma, već u ono od Božije objave, on gleda svet očima objave i tako vidi i zna. Njegov razum i čula su tu samo sekundarna, pomoćna sredstva, da s njima, a kroz objavu (kao kroz kakav teleskop ili mikroskop) vidi ono što inače ta čula i taj razum sami od sebe ne mogu nikako i nikad videti. Oni su ne samo potrebni već i neophodni, ali samo kao sekundarno sredstvo, a ne primarni alat – za to su odveć mali, odveć nesavršeni, odveć ne-pouzdani. Dobro društvo i druženje je u tom pogledu od suštinske važnosti. Spoznata duša prenosi kroz druženje znanje (i ne samo znanje) jer je videla istinu, jer joj je svedok. Samo onaj ko nešto ima to ti može i dati nekom drugom, onaj ko to nema, kako će to što nema dati nekom drugom!?

Tako da kolega Kartijašiću, drevni Srbine i čuvaru Srpstva i pravoslavlja a ujedno i vedističke sekte, mislim da trebaš naputiti RAZ-UM i pribeći čistom (nepodeljenom, celovitom - savršenom) UMU iliti SPOZNAJI. To bi valjda značilo da prestaneš praviti RAZ- umne RAZ-podele DUHOVNOSTI to jest- DAH - OVNOSTI na "demoncijsku", "minstičku", seksulno - u minstičkim snovima čak šta više i opasnu, - jer je BRATE MOJ istinska DAHovnost celina a ne RAZ - BIJANJE, (Bivenje, umlaćivanje).

Racionalnost je uredu, ali racionalizam – nije!

„Na primer, vidovnjaci moraju da budu metodična, razumna bića, uzori trezvenosti, i istovremeno moraju da zaziru od svih tih osobina da bi bili sasvim slobodni i pristupačni za čuda i misterije postojanja.“
Njegov primer me je zbunio, ali ne sasvim. Razumeo sam šta je mislio. On, glavom, bio je pokrovitelj moga razuma samo da bi ga skrhao i zahtevao je da ga potpuno nema. Rekao sam mu kako sam razumeo njegov stav.
„Samo osećanje vrhunske trezvenosti može da premosti suprotnost“, rekao je.

--------------------------------------------
“Ovo znanje je kralj obrazovanja, tajnije od svih tajni. Potpuno je čisto i pošto omogućuje neposredno opažanje jastva putem spoznaje, savršenstvo je religije. Večno je i s radošcu se primenjuje.” Bhagavad-gita 9.2 - Deveto poglavlje nosi naslov „Najpoverljivije znanje”.)

Znanje i spoznaja “jnanam” i “vijnanam” jedno je za razum, a drugo je nad-razumno, neposredno saznanje spoznato samim jastvom, čistom svešću. No, oboje su nužno prisutni, neophodni za sveukupnost znanja i spoznaje.

Brate, baš volim ovu našu igru! I volim takođe onog tebe kojeg još nisi SPOZNAO ali si vrlo si blizu te Celo - mudrenosti...
PS. Nećeš ga spoznati ako pokušaš da ga raz-umeš...

Da, interesantna je, čudni su putevi Gospodnji…. Znao sam ja da će mo se mi nekako “razumeti” :mrgreen: moj put je takav da sam, većim delom, išao preko razuma, dug, težak, suvoparan(ko slatki al suvi kolač, pa guši grlo a mami), dosadan,… (mada sam pvobitno i sanjao i tragao) al na sreću taj put razuma je pri kraju, defragmentirao sam svoj mozak ko hard-disk, :) i skoro očistio jednu polovinu, spremio za sletanje Duha, a sve uvek zavisi od Njegove volje, a ne neke mehaničke tehnike… Nek prosudi, ako izvoli tako, po Svojoj milosti, bude li sudio po mojoj zasluzi, više sam nego izgubljen .... ;)

Ponestaje mi vremena….

„Tvoje muke su rezultat nedostatka razboritosti. Nisi umeo na pravi način da se zahvališ svom prijatelju. To se svima dešava. Nikada ne govorimo ono što osećamo, a kad poželimo da to uradimo već je kasno, više nema vremena. Nije samo tvom prijatelju ponestalo vremena. I tebi je. Trebalo je da mu se od sveg srca zahvališ tamo, u Arizoni. Potrudio se da te vodi naokolo i, razumeo ti to ili ne, na onoj autobuskoj stanici učinio je za tebe nešto izuzetno važno. Kad je trebalo da mu se zahvališ, bio si ljut na njega - sudio si o njegovim postupcima zato što je bio prema tebi neprijatan, šta li. A onda si odlagao susret s njim, odlagao si da mu se zahvališ. Sada si uhvaćen u sopstvenu mrežu. Nikad nećeš moći da mu uzvratiš ono što mu duguješ."

Pozdrav i živ bio ako to smeš biti, u ostalom - šta ja znam?

Pozdrav… da, strah nas je od toga - biti živ….težak je to “posao” u svetu iluzija … Što bi Huan rekao:

„…Otkrili su da će, ako letačev um opterete unutrašnjom tišinom, strana instalacija pobeći i tako uveriti svakog praktikanta da je taj um zaista stranog porekla. On se vraća, uveravam te, ali više nije tako jak i započinje proces u kome bežanje letačevog uma postaje rutina, sve dok jednog dana zauvek ne pobegne. Zaista tužan dan! To je dan kad moraš da se osloniš na sopstvena sredstva koja su skoro na nuli. Nema nikoga da ti kaže šta da radiš. Nema ni stranog porekla da ti diktira gluposti na koje si navikao."
"Moj učitelj, nagual Hulijan, imao je običaj da upozorava svoje učenike," nastavi don Huan, "da je to najteži dan u životu čarobnjaka; pokazalo se da je naš stvarni um, zbir svih naših iskustava, zbog dominacije koja je trajala ceo život postao stidljiv, nesiguran i nestalan. Rekao bih da stvarna bitka čarobnjaka počinje u tom trenutku. Ostalo su samo pripreme." … …

Za Novog lika:

Video sam deo foruma Galaksija na kojem se raspravlja o Kastanedi , tamo ozbiljan čovek nema šta da traži više.
Tvoj forum je mrtav već duže vreme.
Zašto je sve to tako?Ja želim da mislim da su ljudi u jednom trenutku shvatili koja je prevara Don huanovo učenje.
Ipak izgleda da je u pitanju nešto sasvim drugo.
Da bi jedan forum živeo njemu život moraju da daju ljudi koji na njemu pišu.Ljudi daju svoju energiju forumu.
Onoliko koliko ima ljudi koji uopšte imaju energiju (čije reči imaju snagu) , toliko će jedan forum ili tema da budu živi.
Deo Galaksije posvećen Kastanedinom učenju je pre dolaska Dečaka bio u gorem stanju čak i od ove teme na Krstarici.
Dečak je uneo svoju energiju tamo kao što je upravo Stalker unosi ovde(bez obzira da li su oni jedan ili dva čoveka ..to je potpuno nebitno)
Ova tema na Krstarici nije bila ovako živa u skorije vreme jer na njoj pišu pojedinci koji joj daju energiju.
Kada Stalker ne bude više pisao na njoj vrati se i pogledaj na šta će ta tema da liči.
Liči će na deo Galaksije o Kastanedi i na tvoj mrtvi forum na kojem niko ne piše(možda je to i boljenego ono stanje na Galaksiji)
Ako ti je takvo stanje ugodnije i "manje ružno i odbojno" a ti onda dođi ovde i uživaj u mrtvilu.

Stalki Stalki opet si se upleo ko pile u kucine. Sto si bre digao toliku prasinu pa navalio da nam uterujes tvoja nova postignuca. Vrati se ponovo i lepo u miru procitaj sta si pisao i sacekaj da prodje neki mesec. Obavezno se vrati i procitaj svoje postove na Galaksiji.

To sto si resio tvoj veliki zivotni problem u hriscanskoj instituciji kako ti kazes je super i pohvalno i dobro za tebe. I svi verujemo u tvoju dobro namernost da nam to saopstis. Ali stani i razmisli zato to radis na ovakav nacin od koga niko nema koristi i forum se pretvara galamu. Ti uopste nemas argumenata da govoris nista lose o ucenju don Huana. Mozes samo reci JA SAM sve pogresno razumeo ili ocekivao sam ... a desilo se ...

Citava zbrka je nastala u tvoj glavi jos davno kada si favorizovao fanaticno ucenje Don Huana. Na mnogo mesta sam ti licno skrenuo paznju o opasnostima koje se kriju u ucenju Don Huana naracito price vezane za magiske pokrete i sanjanje. Znaci pre 3 godine.

Evo ti link pa citaj jedan deo http://www.ucenjedonhuana.com/KritikaTenzigritija.html a druge delove sam potrazi na Galaksiji. / oko 30 strane na opstoj polemici ako se ne varam/ I seti se da si me banovao sa tog foruma jer sam ti govorio o besmilenosti i opasnosti koje magiski pokreti kriju u sebi.

I sta se desilo? Kada su ti to isto rekli hriscanskim terminima ti si to shvatio zato sto si upuceniji u bibliju i hriscanstvo nego u ucenje don Huana. Nije, nego je po sredi druga prica a na tebi je da otkrijes sam o cemu se tu radi. Opet si zaveden...

Tvoj je izbor da se priklonis kome zelis pa i onima na koje si negirao. Ok izvinio si se generalno svima ako si nekoga doveo u zabludu. Lep gest iskupljenja. Ali nemoj onda nastavljati siris SVOJU ideju hriscansva na ovom forumu. Ovo je druga tema. Idi na neki hriscanski forum i caskaj do mile volje. Ili barem ne na tako agresivan nacin jer nema vajde. Uzgred ni tvoja hriscanska prica nema bas neke hriscanske potpore. Postavi svoju pricu VEŽBA BUĐENJA SVETLOSNOG TELA - PISANO VOĐSTVO na nekom hriscanskom forumu pa ces i sam videti. Nadam se da nece proci tako puno vremena da shvatis besmisao i smisao ove vezbe koju si naveo kako kod magiskih pokreta i sanjanja.

Nemoj da te zavede taj svet u kome si trenutno jer ti nisi u njihovom svetu . To sto si se promenio u susretu sa nakim duhovnikom ti nije nikakav argument da favorizujes ucenje hriscanstva. To mozes samo ako provedes neko duze vreme kao hriscanin i prihvatis u potunosti kodekse njihovog zivota a ti to nisi uradio, ti cak i ne razumes o cemu pricas. Samo si zalepljen svojim licnim iskustvom. Kao i uvek fanaticno sledis necije koncepte nemo bez pogovora.

Znam da ces reci da ne pripadas nikom ali ni to nije istina. Samim tim sto se iznova i stalno vracas na nase forume govori gde si. Samo si progoreo kroz neke zablude i izazove u ucenju don Huana i sada si drugaciji. Kako ja vidim sada si se priblizio ratnicima novoga kova. Nadam se da si procitao sta pod tim mislim. Ako nisi a zanima te. Putanju do foruma znas.

A vi ostali Kastanedini ratnici ostavite se besmislene galeme i prepirke deluje toliko je ruzno i odbojno da se ne moze ni citati. Ipak dobro je da to radite ovde na Krstarici koji je inako chat forum. Ako imate nesto pametno konstruktivno bolje se sakupite kod Promatraca ili na Galaksiji. Licite na klince koji su se sakrili od roditelja da puse prve cigarete u nekoj zabitoj prostoriji.

Izvrsno, evo još jednog salonskog mudraca i savetnika. Hvala ti što brineš o meni i imaš dobre želje, ali "put u pakao je popločan najlepšim željama."

Ako treba da biram između Hrista i umišljenih poznavalaca istine i mudrosti, biram Hrista a ne tebe i tvoje iluzije.

PS. Moje hrišćansko iskustvo traje već 30 godina. Na tom putu skrenuo sam u mračne dubine demonskih učenja ali to je bio divni plan Gospoda. To je priča o izgubljenom sinu koju je Isus ispričao. Ako te ne mrzi, potraži je u Bibliji pa će ti biti jasan moj put. Ako te mrzi, poslaću ti citat drage volje.

Bog te voli iako si takav kakav si. Da li ti njega voliš?

Poslednja izmena:
Evo lepi moji, toliko ste mudrosti znanja iskustva prepirki prosuli ovde da je to fantazija maste i razvrata.
Neznate me niko ni ja vas hajde neka neko iscupa pero iz krila mog i neka ga postavi kao fotku tekst ili kako hoce.Nek me napadne u astralu neka mi dodje u san,neka dodje kod mene kuci neka neko od vas koji toliko pisete iskaze bar zrnce prakse.Onda mozemo dalje pricati o poznavanju bilo cega.
:zper::zper::zper:

Golubica mu dođe nešto kao Zulejka i Zoila đuture :mrgreen:

„Ne laskam ti niti se sprdam s tobom", rekao je vidljivo ljut. „Samo iznosim jednu činjenicu iz oblasti čarobnjaštva. Zbog toga što o tom svetu znaš više od svih nas ne treba da se osećaš ugodno. Nema nikakve prednosti u tom znanju; u stvari, uprkos svemu što znaš, nisi mogao da se spaseš. Mi smo te spasli, jer smo te našli. Ali, bez pomoći izviđača, ne bi čak vredelo ni da pokušavamo da te nađemo. Bio si toliko bespovratno izgubljen u tom svetu da se grozim i same pomisli na to."

Treba ti kompas golubice, inače, džaba si krečila :mrgreen:

Zbun za onog ko “vidi” da je “ti” odvojeno od “ja” ..;):roll:

Nego,
pravo pitanje je otkud je Karti sebi uzurpiro pravo obraćanja drugom “ti” u impera-ti-vu ...??:rtfm::eek:

I dal je takvo obraćanje u skladu sa vedskom ili bilo kojom drugom etikom ili pravilima pristojnog ponašanja ...??:think:

I može li se Karti manuti takve navike (da bi stigo do Par-ti-ja...) ...??:manikir::hvala:

Zašto Vi koji si ti, meni koji sam Vi, kažeš ti, dok ja koji sam Vi, Vama, koji si Ti, kažem Vi! :mrgreen: :eek: :hahaha:

Ne govorim ja u svoje ime. ;)

Svi govore kako smo mi "duhovne duše" kako ti kažeš koje imaju ljudsko iskustvo.Ali možda to i nije tačno barem ne za sve.
Čovek je čovek nije anđeo niti će biti.Problem je što ljudi izjdnačavaju termin čovek sa hrpom mesa i kostiju i sa načinom na koji se današnji ljudi ponašaju.
Mislim da današnji čovek samo treba da ponovo postane ono zbog čega ga je Bog stvorio i kakvog ga je zamislio.Čovek koji to uspe biće bliže istini od čoveka pre pada ali će i dalje biti čovek.
Bog je stvorio čoveka kao jedno posebno biće sa posebnim svojstvima.Ta svojstva različita su od svojstava anđela.
Ljudskost nije privremeno stanje duše.To je stanje kojem trebamo da se vratimo da ga otkrijemo ponovo , da se setimo ..da otkrijemo kakvi smo stvarno zamišljeni.Nemamo potrebe da prelazimo u nešto drugo osim toga.Ljudska priroda je sama po sebi "božanstvena".
Bog nije namerio da se mi preobratimo u anđele (da je to hteo onda ne bi ni stvarao čoveka kao nešto različito od anđela.
Nemerio je da budemo ljudi a neko drugi je namerio da čoveka na svaki način degradira, da ismeje tu Božiju kreaciju koja je opet ponavljam različita od anđeoske.
Lažu nas da je čovek nešto najgore i da trebamo da postanemo neki natčovek ili anđeo ili čak neorganac.Lažu nas da je čovek toliko jadan da mora da uzima energiju od neorganskog sveta jer nema jadnik drugog izbora.
LAŽU NAS

Kao što rekoh ne govorim to u svoje ime, i to nije moja filosofija, prouči Božije objave, to je jedini način da saznaš konačnu istinu.

Back