Antropologija: Kastaneda

U svakom slučaju nisam mislio naravno da čovek treba da ostane sa minimumom energije zauvek..da je to nekakav cilj..pre nešto ovako:
Recimo da otac ima dva sina.Jednom da sto hiljada evra , a drugom da deset hiljada evra i kaže im da sa tim novcima odu u svet i osmostale se(krenu da rade neki posao i od tog posla se izdržavaju)
Onaj sin koji pokušava to da uradi sa deset hiljada evra moraće da bude mnogo pažljiviji nego onaj prvi sin.
Moraće najbolje što može da razmisli koji će biznis da pokrene, na kojoj lokaciji, koga će da zaposli i tako dalje.
Sto hiljada evra je velika cifra ali u rukama čoveka koji ne zna da rukuje parama jako brzo može da se istopi .
Čovek koji pokušava sa onom energijom koja mu pripada prema njegovom stanju svesti (to bi mogao da bude taj minimum energije) je kao taj sin koji raspolaže sa deset hiljada evra.

Nadam se da sad to što pokušavam da kežem ima više smisla.. i tebi i meni :)

Mi smo infinitezimalni, pa je takva i naša energija. Najbolje je prikačiti se na svemoćni izvor energije, onoga ko je Sveukupnost svega, tada ikao to nijenaša lična energija, ona nam stojina raspolaganju, na usluzi. Kao kada bi pokušao da odeš do Australije svojom ličnom snagome, bilo bi teško, ako ne i nemoguće (naročito preći oekan) ili prosto sedneš i iskoristiš energiju aviona, lagodno sedeći....;)

u stvari bolji primer je ovaj:
recimo da oba sina imaju podjednako para jer ih otac podjednako voli.
Ali jedan ima "prijatelja " bankara koji ga ubedi tj. slaže kako je kredit nešto jako dobro i kako uvek može da uzme kredit od banke kad mu ponestane para.Pri tom mu ne kaže da se kredit mora vratiti sa kamatom..u stvari ne kaže mu kolika je stvarno ta kamata.
Drugi sin zna da kredit uzet u nekoj banci u Srbiji:lol: anaročito u toj banci nikome ništa dobro nije doneo.
Zato ne uzima kredit od bankara već ako baš mora moli za pomoć od oca(inače otac je najbogatiji čovek na svetu).
Otac će mu dati besplatno.Bankar će mu uzeti i gaće.
Zašto onaj prvi sin..onaj što ima "prijatelja" bankara ne uzima isto kod oca kad zna da mu je otac neizrecivo bogatiji od bankara?
Odgovori su razni.
Ponos(sin ne želi da prizna ocu da je pogrešio i da ga zamoli za pomoć)
Zavist
Sin ocu nešto zamera , ljut je na njega
Razni drugi razlozi koji se jednim imenom mogu nazvati neznanje.
(polazimo od pretpostavke da je otac ova dva sina potpuno u pravu da sa njegove strane nema greške jer on zna šta je najbolje za njegove sinove)

Tako nekako :) mislim da sam bliže pravom primeru :)

To je već bolje. Svi smo mi deca najbogatijeg Oca. Samo smo u zavadi s njim (s naše strane)

Kakvo prosvetljenje! Prve hrišćanske zajednice i mračni i hladni svet don Huana su isto? Genijalno! :worth: Aleluja, od sad ću se klanjati samo don Huanu, ponovo...

Kajem se što sam ga napustio. Moram mu tražiti oproštaj. Valjda će se smilovati i primiti me nazad. A jako bih voleo da primi i ostale iskrene hrišćane u svoj nemilosrdni prijatno hladni nagualski zagrljaj. Ma kakva anatema, Bog te blagoslovio, otvori mi oči! Mašala!

Hrišćanstvo nije misticizam, već devocijska duhovnost, ono o čemu govori Huan (potrega za slobodom metodima svojstvenim raznim oblicima mistike) je misticizam. Naravno, ovo, pod uslovom da se radi o autentičnom i verodostojnom učenju a nekakvoj sekti. Ako neko sa misticizma pređe na devocijsku duhovnost, čini dobro. Jer preći sa dobra na bolje - je OK. Ako čini obrnuto tone valja. jer preći sa boljeg na tek dobro nije OK. Ali tone znači da je misticizam po nekakvoj nužnosti i sam po sebi loš. Loš bi se mogao nazvati relativno iz ugla i za onoga ko bi sa devocijske duhovnosti pao na misticizam, ali ne da je sam po sebi misticizam i apsolutno loš!! :eek: Ne tako. Naravno da se u svemu može zastraniti i biti neuspešan, kako u misticizmu tako i u devocijskoj duhovnosti.

Jel, čovek koji leži na zemlji nema gde niže da padne, stoga ako čučne, to je za njega uzdizanje (fakat), a onaj koji stoji, ako čučne, to je za njega pad na niže (takođe gakat) iako sve to poprima drugačiji smisao ako se gleda fragmentirano, iz ugla samo jednog ili ugla samo drugog - no treba gledati i jedno i drugo i sveukupno, kao celinu. Onda je to slika sveukupne stvarnosti ali i cela istina, a ne relativna istina ili njen fragment.

Da da da... Ima puno sličnosti između don Huana i izvornih Hrišćana. Ali, malo sutra, hihihi...

Na primer, hrišćani imaju najvišu ljubav koja polaže svoj život za druge kao što je to učinio i don Huan, ali malo sutra. :mrgreen:

Hrišćani imaju Ljubav, a kod don Hana je vrhunac ljubavi - "ljubaznost". Hm, više puta u životu su mi veoma ljubazni ljudi nabili nož u leđa. Ljubaznost ne mora značiti dobronamernost. Pa pogledaj samo Ansove postove, pa ćeš to shvatiti. Huanova ljubaznost je pokriće za ono što on naziva "nemilosrdnost". Ta nemilosrdnost je zastrašujući nedostatak saosećanja i samilosti prema drugima. To je maska ljubaznosti koju zver navlači da je ljudi ne bi prepoznali i instiktivno umlatili motkama, kao što su to Španci uradili, pa su onda ovi smislili "traganje" tj. laganje - glumu da bi preživeli. Njegova ljubaznost je parodija ljubavi, kao i sve ostalo što je govorio i uz to se slatko smejao. Ali ja ZNAM da se SADA više ne smeje. :rotf: Komedija se završila.

Hrišćani imaju milosti i praštanja, Huanito nema ništa od toga.

Ali on ima puno podsmejavanja i cinizma isto kao i ovde neki njegovi sledbenici. Bar da su stvarni sledbenici umesto jadnici "u pokušaju". Kilavi ratnici.

Da bi se čovek (ili žena) potpuno posvetio tami ili da bi se potpuno posvetio svetlu, potrebna je velika hrabrost i prilična doza ludosti.

On koji to imaju su pravi igrači. Don Huan je bio pravi igrač i zaslužuje poštovanje.

Ostali su uplašena publika. Kilavi se plaše i od tame i od svetla. Oni bi da budu neutralni i da gledaju sa strane. Vade se na relativnost, uopštavaju, sabiraju "babe i žabe" (neki ih i gutaju :mrgreen:), hteli bi "jednim dupetom na dve stolice". I zato nisu nigde, žive haotično, neznaju ni šta hoće ni šta neće.

Kukavičluk je opasniji i od satane. Satanu je Bog zato i pustio da radi kako bi se kukavice opredelile. On ipak izvršava Božju volju, iako to ne želi. On nije kukavica i slabić, on se samo opire volji onoga koji je jači od njega. On zna da je to besmisleno, ali NEĆE da se pokori, neda mu "samovažnost".

Volim te i kad nisam ljubazan i kad nisam nemilosrdan. Toltečki hrišćanine... :hahaha:

:):):)

Da da da... Ima puno sličnosti između don Huana i izvornih Hrišćana. Ali, malo sutra, hihihi...

Na primer, hrišćani imaju najvišu ljubav koja polaže svoj život za druge kao što je to učinio i don Huan, ali malo sutra. :mrgreen:

Hrišćani imaju Ljubav, a kod don Hana je vrhunac ljubavi - "ljubaznost". Hm, više puta u životu su mi veoma ljubazni ljudi nabili nož u leđa. Ljubaznost ne mora značiti dobronamernost. Pa pogledaj samo Ansove postove, pa ćeš to shvatiti. Huanova ljubaznost je pokriće za ono što on naziva "nemilosrdnost". Ta nemilosrdnost je zastrašujući nedostatak saosećanja i samilosti prema drugima. To je maska ljubaznosti koju zver navlači da je ljudi ne bi prepoznali i instiktivno umlatili motkama, kao što su to Španci uradili, pa su onda ovi smislili "traganje" tj. laganje - glumu da bi preživeli. Njegova ljubaznost je parodija ljubavi, kao i sve ostalo što je govorio i uz to se slatko smejao. Ali ja ZNAM da se SADA više ne smeje. :rotf: Komedija se završila.

Hrišćani imaju milosti i praštanja, Huanito nema ništa od toga.

Opet mešaš babe i žabe, predstavljaš stvari u kontekstu različitom od izvornog i na taj način izvorno bojadišeš nekim svojim bojama kojih u njemu inače nema, po sebi ni po nekakvoj nužnosti, već samo kao potencijalna mogućnost u zastranjenju i pogrešnom poimanju.
Reči "nemilosrdnost" pridaješ značenje i kontekst u kojem se ona ne koristi u Huanovom učenju, to je čak i direktno porečeno u tom učenju. Dao sam predhodno citate kojima se to jasno opovrgava:

„Don Huan je rekao da ga je njegov dobrotvor svakodnevno vežbao u četiri načina traganja i da je tražio da don Huan shvati da nemilosrdnost nije surovost, da prepredenost ne sme biti okrutnost, da strpljenje nije nemar, i da ljubaznost ne sme biti budalaština.“
„»Zar se ne sećaš kada sam te učio prirodi nemilosrdnosti?«, upitao je. »Nemilosrdnosti kao suprotnosti samosažaljenju?«“

Ili

“Mislim da si do sada već shvatio”, nastavila je “Da samo majstor tragač može biti majstor kontrolisane ludosti. Kontrolisana ludost ne znači varanje ljudi."

Nemilosrdnost se odnosi na napuštanje jalovog pasivnog očajavanja u lenjosti, suprotnost tupavom jadikovanju od koga nikakve dobrobiti nema,

Kao i za nesebičnu ljubav:

Majmun će razmotriti nepoznato, ali pre nego što skoči hoće da zna - šta dobija time? Mi smo biznismeni, investitori, naviknuti na kresanje gubitaka - ovo je svet trgovaca. Ako napravimo "investiciju", tražimo garancije. Zaljubljujemo se samo ako nam je ljubav uzvraćena. Ako više ne volimo, odsečemo glavu i stavimo drugu. Naša "ljubav" je samo histerija. Mi nismo osećajna bića, mi smo bez srca. Mislio sam da umem da volim. Don Huan mi je rekao: "Kako bi i mogao? Nikad te nisu naučili da voliš. Naučili su te da zavodiš, zavidiš, mrziš. Ti čak ne voliš ni samog sebe - inače ne bi takve stvari radio svom telu. Nemaš muda da voliš kao čarobnjak. Da li bi mogao da voliš zauvek, i posle smrti? Bez ikakve podrške - ništa zauzvrat? Da li možeš da voliš bez investicija, potpuno nerezonski? Nikada nećeš saznati kako izgleda voleti na taj način, neumoljivo. Hoćeš li stvarno da umreš, a da to ne saznaš?"

Iako to nije devocijska ljubav, ne može joj se odreći miris transcendentalnog. Čak ina materijalnom nivou postoje neki oblici ljubavi. Najčistiji je svakako ljubav majke prema detetu. To sve jesu RAZLIČITI obilici i nivoi ljubavi, ali jesu OBLICI i nekakvi nivoi - ljubavi.

Ne možeš na tako jednostran i negativan način porediti devocijske duhovnosti sa mističnim praksama. Devocijske duhovnosti jesu principijelno superironije i za njih se uvek treba zalagati i uvek ih ponuditi kao principijelno najbolju mogućnost. Oni jesu različiti, i na različitim nivoima, ali se ne mogu porediti u daltonističkom, crno-belom stilu. Šta kad neko nije sklon devocijskim duhovnostima!?, kad u srcu ne oseća ukus za njih i kad je pun predrasuda o njima?! Ubiti ga jel de? Kao što su radili "hrišćanski" misionari po svetu :eek:

Poslednja izmena:

Tvoje pisnaje vidim, i opravdavam, kao vid ličnog iskupljenja. Budući da se tvoje mistično putešestvije ehm... zakomplikovalo, tj zastranilo (a to je u misticizmu vrlo lako da se desi, naročito u ovo današnje doba) a da si ga vrlojednostrano i isključivo istovremeno i propagirao drugima, sada osećaš grižu savesti i odgovornost (to je u redu) za druge da i oni, pod uticajem tvog pisanja i nagovaranja ne prođu slično.

To je razumljivo i prihvatljivo, ali ne prođu svi tako kako si ti! Za mnoge je to što je Karlos predstavio samo stepenica od najgrubljeg materijalizma u kojem se guše ka nekom obliku duhovnosti, pa i devocijskoj duhovnosti! Tako je bilo i s tobom, ali nanegativan način, neki pređu tu stepenicu glatko, na pozitivan način! ;)

„Nisi se ti samo prepustio", rekao je. „Pre četiri nedelje bio si stvarno energetski mrtav. Sada si samo ošamućen. Zbog te ošamućenosti i nedostatka energije ti kriješ svoje znanje. Ti sigurno znaš više od bilo koga od nas o svetu neorganskih bića. Tim svetom su se isključivo bavili drevni čarobnjaci. Svi smo ti rekli da znamo za njega samo kroz njihove priče. Iskreno ti kažem da je više nego čudno što si ti, po sopstvenom pravu, postao još jedan izvor priča čarobnjaka za nas."

Uzvratio sam da mi je teško da poverujem da sam uradio nešto što on nije. Ali nisam mogao da verujem ni da mi se podsmeva.

„Ne laskam ti niti se sprdam s tobom", rekao je vidljivo ljut. „Samo iznosim jednu činjenicu iz oblasti čarobnjaštva. Zbog toga što o tom svetu znaš više od svih nas ne treba da se osećaš ugodno. Nema nikakve prednosti u tom znanju; u stvari, uprkos svemu što znaš, nisi mogao da se spaseš. Mi smo te spasli, jer smo te našli. Ali, bez pomoći izviđača, ne bi čak vredelo ni da pokušavamo da te nađemo. Bio si toliko bespovratno izgubljen u tom svetu da se grozim i same pomisli na to."

Jel može neko da postavi opet onaj tekst gde Don Huan govori o ljubavi na ovaj način(nadam se da sam dobro zapamtio):
"..ratnik bira koga će da voli.."
Kakva je to ljubav gde ratnik bira koga će da voli? Ako je simbol prave ljubavi sunce koje podjednako obasjava i dobre i loše kakvo je onda to sunce Don Huanova ljubav?

Što se tiče onoga o ljubaznosti što je Stalker govorio slažem se sa njim i to u sledećem smislu:

Ljubaznost(i to ako je shvatimo na najbolji mogući način ,na koji je inače Don Huan nije shvatao) je potrebna samo nekom ko ne voli na pravi način (npr. meni još uvek :))
Ako čovek vidi u svakom čoveku ono dobro ono neiskvareno onaj dijamant ispod đubreta onda čemu ljubaznost ?
Ljubaznost (u najboljem slučaju) mogu da koriste oni koji ne vole tog čoveka sa kojim pričaju ali ne žele ni da ga povrede (ili u don Huanovom slučaju imaju neku skrivenu nameru, neku taktiku pa zato koriste ljubaznost kao što je Kastaneda koristio prema onom gazdi.)

Čovek koji voli treba da odluči kome će da se obraća.
1.Dijamantu (čoveku u pravom smislu te reči) pod uslovom da ga vidi ili barem da je shvatio da dijamant postoji tu negde ispod debljeg ili tanjeg sloja đubreta.
U ovom slučaju dijamant će mu odgovoriti,jer će prepoznati da se čovek obratio baš njemu.
U ovom slučaju ljubaznost nije potrebna jer onaj ko vidi dijamant obraćaće mu se sa ljubavlju..ljubaznost je suvišna .
2. Đubretu .
U ovom sllučaju đubre će mu i odgovoriti.

Jel može neko da postavi opet onaj tekst gde Don Huan govori o ljubavi na ovaj način(nadam se da sam dobro zapamtio):
"..ratnik bira koga će da voli.."
Kakva je to ljubav gde ratnik bira koga će da voli? Ako je simbol prave ljubavi sunce koje podjednako obasjava i dobre i loše kakvo je onda to sunce Don Huanova ljubav?

Što se tiče onoga o ljubaznosti što je Stalker govorio slažem se sa njim i to u sledećem smislu:

Ljubaznost(i to ako je shvatimo na najbolji mogući način ,na koji je inače Don Huan nije shvatao) je potrebna samo nekom ko ne voli na pravi način (npr. meni još uvek :))
Ako čovek vidi u svakom čoveku ono dobro ono neiskvareno onaj dijamant ispod đubreta onda čemu ljubaznost ?
Ljubaznost (u najboljem slučaju) mogu da koriste oni koji ne vole tog čoveka sa kojim pričaju ali ne žele ni da ga povrede (ili u don Huanovom slučaju imaju neku skrivenu nameru, neku taktiku pa zato koriste ljubaznost kao što je Kastaneda koristio prema onom gazdi.)

Čovek koji voli treba da odluči kome će da se obraća.
1.Dijamantu (čoveku u pravom smislu te reči) pod uslovom da ga vidi ili barem da je shvatio da dijamant postoji tu negde ispod debljeg ili tanjeg sloja đubreta.
U ovom slučaju dijamant će mu odgovoriti,jer će prepoznati da se čovek obratio baš njemu.
U ovom slučaju ljubaznost nije potrebna jer onaj ko vidi dijamant obraćaće mu se sa ljubavlju..ljubaznost je suvišna .
2. Đubretu .
U ovom sllučaju đubre će mu i odgovoriti.

Ne pada mi na pamet na šta bi se mogla odnositi takva forma ("ratnik bira koga će da voli") niti se sećam da je tako nešto rekao, a pogotovo je uptainkonteskt, čak i da je rečeno. Tako da je bespredmetno odgovarti na nešto što je upitno. Osim toga tako kako si kazao sasvim je prihvatljivo da neko lično bira koga voli, to ne znači da nema nikakve ljubavi za druge, već samo da je nekom posebno naklonjen, stvar koja se neprekidno dešava u materijalnom svetu. možda govori samo o jednom aspektu materijalnog života, a ne o Apsolutnoj i čistoj ljubavi.

Uostalom citat koji sam dao jasno govori o bezuslovnoj ljubavi, tako da ne vidim šta tu nije jasno.

Dovodiš u nemoguću vezu najopštije duhovne principe (koji se ne mogu veštački imitirati) sa jednom prostom mističnom tehnikom koja ima usku i određenu, a transcendentalnu svrhu, u zavisnosti od vremena mesta i datih okolnosti. Ne vidim kako bi se pravila jedne tehnike mogla toliko uopštavati pa ih primenjivati, kao da su iste obuhvatnosti kao nešto beskrajno šire od njih - kao što je princip čiste duhovne ljubavi. Ljubaznost je samo delić jedne male mistične tehnike, ne može se na osnovu toga šta je rečeno o njoj izvoditi zaključak o stavu (onoga koji je govorio o njoj ) prema čistoj ljubavi.

Ne pada mi na pamet na šta bi se mogla odnositi takva forma ("ratnik bira koga će da voli") niti se sećam da je tako nešto rekao, a pogotovo je uptainkonteskt, čak i da je rečeno. Tako da je bespredmetno odgovarti na nešto što je upitno. Osim toga tako kako si kazao sasvim je prihvatljivo da neko lično bira koga voli, to ne znači da nema nikakve ljubavi za druge, već samo da je nekom posebno naklonjen, stvar koja se neprekidno dešava u materijalnom svetu. možda govori samo o jednom aspektu materijalnog života, a ne o Apsolutnoj i čistoj ljubavi.

Uostalom citat koji sam dao jasno govori o bezuslovnoj ljubavi, tako da ne vidim šta tu nije jasno.

Dovodiš u nemoguću vezu najopštije duhovne principe (koji se ne mogu veštački imitirati) sa jednom prostom mističnom tehnikom koja ima usku i određenu, a transcendentalnu svrhu, u zavisnosti od vremena mesta i datih okolnosti. Ne vidim kako bi se pravila jedne tehnike mogla toliko uopštavati pa ih primenjivati, kao da su iste obuhvatnosti kao nešto beskrajno šire od njih - kao što je princip čiste duhovne ljubavi. Ljubaznost je samo delić jedne male mistične tehnike, ne može se na osnovu toga šta je rečeno o njoj izvoditi zaključak o stavu (onoga koji je govorio o njoj ) prema čistoj ljubavi.

Evo našao sam gde sam to pročitao.Ispostavilo se da si to napisao ti :lol:

Kartiikeya citira Kastanedu:
„Tebi je suviše stalo do toga da voliš ljude i da oni tebe vole", reče. „Čovek od znanja voli, i to je sve. Voli koga ili šta hoće, ali se pri tom služi i svojom ,kontrolisanom' ludošću da se ne bi suviše vezao. Sasvim suprotno od toga što ti sad činiš. Voleti ili biti voljen nije jedino što se kao čovek može činiti."

U ovoj "mudrosti" barem dve su stvari pogrešne za ljudska bića

1. ovo sa vezivanjem .Don Huanov put podrazumeva da raskinemo veze sa drugim ljudima , za to naročito služi rekapitulacija.

2. "voli koga ili šta hoće"
to ne može biti istinska ljubav , ko voli taj ne voli "koga ili šta hoće"

Evo našao sam gde sam to pročitao.Ispostavilo se da si to napisao ti :lol:

To sam citirao već 2-3 puta, između ostalog na predhodnoj strani, samo ne pište tu "bira". Kao ovog volim a ovog ne volim - smisao je prosto - voli. Uostalom tekst jasno kaže „Čovek od znanja voli, i to je sve.

U ovoj "mudrosti" barem dve su stvari pogrešne za ljudska bića

1. ovo sa vezivanjem .Don Huanov put podrazumeva da raskinemo veze sa drugim ljudima , za to naročito služi rekapitulacija.

To je prosta i 100% tačna filosofsko duhovna poenta, ili ako hoćeš duhovna istina! I to odlična poenta. On kaže "da se nebi suviše vezao" a to je sasvim različito od raskidanja svake veze sa drugima. A poenta je prosta - naši odnosi u materijalnom svetu su - PRIVREMENI kako sa našim bližnjima tako čak i sa samimnašim telom koje hoćeš-nećeš, MORAŠ napustiti u trenutku smrti. Ako je to tako sa našim telom kako je to tek sa onim što se posredno odnosi na to telo (rođaci, rodbina, prijatelji...) "Ne vezati se suviše" znači videti istinu kakva jeste, ako se vežeš za nešto što ne možeš zadržati sa čim nemaš večan odnos po prirodi stvari - samo ćeš usled sentimetalizma nepotrebno ispaštati. To nije ljubav! Veži se za Boga - sa Njim svako ima VEČAN a ne tek privremen odnos. Naš odnos sa ljudima i drugim živim bićima u materijalnom svetu nalik je na talase okeana koji stvaraju mehuriće pene. Ti mehurići se nakratko sastave a već sledeći talas vremena ih raznese i dovede u druge odnose. Samo je odnos s Bogom večan, svi odnosi u materijalnom svetu su PRIVREMENI. Ko vidi tu prostu istinu, neće jadikovati, jer se nije odviše vezao.

Sa druge strane ako tu stvar postaviš u nekakvu drugačiju konotaciju, ako je tvoja paradigma drugačija, onda nećeš shvatiti poentu o kojoj govori u pravilnoj perspektivi, već u ko zna kakvoj. Nije bitno samo šta je kazato već i u kom duhu, u kom kontekstu.

2. "voli koga ili šta hoće"
to ne može biti istinska ljubav , ko voli taj ne voli "koga ili šta hoće"

Hoćeš reći kad su muškarac i žena izbarali koga da se međusobno vole, da to nije istinska ljubav? Ili kad majka voli svoje dete više nego što voli neko koje sretne na ulici da to nije ljubav? i td i sl.? To su različite vrste odnosa. Ne znači da na neki način koji je istinski i odgovarajući nekom drugom odnosu, ne voli nekog drugog samo zato što već ima da voli "koga ili šta hoće" ?

Može li biti istinska ljubav ako Hrist u bibliji kaže

„Ако ко дође к мени, а не мрзи на свог оца, и на матер, и на жену, и на децу, и на браћу, и на сестре и на саму душу своју, не може бити мој ученик. (Luka 14.26)“

Naravno da može, al treba pravilno shvatiti poentu i kontekst. A kod Huana je ta poenta izrađena kud i kamo na manje, prividno negativan, drastičan način.

„Čovek od znanja voli, i to je sve.

Poslednja izmena:
To sam citirao već 2-3 puta, između ostalog na predhodnoj strani, samo ne pište tu "bira". Kao ovog volim a ovog ne volim - smisao je prosto - voli. Uostalom tekst jasno kaže „Čovek od znanja voli, i to je sve.

nisam ja ni rekao da piše "bira" lepo piše u mojoj rečenici da se" nadam da sam dobro zapamtio." Nisam to stavio bezveze u rečenicu .
Važna je suština te rečenice(don Huanove).Ja ne mogu (nema potrebe za tim) da pamtim napamet rečenice koje pročitam .Ali kao što vidiš suštinu sam ipak dobro zapamtio.
Reći " voli koga ili šta hoće" i reći "bira koga voli" je potpuno isto.
Ovo na kraju: "čovek od znanja voli i to je sve" gubi bilo kakvu snagu jer je izrečeno posle onog " "voli koga ili šta hoće".
recimo da ja u prvoj rečenici napišem kako mrzim ceo ljudski rod. zatim u drugoj napišem ljubav je sve, mi ljudi od znanja smo za ljubav.
Ova druga rečenica nema smisla posle one prve, kao što nemaju smisla don Huanove priče o ljubavi jer ako sagledaš te priče u kontekstu svega ostalog što je govorio i radio onda shvatiš da on nije imao istinsku ljubav.
Ljubav je u Kastanedinim knjigama samo mamac za hvatanje ljudi..isti je mamac i ona epizoda sa prkosnikom gde prkosnik u snu vodi Kastanedu u crkvu.
Kastanedina priča je đubre uvijeno u jedan jako lep celofan.I ne samo da je celofan lep, i samo đubre izgleda na prvi pogled lepo i miriše i ima lep ukus.
ali posle nekog vremena čoveku od njega pripadne muka pa se zapita šta li je bilo u onoj bomboni kad mi je muka od nje?

Hoćeš reći kad su muškarac i žena izbarali koga da se međusobno vole, da to nije istinska ljubav? Ili kad majka voli svoje dete više nego što voli neko koje sretne na ulici da to nije ljubav? i td i sl.? To su različite vrste odnosa. Ne znači da na neki način koji je istinski i odgovarajući nekom drugom odnosu, ne voli nekog drugog samo zato što već ima da voli "koga ili šta hoće" ?

To jeste nešto što se zapita svako ko nasluti šta je istinska ljubav.
Da li je moguće voleti nekog drugog više a nekog manje?
volim svoju decu i svoju ženu i prijatelje a ostale ne ili sam ravnodušan prema njima ?To ne može biti istinska ljubav.
O kakvim ti "različitim vrstama odnosa pričaš"?
Jedan je odnos, jedan je Bog ako vidiš ono što je Bog dao svakom čoveku u ljudima onda je to ono zbog čega ih voliš to je taj odnos taj razlog ljubavi. drugih nema.
ne voliš ženu zato što ti je rađala decu ili zato što ti sprema ručak..to nije ljubav.ne voliš prijatelja zato što ga znaš od malena, zato što imate neku zajedničku istoriju.

Ne znači da na neki način koji je istinski i odgovarajući nekom drugom odnosu, ne voli nekog drugog samo zato što već ima da voli "koga ili šta hoće" ?
kom drugom odnosu ?:) tako nešto ne postoji..taj drugi odnos..u svakom slučaju to nije ljubav .
Ipak izgleda je istina da ljubav prema ženi/mužu/deci nekoga ko ima istinsku ljubav prema svima jeste za nijansu veća od ljubavi prema tim ostalima(svima).
To je kao da si ti sunce.Tvoja toplota koju emituješ je ljubav.pošto je žena svakodnevno pored tebe nju će tvoji zraci najviše da greju.Tvoju ljubav će ona najviše da oseti.
Nju voliš po istom osnovu kao i komšiju baksuza.voliš je jer vidiš to nešto u njoj.
Više je stvar o prilici da nekom pokažeš ljubav pa zbog te prilike(blizine tvojim zracima ljubavi :rumenko:) izgleda kao da voliš nekoga više od drugoga.

Poslednja izmena:
alo bre ne za ljudska bica to su stvari za ljudska bića ćarobnjake:mrgreen:

Ljudsko biće koje se bavi magijom(čarobnjak) jeste ljudsko biće na putu da postane nešto drugo a ne ljudsko biće.
U pitanju je transformacija kojoj neki ljudi namerno teže a neki su u tom procesu usled svog neznanja.Ovo što pišem je namenjeno ovoj drugoj kategoriji ljudi.
Ona prva zna šta hoće i gde se zaputila.Takvi su retki i to je njihova slobodna volja da izaberu.Ako neko oseća celim svojim bićem da bi trebao postati insekt npr. ko sam ja da mu kažem da on ne zna šta hoće i šta je za njega najbolje i najprijatnije?
ali kao što rekoh takvi su retki.

O miša mu kokošara, :) Pa ti si meni sad opisao:bogumile, patarene , pavlikijane, katare, babune. Imena istorodnih "jeretika" koji odgovaraju tvom opisu. E vidiš ti sveti pravoslavni su ih u krvi istrebljivali. Vidiš li kako su demoni letači sveprisutni. Onaj političar ( a mi znamo moralne nekvalitete srpskih političara) Nemanjić, koji je kasnije sebi dao ime Simeon pa mu još dodali sv. bio je veoma ponosan što ih je po Bosni bacao u jame.
Kakav svetac, takva religija, takav i narod, a jel mu dobro. Istrbljivači celovite ljubavi a za rad dogme. Čim ustaneš učini duboku rekapitulaciju da malo dodješ sebi, pardon, meni:per:.

Prvi gradjanski rat u kome je stradalo skoro pola Srbskog naroda desio se kada su Nemanjici u slavu Vizantiske vere potukli sve svoj sunarodnike koji su bili Bogumili.

Isto su to uradili Krstasi sa Katarima u Francuskoj i to se smatra prvim genocidom na tlu Evrope.Bogumili i Katari su ista vera meni puno milija od Hriscanstva,kakvog danas znamo.

SAVREMENA BAJKA O VUKU STALKIJU, ANSU CRVENKAPICI I LOVCU NAGUALU
ILI
SAVREMENA BAJKA O VUKU ANSU, STALKIJU CRVENKAPICI I MILOSRDNOM LOVCU

NAPOMENA AUTORA: Pošto je bajka savremena, ima dupli naslov tako da čitalac može da čita onako kako mu se sviđa ...

Likovi:

Jurodivi Vuk: STALKI
Jadna Crvenkapica (ego): ANS (poznat i po nadimcima San-ja i Ma-ja)
Crvenkapina “nesvesna” baka: EVA (čuvena i kao Java, i Istina)
Začarana šuma: NAGUAL
Nemilosrdni Lovac: ORAO

Iz druge perspektive koja više odgovara naslovu broj 2., nekima će podjela uloga možda izgledati i ovako:

Zločesti Vuk-demon: ANS
Jadna Crvenkapica (ego): STALKI
Crvenkapina “svesna” baka: BABA JA-GA
Rajska prašuma: BOG OTAC I SVETI DUH
Milosrdni Lovac: BOG SIN (poznat i pod nazivom Hrist)

Slijedi I čin ...

I ČIN

OD “NAGUALA” SAVLA DO “SVECA” PAVLA

NAPOMENA AUTORA:
Likovi iz bajke su stvarni, a svaka slučajna sličnost sa izmišljenim forumskim likovima je namjerna ...;)

Dobri
moj Stalki,
Da
bi ti pokazao da si u ulozi jurodivog sveca “ubedljiv” taman koliko i vuk u ulozi Crvenkapine bake Eve, Lovac Nagual će ti uz pomoć Ansa Crvenkapice predočiti i predstaviti OGLEDALO ili EHO u vidu tvojih reči ...

Kažeš:

“Ja sam još veći jadnik. Grešim, pravim sranja. Ali u tome je lepota i jedinstvenost hrišćanstva da BOG voli i grešnike čak i one koji ne veruju u njegovu ljubav i koji ga mrze.. . To nema ni u jednom drugom učenju. Kad napraviš sranje, stiže kazna, karma, itd. Nema PRAŠTANJA, MILOSTI. Niko neće preuzeti tvoju zasluženu kaznu na sebe.”

Iz
rečenog postaje jasnije zašto se gospon strašni i strašno prestrašeni ego-vuk-Stalki tako naglo i tako odlučno iz morbidnog i nemilosrdnog nagualizma prešaltao u dobroćudno i milosrdno hrišćanstvo:

IZ STRAHA ... OD KAZNE ... ZA KARMIČKE GREHE ..., nije li??!!:roll:

Ko veliš, u hrišćanstvu nema KAZNE i KARME ... :super:
Ko veliš, u nagualizmu (i kod drugih pravaca i religija) nema PRAŠTANJA i MILOSTI ... :mrgreen:
Ko veliš, u nagualizmu niko neće preuzeti TVOJU zasluženu kaznu na sebe, nego će te, ko u kanibalizmu, poklopat i požderat ko pre stigne, il strašni i probirljivi prkosnici smrti, il strašni, neprobirljivi i svežderi Orao ...:worth:

Koje
kolosalno “rešenje”, koja domišljatost ega: preći ću u hrišćanstvo, iskreno ću se pokajati i prihvatiti Hrista ... i ...

Em ću pobeći od loše KARME ..., em ću kidnuti i od prkosnika i od Orla ...??!!

Nije
valjda ...?? da ti je ego TOLIKO naivan ...?????? ...

Da
je tako ko što umišljaš, zar ne bi danas SVI bili Crvenkapine bake što glume vukove (il bješe obrnuto, sve mi se pobrkalo??), htedoh reć što glume posrnule hrišćane ...??

Jel
to znači: pravi sranja, čini najgrđe što možeš, slaži, prevari, ukradi, ... al, ako se iskreno pokaješ i prihvatiš Hrista, sve ti je oprošteno???!!! ... jer Bog voli (hrišćanske) grešnike ...???!!!

Misliš
da Bog krši Pravila Igre koja sam kreira ...??

I
misliš da ZAKON KARME nije jedno od najvažnijih Pravila Njegove Igre ...??:rtfm:

I
misliš da bilo ko za svoja nedela može ostati NEKAŽNJEN samo zato što se iskreno pokajao i iskreno prihvatio Hrista ...??

I
zar zaista misliš da je Hrist preuzeo i da je mogao (unapred) preuzeti BILO ČIJU zasluženu kaznu, osim svoje ...??:roll:

I
zar ne primećuješ koliko mnogo onih što su iskreno prihvatili Hrista iskreno PATE, i kako za svoje grehe bivaju iskreno i pošteno KAŽNJENI ...??
...

Ovo
naravno ne znači da za grešnike nema nade, ni izlaza, al je put iz tunela mnogo drugačiji i mnogo teži no što naivni pokajnici obično misle ... :think:

P.S. Pošto tvoj gospon ego ne diskutuje s Ansom, ni Crvenkapica ovde ne raspravlja s tobom, nego ćaska s nekim svojim viđenjem dotičnog gospon Vuka iz napred navedene moderne bajke ... ;):hvala::heart:

P.P.S. Pripazi se ... Ovo ti je test: da vidimo jesil tragač il jurodivi??? :super:

Kakvo prosvetljenje! Prve hrišćanske zajednice i mračni i hladni svet don Huana su isto? Genijalno! :worth: Aleluja, od sad ću se klanjati samo don Huanu, ponovo...

Kajem se što sam ga napustio. Moram mu tražiti oproštaj. Valjda će se smilovati i primiti me nazad. A jako bih voleo da primi i ostale iskrene hrišćane u svoj nemilosrdni prijatno hladni nagualski zagrljaj. Ma kakva anatema, Bog te blagoslovio, otvori mi oči! Mašala!

:pop::amen:

Gde si u ovom postu video da izjednačavam učenja? Ili bilo gde u mom pisanju? Ako negde i primetim sličnosti ne pišem o njima jer ne znam. A iskreno veoma me obraduje kad mi se u glavi poklope učenja ta dva velika mudra čoveka. :)

Prvi gradjanski rat u kome je stradalo skoro pola Srbskog naroda desio se kada su Nemanjici u slavu Vizantiske vere potukli sve svoj sunarodnike koji su bili Bogumili.

Isto su to uradili Krstasi sa Katarima u Francuskoj i to se smatra prvim genocidom na tlu Evrope.Bogumili i Katari su ista vera meni puno milija od Hriscanstva,kakvog danas znamo.

Ljubim ti krila golubice :heart:

To nikako nije sve. Potrebna su DELA LJUBAVI, Ostvarenje ljubavi je na primer, dete. Koliko dece je imao Huan? A kastaneda se nešto mučio, koliko sam jadan obavešten, šta ja znam.

Poslednja izmena:
Kartiikeya [B:
„Čovek od znanja voli, i to je sve.[/B]

Voli, ali nema DELA ljubavi. Kastanedina ljubav se pokazala u svim našim delima, ali malo sutra... :mrgreen:

Sa druge strane ako tu stvar postaviš u nekakvu drugačiju konotaciju, ako je tvoja paradigma drugačija, onda nećeš shvatiti poentu o kojoj govori u pravilnoj perspektivi, već u ko zna kakvoj. Nije bitno samo šta je kazato već i u kom duhu, u kom kontekstu.

A opet,sa druge i treće strane, ako tu svoju stvar najzad staviš gde joj je mesto onda ćeš shvatiti da ništa ne trebaš ni shvatiti. Čini mi se da ne trebaš shvatiti, nego staviti tu svoju stvar na pravo mesto i činiti to često. Onda će ti se otvoriti kontekst aspekta perspektive koja je ipak, na žalost drugačija od tvoje paradigme. Osim ako nije infinitezimalna vrednost apstraktnog činioca. Eto, valjda me sad razumeš.:rtfm:

Može li biti istinska ljubav ako Hrist u bibliji kaže

„Ако ко дође к мени, а не мрзи на свог оца, и на матер, и на жену, и на децу, и на браћу, и на сестре и на саму душу своју, не може бити мој ученик. (Luka 14.26)“.

Pa izvor ljubavi i tvorac ljubavi nisu otac, mater, žena, deca, braća, sestre pa čak ni moja duša (svetlosno telo) a kamo li ovaj podmukli "pismoznanac"... Dakle, ja se opredeljujem da uzvratim ljubav tvorcu a ne njegovim tvorevinama tj. stvorenjima pa makar to bili čak i uzvišeni vedisti koji već 10.000.000 godina prosvetljuju svojim jedinim ispravnim znanjem neprosvetljene mase naroda svih galaksija univerzuma. Svaka im čast na brzom uspehu.

Namaste! :mrgreen:

P.S. Pismoznanci imaju najmanje šanse da uđu u večnost slave. :think:

Sve u svemu, rekao bih da si pravi igrač Karti-jahaču, potpuno i celim bićem predan cilju u koji veruješ. Prateći tvoja pisanja ovde, osetio sam da imaš hrabrost i posvećenost. To je ono kad don Huan kaže da treba davati sve od sebe u svakom trenutku. To PRAVILO važi za svakoga, bez obzira da li neko generalno teži ka svetlu ili pak stremi ka tami. Ono što svi cene i poštuju je "petlja" da se ide do kraja pa šta bude da bude. To je ono "moranje da se veruje" o kome priča Huan. Ili, to može biti poput nekog kockara koji uloži sav novac na jedan broj. Na engleskom se verovati kaže "belive". BE LIVE. "BUDI ŽIV" - u prevodu.

Ono što većina u ovakvim forumskim i drugim raspravama ne shvata je da nije bitno ko je u pravu a ko je u krivu, jer um koji je zasnovan na pokretanjima malog mišića zvanog jezik uopšte ovde nije u igri. Čovek koji je u mraku i čiji duh (posmatrač) spava, nema drugog izbora nego da ka buđenju krene od tog malog i vrlo dinamičnog organa koji je preuzeo komandu nad celim ljudskim bićem. Ono što ja mislim da je bitno je pokazati istinsku snagu duha a to je spremnost da se trpi bol i čak umre ako je to potrebno, za svoja ubeđenja. Naglašavam da u mom slučaju to nije spremnost da se čini zlo zarad ubeđenja jer ja pripadam snagama svetla. To je univerzalni zakon Duha. To je VERA o kojoj priča Isus. Ali taj Isus je takođe rekao: "Kada ponovo dođem, da li ću naći VERU na zemlji?"

Verujte u šta hoćete, ali verujte bar 112, 75 %. Ipak, ako ne možete ili nećete, onda bar prihvatite posledicu ne-vere u sebe (ili ne-voljenja sebe, jer onaj koji veruje u sebe, veruje jer voli sebe) a taj odjek - EHO- posledica koji vam stiže je da budete ovce koje vode pastiri sa ŠTAPOM (BATINOM). To je situcuja većine ljudi koji su maloverni. I dobili su šta su tražili, i - dovraga, opet se bune i nezadovoljni su! Svako ko ima totalnu veru, bez obzira da li JESTE zao ili JESTE dobar, taj je pastir po kosmičkom prirodnom pravu koje se ne može mimoići.

Naravno da poštujem tradicionalne institucije crkve i predanja svetih i zakon hijerotonije. (Hijerotonija: prenošenje sile Svetog Duha putem misterije rukopolaganja). Da nije istitucionalnog hrišćanstva, bio bih odavno mrtav duhovno, a verovatno i fizički. Hrist je priznavao crkvu - sinagogu tadašnjeg vremena i tu tradiciju pa im se i suprostavio... A ja naravno, nisam Isus ali ga sledim ovakav jadan i nikakav. Duhovno sam i dalje povezan sa tradicionalnom crkvom ali fizički za sada ne.

Jer, s obzirom na situciju u kojoj se našla VERA sadašnje crkve, Duh me je odveo u izolaciju i druženje sa monasima i isihastima. To je bila zadnja stvar koju bih JA poželeo u svom UM - išljenom planu sticanja svakojakog blagostanja i sreće. Da mi je neko rekao pre samo dve godine da cu doći do toga, ja bih se smejao kao lud takvoj gluposti. Ali eto, uverih se u onu istinu da su putevi Gospodnji neshvatljivi i nepredljivi. I sad me je zaista sramota svoje samovažnosti... Zaista, mi uglavnom NE ZNAMO šta je dobro za nas. Samo umišljamo, a ti umišljaji nas čine još nesrećnijim. Predlažem da počnemo da spoznajemo umesto što raz-mišljamo. "Raz" je koren od reči raz-dvojiti, podeliti, fragmentirati... Raz- podeliti, Misliti - Spoznati. Dakle, raz-misliti znači iseckati i podeliti SPOZNAJU koja je u stvarnosti CELOVITA ili POTPUNA ili SAVRŠENA.

Tako da kolega Kartijašiću, drevni Srbine i čuvaru Srpstva i pravoslavlja a ujedno i vedističke sekte, mislim da trebaš naputiti RAZ-UM i pribeći čistom (nepodeljenom, celovitom - savršenom) UMU iliti SPOZNAJI. To bi valjda značilo da prestaneš praviti RAZ- umne RAZ-podele DUHOVNOSTI to jest- DAH - OVNOSTI na "demoncijsku", "minstičku", seksulno - u minstičkim snovima čak šta više i opasnu, - jer je BRATE MOJ istinska DAHovnost celina a ne RAZ - BIJANJE, (Bivenje, umlaćivanje).

Brate, baš volim ovu našu igru! I volim takođe onog tebe kojeg još nisi SPOZNAO ali si vrlo si blizu te Celo - mudrenosti...

PS. Nećeš ga spoznati ako pokušaš da ga raz-umeš...

Pozdrav i živ bio ako to smeš biti, u ostalom - šta ja znam?

Poslednja izmena:
Neznam koliko ste upoznati sa Bogumilima Ili ti Katarima i njihovim ucenjima koliko sam ja spoznala tako je blisko ovoj prici sa naseg foruma.Zalosno je to sto ja pod uticajem Vizantije i kasnije Vatikana
pravo ucenje nasih predaka unistno pa se sad raspravljamo o Don huau Svetoavlju illi ti o raznim Swamijima.Slovenski smanizam je ruku podruku sa tibetnskim i indijanskim samo sto Sloveni nisu izrodili kakvog Kastanedu a mozda i jesu ali ga maknuo Staljin.Ko zna svedska zavera:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Evo lepi moji, toliko ste mudrosti znanja iskustva prepirki prosuli ovde da je to fantazija maste i razvrata.
Neznate me niko ni ja vas hajde neka neko iscupa pero iz krila mog i neka ga postavi kao fotku tekst ili kako hoce.Nek me napadne u astralu neka mi dodje u san,neka dodje kod mene kuci neka neko od vas koji toliko pisete iskaze bar zrnce prakse.Onda mozemo dalje pricati o poznavanju bilo cega.
:zper::zper::zper:

Poslednja izmena:
, Duh me je odveo u izolaciju i druženje sa monasima i isihastima. To je bila zadnja stvar koju bih JA poželeo u svom UM - išljenom planu sticanja svakojakog blagostanja i sreće.

Priča se po Baču da je Terzo u nekom od manastira. Mada je to zadnje mesto na kojem bih ga ja pomislio tražiti. Ako ga sretneš znaj da je to jedna dobra duša barem koliko i ovaj tvoj post. :hvala:

Evo lepi moji, toliko ste mudrosti znanja iskustva prepirki prosuli ovde da je to fantazija maste i razvrata.
Neznate me niko ni ja vas hajde neka neko iscupa pero iz krila mog i neka ga postavi kao fotku tekst ili kako hoce.Nek me napadne u astralu neka mi dodje u san,neka dodje kod mene kuci neka neko od vas koji toliko pisete iskaze bar zrnce prakse.Onda mozemo dalje pricati o poznavanju bilo cega.
:zper::zper::zper:

Nameravaš da okupljaš JATO!!!???:)

Da nije možda još rano ZA TO???!!!:roll:

Back