Antropologija: Kastaneda

Ali čovjek koji
se vrati kroz Vrata u Zidu neće nikad biti sasvim isti
kao i čovjek koji je kroz njih izišao. Bit će mudriji,
ali manje nadmen, sretniji, ali manje samozadovoljan,
skromniji priznavajući svoje neznanje, ali bolje
opremljen da razumije odnos riječi prema stvarima,
sustavnog razmišljanja prema nedokučivoj Misteriji
koju ono pokušava, vječito uzaludno, spoznati.

Poslednja izmena:
Bravo,
bravo, dona Golubice :klap::klap::klap:,
ti
izgleda često
lijećeš i prolijećeš kroz
ta neprimjetna Vrata percepcije
u fantomskom
zidu Naguala ...
...
Nego, čini se kanda
se
forumsko jato u
poslednje vrijeme malko uspavalo,
... da ne sanjaju, možda ...:roll:??
...

Eh, da,
pozdrav tebi i
svim forumašima
i starima i novima ...:super:

Stiže bujica....... reči. Probudio se izvor, pozdravljam ga:).

trezvo pozdrav tebi :) vedam
da u vječnoj igri
naguala
svemoćna riječ :worth:
bješe jeste i biće nagual
i da nagual
je samo riječ i da u
početku tonala
bješe jeste i biće
riječ
i da
riječ bješe jeste i biće
u sredini i na kraju
tonala
i da riječ bješe jeste i biće
u nagualu
i da
riječ bješe jeste i biće
najmoćnije
sredstvo za pretakanje
svepojamnog naguala u pojamni tonal
i preobražaj tonala u nagual ... :roll:
...

Nema veceg optimiste od mene, ali ne za vecinu ljudi sa ovog foruma.

Ako nisi
optimista za većinu ... onda si osrednji optimista ... ;) uzgred
nije dobro nikoga
podcjenjivati i unaprijed otpisivati ovo
je vrijeme kada i
posljednji može stići na cilj
prvi :eek: i kada oni na čelu mogu
naglo i neočekivano posustati i
pasti ispred
samog cilja :dash: nepredvidljivi
su potezi
naguala :) a
neizvjesnost je ponajljepša čar njegove igre :klap: ali
ti to već dobro znaš :hvala:

O svačemu se pričalo na ovoj temi, ali ne i o jednom od najbitnijih orudja... o volji.

dreamways

The power chakra is dark-yellow. The reason that some people see the power chakra as light-yellow is because, in modern human beings, the power chakra is contaminated by the mind. This is why we have very little will-power left compared with our prehistoric ancestors, our will has been subverted by the mind to the point where our internal dialog is uncontrollable in most people. It is amazing that rational adults are not alarmed by the fact that they can't stop talking to themselves for more than a few seconds at a time, it is really pathetic. The darker yellow that your power chakra is the more normal it is and the quieter your mind is, and you probably aren't controlled by your identity. People with bright yellow power chakras don't have discipline, just a bunch of chatter in their heads, but that's normal on Earth now.

prijevod:

(čakra moći = solar pleksus)

Čakra moći je tamno-žute boje . Razlog što ju neki vide kao svijetlo-žutu je taj što je ona kod suvremenog čovjeka kontaminirana umom.
Zbog toga nam je preostalo vrlo malo moći volje , u usporedbi sa našim prahistorijskim precima….
Našu volju je potisnuo um , do te mjere da većina ljudi nemože kontrolirati svoj unutarnji dijalog.
Zapanjujuće je što razumni odrasli ljudi nisu uzbunjeni činjenicom da nisu u stanju prestati pričati sami sasobom na više od
nekoliko sekundi (u komadu :) ) …. veoma jadno.
Što je čakra moći tamnije žuta, to je zdravija (normalnija), um je tiši i vjerovatno niste kontrolirani od strane svog identiteta .
Ljudi sa svijetlo-žutom čakrom moći nemaju disciplinu....imaju tek hrpu brbljarija u svojim glavama, ali to je danas na Zemlji normalno.

Dok se jato ne sjati ...
...

SNOVI = PUT I KAPIJA ZA (POVRATAK U) RAJ

Činjenica
je da mi ljudska bića u današnje vrijeme ne znamo gotovo ništa suštinski o suštinski najznačajnijim pojmovima kao što su „SVIJEST“, „NE-SVIJEST“, „VOLJA“, „JASTVO“ ...

S druge strane,
o vrlo značajnim pojmovima kao što su „SAN“, „JAVA“, „SVIJET“, „STVARNOST“, „MAŠTA“, „PAŽNJA“, „OPAŽANJE“, „SJEĆANJE“ ..., naše znanje je oblikovano, inspirisano, iskrivljeno i opterećeno prostorno-vremenskim „dimenzijama“ i čulnim „fizičko-materijalnim“ „izvorima“ i „atributima“, zbog čega je i naše poimanje relativno, fragmentarno i ograničeno na dijelove, djeliće i pojedinosti, uslijed kojih se ne vidi cjelina istine, ili istinska cjelina (ili, toltečki rečeno: od „drveća“ tonala ne vidimo „šumu“ naguala) ...

Navikli
smo da u našem opažanju „sebe“, „svijeta“ i „stvarnosti“ dominiraju potpuno raspolućene i nesastavljive dvojnosti, polariteti i suprotnosti kao što su „ja“ i „svijet“, „stvarno“ i „nestvarno“, „san“ i „java, „unutar“ i „vani“, „ovdje“ i „tamo“, „prije“ i „poslije“, ...

Kao
„zbilju“ „istinu“ i „stvarnost“ prihvatamo i uvažavamo samo naše doživljaje u tkz. „budnom“ stanju, dok snove i halucinacije neopravdano, nekritički i neargumentovano odbacujemo i omalovažavamo kao „neistinu“ i „nestvarnost“, ili kao beznačajan i nezanimljiv produkt našeg „nesvjesnog“, ili naše „podsvijesti“ ...

Kažu
da je neko rekao da će čovječanstvo, kada umjesto „materijalnim“, krene „duhovnim“ stazama, za godinu dana napredovati više nego za hiljadu godina materijalističke egzistencije.

Ako je to tačno,
tada bi se na ozbiljnu duhovnu literaturu, uključujući tu i Kastanedin toltečki opus, moglo gledati kao na jednu od mogućih skretnica koje će u godinama koje dolaze, sa ove utabane prostorno-vremensko-materijalističke kalijužne staze kojom korača današnje čovječanstvo, mnoštvo pojedinaca skrenuti, uzdići i usmjeriti u duhovni Multiverzum (iliti Nagual) vanprostornih i vanvremenskih satyajužnih dimenzija, staza, puteva i putića ...

A da bi skrenuli
u taj Unutrašnji, Sebstveni, Nebeski (nagualni) Multiverzum, u taj izgubljeni i zaboravljeni Raj u kome Sve Jeste i Nije, u kome se susreću i stapaju individualno i univerzalno, fizičko i metafizičko, pojedinačno i mnoštveno, Biće i Svijet, San i Java, u kome se fragmentišu i defragmentišu, Cjelina i dijelovi Svijesti i Ne-Svijesti, u kome su dostupne sve mogućnosti i sažeti svi potencijali, pretedenti će morati najprije otkriti i osposobiti ključ zvani „Druga (iliti Povišena) pažnja“, a zatim pomoću snage volje (relativne i/ili individualizovane Namjere) i Nagualne Percepcije iliti Opažanja Naguala, u Dvorcu Naguala otvarati jedna po jedna vrata ili kapije sanjanja ...

(iz vedanja jednog Ansa)

Imam jedan problem naime svi su me na razne nacine ucili kako da pamtim i zapamtim razne stvari.
Zna li ko neku tehniku kako da zaboravim namerno, ono sto mi se cini nepotrebnim.
Nigde ne nadjoh tehniku koja uci svesnom zaboravu,tolko bih toda da zaboravim a nemogu,zna li ko zasto je to tako.

Poslednja izmena:
Imam jedan problem naime svi su me na razne nacine ucili kako da pamtim i zapamtim razne stvari.
Zna li ko neku tehniku kako da zaboravim namerno, ono sto mi se cini nepotrebnim.
Nigde ne nadjoh tehniku koja uci svesnom zaboravu,tolko bih toda da zaboravim a nemogu,zna li ko zasto je to tako.

Zato sto ne postoji nista sto treba da se zaboravi. Treba samo da budes dovoljno jak i svestan da svako iskustvo iskoristis i nastavis dalje cist.

A sto pa nebih zaboravila kad ja hocu, hocu da naucim namerno da zaboravljam ako mi je ko dao olovku mora da mi je dao i gumicu samo mi recite gde je.Sta treba ili netrebam ja da pamtim TI to nemozes znati.
Lako je pricati dok ne prisustvujes kako ti kolju dete dok si vezan.Lepo budes jak i svestan i nastavis dalje cist.Imas li predstave koliko bi ljudi rado zaboravili tiliko toga a nemoze, zasto?Jel nam to dobri Bog
uzeo, da pamtimo svoje gadosti ili Djavo da nas stalno podseca na nasu pravu prirodu?

A sto pa nebih zaboravila kad ja hocu, hocu da naucim namerno da zaboravljam ako mi je ko dao olovku mora da mi je dao i gumicu samo mi recite gde je.Sta treba ili netrebam ja da pamtim TI to nemozes znati.
Lako je pricati dok ne prisustvujes kako ti kolju dete dok si vezan.Lepo budes jak i svestan i nastavis dalje cist.Imas li predstave koliko bi ljudi rado zaboravili tiliko toga a nemoze, zasto?Jel nam to dobri Bog
uzeo, da pamtimo svoje gadosti ili Djavo da nas stalno podseca na nasu pravu prirodu?

Prvo, to neces TI, mego tvoj povredjeni ego koji tako nesto ne moze da izdrzi, a to je ogromna razlika. Uopste nije vazno o kakvom iskustvu ili secanju se radi. Ti mozes necega da se secas, ali da ti to ne pravi problem, sta god da je u pitanju. Ne postoji tako nesto kao sto je dobra ili losa memorija. To je sve jednako.

Imas li predstave koliko bi ljudi rado zaboravili tiliko toga a nemoze, zasto?Jel nam to dobri Bog

Da, mnogo je slabih ljudi. Drugo, promasila si oba odgovora..ti si na ovom svetu zbog iskustva, kakvo god ono bilo. Sta ces da uradis sa tim je tvoj problem.
To je stvar ega koji ne moze da istrpi nesto, ne treba da se poistovecujete sa tim, jer vi niste vas ego.

Pa imas iskustva razna tu si zbog iskustva ok. Ali sto ne postoji sistem zaborava podlozan volji.Ako sam ja stvorena kao slobodna jedinka da bira svoj put kakav god bio zasto mi je zabranjeno da zaboravim kad ja hocu.Mogu da se ubijem da ne jadem da sam u celibatu da ubijam da dam drugom zaborav ali zasto ja svojevoljno ne mogu da zaboravim.Ko mi je to uzeo?Da nisam ja ego nego skup ikustava iz hiljadu zivota moja dusa je stara i nagledala se svega.Nisam ja ni ovo telo ni ovaj um sto ti ovo pise ja sam cista dusa kojoj vi takvi krijeta slobodu sa tim pricama o egu.Da ti nije tog tvog ega nebi ni bio ovde na netu .Kad se budes setio svojih par zivota unazad trazices i ti zaborav.

Pa imas iskustva razna tu si zbog iskustva ok. Ali sto ne postoji sistem zaborava podlozan volji.Ako sam ja stvorena kao slobodna jedinka da bira svoj put kakav god bio zasto mi je zabranjeno da zaboravim kad ja hocu.Mogu da se ubijem da ne jadem da sam u celibatu da ubijam da dam drugom zaborav ali zasto ja svojevoljno ne mogu da zaboravim.Ko mi je to uzeo?Da nisam ja ego nego skup ikustava iz hiljadu zivota moja dusa je stara i nagledala se svega.

Zato sto nema razloga da se bilo sta zaboravlja. Probaj to da shvatis. Svako iskustvo je jednako vredno sili koja ti je pozajmila svest.
Normalno da ima stvari koje se (prividno) zaborave, ali to je samo da se racunar ne preoptereti previse, tehnicka stvar...ali ono sto vec pamtis, tu je sa razlogom.

ja sam cista dusa kojoj vi takvi krijeta slobodu, sa tim pricama o egu.

Kako to mislis, ja ti "krijem slobodu"? =)

Te price o egu nisu samo price, to je tako. Ti si samo slaba da to shvatis, a onda i uradis nesto po tom pitanju.

Zato sto nema razloga da se bilo sta zaboravlja. Probaj to da shvatis. Svako iskustvo je jednako vredno sili koja ti je pozajmila svest.
Normalno da ima stvari koje se (prividno) zaborave, ali to je samo da se racunar ne preoptereti previse, tehnicka stvar...ali ono sto vec pamtis, tu je sa razlogom.

Kako to mislis, ja ti "krijem slobodu"? =)

Te price o egu nisu samo price, to je tako. Ti si samo slaba da to shvatis, a onda i uradis nesto po tom pitanju.

STO onda sve ne pamtimo nego cesto zaburavimo tako vazne stvari kao da iskljucimo gas
pa nam citava porodica odleti u vazduh bas fino hladjenje procesora.

Ta price o egu je toliko izlizana kad kazes nekom odbaci ego kao da si mu rekao ne disi
vrlo ga brzo biti nece.Ne ti vec oni sto su te nafilovali tim tripovima.Sest miljardi ludi se valja po sopstvenom izmetu moleci se raznim boogovima i uciteljima samo da ne vide stvarnos koja ih oruzuje.Jer kad bi mogli svesno zaborvljati puno bi lazi zaboravili koje su nam usadjene duboko u podsvest.

STO onda sve ne pamtimo nego cesto zaburavimo tako vazne stvari kao da iskljucimo gas
pa nam citava porodica odleti u vazduh bas fino hladjenje procesora.

Pa opet zbog ega, tj. besvesti. Niko nije svestan i nije 100% prisutan u svakom trenutku svog zivota, inace se takve stvari ne bi desavale. Niko ne preuzima odgovornost za to sto je ziv, niti zna sta to znaci...jer nikad u zivotu nije ni osetio sebe niti stvarnost oko sebe na pravi nacin, i osetio koliko je vazno sta radis sa svojom svescu, i da ima ogromnu odgovornost za svoj zivot. Zbog toga je prepusten samo slucaju, i bez ikakve kontrole, sto je strasno.

Ta price o egu je toliko izlizana kad kazes nekom odbaci ego kao da si mu rekao ne disi vrlo ga brzo biti nece. Ne ti vec oni sto su te nafilovali tim tripovima.
Prica ti je mozda "izlizana", mada ne znam sta to znaci, ali tako stvari stoje. Izlizana ti je samo zato sto stvar nisi izgurala do kraja. Da jesi, ne bi ti nista bilo "izlizano".
Mene niko nije nafilovao ni sa cim, sve sto znam sam saznao sam, i na svojoj kozi. Ne treba da dopustis da te iko "filuje" vec da sve proveris za sebe. Ali za to ti treba energija.

Ti malo lutas i ogorcena si iz nekog razloga...nije ti sve bas najjasnije u vezi ovih stvari..

Sest miljardi ludi se valja po sopstvenom izmetu moleci se raznim boogovima i uciteljima samo da ne vide stvarnos koja ih oruzuje. Jer kad bi mogli svesno zaborvljati puno bi lazi zaboravili koje su nam usadjene duboko u podsvest.

Ne moras (i ne mozes) da "zaboravis" laz, da bi se nje oslobodila. To je sizofrena ideja.

Ako si svestan da je nesto laz, tvoj je problem sto ne mozes s tim da se izboris, nego trazis mogucnost da tako nesto zaboravis. To je totalno idiotski. Dovoljno je da shvatis kako stoje stvari, i da imas energije da ih promenis. U ovom primeru, da shvatis sta su te eventualno lagali, i napravis korake po tom pitanju.

Jednostavno, nema nikakve poente u svesnom zaboravljanju bilo cega, to nema smisla.

Nije poenta da se nesto "zaboravi", vec da se shvati i razume, prevazidje, iskoristi na bilo koji nacin, ode dalje..

Poslednja izmena:

Back