Antropologija: Kastaneda

Problem kod Rekapitulacije je dvostruk:

Prvi problem je vremensko definisanje tehnike. Rekapitulacija se radi ceo život u više krugova ili jezgara a već i za prvi krug potrebno je više godina. Budimo realni, ovakav stav u startu negativno deluje na većinu prosečnih praktičara. Reći nekome da treba nešto da radi (vežba) godinama (ceo život ?) i to u vremenu u kome svi živimo, deluje, najblaže rečeno, obeshrabrujuće.

Drugi problem je vezan za formalna uputstva oko pravljenja Popisa svih ljudi sa kojima smo imali bilo kakav kontakt u životu. Pročitali smo savete kojih se treba pridržavati pri sastavljanju Popisa i gde su ljudi (objekti Rekapitulacije) podeljeni po različitim prioritetima i to: roditelji, seksualni partneri, školska i druga poznanstvima i sl. U današnje vreme bezlično uprošćenih i formalnih odnosa među ljudima, instant hrane, pića i seksa, ideja da neko troši mesece samo na pripremu za rad na nekoj tehnici, deluje depresivno.

Teško je to očekivati od džank food (coca cola/pica/čips) generacije nestrpljivih i nervoznih pobornika INSTANT TEHNO PROSVETLJENJA.

Uh a ja kada dodjem kod sexa i jedne grobnice obrsle u brsljan sretnem se sa tom porodicom iz tog groba i dodje do haosa i samnom i oko mene.

Poslednja izmena:
Posle citannjanovog foruma zazalim sto ne umem da zaboravljam.

Ne vrijedi da žališ ... ;)
Umijeće
namjernog zaboravljanja je izvan moći i nadležnosti tonala (komandovanje nad tonalnim zaboravom isključiva je privilegija i ingerencija Naguala) ...

Razmotrimo to malo konkretnije:

Voljnim,
svjesnim i namjernim pokušajima da se određeni sadržaj svijesti ili sjećanja zaboravi, stvara se kontraefekat i pshički konflikt svjesnog sa nesvjesnim (tonalnog sa nagualnim), jer se takvim htijenjem taj doživljaj samo jače utiskuje u memoriju ...

Na primjer,
ako želimo nešto da zapamtimo mi taj sadržaj prizivamo u fokus svijesti i pažnje ...
Sa svakim novim prizivanjem taj sadržaj dobija sve oštrije i jače crte, sve se jače utiskuje u pamćenje ...

Isto
tako, i kada nam je namjera da neki neprijatni sadržaj zaboravimo, u trenucima dok to namjeravamo mi taj sadržaj, komandovanjem da ga zaboravimo, u stvari samo oživljavamo i stavljamo u fokus svijesti i pažnje (baš kao što u fokus stavljamo i doživljaj koji želimo da zapamtimo), i što se više trudimo da ga zaboravimo, sve ga više oživljavamo, sve jače pamtimo, i sve nam je teže da ga zaboravimo ... (tako ga samo pojačavamo, kao kad vatru pokušavamo ugasiti stalnim dodavanjem sve novih i novih količina benzina) ...

JOŠ MALO O SJEĆANJU

Nije li sjećanje jedan od najljepših i najvećih poklona što ih je Nagual podario tonalu??

Sjećanje je čudesan dar uz pomoć kojeg tonal može barem trunčicu imitirati Darodavca, izvodititi nevjerovatne podvige i vratolomije, graditi kule i gradove, čak i Univerzume ...

Među glavne tonalne tvorevine građene sjećanjima spadaju mašta i snovi ...

Jedan
čuveni baron je uz pomoć mašte izgradio zemlju Liliput, dok je jedan drugi maštar izmaštao zemlju Nedođiju ...
Ipak,
to je prava sitnica u poređenju sa čitavim Univerzumom kojeg je izsjećao i izsanjao Kastanedin baron fon Stanar (Izazivač smrti) ...

Sjećanje je dar koji nam pomaže da otključamo kapiju mašte i sve kapije zemlje snova ...

A,
kada otključamo sve kapije mašte i snova, tada nam se na zidu percepcije, koji “dijeli” individualno sjećanje tonala i “kolektivno” “sjećanje” (sveukupni potencijal, akašu) Naguala, jedna po jedna sama otvaraju vrata nova, sve dok se ta fantomska pregrada ne sruši ko kula od karata, il ne odzida ko kineski zid ...

(Iz maštanja jednog Ansa)

Ne vrijedi da žališ ... ;)
Umijeće
namjernog zaboravljanja je izvan moći i nadležnosti tonala (komandovanje nad tonalnim zaboravom isključiva je privilegija i ingerencija Naguala) ...

Razmotrimo to malo konkretnije:

Voljnim,
svjesnim i namjernim pokušajima da se određeni sadržaj svijesti ili sjećanja zaboravi, stvara se kontraefekat i pshički konflikt svjesnog sa nesvjesnim (tonalnog sa nagualnim), jer se takvim htijenjem taj doživljaj samo jače utiskuje u memoriju ...

Na primjer,
ako želimo nešto da zapamtimo mi taj sadržaj prizivamo u fokus svijesti i pažnje ...
Sa svakim novim prizivanjem taj sadržaj dobija sve oštrije i jače crte, sve se jače utiskuje u pamćenje ...

Isto
tako, i kada nam je namjera da neki neprijatni sadržaj zaboravimo, u trenucima dok to namjeravamo mi taj sadržaj, komandovanjem da ga zaboravimo, u stvari samo oživljavamo i stavljamo u fokus svijesti i pažnje (baš kao što u fokus stavljamo i doživljaj koji želimo da zapamtimo), i što se više trudimo da ga zaboravimo, sve ga više oživljavamo, sve jače pamtimo, i sve nam je teže da ga zaboravimo ... (tako ga samo pojačavamo, kao kad vatru pokušavamo ugasiti stalnim dodavanjem sve novih i novih količina benzina) ...

POSTANJE
izvoru
praskom
odjenuti
svjetlo
skršiti
danas
sunovratom
stremiti
raspadanju
nasrnuti
slobodi
trenutka
sada
zauvijek
ovde
zvuk
kroti
sjaj
jedinstva
spoznaju
sila
stvaranja
drobi
poimanja
jeka
hladan
osvit
vrtoglavih
misli
rasu
slomiti
opojni
vihor
prošlosti
skršiti
uvir
ljubavi
stijena
sumorno
svjetlucanje
rastopiti
surovost
tišine
raspršiti
nemir
vremena
strmoglavo
svijesti
budi
komešanje
opija
silovitog
sunovrata
boja
i zvuka
pljušti
izvor
tajni
pritisak
uspomena
sklisko
tonu
cvili
strepnja
veo
patnje
sagorjeva
se rasprskava
siktave
mladosti
vjetri
vreline
grli
san
napetost
spoznaje
svemirom
obali
crni
vrh
jutra
iluzija
šumi
kanjon
jalovih
sumnji
uništen
zjapi
iskonski
hodnik
praskavog
okršaj
iskri
vijori
slobodom
palaca
vojskom
drhtaja
ruši
kapije
posvemošnje
lije
izvjesnost
milion
slika
pišti

Kakve li se sve recenice mogu sasteviti od ovih reci?

MORAS POSTATI POSMATRAC
BUDI EKRAN SVJESTI
ERKRAN CISTE SVESTI
SVETLO SI TI
SVE JE TI
SVI JESI TI
NISTA NE POSTOJI
SVIJET JE SAMO ILUZORNI PLES

HAJDE SETI SE SNA U KOME SI ME PRVI PUT SANJAO

Poslednja izmena:
Ono što sam isprobala na svojoj koži je da dok čovjek živi u neznanju, letači se eto hrane našom energijom i ne talasaju puno i ne rade puno problema, uljuljkaju čovjeka u njegovu uspavanost i čovjeku je donekle dobro. Blaženo je neznanje.
No kad se čovjek drzne vidjeti više nego su letači predvidjeli, napadi postaju brutalni, čovjek biva psihički i fizički napadan (depresije, čudne boleštine...). Rade se ispitivanja na njemu da se vidi do čeg je sve došao, svakakva sranja. Pojačavaju se implanti, dodaju, nadograđuju, da bi ga se pobliže nadgledalo.
Dalje, ako čovjek ustraje na putu znanja, usađuje mu se u um virus koji radi na tome da čovjek samog sebe uništi pošto više nije pogodan za hranu a i pogotovo što potencijalno kvari ostatak stada.

O, pa đe si Karti!!! :D :bye:

I šta veliš, oma packe??:eek:

Ništa kolačići, poslastice i druge đakonije???;)

Колачићи и пољупци преко улице мора да се заслуже... :mrgreen:

а пацке... знаш како би рекао онај зен монах кад га је учитељ клепао бамбусом по леђима - да је то, у односу на оно од чега га је тиме окањивао, било као милованје пером.

No kad se čovjek drzne vidjeti više nego su letači predvidjeli, napadi postaju brutalni, čovjek biva psihički i fizički napadan (depresije, čudne boleštine...).

Radi ovo malo drskosti koju sam dozvolio sebi. Doživljavam strahote zbog kojih bi poželeo blaženo neznanje. Ali povratak neću. Jednostavno znam da je smrt tu kod levog ramena i da je uvek tu bila i uvek će biti. Moje propadanje je moja škola a od smrti se najbolje uči. Inače neke zamke, koje mi postavljaju letači ili bilo koja sila zadužena za neznanje su, novi život. I neću prestati makar ga morao pojesti:) :per:.

Uh a ja kada dodjem kod sexa i jedne grobnice obrsle u brsljan sretnem se sa tom porodicom iz tog groba i dodje do haosa i samnom i oko mene.

Ne sretneš se ti sa tom porodicom već sa sopstvenim haosom. Pri rekapitulaciji ne režiraš maštom pozorišnu predstavu, već se prisećanjem vraćaš u dogadjaj upravo onakav kakav je bio, pritom uzimaš svoju energiju nazad, a vraćaš tudju. Kad kažem TI mislim na tvoju svest koja posmatra dogadjaj nepristrasno, a ne na tvoj ego nabijen svakojakim emocijama. Očigledno da je tvoj pristup rekapitulaciji bio pogrešan. Dogadjaju koji je već bio nabijen emocijama, dodavala si nove umesto da ga očistiš. Otud tolika zbrka, muka, crni oblačići, demončići i tako to...:) Mnogo si mi teatralna BRE... :):heart:

Ne sretneš se ti sa tom porodicom već sa sopstvenim haosom. Pri rekapitulaciji ne režiraš maštom pozorišnu predstavu, već se prisećanjem vraćaš u dogadjaj upravo onakav kakav je bio, pritom uzimaš svoju energiju nazad, a vraćaš tudju. Kad kažem TI mislim na tvoju svest koja posmatra dogadjaj nepristrasno, a ne na tvoj ego nabijen svakojakim emocijama. Očigledno da je tvoj pristup rekapitulaciji bio pogrešan. Dogadjaju koji je već bio nabijen emocijama, dodavala si nove umesto da ga očistiš. Otud tolika zbrka, muka, crni oblačići, demončići i tako to...:) Mnogo si mi teatralna BRE... :):heart:

HE HE a tebi ko krivo sto ti to neznas a zenska ljbomora.Za jednu noc na groblju naucis vise nego godinu u kakvoj pecini veruj probala ja.Probaj i ti

Radi ovo malo drskosti koju sam dozvolio sebi. Doživljavam strahote zbog kojih bi poželeo blaženo neznanje. Ali povratak neću. Jednostavno znam da je smrt tu kod levog ramena i da je uvek tu bila i uvek će biti. Moje propadanje je moja škola a od smrti se najbolje uči. Inače neke zamke, koje mi postavljaju letači ili bilo koja sila zadužena za neznanje su, novi život. I neću prestati makar ga morao pojesti:) :per:.

Samo sljakaj, lepo je sto si tako hrabar...
Ja sam na pocetku previse racionalno uleteo u sve to, uspeo sam da dokazem da su te stvari moguce, a bas to sto ih dozivis i proveris sa racionalne strane je ono sto te slama...
I pored velike zelje za znanjem, najdublje u sebi verujemo i zelimo da ono u stvari ne postoji jer previse volimo nas "svet", a kad se sretnemo sa njim sokiramo se i kazemo : "Ja nisam ovo ovako zamisljao, sad bih hteo malo nazad!"
Tako je bar u mom slucaju -.-

Poslednja izmena:

Back