Prošlo je već mnogo vremena otkako sam napustio grad u kojem sam proveo djetinstvo i dio mladosti. Vremenom sam sve rjeđe navraćao i na kraju prekinuo sve kontakte s ljudima koji su mi bili dragi. Tek ponekad me posao odnese natrag. Šuljam se ulicama moje mladosti kao sjena izgubljena u sjećanjima i događajima koji se ponovo odvijaju pred mojim očima. Žudno upijam miris prošlosti. Žestoki momci iz mog sjećanja, koji su prijetili da će razoriti svijet i sve promijeniti, sada su srednjovječni trbušasti muškarci izgubljenog, umornog pogleda koji nesigurna koraka polupijani izlaze iz gradskih birtija. Prekrasne dugonoge mačke, su umorne srednjovječne žene tužna lica omeđenog trajnama. Izbjegavam svaki kontakt. Lako izmičem ljudima izgubljenim u teškim mislima.
Sjedim na tribinama gradske sportske dvorane u kojoj sam proveo mnogo vremena. Termin zauzima svih šest klubova borilačkih sportova koji postoje u gradu, svaki u svom dijelu velike dvorane. Neposredno ispred mene sjedaju majka i sin. Dijete velikih očiju punih snova dlanova zgrčenih i znojih od žudnje, nade i straha. Prepoznao sam ga. Pa to sam ja, ja od prije stotinu godina! Biće snova!
Gledaju dvadesetak minuta u potpunoj tišini. Dječak teško, žudno diše, širom otvorenih očiju, sav u plamenu. Ona počinje da govori. Pogledaj onu grupu, trenera nije briga, ne gleda šta oni rade, pogledaj onog drugog, nervozan je, viče, gdje je tu pedagogija, odgojni pristup, duhovna nadgradnja, bla,bla,bla,.... Dijete se grči, na rubu je plača, oči mu se gase.
Prepoznao sam te, prokleta bila, ti si biće razuma, nikada nisi kročila dolje, nikada se nisi znojila, krvarila dok si s mukom učila, a ipak sve, kao, znaš! Na trenutak, u meni se diže val, prošlost se miješa sa sadašnjošću, želim da ga spasim i zaštitim, njega!?, sebe!?
Duboki udah, mora se spasiti sam, ja sam promatrač, sjena izgubljena u vremenu.
Ne, nije to to, nećeš trenirati s takvim ljudima, idemo ... Ali mama ... Odlaze.
Ispraćam njega-sebe dugim pogledom. Da, mali prijatelju moj, ugasili su te. Jednog dana, kada potrošiš svijet koji su za tebe stvorili, ne pitajući te ništa, morat ćeš ponovo naučiti da sanjaš. Kada shvatiš da si mrtav, da ne možeš postojati bez snova, sakupit ćeš hrabrost i vratiti se u ovu dvoranu. Mukotrpno učeći shvatit ćeš da jedna vrata samo vode do drugih ...
Možda ćeš, jednog dana, kada budeš umoran i ugašen, otkriti autogeni trening, Slavinskog, Kastanedu, ...
Možda, jednog dana, kao sjena, izbjegavajući svaki kontakt, sjedneš ...