Antropologija: Kastaneda

Kartii ovo mi nije jasno. Neorganska bića nisu telesna, jel? I pri tom, a i zbog tog žive veoma dugo, ako se ne varam to nas uči stari don kroz Kastanedine knjige. Kao i to da neorganci nemaju energiju i da nam im je naša veoma potrebna. Dovijaju se i kriju, uspešno!
Ti pri tom tvrdiš da nemaju ni duhovnost koliko ni ja. Pa šta onda imaju? - Sirovi intelekt;) ?

Rekapitulacija: Dijete sam, predškolske dobi, ležim u mraku. Po uglovima plešu crne sjene, bojim se, oni su loši, naudit će mi. ˝Mama upali svjetlo, nešto je u mraku.˝
Upali.˝Eto vidiš, nema ničeg, to se tebi samo čini, spavaj sine.˝ Ugasi. Drhtim od straha, uvlačim glavu pod pokrivač, diže mi se kosa od čistog užasa.
Rekapitulacija: Sedam godina, spavam, nešto tamno i zlo pada na mene, pritišće mi prsi, ne mogu doći do daha. Paraliziran sam, žestoko se borim da se pokrenem. Tamna sjena odlazi, vrištim, teško dišem. Otac skače, pali svjetlo.˝Šta je bilo sine?˝˝Nešto mi je sjedilo na prsima i gušilo me.˝
˝Vidiš da nema nikoga, to je bila samo noćna mora, sinoć si previše jeo. Ajde, sad spavaj.˝
Više puta, prošlih godina: Spavam, tamna sjena mi sjeda na prsa, ledim se od užasa, ne da mi da dišem, čupa mi energiju, borim se da se pokrenem, udaram ga, odlazi. Kasno, pojeden sam.
Prošla noć: Opet je tu, nema pritiska, nema užasa, ojačao sam. Oči su mi zatvorene, ali sam potpuno svjestan, vidim sobu i prekrivač. Povlači prekrivač s mene (to tako percipiram, ustvari, pokušava mi usisati energiju), prekrivač mi je došao do prsa, ne mičem se, ali ga snagom volje zadržavam, odlazi, prekrivač mi u trenu vraća do vrata. Otvaram oči. Sve je na svom mjestu, potpuno sam miran, ovaj put nije uspio.
Vratit će se.

Eto šta imaju, Terze. Naš strah i neznanje. I one koji nesvjesno podvode za njih.

˝Svjetski poznati duhovni guru Eckhart Tolle, autor uspješnice ˝Moć sadašnjeg trenutka˝ obični je lažljivac. U mojoj skoroj knjizi imate poglavlje s fiktivnim dijalogom sa Tolleom.Uzeo sam desetak ˝svjetskih gurua˝ na zub, pa i njega. Sami sagledajte već njegovu prvu misao i moj odgovor:˝Što je to moć sadašnjeg trenutka? Ništa drugo doli moć vaše prisutnosti ili vaše svjesnosti, rasterećene svakog mišljenja.˝
Moj odgovor:˝Na koji se način svjesnost može osloboditi mišljenja? Mišljenje jest svjesnost, mišljenje je sama tvoja osnova Echkarte. Ta osnova znači ja. Kako možeš osloboditi sebe od sebe samog? Iščezne li mišljenje nestaje i ja. Što onda ostaje?˝
I tako, iz retka u redak, prokazujem krajnje profitabilni i opasni planetarni diletantizam.˝- Conte Ivano Bajamonti

˝Svjetski poznati duhovni guru Eckhart Tolle, autor uspješnice ˝Moć sadašnjeg trenutka˝ obični je lažljivac. U mojoj skoroj knjizi imate poglavlje s fiktivnim dijalogom sa Tolleom.Uzeo sam desetak ˝svjetskih gurua˝ na zub, pa i njega. Sami sagledajte već njegovu prvu misao i moj odgovor:˝Što je to moć sadašnjeg trenutka? Ništa drugo doli moć vaše prisutnosti ili vaše svjesnosti, rasterećene svakog mišljenja.˝
Moj odgovor:˝Na koji se način svjesnost može osloboditi mišljenja? Mišljenje jest svjesnost, mišljenje je sama tvoja osnova Echkarte. Ta osnova znači ja. Kako možeš osloboditi sebe od sebe samog? Iščezne li mišljenje nestaje i ja. Što onda ostaje?˝
I tako, iz retka u redak, prokazujem krajnje profitabilni i opasni planetarni diletantizam.˝- Conte Ivano Bajamonti

Ako sam dobro razumeo, napisao si knjigu... Ako jesi, hoćeš li je podeliti sa nama?
Ili je to samo isečak iz knjige Conte Ivano Bajamonti-ja?

Poslednja izmena:
Kartii ovo mi nije jasno. Neorganska bića nisu telesna, jel? I pri tom, a i zbog tog žive veoma dugo, ako se ne varam to nas uči stari don kroz Kastanedine knjige. Kao i to da neorganci nemaju energiju i da nam im je naša veoma potrebna. Dovijaju se i kriju, uspešno!
Ti pri tom tvrdiš da nemaju ni duhovnost koliko ni ja. Pa šta onda imaju? - Sirovi intelekt;) ?

Terminologija je malo zbunjujuća. Kad nekonije telesan (kad nema fizički organizam) može biti ili duhovan ili duševan. duhovan se odnosi na duh (metafizičko, našeg dvojnika) a duševan se odnosi na dušu, čisti duhovnu dušu. Fizičko telo i suptilno telo(dvojnik) su oboje - materijalna tela, prekrivači duše, samo je duša naše istinsko jastvo i istinsko obličje. Ovo duhovan se kod nas često shvata kao zapravo -duševan odatle ona zabuna koju spomnuh na početku.

Ta bića su "gladni duhovi" bića koja nemaju materijalno telo, a imaju materijalne želje koje ne mogu ispuniti bez fizičkog tela, koje nemaju - stoga se koriste našim telom, telom bića koja imaju gruba fizička tela preko kojih mogu ispunjavati materijalne, fizičke želje. Oni to postižu tako što se nakaće na naša tela.

„Da li sam ja to shvatio, don Huane, da ti ne prihvataš niti voliš tog izaslanika?"

„Niti ga prihvatam niti ga volim. On pripada drugom stilu, stilu drevnih čarobnjaka. Osim toga, njegova učenja i vođstvo u našem svetu su glupost. A za tu glupost izaslanik uzima od nas ogromne količine energije. Jednog dana složićeš se sa mnom. Videćeš."

-------------------

"Čarobnjaci iz njegove loze smatrali su da neorganska bića koja žive u našem blizanačkom svetu - naši rođaci. Šamani su verovali da je bilo beskorisno sprijateljiti se s članovima porodice zato što su zahtevi koje takva prijateljstva postavljaju uvek preterani. Taj tip neorganskih bića koji su naši prvi rođaci neprestano komunicira s nama, ali ta komunikacija nije na svesnom nivou. Drugim rečima, mi o njima znamo sve ali podsvesno, dok je njihovo znanje o nama svesno i namerno.

"Energija naših prvih rođaka je opterećenje," nastavio je don Huan. "Oni su uvrnuti baš kao i mi. Recimo da su organska i neorganska bića iz naših blizanačkih svetova deca dve sestre koja žive vrata do vrata. Oni su veoma slični, iako izgledaju različito. Oni ne mogu da nam pomognu, a ni mi njima. Možda bismo mogli da se udružimo i stvorimo uspešnu porodičnu firmu, ali tako nešto se još nije dogodilo. Obe grane porodice su izuzetno osetljive i zbog sitnice se mogu uvrediti-tipičan odnos između osetljivih prvih rođaka. Čarobnjaci drevnog Meksika verovali su da je osnovni problem u tome što su i ljudska i neorganska bića iz blizanačkih svetova pravi egomanijaci."

Svesnost se MOŽE osloboditi mišljenja. To što ti ne znaš KAKO ne daje ti pravo da čoveka nazivaš lažljivcem.

‚‚Čarobnjaci drevnog Meksika verovali su da je osnovni problem u tome što su i ljudska i neorganska bića iz blizanačkih svetova pravi egomanijaci."

Preneseno iz jednog intervijua.
Nije moj rad ni moj stav.
Zgodno kao primjer kako ljudi sa velikom sigurnošću mogu govoriti o onome što nisu iskusili.

Privremeno se može zaustaviti mišljenje (jako teško), ali ne trajno, budući da je NAŠ um i sa njim rasuđivanje inherentan deo duše. Prirodno stanje nije stanje bez misli, već stanje sa ovladanim umom (ovladanost procesom mišljenja i rasuđivanja, pribranost, trezvenost), kada su pet umnih procesa tu da nam posluže a ne da budemo nekontrolisano vučeni i nošeni njima.

Činjenica je ipak da prilikom zaustavljanja misli ne dolazi do gubljenja svesnosti. Oni koji su na duže uspevali da zaustave misli reći će ti da je pre stanje bez misli naše prirodno stanje nego obrnuto. Ljudi često identifikuju sebe sa svojim mislima. Ali mi NISMO naše misli. Pet umnih procesa koje navodiš su samo orudje.

Privremeno se moze zaustaviti misljenje (nije tesko), moze i trajno (opet nije tesko), bar onoliko trajno koliko zelite, i nas um jeste deo nas (donekle), e sada da li cete dozvoliti njemu da se razmase i galami, ili ga koristiti kao alat/orudje, tipa treba da napisem esej, znam tacno sta i kako, onda koristim um, bas kao i tastaturu, da sklopim to sto hocu u reci.

A prirodno stanje jeste i sa i bez misli.

Činjenica je ipak da prilikom zaustavljanja misli ne dolazi do gubljenja svesnosti. Oni koji su na duže uspevali da zaustave misli reći će ti da je pre stanje bez misli naše prirodno stanje nego obrnuto. Ljudi često identifikuju sebe sa svojim mislima. Ali mi NISMO naše misli. Pet umnih procesa koje navodiš su samo orudje.

Naravno, svest je jedno a misli su drugo. Misli su sadržaj u svesti, a u svesti mogu postojati i drugi sadržaji, dok je svest opet nešto različito od njenog sadržaja (kao što je prostor ono što služi za smeštanje drugih stvari, iako može biti prazan - on nije - ništa). Misli u svest dolaze od uma, kao što čulni utisci u svest dolaze preko čulnih organa i čula.

Mi nismo ni naš um ni naše misli, a istovremeno i jesmo, kao što voda koja je u reci nije sama reka (jer TA voda će proteći a reka će ostati), pa ipak na izvestan način i u određenom trenutku jeste ta reka, čini je onim što u tom trenutku ta reka jeste. Mi smo uvek ONI isti, ali nismo uvek ONAKVI isti, a um, misli i sadržaj u svesti se menjaju, ne svest o vlastitom identitetu se ne menja -ja sam uvek ONAJ isti ja, iako ne uvek ONAKAV isti ja. Nikad nisam ONAKAV ja koji sam bio ali sam uvek ONAJ ja, koji sam oduvek. zar ne Hekate? :)

Svest nikad ne nestaje (ne može faktički prestati da postoji, jer je večna), al može da se privremeno "izgubi", kao i samosvest. S tim što postoje stanja kada je samosvest odsutna a svest prisutna!!! :eek: Primer kada nemamo ni svest ni samosvest je dubok san bez snova, pa ipak naša svest a ni samosvest nije nestala, samo je privremeno "izgubljena".

Yoga (mistična) je ovladavanje misaonim (zapravo umnim) procesima (kojih ima 5) - ovladavanja, ne ukidanja umnih procesa! Kada misli nemaju šta da "rade" um ćuti, to je prirodno stanje, al najčešće um ima šta da rade, pa zato mislimo, i to je prirodno stanje. Al misliti na ovladan i na neovladan način je posve različito.

Zar ne? :)

Poslednja izmena:
Privremeno se moze zaustaviti misljenje (nije tesko), moze i trajno (opet nije tesko), bar onoliko trajno koliko zelite, i nas um jeste deo nas (donekle), e sada da li cete dozvoliti njemu da se razmase i galami, ili ga koristiti kao alat/orudje, tipa treba da napisem esej, znam tacno sta i kako, onda koristim um, bas kao i tastaturu, da sklopim to sto hocu u reci.

Na kratko misli zaustaviti može svako, al na DOVOLJNO dugo veoma retko ko može u praksi (čak i ako pokušava duže vreme) i to jeste teško.

Um (zapravo, preciznije govoreći - razum) odgovara na pitanje i nudi - ŠTA, a inteligencija (uz pomoć memorije) odgovra na pitanje KAKO. Srce (naša sklonost) bira nešto od onoga što je um ponudio ili što nampreko uma nude (letači, saveznici i ostala svita :mrgreen: ) A inteligencija nalazi načina da odabrano sprovede u zbilju. Volja je okidač dejstva, ona pušta mašineriju u pogon.

A prirodno stanje jeste i sa i bez misli.

da, bitno je da su umni procesi ovladani, pa po potrebi se misli uključuju ili isključuju, kao što se čulni organi vida, oči, zatvaraju ili otvaraju, ponekad rade svoju funkciju a ponekad, kad nema potrebe, miruju (kad spavamo)

Što te nema daneze? :whistling:

Poslednja izmena:
tragam i čekam.

šta čekaš?

inače sanjao sam te pre neku noć(prvi put do sada) .učio sam te da na gitari odsviraš jednu pesmu od Ingwie Malmsteena .Pesma se zove Dreaming .
donela si mi gomilu trzalica pa sam ja među njima pokušavao da pronađem neku dobru za sviranje.onda sam ti diktirao a ti zapisivala akorde na papiru.Bio je tu i neki tvoj drug ili tako nešto ne sećam se više šta je on radio.
San je bio običan nije bio lucidan .
:bye:

šta čekaš?

inače sanjao sam te pre neku noć(prvi put do sada) .učio sam te da na gitari odsviraš jednu pesmu od Ingwie Malmsteena .Pesma se zove Dreaming .
donela si mi gomilu trzalica pa sam ja među njima pokušavao da pronađem neku dobru za sviranje.onda sam ti diktirao a ti zapisivala akorde na papiru.Bio je tu i neki tvoj drug ili tako nešto ne sećam se više šta je on radio.
San je bio običan nije bio lucidan .
:bye:

Sama sam. Moje ruke ne tražim više, nađene su,

Malo toga sam postigla na putu besprkorrnog ratnika, ali spremna sam sam, izazov ime, ako smeš ( šaljem osmeh preko jaruga, u ovo doba, verovatno, prekrivenih voidodom...ledeno.

Sama sam. Moje ruke ne tražim više, nađene su,

Malo toga sam postigla na putu besprkorrnog ratnika, ali spremna sam sam, izazov ime, ako smeš ( šaljem osmeh preko jaruga, u ovo doba, verovatno, prekrivenih voidodom...ledeno.

Misteriozna kao i uvek :) ali od misterioznosti teško da nešto dobro može da proiziđe.Možda dobra pesma i veliki nesporazumi.
Ja sam put besprekonog ratnika i Kastanedinu prevaru batalio ali sanjanje nisam.

Misliš da je ono što činiš i što si do sada činio plod tvog razmišljanja?
Nije. Ja tobom manipulišem. Zaveo sam te u gotovo svim područjima
tvog života. Ispunjen si predrasudama, imaš pogrešno postavljene
životne prioritete, nametnuo sam ti pogrešne životne stavove i
uverenja. Naveo sam te na pogubna zadovoljstva. Postavio sam ti
pogrešne ciljeve. U potpunom si mraku. Moj trijumf je time veći što
sam sve to uspeo učiniti ostavljajući tebe u uverenju kako si pametan
i mudar, kako si slobodan da radiš što želiš, kako imaš mogućnosti uživati
u životu, kako si do svega toga došao sopstvenom kreativnošću.
Nije mi više zanimljivo da te držam u neznanju. Shvatio sam da
sam ljudsku vrstu toliko unizio da i nakon što saznaš gotovo sve o
meni, i nakon što shvatiš da je sve ono što činiš zapravo rezultat
onoga što sam ti ja nametnuo, nećeš imati snage promeniti bilo šta.
Ići ću toliko daleko da ćeš, budeš li pažljivo čitao, moći da shvatiš
kako da se izvučeš iz mojih ruku, ali će tvoj uzvišeni ego biti moj
saveznik koji će te i dalje držati u mojoj vlasti.

Poslednja izmena:
Jesi li spreman? Jesi li spreman upoznati biće koje je uzrok svega
ružnog i zlog na ovoj Zemlji? Jesi li spreman shvatiti da, bez obzira što
misliš da nemaš nikakve veze sa mnom, zapravo pripadaš meni i služiš
meni? Jesi li spreman na spoznaju da si sam odlučio da ja gospodarim
tvojim životom? Nisi? Niko nije spreman za to. Ali činjenice su takve.
Misliš da nisi pod mojom vlašću zato jer si religiozan? Jer si hrišćanin?
Dobar hrišćanin? Misliš da nisi pod mojom vlašću jer nisi religiozan?
Jer ne veruješ u Stvoritelja? Jer ne veruješ da JA postojim?
Počni da čitaš i pronađi mnoga životna područja gde sam te zaveo,
gde si, i kada, svojevoljno prešao na moju stranu i pod moju vlast.
Razotkriću ti svu bedu u koju sam te uveo, bedu koju ti zoveš životom.
Shvatićeš da posledice koje sada snosiš nisu posledica nekog
slučaja, već mog pažljivo i istrajno sprovedenog plana nad tobom.
Smešno ti je ovo? Samo nastavi da čitaš, obećavam ti da ću JA biti
taj koji će se na kraju smejati:hahaha:
DOBAR UVOD ZA KNJIGU?

Poslednja izmena:
A šta podrazumevaš pod ne bataljivanjem sanjanja?:dontunderstand:
I dalje pokušavaš lucidno da sanjaš? npr.

može da se " batali " čak i obično sanjanje .
Mada svaki čovek sanja obične snove ne sećaju ih se svi.Sećaju ih se oni koji žele da ih se sećaju , kojima su njihovi snovi interesantni iz bilo kog razloga.
Imam npr. jednog druga koji je pre par godina rešio da doživi lucidan.Nije čitao Kastanedu sumnjam da je išta čitao :)(ne čita on mnogo) i nemam pojma otkud mu ideja da to proba.
sve u svemu plan mu je bio da dokaže sebi da može to da uradi da je to moguće i ništa dalje od toga.
Uspeo je .
Ispričao mi je čak i da mu se dok je bio u vojsci desio san koji po tome kako ga je opisao jako liči na treću kapiju ili OBE ili nešto slično.Šetao se po kasarni u snu i video šta ostali rade.to mu se ako sam dobro shvatio desilo slučajno , samo od sebe kao posledica bezbrižnosti :) u vojsci.
Poenta je da je čovek sa prilično malo truda bez ikakvog znanja iz knjiga postigao jako puno.Moglo bi se reći da je talentovan za to.
Danas se takav talenat ne seća uopšte šta je sanjao, kaže da odavno ne sanja snove(ni obične).Ustvari ih se ne seća.
Lucidne ne želi ni da pokuša da sanja, kaže kako je postigao svoj cilj , dokazao sebi da može i to je to..on drugih ciljeva nije imao a ne želi ni da zna za njih.
Obično snovi ga isto tako ne zanimaju.Kaže da su ga zanimali jer ga je oduvek zanimala psihologija.Danas ga to ne zanima i čovek ne sanja uopšte.
Eto to se zove bataljivanje običnog sanjanja.
Ono što je zanimljivo je da je posle našeg razgovora o svemu tome sledeće noći sanjao običan san tj. setio ga se.
Onaj ko posveti dovoljno pažnje svojim običnim snovima kad tad će doći do lucidnih .

Back