Ti ne razumes, "ucitelj" te uci tehniku, sta ces ti da uradis sa energijom i svescu koja proizadje iz toga, totalno je druga stvar. U tom smislu, mozes prevazidji ucitelja 800 puta, ne znam sta te tu buni.
razumem, razumem, al ako je to tako onda ne tih 800 nege milijardu puta 800 ne vredi puno.To je moja poenta. A da ne bi bilo apstraktno podsetiću na to da su drevni vračevi, kao i stanar imali zapanjujuća znanja, o kojima su savremeni vidovnjaci Huanove loze znali samo po pričama, nisu im bili ni prineti, pa ipak ih je Huan smatrao posve beskorisnim i zastranjenjem. na to ja ciljam, o tome govorim nikko.
Nikada ne moze da se desi da se ono sto ratnik/carobnjak oseti kao znanje, ispostavi kao zabluda. Tako nesto je nemoguce. To je moguce samo sa obicnim ljudima koji nisu u kontaktu sa svojim bicem i duhom.
Ne bih se ni malo složio s tim. Zato jer u određenim okvirima to može izgledati tako (kao što i mnogim materijalnim naučnicima njihove "istine" izgledaju i jako značajne, i suštastvne i nepobitne, pa ipak ne shvataju da one izgledaju takve samo u okvirima jedne potpune celine koja se njima čini sve u svemu, a nije! Kao što vidimo.
Da, s tim sto si ti za primer uzeo idiote, koji nemaju blage veze o zivotu. Ja sam pricao o svemu sem o tom tipu znanja. Ja kad govorim o znanju, mislim na ono krajnje, na ono sto jeste, nevezano za ljudske gluposti i sranja. To znanje nema nikakve veze sa parcijalnim znanjem u vezi neke odredjene oblasti, kao sto je "materijalisticka nauka".
Pa nisu baš idioti (potpuni)

To ima neku relativnu vrednost, i smisla u izvensnim okvirima, i ima neku važnost, ali nije sve-važno, ili uvek važno. Relativne istine važe za neko vreme, mesto, okolnosti, Apsolutne važe, uvek,svugde i za svakog, nazavisno od okolnosti...
I to čarobnjačko je u suštini ljudsko, u boljem slučaju nad-ljudsko (do anđeoskog) pa i može stići do izvesnog stepena Apsoluta, ali ne do konačne i krajnje Istine. To je moja glavna poenta ne samo u vezi ovog razgovora s tobom nego generalno. Metafizičko je, mistično je, iznad fizičkog nivoa (al iznad tog nivoa ima i zlih sila i to ohoho, to ne znači da je tim što je moguće ostvariti ga, iskusti ti ga, samim tim i dobro, poželjno, od dobrobitno, valjno..., pa može čak da zadire i u transcendentalno pa i na prag duhovnoga, no nije božansko. Sam taj metod, sistem spoznaje, sama mistika, nema teoretski u sebi tu mogućnost, iako beskrajno šira i moćnija od metoda i sistema spoznaje kojim se koristi daleko ograničenija materijalna nauka, koja sama sebe svodi na fizički nivo egzistencije.
Šta će ko prihvatiti, to sad zavisi od sklonosti. Vidimo daje ogromna većina zadovoljna sa tim fizičkim nivoom i ne mari nizašta više (use, nase i podase). Neki, malobrojniji, su malo sofisticiraniji pa filosofiraju tražeći dublji smisao i istinu; neki, još malobrojniji od predhodnih opet zalaze u oblast mističnog, neki opet transcendentalnog i duhovnog. A svugde se može zastraniti, mislim da je vrlo malo njih svesno toga, pa to često ističem. Jer kako bi Huan rekao, lako se može zapasti u stanje koje je užasnije i od same smrti:
„Šta se događa ako padneš, don Huane?"
„Ako padneš, imaš da platiš koliko košta, a cena zavisi od okolnosti i dubine pada. Ali, zapravo, nema načina da se govori o takvoj mogućnosti, pošto nismo suočeni s problemom kazne. Ovde su u pitanju energetska strujanja, koja stvaraju okolnosti užasnije od smrti. Na putu čarobnjaka sve je pitanje života i smrti, ali na putu sanjanja to je uvećano stotinu puta."
No, većini instant "ratnika" je važno da po sveku cenu (makar đavolu dušu prodali) dožive nešto "onostrano", i tobaš u sanjanju, to sam sretao toliko puta, zapanjuje takva vrsta naivnosti i lakovernosti ...