ANTIRELIGIJA ILI ANTIRELIGIOZNOST

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Antireligija ili antireligioznost je izraz kojim se opisuje opozicija odnosno suprotstavljanje religiji. Antireligiozno nastrojeni ljudi smatraju da je religija kao društveni fenomen po svojoj prirodi štetna s obzirom da onemogućava racionalno razmišljanje, koči naučni napredak, te izaziva podele i sukobe među ljudima.

Antireligioznost valja razlikovati od ateizma, obzirom da neverovanje u bogove ili božanstva ne mora da znači suprotstavljanje religiji kao takvoj, s obzirom da ima ateista koji smatraju kako religija - bez obzira na to što je u svojoj osnovi pogrešna - može imati društveno korisnu funkciju (moral). Antireligioznost takođe valja razlikovati od antiteizma koji se suprotstavlja svakom teističkom verovanju umesto religiji.

Neki od najpoznatijih antireligioznih osoba u današnjem svetu su genetičar Ričard Dokins, komičarka Rozi O'Donel i muzičar Elton Džon.
(Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije)

Pitanje je da li je ovo rangiranje bezboznistva na antireligioznost, antiteizama, ateizam i agnosticizam ima sustinskog smisla. Licno sam misljenja da su ateizam, antiteizam i antireliglionizam sinonimi, a ako ima iole razlikovanja, u pitanju su samo finese i forma.

Radikalni ateizam ne postoji, jer rec radikalan znaci KORENIT, to jest pravi ateista. A pravi ateista nema sta da omalovazava ili mrzi one koje veruju u Boga to cine lazni ateisti koji se jos uvek kolebaju barem nesvesno da li su na pravom putu.
Nijedan vernik se nece proglasiti za ateistom, ali ima ih koji su punih 65 godina bili ateisti, a sada su se iz ovog ili onog razloga deklarisu kao pravoslavci. Ni pravi ni lazni ateisti ne mrze vernike, jer to bi znacilo da mrzis i svoje rodjake vernike i svoje komsije i svoje drkugove. To je izmisljotina koju propagandna masinerija SPC pusta u javnost radi demonizacije ateista.

Nijedan vernik se nece proglasiti za ateistom, ali ima ih koji su punih 65 godina bili ateisti, a sada su se iz ovog ili onog razloga deklarisu kao pravoslavci. Ni pravi ni lazni ateisti ne mrze vernike, jer to bi znacilo da mrzis i svoje rodjake vernike i svoje komsije i svoje drkugove. To je izmisljotina koju propagandna masinerija SPC pusta u javnost radi demonizacije ateista.

ocekivano,bilo kakav animozitet prema religiji se odnosi samo na SPC i pravoslavlje

Nisam siguran sta je. Verovatno podvrsta ateizma, a koju su smislili hriscani.

to je calibrn meni nalepio :D a mislim da taj izraz potiče od segana, pošto je on za sebe rekao da je radikalni ateista, da ga slučajno ne bi pomešali sa ateistom koji ima eventualne sumnje u svoje ubeđenje :D

nego,

Pitanje je da li je ovo rangiranje bezboznistva na antireligioznost, antiteizama, ateizam i agnosticizam ima sustinskog smisla. Licno sam misljenja da su ateizam, antiteizam i antireliglionizam sinonimi, a ako ima iole razlikovanja, u pitanju su samo finese i forma.

razlike između tih pojmova itekako imaju suštinskog smisla i nisu u pitanju samo finese i forme. jedino možemo eventualno oko termina da govorimo koji je pogodniji za upotrebu.

to je calibrn meni nalepio :D a mislim da taj izraz potiče od segana, pošto je on za sebe rekao da je radikalni ateista, da ga slučajno ne bi pomešali sa ateistom koji ima eventualne sumnje u svoje ubeđenje :DAteista i jeste covek kriticnog duha i skeptik. Zato i ne veruje da postoje natprirodna bozanska bica.

razlike između tih pojmova itekako imaju suštinskog smisla i nisu u pitanju samo finese i forme. jedino možemo eventualno oko termina da govorimo koji je pogodniji za upotrebu.
Moje je misljenje da nema sustinske razlike osim, kao sto sam naveo, da je u pitanju forma i finesa. Valjalo bi dodati i da ce antireligozna jedinka aktivno suprotstavljaju delovanju religioznih organizacija.

Ако си анти- нешто, онда ти је сва поента живота у супротстављању нечему. Од изма је гори само анти-изам :lol:
Ја сам једино једно време био антиамериканац, јербо није било веће опасности по систему "свака власт квари, апсолутна квари апсолутно". И то сам превазишао, не зато што сам их напрасно заволео, него не мислим да су толико битни.
А Хогара мора да су мучили религијом док је био мали :hahaha:

Ovi smajliji sluze polupismenima poprilicno siromasnim mastsom da iskazu svoje emocije i intimne misli. Cuj, agarta, ti si pametan cova, ali mnogo zastranjujes i to samo da bi zastranjivao. Ako ti mislis da je neko celog svog zivota "anti" onda zaista ne razmisljas sta pises. Mene cesto ovde, na ovom PDF, caste sa antihrist, atireligioznan, a ti se ne upitas sta to njima znaci. Biti protiv religije koja zaludjuje neuki narod nije negativno opredeljenje. Neko ko je religiozan i veruje da je svet star 6000 godina mora da je zaludjen religijom. Ako ti verujes da su ljudi napravljeni od blata, mora da si hiper religiozan, taliban, fundamentalist. Akol uz to verujes da ces biti ozivljen negde na onom svetu, onda mora da si infantil u fundamentu. Zasto je, po tebi, smesno biti antireligiozan? Sta je to sto tebi smeta u tom pojmu? Imas li neki bolji izraz. Ili i dalje verujes da je Jahova tvog praroditelja napravio od prasine uhvatio ga za prasnjav nos i udahnuo mu zivot?

Antiteisti su obicno frustrirane psihopate.
Imaju jezive male brade i iskolacen pogled ako su muskarci, ili su sasusene i otrovne ako su zene.
Da si iole domace vaspita, da si iole civilizovan, ti ne bi sagovornicima uputio ovakve vulgarne antireligiozne uvrede. No, to je zivot, nemoguce je postici idealno stanje gde su svi podjednako pametni i podjednako vaspitani. Prosla su ta vremena kada su sazrela deca odlalzila iz kuca svojih roditelja sa izuzetnim domacim vaspitanje. Danas, nazalost, nije redak slucaj da su odrasli mladi gradjani mentaalno izvitopereni i da su infantili iako su punoletni. Stanje u drustvu izuzetno utice na brojne umno nedozrele i nesposobne gradjane. Na zalost, za ovakve vakcine jos nisu pronadjene.

Sta sve nece ova ckrva da iznedri.

Back