Antimaterija

Ne, ovo nije definicija mase. Masa nije cestica vec jedno njeno svojstvo - osobina i to je broj koji pokazuje koliko se cestica opire promeni stanja kretanja.
upravo tako.
Malo sam pjan.
Tako da, masa ne moze nikako da bude cestica.
Skup vise cestica se naziva masa, npr, stanes na vagu, da izmeris masu! Ti si od energije cestica.
Da ne ulazim mnogo dublje.
Ne bi me razumeki a i ovako ne razumete .

Masa je količina energije koja je sabijena u jednu elementarnu česticu (ukupna masa je zbir, broj tih čestica), ona je nepromenljiva i ne stupa u interakciju sa drugim oblicima energije - osim one koja je takodje sabijena u česticu.
To je jedina skalarna veličina.
Inercija može biti mera mase tela (pri istoj brzini, ili uračunavši je) , a ne obrnuto.
Masa je pasivna, jer je energija u njoj zarobljena i ne daje nikakvu silu.

Pošto je masa jedina skalarna veličina možeš li mi reći za recimo vreme i energiju kakve su to veličine. Mislim po tebi moraju biti vektorske. Reci mi sa koliko koordinata su opisane.

Naravno da su vektorske (uz ogradu da se misli na slobodnu energiju, a ne onu zarobljenu u masi).
Vreme teče - valjda u nekom pravcu... napred, nazad...
Energija deluje u nekom pravcu (svaka sem mase).
Šta je ono što ima pravac (smer se, valjda, podrazumeva)?

Sa onoliko sa koliko i svaki vektor.

Čoveče, ako nešto ima pravac i smer - onda je to vektorska veličina.
Kakve veze imaju koordinate?
Shvataš li da vreme teče iz prošlosti u budućnost?
Možeš li da ga zaustaviš i od njega napraviš skalarnu veličinu?
Znaš šta u pravu si. Ne mora svako znati linearnu algebru, šta su tenzori...................

Citam evo posle koliko dugo vremena i nemogu da verujem koliko je razgovor otisao daleko od teme. Niko vise ni ne spominje antimateriju iz naslova.
Pa gde je antimaterija? To je hipoteticka konstrukcija? Citao sam davno jednu knjigu koja je objasnjavala da je u pocetku
bilo podjednako pa kao posle je am nestala ili tako nesto...

Ni nemoze se znati. Jer je anti materija po izgledu i fizickim osobinama jednaka materij samo sa suprotnim predznakom naelektrisanja.
Да то је уобичајено научно виђење антиматерије. Али ту нема антиматерије, већ само супротних наелектрисања која се потиру. Права антиматерија потире материју, а тема је о томе.

Да то је уобичајено научно виђење антиматерије. Али ту нема антиматерије, већ само супротних наелектрисања која се потиру. Права антиматерија потире материју, а тема је о томе.

Наелектрисање је самоједна спољна манифестација анти односно материје

Суштина је да честица има опозитни барионски односно лептонски број и не само наелектрисњем је подпуно супротност честици материје

Ni nemoze se znati. Jer je anti materija po izgledu i fizickim osobinama jednaka materij samo sa suprotnim predznakom naelektrisanja.

Досада најкоплекснија творевина је било 18 антиатома антихелијума ......и та творевина је била стабилна 15 минута

Hm, nisam znao za takve...

зато што их нема

Gde? U galaksijama sacinjenim od antimaterije.

To bi objasnilo sirenje svemira i udaljavanje galaksija.

антиматерија и материја се привлаче

Разрвајање галаксија све бржим растом је објашњен престанком деловања кохезвне јединствене везивне електросиле

која је пре другога праска била истовремено + и - ....

када буде простор 14 димензиони довољно развучен распашће се и магнетна сила на посбно N и S пол ... то же бити трежи прасак

Back