Antiimperijalistička satanizacija Zapada uz glorifikaciju Rusije

Niko ne ide u Bec zbog ljubavi prema Becu,vec zbog mogucnosti zarade,a pri tom je i blizu.
To je sasvim legitimno i nije uopste samo srpska specijalnost.
Isto tako i oni "iz Beca"ih ne drze tamo sto ih vole,nego sto im trebaju.
Sve je to uzajamna korist i nikakve veze sa ljubavlju nema.
:cepanje: :cepanje: :cepanje: :cepanje:

i ja ne jedem ljutu pljeskavicu jer volim ljutu pljeskavicu, vec jer su mi potrebni proteini da bih preziveo.

A Srbe u Srbiji vlast i drugi Srbi drze jer ih mnogo vole, ono, zajednice nastaju iz ljubavi, a ne iz medjusobne koristi?

Evo nisam znao, odoh sada u pola 2 ujutru da upadnem komsinici u stan, i da joj kazem 'Komsinice, eto mi smo Srbi, mnogo se volimo, eto ja dosao da pricamo o tome kako smo mi Srbi narod sa dusom i mozemo da uvek popricamo i udjemo jedno drugom u kucu!!!'

i ja ne jedem ljutu pljeskavicu jer volim ljutu pljeskavicu, vec jer su mi potrebni proteini da bih preziveo.

A Srbe u Srbiji vlast i drugi Srbi drze jer ih mnogo vole, ono, zajednice nastaju iz ljubavi, a ne iz medjusobne koristi?

Evo nisam znao, odoh sada u pola 2 ujutru da upadnem komsinici u stan, i da joj kazem 'Komsinice, eto mi smo Srbi, mnogo se volimo, eto ja dosao da pricamo o tome kako smo mi Srbi narod sa dusom i mozemo da uvek popricamo i udjemo jedno drugom u kucu!!!'
Ti se cudis odlasku u Bec,a ne ja.
Ti mislis da ljudi idu da rade tamo gdje vole ili ciju politiku preferiraju.
Ti poredis zasto idu u Bec,a ne u Rusiju.
Neko ide i u Rusiju.Neko ide i u Kinu,Novi Zeland,Ameriku...ali logicno je da ce vise ici gdje je blize,lakse,zbog politike zemlje prema doseljenicima,zbog traznje itd.
Znaci,ljudi idu tamo gdje se trazi radna snaga,a ne tamo gdje imaju politicke preferencije ili vole neki narod.
Ti si taj koji to ne razumijes,a ne ja.

Ti se cudis odlasku u Bec,a ne ja.
Ti mislis da ljudi idu da rade tamo gdje vole ili ciju politiku preferiraju.
Ti poredis zasto idu u Bec,a ne u Rusiju.
Neko ide i u Rusiju.Neko ide i u Kinu,Novi Zeland,Ameriku...ali logicno je da ce vise ici gdje je blize,lakse,zbog politike zemlje prema doseljenicima,zbog traznje itd.
Znaci,ljudi idu tamo gdje se trazi radna snaga,a ne tamo gdje imaju politicke preferencije ili vole neki narod.
Ti si taj koji to ne razumijes,a ne ja.
Otkrila si toplu vodu u bojleru.
Ti zivis tu gde zivis zbog interesa, i svojih racionalnih izbora.
Sve sto si rekla vazi i za svakog ko zivi u 'svojoj drzavi' i medju 'svojim narodom'.
Sve su to samo i jedino racionalni ljudski izbori.
Ljubav prema Becu je u istom rangu narativa kao i ljubav prema Srbiji.
Obicni narativi, cesto jako folirantskog tipa.
Ogromna vecina ljudi bira u zavisnosti sta njihovoj guzi prija. Bilo da biraju Srbiju, bilo Bec.
Posle mogu samo da se foliraju.

Izvini, koja je poenta to sa Poljskom?

Poljaci su bili takmac Rusima ravnopravan i stoga Rusi o Nemci imaju pravo da Poljsku rasparčaju i u potpunosti unište. Da ponovim, unište u celosti u celom seriju ratova i konspiracije sa Nemcima. Tako su na kraju Rusija, Nemačka i Habzburška monarhija završili kao susedi. Poljake koji su, za razliku od Švaba, jedan slovenski narod.
Ih. Pa nisam to napisao ili barem nisam želeo. Poenta je da ne možeš dešavanja između Rusije i Poljske, podvesti pod kolonijalizam zapadne Evrope. Sukob dve slovenske države sa potencijalom da jedna od njih postane imperija. I jedni i drugi su tu igrali prljavo.
To uopšte nema dodirnih tački sa odnosom Belgije prema recimo stanovništvu Konga. Lokalni urođenici su saznali i shvatili šta je Belgija, tek kada bi ih brodovima doveli u Evropu i praktično strpali u zoološki vrt. Sa druge strane Poljaci su Moskvu ostavili u ruševinama.
Tih malih Belgija i odnosa prema manje razvijenim civilizacijama po svetu prepuna je zapadna Evropa.
U toj meri, da su do tada krotki Nemci, pomislili da bi i sami trebali da rade nešto slično, ali u njihovom slučaju baš u Rusiji.
I sad bi ti njih izjednačio? Pa ne ide.

pa jel su mene zatvarili samo zato što sam vikao: "Živeo Staljin i Svetska revolucija"?
pa šta je trebalo da vičem - "Živeo kapitalizam"?

Mi nismo nikakav zapad,mi smo u Evropi kao i taj zapad.
To sto oni misle da su samo oni u Evropi,to je njihov problem.I mi smo u Evropi.
Nismo u Aziji ili Africi.I mi smo evropski narod.
Sve sto su oni,to smo i mi.
Kada se kaze Zapad misli se na ono ciji je zacetnik anticka Grcka...Zato je sve to zapad i zato ceo svet zapadnim svetom smatra citavu Evropu.... Ono najvrednije sto ima Rusija smesteno je takodje u tak svet, to je njen devetnaesti vek, a sve joj dolazi iz tog veka...I mi smo taj svet, da se razumemo.... S tim sto nismo puno doprineli u njegovoj izgradnji, iskljucivo smo korisnici...Mi nismo prosli kroz humanizam i renesansu itd...

Upravo tako. Sve si lepo objasnio. Mi smo 100% zapadni narod ali nas je Milošević gurnuo prema istoku kad se zavadio sa zapadom. I umesto to Tadić i Vučić da isprave, mi lutamo u nekom međuprostoru geopolitike ko muve bez glave. Gledam, i Putin je uradio gotovo istu stvar. Zbog parčenceta teritorije koji hoće da otme, se zavadio sa zapadom i gurnuo zemlju prema istoku. I sad rusi, koji su generalno takođe prozadni narod, sa velikim vezama sa Evropom, dobijaju nove prijatelje u vidu Severne Koreje, Irana i Kine. Dakle jedno potpuno sumanuto ludilo. Koliko neki diktatori mogu da useru put države (Milošević i Putin) to je nadrealno.
Pogotovo kada su nas britanci u DSR-u IZDALI i PRODALI Staljinovim BOLJŠERVICIMA! NEEE SEEEERRRIIIIII :cepanje: :cepanje:
Rusi, prozapadni narod!!???
Mi smo zapadni narod jer se svi Srbi van Srbije nalaze na zapadu (u zemljama EU/NATO). Što svi koji beže iz Srbije idu u zemlje zapada. Što svi letuju na zapadu. Što nam je sva privredna i trgovinska saradnja sa zemljama zapada. Što se nalazimo na teritoriji zapada. Što nam je kultura zapada, od filma, muzike, stranih jezika, što su svi nazivi kompanija i proizvoda uglavnom na engleskom (koji je zapadni jezik), što svi pišu latinicom, što svi štedimo u evrima i dolarima, ne jenima i rubljama... eto zato smo zapadni narod. A Staljina i Boljševike ostavi za neke druge teme gde se piše o glupostima, ovde samo pametne stvari ;)
Titovi komunjarski jugo gastarbajteri su bili zapadni KAPITALISTIČKI narod jer su crnčili po Švabiji!!?? NEEE SEEERRRRIII!
Srbija na teritoriji ZAPADA!!?? NEEE SEEERRRRIII!
A oni koji su čitali Anu Karenjinu i Rat i Mir su proruski orjentisani!!?? NEEE SEEERRRRIII na šlepere! :cepanje:

Kada se kaze Zapad misli se na ono ciji je zacetnik anticka Grcka...Zato je sve to zapad i zato ceo svet zapadnim svetom smatra citavu Evropu.... Ono najvrednije sto ima Rusija smesteno je takodje u tak svet, to je njen devetnaesti vek, a sve joj dolazi iz tog veka...I mi smo taj svet, da se razumemo.... S tim sto nismo puno doprineli u njegovoj izgradnji, iskljucivo smo korisnici...Mi nismo prosli kroz humanizam i renesansu itd...
Da bi neko bio zapad, tj. Evropa, taj mora da bude katolik ili protestant i da ima u istoriji sledece (barem vecinu stavki):

- humanizam, renesansu
- feudalizam, ali onaj pravi, sa zamkovima i dvorcima, gde feudalci nicu odozdo, a ne feudalizam u kome despoti postavljaju svoje ljude na odredjena mesta
- gotiku, romaniku, barok, klasicizam
- slobodne gradove sa lokalnom samoupravom
- ''check and balances'' umesto despotizma i parlament kao ZAKONODAVNO telo
- reformaciju i eventualno kontrareformaciju
- prosvetiteljstvo
- industrijsku revoluciju, te gilde/esnafe/manufakture kao pretece industrijalizacije
- demokratiju i podeljenost vlasti na zakonodavnu, izvrsnu i sudsku
- razvijeno civilno drustvo

itd.

Otkrila si toplu vodu u bojleru.
Ti zivis tu gde zivis zbog interesa, i svojih racionalnih izbora.
Sve sto si rekla vazi i za svakog ko zivi u 'svojoj drzavi' i medju 'svojim narodom'.
Sve su to samo i jedino racionalni ljudski izbori.
Ljubav prema Becu je u istom rangu narativa kao i ljubav prema Srbiji.
Obicni narativi, cesto jako folirantskog tipa.
Ogromna vecina ljudi bira u zavisnosti sta njihovoj guzi prija. Bilo da biraju Srbiju, bilo Bec.
Posle mogu samo da se foliraju.
Hrpa besmisleno složenih reči! :cepanje:

Da bi neko bio zapad, tj. Evropa, taj mora da bude katolik ili protestant i da ima u istoriji sledece (barem vecinu stavki):

- humanizam, renesansu
- feudalizam, ali onaj pravi, sa zamkovima i dvorcima, gde feudalci nicu odozdo, a ne feudalizam u kome despoti postavljaju svoje ljude na odredjena mesta
- prosvetiteljstvo
- industrijsku revoluciju, te gilde/esnafe/manufakture kao pretece industrijalizacije

itd.
Onda ne trebamo biti Evropa na temelju jeresi.

- humanizam, renesansu
- prosvetiteljstvo

itd.
Nemojmo biti tako iskljucivi. Sve ima svoje finese, zapad ima i delove kao sto smo mi...Delove u kojima se dvorci nisu mogli zidati od kamena i fortificirati na taj nacin, vec od drveta iskljucivo. Delove gde je uticaj humanizma i renesanse dosa kasnije, delove gde ce mnogo toga stico tek u devetnaestom veku... Da li je Estonija zapad, da li je Rumunija zapad, da li je to Poljska? Pa naravo da su zapad svetu, a to sto su geografski sredisni, istocni ili severosistocni delovi Evrope nema nikakve veze...Kao sto nema veze ni to pod cijom su sapom bili u hladnom ratu...

Back