sve je super....nego sve vise i vise slusam i citam sta se pise po netu...i kazu: da nijedan lek nije dobar, odnosno da u pocetku deluju super, ali kad se ostavlja itd..da ima usasne posledice, cak i da se vecina njih ubila posle uzimanja zolofta, prozaka, paxil-a.....joj, ne znam ali su mene bas uplasili, stvarno......molim vas onaj ko nije strucan neka ne prica o tome jer sam po prirodi ovako i onako veliki panicar. Evo sta kazu:
Depresija:Selective Serotonin Reuptake Inhibitors
Alan Ford - Feb 07, 2004 18:25 (*.cable.roger)
Neko mi rece, ovde, da selective serotonin reuptake inhibitors - SSRI grupa lekova za depresiju izaziva samoubilacke zelje.
To se znalo od pre za Prozac i to samo u slucaju ako se naglo ostavi, a sad je dokazano da je istina za sve SSRI-s.
Znaci osoba koja mi je rekla je bila u pravu. Nisam verovao jer sam i sam slusao dugo od ljudi koji ih uzimaju da su odlicni. Tako su mislili i doktori. Medjutim, saznao sam da je i osoba koja mi je najvise hvalila zoloft presla na novi lek koji pripada drugoj vrsti antidepresanata: tricyclic-ima.
U slucaju ove osobe, nikada nije pomisljala na samoubistvo i posle 5 godina uzimanja zolofta, kada je ta osoba upala u krizu, desilo joj se da ima samoubilacke misli. I doktori su toj osobi promenili lek tako da osoba ne pije vise lek iz grupe SSRI-a vec iz grupe tricyclic-a.
Verovatno ne izazivaju samoubilacke misli kod svih, ali kod nekih da.
Evo je tabela:
Citalopram (Celexa) SSRI
Escitalopram (Lexapro) SSRI
Fluoxetine (Prozac) SSRI
Fluvoxamine (Luvox) SSRI
Paroxetine (Paxil) SSRI
Sertraline (Zoloft) SSRI
========================
Amoxapine (Asendin) Tricyclic
Amitriptyline (Elavil) Tricyclic
Clomipramine (Anafranil) Tricyclic
Desipramine (Norpramin) Tricyclic
Doxepin (Sinequan) Tricyclic
Imipramine (Tofranil) Tricyclic
Maprotiline (Ludiomil) Tricyclic
Nortriptyline (Pamelor) Tricyclic
Protriptyline (Vivactil) Tricyclic
Trimipramine (Surmontil) Tricyclic
========================
I ja sam cesto hvalio zoloft, pa zato sad ovo iznosim.
Pricao sam kako su mi govorili.
Inace, sada, ovde, u Kanadi, pricaju intezivno kako deca ne semju uopste da uzimaju antidepresante jer se mozak razvija cak do 30 godine. A masovno su ih davali deci.
--------------------------------------------------------------------------------
Jablanka - Feb 07, 2004 23:19 (*.sympatico.ca)
Alane, bila je skoro emisija na CBC ( mislim da je upitanju bio Fifth Estate) upravo o tome. Ne samo da izazivaju suicidale i homicidalne zelje kod nekih ljudi vec izazivaju ovisnost. Kompanija koja proizvodi Paxil je odlukom suda morala da skine tu tvrdnju sa svojih lekova u Evropi ( sto sa severnom amerikom nazalost nije slucaj). Inace broj ljudi koji su nemocni da se skinu sa antidepresanata je ogroman, potrazi na internetu i naci ces mnogo toga sto javnosti a ni lekarima (opet na zalost) nije poznato. Farmaceutska kompanija koja konkretno proizvodi Paksil, je naravno, bila upoznata sa svim gore navedenim podacima ali su odlucili da te podatke zadrze za sebe. Tokom kontrolisanog testiranja (pre nego sto je pusten u proizvodnju) leka, jedna osoba je izrsila samoubistvo, a mnogi su imali poteskoce sa prekidanjem leka, dok su drugi koji nikada nisu patili od depresije razvili klinicku depresiju po prestanku uzimanja Paksila. Ima mnogo jos mnogo da se napise o ovoj temi a trenutno nemam toliko vremena

Potrazi po internetu, ima mnogo toga da se nadje, od trenutnih sudskih procesa od strane ljudi koji su na antiepresantima izvrsili ubistvo ili samoubistvo do ljudi koji su postali ovisni o njima.