ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

Jevdokan evo da predstavim i "cekic" kojim kujem ove pare

Doduse malo je cudan cekic, ali s njim sam dosta toga otkovao, sta ces nisu ni cekici kao sto su nekad bili.
;)

Pogledajte prilog 178299Pogledajte prilog 178300Pogledajte prilog 178301
Tacno, cekis je stvarno cudan, ali tehnika napreduje nisu ni cekici sto su nekad bili. Doduse nisu ni baklave, ali to je za neki drugi pdf.
Jos samo da nam kazes gde ti je "kovacka vatra" u kojoj "grejes" to sto si otkova, pa je sve jasno.

Momentalno "kovem" u ataru Horreum Margi , tamo je dobra vatra, a imam neke kovace sto zakivaju po istocnoj srbiji (njima sam kupio alat, cekice,i svu ostalu pratecu kovacku opremu) ,oni su stacionirani blizu kovacnice felix romuliane, (siri reon kovanja) i jedna ekipa kovaca je na terenu oko kosmaja.

Od siline kovanja , izlicu i neki sesterci koje tek treba da cistim i da sredjujem , mnogo brzo zakivaju ovi tako da nemam vremena da se bavim estetskim delom kovanohg materijala, vec plasiram samo gotov prdukt , dok ove polufabrikate cuvam za kraj kovacke sezone.

sesterci.jpg

Poslednja izmena:
Momentalno "kovem" u ataru Horreum Margi , tamo je dobra vatra, a imam neke kovace sto zakivaju po istocnoj srbiji (njima sam kupio alat, cekice,i svu ostalu pratecu kovacku opremu) ,oni su stacionirani blizu kovacnice felix romuliane, (siri reon kovanja) i jedna ekipa kovaca je na terenu oko kosmaja.

Od siline kovanja , izlicu i neki sesterci koje tek treba da cistim i da sredjujem , mnogo brzo zakivaju ovi tako da nemam vremena da se bavim estetskim delom kovanohg materijala, vec plasiram samo gotov prdukt , dok ove polufabrikate cuvam za kraj kovacke sezone.

Pogledajte prilog 178313
simkech, sad si me bas obradovao. Ja imam kucu sa podosta okucnice i imanja na Kosmaju. Znaci nema druge nego da nabavim cekic, raspalim vatru pa ozezi, valjda ce nesto da ispadne.

jevdokan

Neznam sta si cekao do sada s kupovinom cekica !?
Tamo gde ti je okucnica (taj kraj uopste) je jako kovacko mesto, skoro je ispala jedna majorina dosta dobra i retka, a ovih standardnih ima koliko hoces.

Ako vec ne planiras skoru kupovinu cekica, mozemo da se dogovorimo ne nekih pola pola posla, da dodjem ja da pocinjem da zakivam.
Ja dolazim u Srbiju 22 aprila , pa ako si za neku pricu mozemo da se se dogovorimo.

Pozdrav

Poz juce sam bas citao nesto o antickom rimskom novcu,.Setio sam se da imam jedan novcic.Znam da je lik sa :rtfm: kovanice Marcus Aemilius Aemilianus i da je novcic odprilike iz 300 godne pre nove ere.Evo i slike,pa ako se neko bavi time molim ga za pomoc.:worth:

U pitanju je Dioklecijan (284-305 god. nove ere), a ne Aemilian.
Na aversu bista u desno i natpis IMP C C VAL DIOCLETIANVS P F AVG
revers, Jupiter predaje Viktoriju caru i natpis CONCORDIA MILITVM

nešto slično ovome
RIC_0306A.7.jpg

Back