ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

KUGELWANGE type:
Imitation tetradrachm Philip II of Macedon. Similar AR and AE coins were found mainly between Danube and Sava rivers, but also was found in Regöly and Szalacska in Hungary (only AE). These coins perhaps belonged to the tribe Amantini or Scordisci.
AE: 5.12-8.40gms, AR: 9.35-11.92gms.

index.php

Evo na ovom linku malo više informacija o novcu plemena istočnih Kelta.
http://www.forumancientcoins.com/board/index.php?topic=58513.0

Poslednja izmena:
Tetradrahma Skordiska - Sremski tip - Faza B

Brojno najreprezentativniji, primerci faze B potpuni zadržavaju sve tipološke odlike prethodne faze. Međutim, pojedini delovi postaju sve više shematizovani, a izvesni detalji veoma naglašeni. Na aversu je to slučaj sa kosom, lovorovim vencem čiji se prednji deo produžava i dobija izgled klešta, i nosem koji postaje duži i zašiljen. Obraz je plastičniji i zaokrugljen, zbog čega je Karl Pink ove komade nazvao Kugelwange. Predstava sa reversa je ista: tu su konj sa podignutom prednjom nogom i grivom od tačaka, i krug sa tačkom u sredini. Srebro je slabijeg kvaliteta, što se zapaža i po ne tako retkim tragovima korozije. Pojedini komadi kovani su od legure srebra a pored toga pojavljuju se i suberati – komadi prevučeni srebrom – kako među tetradrahmama tako i među drahmama.
(Slika)
Tetradrahme su teške između 11 i 11,6 grama, ali je odstupanje daleko veće nego u prthodnoh fazi. Tako je dobar deo primeraka težak od 10 do 11 grama, a u pojedinim slučajevima i daleko manje. Težina drahmi varira između 1,9 i 2,6 grama. Zbog velike tolerancije u težini veoma je teško uspostaviti neki odnos između većeg i manjeg nominala. Ukoliko pretpostavimo da je nominalna težina tetradrahmi bila veća od 11 grama, odnos bi bio 1 : 4,5 – što je već problem hronološke analize i sagledavanja varvarskog kovanja u celini. (Popović, 1987: 48)
2/2 II veka - kraj II.veka p.n.e.

hvala puno, poslao na PP :) Hvala i speedsteru na onom linku, identifikovao sam par varijanti koji nisu od ove vrste. Posebno mi je zanimljiv tip "Jabukovac" http://www.forumancientcoins.com/gallery/displayimage.php?album=2857&pos=23 sa debelim konjem :D Prethodno sam mislio da je to nekakav neuspeo pokusaj, sad vidim da se radi o citavoj podvrsti. Jos nemam dobru literaturu za Kelte a svidja mi je jako njihov novac, i to sto stilizovanije to mi se vise svidja.

edit: evo i mog "Jabukovca" na slici

Prilozi

• 100_3035.jpg
    100_3035.jpg
    26,3 KB · Pregleda: 23
  • 100_3034.jpg
    100_3034.jpg
    26,9 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:
hvala na detaljnom odgovoru

Tetradrahma Skordiska - Sremski tip - Faza B

Brojno najreprezentativniji, primerci faze B potpuni zadržavaju sve tipološke odlike prethodne faze. Međutim, pojedini delovi postaju sve više shematizovani, a izvesni detalji veoma naglašeni. Na aversu je to slučaj sa kosom, lovorovim vencem čiji se prednji deo produžava i dobija izgled klešta, i nosem koji postaje duži i zašiljen. Obraz je plastičniji i zaokrugljen, zbog čega je Karl Pink ove komade nazvao Kugelwange. Predstava sa reversa je ista: tu su konj sa podignutom prednjom nogom i grivom od tačaka, i krug sa tačkom u sredini. Srebro je slabijeg kvaliteta, što se zapaža i po ne tako retkim tragovima korozije. Pojedini komadi kovani su od legure srebra a pored toga pojavljuju se i suberati – komadi prevučeni srebrom – kako među tetradrahmama tako i među drahmama.
(Slika)
Tetradrahme su teške između 11 i 11,6 grama, ali je odstupanje daleko veće nego u prthodnoh fazi. Tako je dobar deo primeraka težak od 10 do 11 grama, a u pojedinim slučajevima i daleko manje. Težina drahmi varira između 1,9 i 2,6 grama. Zbog velike tolerancije u težini veoma je teško uspostaviti neki odnos između većeg i manjeg nominala. Ukoliko pretpostavimo da je nominalna težina tetradrahmi bila veća od 11 grama, odnos bi bio 1 : 4,5 – što je već problem hronološke analize i sagledavanja varvarskog kovanja u celini. (Popović, 1987: 48)
2/2 II veka - kraj II.veka p.n.e.

Hvala i nema na čemu, Ssin i xxxvrsix :) kad smo već kod kelta, evo i moje skromne zbirke (Svi su Sremski tip - faze C(bronzane drahme) i D (minimi) ) kada stil opada i degeneriše se,uvodi se bronza u kovinu, gubi se red veličina a monetarni sistem se polako dezintegriše, što se može povezati sa velikim porazima Skordiska koje su im naneli Minucije Ruf 107.p.n.e. i Scipion Azijagen i 84.pn.e.

...................

Sine, absolutno Vam čestitam na kolekciji Kelta. Malo je prilika, da se može na jednom mestu videti toliki broj tako finih tetradrahmi. Ja sam nisam kolekcionar Kelta, ali me oduševljaljavaju vaši komadi. Kelti mi se posebno dopadaju zbog svog stila, strašni su umetnici, niko nezna tako kao oni prikazati linije konja, niko kao oni nezna prikazati život konja, njihovu pokretlivost, njihovu gracioznost, njihovu odanost gospodaru.
Jednom ste napisali "da ste zaljubljeni u Kelte", posle vaših slika, moje su me navele, da pogledam malo oko sebe. Imate pravo, budite zaljubljeni u Kelte, jer su
istinski umetnici . A isto tako, spadaju u istoriju vašeg naroda i zbog toga zaslužuju, da se o njima zna sve.
Koliko sam ja saznao i do sada naučio, ovo pleme Skordiska, je komšija plemena TAVRISKA, to je pleme Kelta, koje na zapadu vaših Skordiska, zauzima teritorije Slovenije do današnjeg brda Nanos, tada zvanog Okra. U kasnije vreme brdski prelaz Okra koristio je i Oktavijanu Augustu na osvajanju Balkana. Poznato je, da su tadašnji Kelti- Tauriski, topili gvoždje, poznate su topionice iznad jezera Bohinj i Bled, a gvoždje se transportitrao u Rim, gde su pravljeni poznati kratki rimski mačevi.
Toliko, na brzinu, za moje prijatelje. Pozdrav svima i nastavite sa objavama.

i ovde jos jedan lep i dobro iskovan ;) sto bi rekli, taze numizmatika. ;) ;)

Aurelian

Pogledajte prilog 178235Pogledajte prilog 178234
Cestitam simkech, dobro si ispekao zanat.:worth:
Jos nisam bas skroz pao na antiku, ali sam mizgleda zreo, jer kad vidim ove skenove koje postavljate i ja uzivam.
Jos jednom cestitam i ima li josss?
P.S. da neko ne pomisli da sam ja stvarno pomislio da sam kujes novcice pa te pitao:think:

Back