ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

lepo kažu .....-- unless, of course, you are too good to have a holed coin!

svakako, čak i takvi komadi imaju svoju draž.

Hadrian, Hispana sa zecom kod nogu (greška)
* sad sam proverio, u pitanju je AEGYPTOS sa Ibisom kod nogu

Prilozi

• Hadrian a.jpg
    Hadrian a.jpg
    42,8 KB · Pregleda: 10
  • Hadrian r.jpg
    Hadrian r.jpg
    58,1 KB · Pregleda: 12
Poslednja izmena:
Pozdrav jevdokan z:lol: Lepo reče kolega SPQR "Pašćete na antiku kad tad",
ali koliko ja vidim već ste "zagazili", čim bacate oko na ovu stranuz:).
Ja sam već neko vreme u stagnaciji sa proširivanjem kolekcije, tako da i ja za sad
sa zazubicama gledam novitete MaQss-a, SPQR-a ... (nadam se, ne još dugo)

Svakako ima mnogo dobrih sajtova, ali su mi najzanimljiviji oni koji nisu zamišljeni
samo kao katalog. Ako vam engleski nije problem, pogledajte NUMISWIKI na linku
što je postavio MarQss za ForumAncientCoins, opcija je u vrhu strane (stvarno mnogo tekstova i korisnih informacija).

MarQss havala za link Tantaluscoins, njega do sad nisam koristio.
Evo još jedan katalog od mene (opet ne završen), kovanice su po kataloškim brojevima i
dosta je pregledan http://davy.potdevin.free.fr/Site/home.html

P.S. U vezi patine, ako ste mislili na ovako nešto, to je onda u pitanju "peščana patina" koja se ostavlja zbog kontrasta i izgleda koju daje kovanici. Prava lepota za oči, i samo za oči pošto još uvek nemam ništa slično.

Pozdrav.
Hvala kolega, upravo sam na to mislio.
A sto se padanja na antiku tice "teska srca moram priznati da sam pocinio i taj zlicin".
Kada sam pre desetak dana bio na sastanku SND-a u svetosavskoj kupio sam nekoliko neciscenih rimskih novcica. Pojma nemam sta sam kupio, nisam hteo da se pravim pametan i kao strucno zagledam novcice, a nimalo se ne razumem u to, pa jos novcici necisceni nego sam kupio onako sta sam zagrabio rukom sa stola. Ali nisu bili skupi, pa ni steta nece biti velika ako sam kupio "bugarske ruze".
Sada sam ih "pokiselio" u destilovanu vodu (negde na forumu sam procitao savet nekog iskusnog kolege da se tako pocinje sa ciscenjem antike), pa kada imam vremena cackam ih cackalicom za zube, trljam prstima i starom cetkicom za zube i plako skidam prljavstinu. Meni to dobro dodje za lecenje zivaca, opusta me posle posla, a mozda nesto i izcackam.
A ako nista vredno ne iscackam, svaka kolekcija od neceg mora poceti. Ti novcici ce u svakom slucaju za mene imati veliku sentimentalnu vrednost, ma koliko da budu numizmaticki bezvredni.

mislim da su greške mnogo učestalija pojava u rimskoj nego u modernoj numizmatici samim tim što se prva izrađuje manuelno a druga mašinski...samim tim se te reške mogu više tolerisati (trošenje ili rotiranje kalupa, zamor monetara, loša temperatura kovine i ponavljanje otkivanja...)...nisam ih do sada sretao ali postoji ime za jednostrani otkivak (ubi me ako se setim u ovom trenutku) :)

Nešto sam izguglao zahvaljujući ruskoj wikipediji.

"INKUZNI NOVAC - Naziv za novac, kojeg je lik na aversu udubljen, dok je na reversu taj isti lik ispupčen u negativu. Pojavio se u grčkim gradovima od 550. do 475. g. pr. n. e. I pojedini tipovi brak-teata spadaju u ovu vrstu novca."

* Verovatno je da se isti izraz koristi i za ove greške u kovanju

Pozdrav!
Malo nam je stala tema, pa da je poguramo:)
Kolega SPQR je video ovu kovanicu još ranije i dao neke savete (Hvala!), ali sam tek u zadnje vreme
počeo da joj posvećujem više pažnje (iz nedostatka hrabrosti).

Nisam hteo da "dižem" temu o čišćenju zato što samo hoću da čujem
vaše kritike. Kako vam se čini, za sad? Avers još nije za pokazivanje :D,
bar dok se ne nabavi alat za precizniji rad, očišćen tek da mogu da je identifikujem.

21.0 gr
27-29mm

... Sad je sve uzalud :sad2:
:think: Ne bih mogao da se složim sa ovim.

MarQss lep Pius, šta mu je na reversu?

Mislio sam i ja da je bronzana bolest u pitanju(to zeleno), ali je ispalo da su u pitanju samo ostaci patine (ispod je metal sasvim dobar,tj. nema rupa i kratera koje prouzrokuje "bolest". Više me brine avers koji je sa drugom vrstom naslaga, i prekriva skoro celo lice i bradu. Zato ću ga ostaviti da odmara dok se ne nabavi neki mikroskop, pa onda lagano sa zubarskim i ostalim alatom. Ovo do sada je u 90% korišćen skalpel (veoma pažljivo). Po izgledu kose mogu da očekujem dobru očuvanost detalja, ali opet s druge strane ko zna šta se sve krije ispod.
Inače u pitanju je "Gladiator", a ne Aurelius kao što sam prvo mislio
av: M COMMOD ANT P FELIX AVG BRIT PP
rev: LIBERAL AVG VII PM TR P XV IMP VIII COS VI S-C
RIC 563

patiniranje je vrlo složen hemijski proces (spoj karbonata i oksida) i prava, prirodno nastala patina je kompaktna i retko pokazuje sklonost ljuštenju...često se sve i svašta zove patinom ali to ukazuje samo na nedostatak interdisciplinarnosti u ovom hobiju i da neko konkretno objasni i definiše ovu pojavu i to publikuje...nove zubarske alatke su prilično skupe tako da je bolje dobiti na poklon od ličnog zubara pohabane ili kupiti na vojnom otpadu čitave setove (ja ih nisam kupio kad sam jednom naleteo :( )

Pozdrav.
Do sad sam naišao na nestabilnu patinu samo na kasnoj sitnoj bronzi, koja je na pojedinim mestima otpadala pri najblažem pranju kovanice (ne znam iz kog razloga), dok su ostali delovi iste dobro vezani za metal. Hemija mi nije jača strana tako da ne mogu da diskutujem oko ovoga.

Ispravka za predhodni post* Naslage sam okarakterisao kao patinu ali vrlo lako mogu da budu i naslage minerala, odnosno kako to nazivaju na stranim sajtovima "encrustation". Čvrste je strukture i nije puderasta pa sam samo hteo da napomenem da nije u pitanju "bronze disease".

Evo i od mene primer kompaktne-staklene patine, mada
skenirana slika nikako ne može to da pokaže kao neka
slikana aparatom.

Prilozi

• valens1.jpg
    valens1.jpg
    36,2 KB · Pregleda: 11

Back