ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

Hvala vam kolege!! :) Nekako nam je tema posustala, dajte i vi po nesto! Evo republike jos jednom i mog Numerijana. U pitanju je VNDIQVE VICTORES revers, koji pre Numerijana nije koriscen, a proslavlja pobede nad Sarmatima i Parcanima. (RIC 422)

numerian a-horz.jpg
ress a-horz.jpg

Lepi primerci kolega, još malo pa je sve "R" :)
A pošto slabije pratim kasnije periode, moram da priznam da sam prvi put sad video reversni natpis VNDIQVE VICTORES (svuda pobede).

Evo ako nekom zatrebaju prevodi nekih natpisa
http://www.bitsofhistory.com/info/roman_inscriptions.html

i od mene jedna "stara kovanica" u novom izdanju,
nekima već viđena :)

VNDIQVE VITORES je jedinstveni revers za Numeriana, tako da covek ne moz da pozeli reprezentativniji komad ovog vladara :)

A sto se tice te republike, ja takav komad sanjam :) Ali polako, tiha voda breg roni hehehe. Moram da priznam da sve vise gajim republikanske tendencije, tako da se polako preusmeravam na tah period.

polako...? a šta će biti kad uhvatiš zalet :D
Već ima tu poželjnih komada, npr. onaj sesterc;)

Ne znam da li ćemo imati prilike da se vidimo pa da pogledaš Cassiusov denar iz ruke, meni je na dnevnoj svetlosti uz malo uveličanje fenomenalan, kroz dimni oksid se polako probijaju dugine boje.

Evo još jedan re-scan,

praetor L Livenius Regulus 42 bc (Rare) lav, panter i ranjeni medved.
prema nekim informacijama jedan od tri poznata reversa na Republikanskim denarima sa predstavama gladiatorskih borbi. Za ovaj stoji pretpostavka da slavi borbe koje je orgavnizovao Cezar.

Hehe, ma bice prilike sigurno :)

Uh i taj denar je genijalan zaista! Vrlo zanimljiv revers!

Evo onda i fotografije mog omiljenog republikanca jos jednom :)

SDC13032-horz.jpg

M. Cordius Rufus. 46 BC, RVFVS III VIR, MN. CORDIVS; Sear I 440, Sydenham 976c, Crawford 463/1b, RSC I Cordia 1
Avers predstavlja Dioskure jer se njihov hram nalazio u Tuskulumu, rodnom mestu gensa Cordia. Prema nekim autorima, revers se odnosi na Julija Cezara, jer se tvrdilo da njegov rod potiche od Venere.

Poslednja izmena:

Back