Anonimni alkoholicar

Mislim da je pattern, obrazac isti sto se tice bolesti alkoholizma, narkomanije samo je po pitanju alkohola sve to nekako blaze i sporije jer je alkohol ipak legalan a i takva je droga.

Sa nekim drugim supstancama je u sustini sve to isto ali mnogo intezivnije, krize su ostije i gore, te droge su skuplje i teze je doci do njih.

A kao nesto sto je sami uvod u taj svijet je - kafa. Ali je kafa toliko jeftina pa niko nema problema sa njom, svaka kuca je ima a jedan napitak je toliko jeftin da je skoro besplatan.

Ako bi kesica kafe od 100g umjesto 1 eura kostala 100 eura, svijet bi imao ogroman problem sa narkomanima navucenim na kafu.

Razlikuju se fizicke zavisnosti, jer je to svaka hemijska supstanca za sebe, i zavisno kako deluje, itd. Neke supstance su bas hemijski uzas i opasnije, vidis sada po Americi sta radi fentanol, itd.

Ali psihicki, kada razumes tu dubinu kod jednog, razumes sta je psihicka zavisnost kod njih.

Jedino sto se razlikuje je stepen inteligencije, pa kod jednog je jedno, kod drugog ovako, itd.

Po meni, nema gore stvari koja moze da se desi nekom ko ti je najblizi. Kao sto rekoh, imao sam clanove porodice koji su imali rak, i imao sam bliske prijatelje koji su imali ovo. Ovo drugo je gore. Gore i za te osobe, gore i za porodicu.

To je moje licno osudjivacko misljenje.

Granica alkoholizma je kad se misli na taj trenutak kad će da se popije, meri vreme koliko se može bez, prave planove koji uključuju alkohol... kad ti je stalo. To ide uz učestanost. Suprotno od toga da se pije u nepravilnim razmacima, ne razmišlja se kad i da li će se popiti...pije se kad dođe.

Ja sam zendeli i ja sam alkoholicar.
Nisam,zezam se,ali bih mogla da budem,lako se tu covjek oklizne i pretjera i od jedne casice za opuštanje predje na 2,3,5 pa lagano do litre.
Imate li razumijevanje za ljude koji posrnu? Pruzite li ruku da se izvuku ili ih gurate još dublje?
Radije ne bih bila u njihovom okruzenju.
Ako bi se radilo o nekom bliskom naravno da bih pomogla.
Medjutim, zavisnost od alkohola je mnogo surovija od zavisnosti od narkotika, fizicke krize teze, skidanje traje mnogo duze i nakon toga bukvalno ni kao alkohola ne smeju okusiti.
To je vrsta bolesti koja se vrlo tiho i polako razvija, a kako je konzumiranje alkohola u odnosu na narkotike drustveno prihvaceno cesto se ni ne primeti kada se iz povremenog pijuckanja predje u svakodnevno, kolicine se povecavaju, tolerancija raste, javljaju se fizicke i psihicke krize.

Postoje i testovi preko kojih covek sam moze proveriti da li ima problema sa alkoholom.
Sad sam malo pogledala po netu i ovo su pitanja.
Da li se trudite da u kuci uvek imate dovoljno alkohola za licnu konzumaciju?
Da li se alkohol redovno nalazi na vasoj listi kada kupujete namirnice?
Da li svakodnevno planirate konzumaciju alkohola?
Da li su se kolicine popijenog alkohola povecavaju?
Da li primecujete da vam se tolerancija na alkohol promenila?
Da li ste pokusali da jedan dan preskocite konzumaciju i da li ste zbog toga osetili unutrasnji nemir?

Back