Anonimni alkoholicar

Kako da znamo kad je dosao taj trenutak, sta ga razlikuje od tebe koja popije casu vina uz rucak?
Sad moje pisanje doživljavaš kao prozivku.
Ne prozivam te, pričam o zapažanjima nekih starijih, iskusnih ljudi koji su u svom okruženju pratili taj proces laganog proklizavanja u alkoholizam.
Verovatno alkoholičari ne prepoznaju te trenutke kad su postali to, ali neko iz okruženja ih upozori da su preterali u tim aktivnostima.
Moja komšinica je kod muža primetila izlive agresivnosti nakon učestalih pijanki i to joj je bio signal.

Ja sam zendeli i ja sam alkoholicar.
Nisam,zezam se,ali bih mogla da budem,lako se tu covjek oklizne i pretjera i od jedne casice za opuštanje predje na 2,3,5 pa lagano do litre.
Imate li razumijevanje za ljude koji posrnu? Pruzite li ruku da se izvuku ili ih gurate još dublje?

Ne pijem i može se reci da mrzim alkohol!
Društvo koje pije napuštam relativno brzo jer ne podnosim miris niti momenat kad krenu da se ”opuštaju”

Sa alkoholom mnogi imaju problem iako to sebi nikad nepriznaju

Ako svaki dan šopa znaci nije zdravo niti je uredu

Idem ka tome. U stvari, jedina stvar koja me trenutno razdvaja od alkoholizma je posao. Podugačka priča. Nekako, život ide nekim baš naopakim smerom i kako stvari stoje, uskoro neću ni želeti da se otrgnem tome.
И ја сам на том путу.
Чим ми је слободно и комфорно,помишљам на чашицу...

Ja sam zendeli i ja sam alkoholicar.
Nisam,zezam se,ali bih mogla da budem,lako se tu covjek oklizne i pretjera i od jedne casice za opuštanje predje na 2,3,5 pa lagano do litre.
Imate li razumijevanje za ljude koji posrnu? Pruzite li ruku da se izvuku ili ih gurate još dublje?
Vise nemam.

Osim za onih 10% koji iskreno zele da se bore, njima svaka cast.

Ostali- mrsh.

Sad moje pisanje doživljavaš kao prozivku.
Ne prozivam te, pričam o zapažanjima nekih starijih, iskusnih ljudi koji su u svom okruženju pratili taj proces laganog proklizavanja u alkoholizam.
Verovatno alkoholičari ne prepoznaju te trenutke kad su postali to, ali neko iz okruženja ih upozori da su preterali u tim aktivnostima.
Moja komšinica je kod muža primetila izlive agresivnosti nakon učestalih pijanki i to joj je bio signal.
Vec sam jednom rekao da se ne pronalazim.

Ali mi smeta sto treba klijestima da izvlacim rijeci iz tebe, rekla si nesto ali je to nepotpuno, je li moguce da nemas stav ili da nisi dovoljno upucena? U svakom slucaju nije sramota.

Nisam se pronasao ali me zanima kako ljudi definisu to.

Znaci alkoholicar je onaj koji pije na poslu? :D
Ne.

Alkoholicar je onaj ko je psihicki zavistan od alkohola. Nije dovoljno da je samo fizicki.

Najbolja animirana serija ikad, Bojack Horseman, fenomenalno oopisuje taj alkoholicar/narkoman tip.

Bojack je savrsenstvo od serije.

Oni su alkoholicari/narkomani i kada su trezni, i kada nemaju trenutno neku fizicku zavisnost.

Ne.

Alkoholicar je onaj ko je psihicki zavistan od alkohola. Nije dovoljno da je samo fizicki.

Najbolja animirana serija ikad, Bojack Horseman fenomenalno oopisuje taj alkoholicar/narkoman tip.

Bojack je savrsenstvo od serije.

Oni su alkoholicari/narkomani i kada su trezni, i kada nemaju trenutno neku fizicku zavisnost.
Alkoholicar je onaj koji ne moze ostaviti alkohol, koji mora da pije i ako ne moze da priusti sebi - onda krade alkohol ili pare za alkohol, prodaje stvari kako bi kupio alkohol, radi neki posao kako bi kupio alkohol, itd?

Postavio sam sebi izazov. Da izadjem u kafanu i da pijem samo vodu a da se takodje dobro provedem.

Uzeo sam na početku samo jednu šljivu radi reda da nazdravim a onda obrnuo na vodu i kiselu. Sokove inače ne pijem. Samo ako ih ja pravim.

Uspeo sam!

Inače, meni je organizam takav da mogu da se napijem i za kratko vreme da se otreznim.
Kada vidim da više ne mogu i da bolje stanem, predjem na kiselu vodu i forsiram do kraja fešte. Na kraju, sasvim solidno sam trezan.

Bitna je volja, postaviti sebi granicu, izazov.

Kroz život sam imao par onih crnih minuta kada ne znam detalje zbog pijanstva. Nakon poslednjeg, rešio sam da polako ostavim alkohol i to mi se itekako isplatilo!

Sada za uživanje ponekad jedna do dve čaše crnog vina, uveče, uz neki film.

Alkoholicar je onaj koji ne moze ostaviti alkohol, koji mora da pije i ako ne moze da priusti sebi - onda krade alkohol ili pare za alkohol, prodaje stvari kako bi kupio alkohol, radi neki posao kako bi kupio alkohol, itd?
To je psihicka zavisnost. Potpuno je nebitno sta radi u fizickom svetu da bi bio alkoholicar/narkoman. Uglavnom je neizlecivo stanje. I oni koji se bore sa tim, njima svaka cast, oni se bore sa tim svakog dana do kraja zivota.

Ali oni su velika manjina.

Gore je nego kada ti neko u porodici ima rak.

Mislim, kada je pravi alkoholicar, psihicka zavisnost, ne ono samo fizicki zavistan.

Moja sestra ima rak. Sve što o tome imam da kažem je da niko, nikada, nigde, pod bilo kojim uslovima ne bi smeo u životu da oseća ovo što ja osećam. To je jednostavno... pogrešno.
To je nešto što se ne može porediti ni sa čim.

Ne iz tih poriva. Jednostavno me alkohol ublaži i smiri. Nisam nikada koristio lekove za smirenje ali imam utisak da oni deluju na čoveka kao što alkohol deluje na mene.
Па седатив
Можеш га попити пред спавање,а можеш и пред излазак.
Он је исти,наше расположење се мења.

Искрено,не могу да се провеселим и опустим без њега,или сам само таквог дојма.

To je psihicka zavisnost. Potpuno je nebitno sta radi u fizickom svetu da bi bio alkoholicar/narkoman. Uglavnom je neizlecivo stanje. I oni koji se bore sa tim, njima svaka cast, oni se bore sa tim svakog dana do kraja zivota.

Mislis, potpuno je nebitno da li u fizickom svijetu rade pristojan posao ili kradu, lazu jer im je zajednicko samo jedan cilj - doci do alkohola/droge kao supstance koja je potrebna?

Алкохоличар нема физичку завист.
Једино ако не мислиш на основне карактеристике алкохоличара...црвенило у лицу,појачан зној,дрхтаве руке...
Али то су последице зависти које исчезну ако савладаш психичку завист.
Код наркомана је то пута 10.

Moj stav je da je alkohol odličan izum, ali treba dominirati nad njim, ne dati mu da vlada.
Mislim da je pattern, obrazac isti sto se tice bolesti alkoholizma, narkomanije samo je po pitanju alkohola sve to nekako blaze i sporije jer je alkohol ipak legalan a i takva je droga.

Sa nekim drugim supstancama je u sustini sve to isto ali mnogo intezivnije, krize su ostije i gore, te droge su skuplje i teze je doci do njih.

A kao nesto sto je sami uvod u taj svijet je - kafa. Ali je kafa toliko jeftina pa niko nema problema sa njom, svaka kuca je ima a jedan napitak je toliko jeftin da je skoro besplatan.

Ako bi kesica kafe od 100g umjesto 1 eura kostala 100 eura, svijet bi imao ogroman problem sa narkomanima navucenim na kafu.

Sta je to alkoholicar? Osoba koja krizira kad nema alkohola? Pa kad uzme alkohol onda se vrati u normalu ili ni tada nije u normali nego u krivi...kad ljudi tako pricaju, ponekad u glavi stvorim sliku nekog pijanice koji se toliko napio da ne moze da prica, pao je na pod i ne moze ni da se ustane a obavezno je obucen kao beskucnik, nije se kupao mjesecima, sve mu je izbucano i prljavo, nema zube...iz americkih filmova.
Definicija je vrlo stroga što se tiče i količine i učestalosti konzumacije , pa ne znam koliko je primenljiva kod nas.
Svakog dana i samo čaša piva - jesi.

Back