Anonimni alkoholicar

Ako osoba ne pusi, ne kocka, ne laze, ne krade, ne vara druge, ne koristi ljekove...uglavnom ne radi nista lose (po sebe) i po druge - popije koje pice koje je apsolutno legalno i drustveno prihvatljivo,

Zasto pritisak na njega da ce postati alkoholicar, tamo nedje za 20 godina?

Ili je bolje da jednom nedeljno povuce koju liniju kokaina, jednom nedeljno rokne kakve tablete za smirenje, jednom nedeljno po koji tiket da se prati utakmica ili rulet, pa jednom nedeljno i taj alkohol, jednom nedeljno ljubavnica, jednom nedeljno jos nesto sto ne valja

Ali kad se rasporedi na jednom nedeljno, to nije strasno i on nema problema. :plez:

Ja sam zendeli i ja sam alkoholicar.
Nisam,zezam se,ali bih mogla da budem,lako se tu covjek oklizne i pretjera i od jedne casice za opuštanje predje na 2,3,5 pa lagano do litre.
Imate li razumijevanje za ljude koji posrnu? Pruzite li ruku da se izvuku ili ih gurate još dublje?
Imam razumevanja, ali ne guram više nos tamo gde mu nije mesto. Imao sam neke drugare koji imaju problema sa kockanjem i uvek sam ja na kraju bio partibrejker. Ko mi prizna da ima problem mogu samo da ga uputim kod ovlašćenog stručnog lica za dato pitanje i toliko od mene.

Ako osoba ne pusi, ne kocka, ne laze, ne krade, ne vara druge, ne koristi ljekove...uglavnom ne radi nista lose (po sebe) i po druge - popije koje pice koje je apsolutno legalno i drustveno prihvatljivo,

Zasto pritisak na njega da ce postati alkoholicar, tamo nedje za 20 godina?

Ili je bolje da jednom nedeljno povuce koju liniju kokaina, jednom nedeljno rokne kakve tablete za smirenje, jednom nedeljno po koji tiket da se prati utakmica ili rulet, pa jednom nedeljno i taj alkohol, jednom nedeljno ljubavnica, jednom nedeljno jos nesto sto ne valja

Ali kad se rasporedi na jednom nedeljno, to nije strasno i on nema problema. :plez:
Nije isto ponekad i svaki dan.

Pijem samo u dva slučaja:
1. Kad mi je rođendan - uskoro će...
2. i kad nije. U drugim danima ne pijem :mrgreen: i znam da je alkohol jako štetan za jetru (nekada i za pankreas) i nemilice ga uništavam da spasem ljude od tog poroka,.. da manje piju, jer ja mogu dosta da im olakšam :whistling:.
-------------------------------------------------------
Zašto lekari toliko piju, ako je alkohol toliko štetan,.. ili u manjim dozama nije ? Recimo kod kardiovaskularnih tegoba. Treba malo svaki dan ili nimalo ? (šta kažu kardiolozi :) )
Ali celog života sam najviše pio samo dobru domaću rakiju,.. iz bureta i od meraka. U mladosti konjak - Vekia Romanja, Štok i Badel,.. a posle skoro isključivo rakiju,.. pivo slabo, vino samo u svečanim prilikama ili kad vozim...( s vinom lakše ispoštujem normu ;) ) sa vinom samo par puta nisam imao meru, mada je najlepše pijanstvo od vina. (kažu, Kad piješ rakiju - ona je sa tobom, a vino će tek da te stigne. Pivo ? - pa to je roba široke potrošnje :P ... Trenutno sam na dijeti (već pola godine) a od alkohola apstiniram već godinu dana,.. možda dve čaše vina mesečno,.. rakije ređe,..
------------------------------------------------------------------------
U svemu treba imati mere - mera je suština stvari. Mera čoveka napravi gospodinom.
---------------------------------------------------
Zavisnost od alkohola, postoji naravno, ali ako te alko-kalorije ne potrošim fizikalisanjem. Kod (težeg) fizičkog rada opravdavam alkohol. Imao sam i ranije faze apstinencije od alkohola od par godina - nekoliko. Inače kažu psihijatri da ne postoji izlečeni alkoholičar - već alkoholičar u apstinenciji :) Taj sam.
--------------------------------------------------------

Ne pijem, nikada nisam bila pijana i ne znam kakav je osećaj dok piješ, ili posle pijanstva.
Alkohol ne podnosim ali godinama unazad dogovaram se sa prijateljicom da ćemo se jednom napiti.
Ako se to ikada desi, biće od kupinovog vina jer bih jedino taj ukus podnela.

Moja koleginica, porodična žena, svaki dan je bila pijana na poslu.
Fina, situirana, drži do sebe, ali je bilo teško izaći na kraj sa njenim bubama u alkoholisanom stanju.
Ne znam šta je mučilo, bila je dobar drug, vredna na poslu, dobra domaćica. Svi smo znali za problem ali smo svi bili uviđajni i niko nikada je nije uvredio.

Moj rođak, alkoholni zavisnik, bio je zanimljiv u alkoholisanom stanju, zanimljiv drugima ali je rasturio svoj brak i porodicu.

Одувек сам хтео да будем као Чарли Харпер, па сам решио да га копирам. Он пије вискић у граду, а кући пије пиво.

Пробао сам и са вискијем и са пивом, и не иде ми. Не уживам у алкохолу.

Можда у просеку једном у месец или два попијем пар гутљаја алкохола у друштву.

И једном у годину дана (на летовању) се опустим и попијем толико да постанем баш весео.

Читао сам пре десетак дана на Тњитеру низ. Лик је писао да је само по некад конзумирао алкохол. Онда је отворио своју кафану, па са гостима и пријатељима попије по неку. Временом, то се претворио у зависност. Није могао да вози више пажљиво, па је унајмио свог возача. Следећа фаза је била да није могао да функционише без алкохола. Имао је физичке кризе ако не попије. Добио је дете, и само он је морао да га чува, па је решио да се сам, својом вољом скине с алкохола. Изнајмио гајбу и није излазио док се није прочистио. Првих неколико дана је имао страшне кризе. Дрхтао је, лоше је спавао, презнојавао се константно али је на крају успео.

Много је тешка тема. Имала сам алкохоличара у породици, знам о чему пишем.
Колико год ми пружали руку, он је није прихватао, није признавао да пије.
Умро је не напунивши 50 година, некако сам и даље љута на њега. Кад одем на гроб, плачем, а најрадије бих га истукла да ми је ту...
Дакле, не можеш помоћи ономе ко помоћ не жели, али ћеш себи загорчати живот. Не знам кад је време и где треба повући границу, ни дан данас.
Upravo to. Ne možeš pomoći onom ko pomoć neće.
Moja kuma ima sinove narkomane. Stariji je u zatvoru već duže vreme, ima još dve godine da odleži.
Mlađi je krenuo stranputicom, međutim, zaljubio se, napravio bebu i prestao da se drogira i da diluje. Dobili od države pare, kuma još dodala, i kupili kuću. On se zaposlio, počeo da radi i privatno. Sve počelo da liči na normalan život. Kumin brat uleteo sa priličnom količinom keša da se kuća renovira, kuma podigla kredit da pripomogne. On je u međuvremenu nosio nanogicu godinu dana. I stizale mu presude za minuli rad, sudski troškovi u milionskom iznosu. Čim je skinuo, nastavio po starom. Napustio posao, diluje, drogira se, krade, u istim sranjima je kao što je i bio.
Kuma se moli da ga uhapse i da ode u zatvor, pre nego što ga neko ubije, ili on ubije nekog.
Pružene ruke ne da je odgurnuo, polomio ih je.

Ja sam zendeli i ja sam alkoholicar.
Nisam,zezam se,ali bih mogla da budem,lako se tu covjek oklizne i pretjera i od jedne casice za opuštanje predje na 2,3,5 pa lagano do litre.
Imate li razumijevanje za ljude koji posrnu? Pruzite li ruku da se izvuku ili ih gurate još dublje?
Sahranila sam 3 alkoholicara, ne u slengu, nego klinicara iz drajzerove
Mogu dr disertaciju na ovu temu da napisem
Suvise je kompleksna tema da bi se razglabalo ovde uz kaficu
Imam razumevanja jer znam sta stoji iza te bolesti, jako mi je zao tih ljudi, i onih oko njih
Ali se ne petljam s ljudima koji imaju taj problem, niti im pomazem niti im odmazem jer ih jednostavno nemam u svojoj blizini sada
Ukucane nisam mogla da biram kad sam bila dete, sve ostale ljude u svom zivotu biram...

Ps, ne ne bi mogla lako da budes i ne ne skrene se lako na tu stranu. Vise faktora je tu potrebno da se stigne u klinicki sliku, tako da nemoj da tako olako mislis da se tu nesto sklizne

Plasi me sto mogu ostaviti alkohol, dovoljno je samo da popijem nekolika bezalkoholna piva, na alkohol pogledam kao na opasnu supstancu koja izaziva zavisnost (a ja ne zelim da budem rob nekoj supstanci)
I sta da radim onda bez alkohola kad mi je dosadno? Mozda mi nece biti dosadno, who knows.

Dobra emisija.
Zanimljivo mi je ovo o motivima, koliko su strah za zivot i strah od gubitka porodice motivatori. I koliko zensko pijanstvo vodi skoro sigurnom krahu porodice.
Na Domu i porodici sam procitala jedan post od forumasa, gdje sam u momentu pomislila da je tata moje drugarice. Alkoholicar, on je za razliku od forumasa bio i nasilan prema zeni kad popije i jedan vikend podigne ruku, ko zna sta da uradi, mozda nesto da dohvati mozda i da pomazi djecu a njih dvoje, drugarica i brat podignu gard, sakriju glavu iza ruku.
On je, kako kaze, tog dana ostavio casicu. Pijan nikada nije primijetio da ga se djeca plase.
Koliko je motiv bitan. Ali opet ne znam kako odrze volju, jer svi stresori sy i dalje tu.

Мој ујак се лечио од алкохолизма. Био је у установи, стварно више никада није пио. Онда се окренуо политици, изменио све могуће странке, писао контроверзне текстове и коментаре за којекакве новине, скретао пажњу на себе на све могуће начине, значи скандал-мајстор. Ујна је често говорила да је био бољи док је локао. :mrgreen:

Dobra emisija.
Zanimljivo mi je ovo o motivima, koliko su strah za zivot i strah od gubitka porodice motivatori. I koliko zensko pijanstvo vodi skoro sigurnom krahu porodice.
Na Domu i porodici sam procitala jedan post od forumasa, gdje sam u momentu pomislila da je tata moje drugarice. Alkoholicar, on je za razliku od forumasa bio i nasilan prema zeni kad popije i jedan vikend podigne ruku, ko zna sta da uradi, mozda nesto da dohvati mozda i da pomazi djecu a njih dvoje, drugarica i brat podignu gard, sakriju glavu iza ruku.
On je, kako kaze, tog dana ostavio casicu. Pijan nikada nije primijetio da ga se djeca plase.
Koliko je motiv bitan. Ali opet ne znam kako odrze volju, jer svi stresori sy i dalje tu.
Вероватно љубав надвлада страхове.
Подизање деце је чудо.
Не можеш бити компатибилан с дететом 100%. И ај' сад ти знај како ће оно тумачити неке твоје потезе и какве ће му трауме створити.
А у основи зависности је увек траума.

Back