Anksioznost

Naravno da je komentar upućen tebi, vidiš li strelicu (^) koja upućuje da se komentar odnosi na osobu koja je pisala iznad mene, u ovom slučaju - ti?

Šta podrazumevaš pod holističkim pristupom? Da se poreklo mentalnog poremećaja mora gledati kao da izvire iz osobe kao celine, a ne jednog njenog, izolovanog, dela? Tu se slažem, zato ja i nisam pobornik površinskih pravaca u psihoterapiji. A šta misliš pod terapijskihm zajednicama? Grupne terapije?

Ali, anksioznost je nešto što se vrlo lako i relativno brzo sanira lekovima, i tu može imati samo više koristi nego štete - jer anksioznost je preteran odgovor tela na negativne misli/događaje sa kojima mentalno zdrava osoba može da se nosi bez nekih težih posledica. Nisam rekla da se, pored lekova, ne treba tražiti suštinski uzrok iste - za nekoga to može biti nešto jako jasno - npr trauma nakon abortusa, za nekoga može biti nešto zakopano u dubinu; samo - lekovi omogućavaju daleko mirniji teren da se takav rad obavi. Ništa ne vredi npr grupna terapija, ako osoba, usled anksioznosti ne može da prisustvuje toj terapiji.
hahahaha....
Dakle, anksiozna osoba nije mentalno obolela. Ona je upravo to: anksiozna=uplašena i treba joj dušebrižnik koji će joj objasniti da ne treba da se toliko boji.
Anksioznost je baš to, uplašenost a kako će koji organizam reagovati na uplašenost ovisi od vlasnika. Jako teško je anksioznim osobama nacrtati taj krug u kojem oni sami pojačavaju strah, u kojem sami razrađuju najgore moguće scenarije, u kojem se sve stvara sa mislima.....
Lekovi? Ove koje ti navodiš su psihoaktivne supstance koje ljude čine mirnima. Ništa više. Nema leka koji ludoga pravi normalnim. Pogledaj, ima na YOUTUBE The dark side of pil....
Osoba, bila anksiozna ili ne, samo želi ili ne želi da prisustvuje terapiji. Nema ne može. Može, možda sa problemima, ali može...

Dakle, anksiozna osoba nije mentalno obolela.
----
Lekovi? Ove koje ti navodiš su psihoaktivne supstance koje ljude čine mirnima.

Ona je mentano poremećena, zato se zove anxiety disorder, a ne disease. I, nažalost, nije dovoljno da postoji neki dušebrižnik koji će joj reći da će sve biti ok, jer kao prvo - vrlo moguće da neće biti sve ok; a kao drugo - taj dušebrižnik nije profesionalac te nije ni ovladao metodama za lečenje anksioznosti. Dakle, pomoć za ovaj poremećaj se treba urgentno tražiti od psihijatra, a na duže staze - od dobrog psihoterapeuta.

Navodim lekove, koji su istovremeno psihoaktivne supstance... Uuuum, kao i svi psihijatrijski lekovi, tj lekovi za stvari psihe? :lol:

Itekako ima lekova koji mogu smanjiti anksioznost. Oni neće rešiti koren problema, tačno, ali će učiniti da nervni sistem bude dosta rasterećeniji, jer deluju kao depresori CNS - a, osoba postaje mirnija, neagitirana, neobuzeta iarcionalnim strahom i samim tim sposobnija da racionalnije razmišlja. Ja sam bila jedna od tih koja usled anskioznosti nije mogla do prodavnice; sada mi je to nejasno, izgleda kao san ili nešto što se nije desilo; ali tada mi je bilo itekako jasno i stvarno. Šta se promenilo u međuvremenu? Počela sam medikamentoznu terapiju, pored psihijatra i psihoterapeuta.

Moram kao papagaj ponavljam neke stvari, jer intelektualne sirovine kad zapnu, ne čuju ništa i nikoga osim sebe:

Nisam rekla da se, pored lekova, ne treba tražiti suštinski uzrok iste - za nekoga to može biti nešto jako jasno - npr trauma nakon abortusa, za nekoga može biti nešto zakopano u dubinu; samo - lekovi omogućavaju daleko mirniji teren da se takav rad obavi.

A to da osoba 'mora' da ode na terapiju - ne mora niko ništa, a nekad doslovce i ne može. Ne može da ide kroz prevoz, ne može da izdrži gužvu u čekaonici pa se onesvesti, itd. Najgora fela ste vi koji mislite da je to sve u glavi. Kao da se telo ne važi, kao da je ono nebitno, a ono je upravo vozilo koje te provodi kroz život. Ako je samo u glavi, zašto kod anskioznog napada, bez vidljivog povoda, krene da lupa srce, krene znojenje, trnjenje ruku, vrtoglavica, magljenje pred očima? Pls...

taj dušebrižnik nije profesionalac
Dušebrižnik je onaj ko brine o duši, "profesionalac", sveštenik, kućni prijatelj, najbolja drugarica... onaj ko može da te razume. Gde se to bilo koji psihijatar školovao za naše probleme? Samo te sluša ( privatnik ) za 30-50 EUR, drogira i dođi za 7 dana. Nama to prija, kako ne bi prijalo pa za to i idemo na seanse- ali ne pomaže.
Ti si rekla mentalne bolesti, ne ja.
osoba postaje mirnija, neagitirana, neobuzeta iarcionalnim strahom
da li si negde čitala kako je krajem 50-tih i početkom 60-ih LSD bio dozvoljen, mogao da se kupi gde hoćeš? Da vidiš kako to tek umiruju....ali eto izazivaju pshiodeliju pa su bogami neki umetnici napravili izuzetna dela pod uticajem LSD-a.
Što nisi mogla do prodavnice? Bolela te noga? Nisi htela da odeš do prodavnice kako bi imala razlog nekom da se jadaš: Jao kako ne mogu do prodavnice...
Ja nisam intelektualna sirovina, ali sam bolovao od čira na želucu koji je kasnije prerastao u rak... Nisam neko vreme mogao da gutam, pa mi je srce lupalo ubrzano, pa nisam mogao da idem u bioskop, kada se zatvore vrata ja dobijem proliv, pa me glava boli od propuha kojeg nije bilo...
Ovo šta sada pišem, ne govorim tebi, nego opisujem svoje ponašanje. Prihvati sebe kakva si. Nisi loša, nećeš biti bolja. Takva si kakva si

Cao svima! Prvi put sam na ovde...citala sam vase komentare pa resih i ja da podelim svoje iskustvo sa vama, a mozda mi neko da i neki savet! :) Kao i kod vecine i meni se javlja lupanje srca, plitko disanje, uznemirenost, napetost, strah od toga da ce mi se nesto desiti...i slicno tome. Kad je sve to pocelo, u pocetku nisam obracala paznju...ali onda sam pocela da se plasim kad ostanem sama kuci, imam problem kad sam u nekom vecem marketu, nekad sam opustena kad izadjem sa drugaricama nekad jednostavno nisam, napeta sam sve vreme...Kad sam shvatila da to nije prolazno, preskocila sam vadjenje krvi, ekg srca...itd. Nijednog momenta nisam pomislila da imam neko telesno oboljenje vec da je sve to moja psiha...obratila sam se psihologu. Preporucila mi je da krenemo sa psihoterapijama, da za sad ne ubacujemo nikakve medikamente jer misli da ja mogu sa tim sama da izborim, kao i da mi je hitno potreban decko...fali mi emocionalna ispunjenost. Onda je zena otisla na odmor mesec dana...za ovih mesec dana nista se promenilo nije...ostajem kuci sama, bude mi sat vremena ok, pa me opet uhvati nervoza i panika i tako u krug. Izbegavam da citam vesti, hroniku, cak ni ovde nisam citala sva iskustva ljudi jer posle razmisljam o tome pa mi bude jos gore...Jedino sto mi je malo pomoglo da shvatim neke stvari je knjiga ''Zbogom panici''...razumem ja da ovo nije bolest, da je sve do nas i da je bitna zelja i volja da izadjemo iz ovog zacaranog kruga al nekako imam osecaj da me telo ne slusa...da ne mogu da upravljam njime! Ja zelim i hocu ali jednostavno osecam da ne mogu...iako mi je tesko nekad da ostanem kuci, ili izadjem sa drugaricama...ja radim bas upravo to od cega me strah ali i dalje me to proganja.

Cao svima! Prvi put sam na ovde...citala sam vase komentare pa resih i ja da podelim svoje iskustvo sa vama, a mozda mi neko da i neki savet! :) Kao i kod vecine i meni se javlja lupanje srca, plitko disanje, uznemirenost, napetost, strah od toga da ce mi se nesto desiti...i slicno tome. Kad je sve to pocelo, u pocetku nisam obracala paznju...ali onda sam pocela da se plasim kad ostanem sama kuci, imam problem kad sam u nekom vecem marketu, nekad sam opustena kad izadjem sa drugaricama nekad jednostavno nisam, napeta sam sve vreme...Kad sam shvatila da to nije prolazno, preskocila sam vadjenje krvi, ekg srca...itd. Nijednog momenta nisam pomislila da imam neko telesno oboljenje vec da je sve to moja psiha...obratila sam se psihologu. Preporucila mi je da krenemo sa psihoterapijama, da za sad ne ubacujemo nikakve medikamente jer misli da ja mogu sa tim sama da izborim, kao i da mi je hitno potreban decko...fali mi emocionalna ispunjenost. Onda je zena otisla na odmor mesec dana...za ovih mesec dana nista se promenilo nije...ostajem kuci sama, bude mi sat vremena ok, pa me opet uhvati nervoza i panika i tako u krug. Izbegavam da citam vesti, hroniku, cak ni ovde nisam citala sva iskustva ljudi jer posle razmisljam o tome pa mi bude jos gore...Jedino sto mi je malo pomoglo da shvatim neke stvari je knjiga ''Zbogom panici''...razumem ja da ovo nije bolest, da je sve do nas i da je bitna zelja i volja da izadjemo iz ovog zacaranog kruga al nekako imam osecaj da me telo ne slusa...da ne mogu da upravljam njime! Ja zelim i hocu ali jednostavno osecam da ne mogu...iako mi je tesko nekad da ostanem kuci, ili izadjem sa drugaricama...ja radim bas upravo to od cega me strah ali i dalje me to proganja.
Seks nista ne resava i mogu ti predloziti da menjas doktorku.Cim on ima te stavove od pre 30g to ne valja.Momci dodju i prodju samo ti ostajes.

koliko vidim, ti stalno čekaš da se nešto strašno i manje strašno desi. Pa neće se ništa desiti. Izađi slobodno u supermarket i budi celo radno vreme tamo. Čekaj da ti zalupa srce, videćeš da neće. Nesvesno, tebi se ne dopada da se to desi u supermarketu. Najbolje kada ti srce zalupa kod kuće, pred odlazak negde. Tu si sigurna, odatle ne mogu da te vode u bolnicu. Kako je lepo lupanje srca kod kuće.

A zasto si nuzno preskocila vadjenje krvi, ekg, pregled srca drugim metodama i sve ostalo?
Nemoj nikada ni to da iskljucujes napamet, mnogi cim ne mogu coveku da ubodu dijagnozu - odmah => psihijatar. Pa psihijatrija nije grana medicine koja sluzi da popuni prazan prostor kada lekar ne zna sta je sa pacijentom i ne ume da dijagnostikuje stvar i otkloni "kvar" konvencionalnim metodama i nekim pregledima.

Ne kazem da imas ovo sto cu napisati (nemoj to gledati iz tog ugla i katastrofirati ili se pronalaziti), ali (ti a i drugi) mozda imas poremecen rad stitaste zlezde (hipo i hipertireoza, Hashimoto zapaljenje), mozda imas zeludacnu kilu pa ti daje takve senzacije sa srcem, moze covek da ima i virozu od koksaki virusa pa da ima srcane senzacije sa promenama u disanju, osecanju nemoci, umora i sl.
Moze jos puuuno toga.

Uvek treba iskljuciti prvo orgnaske faktore i ako sve sljaka kako treba - onda tek shvatiti da je to posao za psihologa, psihoterapeuta i psihijatra i uperiti snage u to, jer objektivni pokazatelji pokazuju da nije nista drugo.

A to sto mislis da te ne slusa telo - ne brini se, nikog ne slusa telo, mi smo celi predeterminisani, i maltene nemamo ni slobodnu volju. E sad to sto neki misle da mogu da "kontrolisu" nesto i odlucuju, vole, imaju potrebu - je najveca zabluda coveka.
Nego tada se radi samo o poklapanju potreba tela i subjektivnog dozivljaja coveka, pa covek misli da eto on drzi neke konce u rukama u odlucuje, menja snagom volje i sl.

To ne postoji zapamti. Hladan tus i prava istina dolaze na videlo u takvim stanjima, slicnim tvome, kada se javlja raskorak izmedju potreba tela i subjektivnog osecaja i potrebe coveka, i tada covek tek uvidja koliko je nejak, kao i njegova volja i mogucnost nesto da menja naporom i htenjem......Jer tada dolazi do raskoraka predeterminisanog tela i naseg misljenja odn nase subjektivnosti, dolazi do suprotnosti - Ti ne zelis da se plasis neceg, ali samo telo sa svojim neurotransmiterima i mozgom je tada u takvoj situaciji predeterminisano da se plasi, da katastrofira, da ti pali psihosomatske senzacije, da ti dize i spusta hormone, misicnu tenziju, srcani rad, disanje, i ti tu nista ne mozes (niti bilo koji drugi covek).

Ono sto covek misli da "moze" je zapravo zabluda kada se radi o slabim stanjima odn poremecajima, ili na pocetku poremecaja. Kada se to ojaca, tek onda covek vidi koliko je nemocan.
Jer ne moze se ici lopatom na tenk.

Zato je bitno sto pre shvatiti kako sve funkcionise, kako funkcionise covek, kako je sve uzrocno-posledicno povezano, i onda sve sto je u covekovoj moci da ne pogorsa - da proba i potrudi se da ne pogorsa, a ono sto je genetika, odn genom - da shvati da je to tako i da pazi, da pokusa to da uravnotezi, da izleci, i kaa izleci da se uvek trudi 100%, sve sto je u njegovoj moci da preventivno uradi da ne dovede opet do tog stanja.

A ako je covek usao jednom - moze uci bilo kada, bilo gde, zbog bilo kog razloga.

Zato takve osobe usled takve genetike (ili da kazemo visokog skora na skali neuroticizma) moraju da znaju ko su, sta su, kakve su, i odakle im preti prava opasnost a odakle ne.

Zato treba voditi ispunjen zivot, odstraniti ljude od sebe koji vam ne odgovaraju, ne raditi posao koji ne volite (bez obzira na novac, nije sreca i zdravlje u novcu - to znaju oni sto ga imaju puno, mislim novac), ne trpeti mobin na poslu, ne pusiti, ici na spavanje pre 12h, smanjiti konzumaciju kafe (iritira centralni nervni sistem i organizam stavlja u stanje agresije, borbe, nervoze ), nauciti psihoterapijskim tehnikama (najbolje) ili uvideti sam (malo teze ali moze i to da bude produktivno) kako covek da reaguje na neizbezan stres, kako se najbolje adaptirati, kako emocionalno da prima lose vesti, lose dogadjaje, pehove koji mu se dogadjaju u zivotu, zatim kako da zavoli sebe i da minimizira svoje mane a potencira svoje vrline i u skladu sa tim da se razvija.

Upisati se na neki sport, ili se obavezno rekreativno baviti teretanom i trcanjem (uvek jedna teska aktivnost + jedna laksa kardio aerobna aktivnost kao sto je trcanje), Ako je osoba starija, onda uz slab intenzitet ovakvog vezbanja moze i joga, meditacije Tai Chi Chuan Kung Fu vezbanje (i slicne istocnjacke vestine samoodbrane), nabavka kucnog ljubimca i briga o njemu, setanje kucnog ljubimca kada je covek nervozan, ili ima visak adrenalina u sebi, kada je anxiozan i sl, maziti i voleti kucne ljubimce sto vise, naci emotivnog partnera ako nemate, ali onog ko vam odgovara po senzibilitetu i kao osoba a ne fizicki, Saditi i negovati cvece, bastu, sredjivati kucu, naci neki hobi dodatni iako niste talentovani i uspesni u ptome (crtanje, slikanje, sviranje instrumenta, izrada necega i sl).

Sve ovo nabrojano ce pomoci da se stanje ublazi i da ne bude najgori moguc oblik poremecaja/bolesti. Produzice vam period podnosljivog stanja vase bolesti/poremecaja. Za neke ce cak ovo mozda biti i "lek" ukoliko po prirodi svoje licnosti nisu toliko neuroticni, ali imajte na umu, da se ne moze reci za ovo sve da je ovo "lek", niti moze biti lek, ovo se naziva ispravan nacin zivljenja.
Tako da ne mozemo donositi brzopleto zakljucke, jer neko sve ovo radi kako treba - pa je teeeesko neuroticno bolestan, cak i psihoticno, a neko radi sve naopako ovome, pusi pije, gomila stresa, pa mu nije nista psihicki a i kada mu obole organi organski zbog loseg zivota i uslova - ni tada mnogo psihicki ne pati, koliko fizicki.

Tako da ono..... Trud mora da postoji, a za sve ostalo su strucnjaci psihoterapeuti da vas naoruzaju i strucnjaci lekari da probaju da vrate homeostazu (zlatnu sredinu funkcionisanja) vaseg mozga sa svojim nervima i neurotransmiterima koji odredjuju celokupno vase ponasanje, emocije, misljenje, zakljucivanje, sto bi jednom recju rekli - zivljenje.

koliko sam ja skonta,pričala je o emotivnoj ispunjenosti,e ne o punjenju vagine isključivo...
to dvoje je često razdvojeno..mada najbolje je kad postoji obadvoje,to je onda bingo...i tako...da ne kakim više..

Tako je = emotivna ispunjenost (i jos mnogo toga sto mozemo verbalno ovako i onako nazvati) je izuzetno bitna.

Pa kada neko prozivljava panicni napad dovoljno je da ga neko zagrli i njemu ce proci panicni napad brze. Poljubac isto. Tada se oslobadjaju serotonin, dopamin, oxitocin.... To su stvari koje unistavaju anxioznost, fobicnost, panicnost, depresivnost....

Zato sam gore sugerisao cak da se nabavi i kucni ljubimac. Mnoge sredovecne zene je to "izvadilo" iz pocetnih akutnih depresija i distimija posle smrti svog supruga npr.

Odnosi (realcije) izmedju ljudskih bica su izuzetno kompleksne i komplementarne na vise nivoa.
Ne treba takav odnos i svu tu kompleksnost redukcijom svoditi na prosti zivotinjski sex, ili setnju u parku kao kada setac pudlicu a ustvari ides sa bracnim partnerom. Ne treba ih svoditi ni na neke robove/robote koji peru sudove kuci, ili cepaju drva pa je eto zato dobro da covek ima nekog.

To je previse kompleksno i slozeno, i zato je potreban zivotni partner (da nazovemo to tako, da bi obuhvatalo sve) da bi covek imao jake snage da se bori sa zivotom, stresom i svojim bolestima bilo da su fizicke ili psihicke, psihosomatske itd.

Ni sex ne treba potcenjivati....Nije tacno da sex resava sve, prosto ovde na forumu postoji nekoliko budala koje dolaze sa Ljisa (tj tamo najvise pisu) i bolesnim ljudima uvek pisu - samo sex i sex i sve ce biti izleceno i dovedeno u balans bla bla, kao Milan Tarot se ponasaju. To je netacno.

Sa druge strane ne treba vrsiti inhibiciju (sprecavanje, obustavu) sexualnog nagona na duze staze, to uopste nije zdravo, ni kod zene ni kod muskaraca, zene su jos bolecivije po tom pitanju jer su organizmi koji radjaju i veoma su uslovljene hormonima, a samo drustvo sa svojim etickim vrednostima je preostro prema zenama diskriminisuci ih od pamtiveka i psihicki ih zlostavlja (kurwa, menja partnere cesto, zivi nevencana, ima decu iz 3 braka bla bla itd).

koliko vidim, ti stalno čekaš da se nešto strašno i manje strašno desi. Pa neće se ništa desiti. Izađi slobodno u supermarket i budi celo radno vreme tamo. Čekaj da ti zalupa srce, videćeš da neće. Nesvesno, tebi se ne dopada da se to desi u supermarketu. Najbolje kada ti srce zalupa kod kuće, pred odlazak negde. Tu si sigurna, odatle ne mogu da te vode u bolnicu. Kako je lepo lupanje srca kod kuće.

A sta ako zalupa? Onda ces joj pogorsati stanje ovakvog sugerisucom misli. A hoce joj zalupati kad - tad.
Zato ne valja ovo reci, na ovakav nacin.

Treba se ohrabrivati pacijent, a ne lazno snaziti i negirati neminovnosti i moguce stvari koje ce se desiti....Zasto? Zato sto neko tako moze biti ohrabren i reci - ma to je samo u mojoj glavi idem sada, receno mi je da cu videti da nece...Osoba postane poletna, "jaka", "hrabra", ode - ono buuum - desi joj se to, a ona dozivi dvostruki sok - prvo zato sto se to desilo opet, a drugo - zato sto je dobila sugestiju da se nece desiti (ili jos gore ako joj neko sugerise da "nema sanse da joj se to desi a ako se desi onda je to nemoguce, mora da je neki izrod, lose srece, bacena kletva, magija, ili da je to veeeoma onda tezak i napredan oblik psihicke bolesti, jer eto ovim drugima se to nije desilo sto ih neko zna).

Ide se na to da se osoba pomiri sa tim da ce joj lupati tamo srce, nece se lagati da je to nesto lepo, ma nista strasno, to tako svakom, pravi se da ne primecujes i sl.....Vec skroz suprotno - to jeste STRASNO, ali nije OPASNO, to jeste NEUGODNO, ali jeste IZDRZIVO, to jeste NEPRIJATNO ali nije SRAMOTNO.

Kada se tako gleda na stvari, a i kada osoba shvati kako ona pali i gasi taj psihosomatski prekidac (koji je omogucen genetski, neuroticnost), ostaje samo da se takva draz koja ga pali u odredjenim situacijama DESENZITIZUJE step by step metodom, odn laganim i postepenim izlaganjima drazi sa nagradom nekom te osobe kada prezivi svaki stepenik.

Znaci slicno kao i dresura pasa. Osoba se informise, upozna sa borbom koju vodi i bori se protiv pravila igre, a ne igra po pravilima neuroze koja je jedan zatvoreni krug koji samo jaca poremecaj i iz koga nema izlaska.

Osobe na kraju i dozivljavaju to sve sto i pre - ali sada im mnogo manje smeta, i vremenom sam mozak prestaje da luci supstance koje se luce na takvu draz npr u hipermarketu, i mozak na kraju tu fiksaciju - "opasnost mi vreba u hipermarketu, ne znam koja ali neka najjaca opasnost - znaci moram sta da uradim? Da pojacam adrenalin - hej zlezde nadbubrega lucite sto vise adrenalin, dalje ubrzavam srcani rad, sirim krvne sudove da sto vise krvi dodje do misica i prenese kiseonik misicima, kako bi misici imali snagu da se bore protiv necega. Zato moram da ubrzam i disanje da bi se sto vise u pluca unelo O2. Skupljam ceo glikogen iz jetre i secer iz krvi da iskoristim kao energiju za borbu. Adenozin 3 fosfat ce pomoci misicima da ostvare veci fizicki rad u borbi. Sirim zenice da sto bolje uocim opasnost. Paznjo postani hipervigilna, nemoj da ti promakne ni jedan detalj dok nam preti opasnost i traje borba. Heej krvi, izlazi iz zeluca necemo sada da varimo hranu u zelucu iako je ima, mora sva krv da ode u misice...Iako ce nam zbog ovoga biti muka i osecati nagon za povracanjem, mora tako, stanje je alarmantno preti nam opasnost po zivot).

Eto tako razmislja nas mozak u tom stanju. Osoba koja uspe da prebrodi ovo i polako desenzitizuje te "opasne drazi" ulazi u stanje gde mozak sve manje i manje zadaje naredbe telu da se "bori protiv jake opasnosti" pa postepeno smanjuje uzbunu organizma (fight or flight mehanizam opstanka), i na kraju veoma malo ili nimalo ne radi sve ovo i na kraju izbrise taj market na tu draz u takvoj situaciji jer je vise ne opaza kao UGROZAVAJUCU PO ORGANIZAM.

Zasto nas mozak sve ovo radi? - Zato sto je mozak organ za prezivljavanje. To mu je prva i glavna funkcija.
A zasto nam onda otezava zivot i pravi ove gluposti ako sluzi da prezivimo i da nam je sto bolje? - Zato sto kao i sve drugo moze da "zabaguje" zato sto je najkompleksnija stvar mozda u univerzumu a komplikacije necega se matematicki uvecavaju sa slozenoscu neceg (sta ce se pre pokvariti - kliker, bicikla, automobil ili sudarac cestica - CERN masina ? ). - Zato sto je to nasa evolutivna zaostavstina i vise ne zivimo u dzungli i ne preti nam opasnost na svakom koraku, sve nam je ispred nosa i lako dostupno, covekov zivotni vek je najduzi sada, na vrhu smo lanca ishrane, iskorenili smo mnogo bolesti, pa se eto malo mozak i opustio i ne ume da izadje na kraj sa stresom kako treba, pa nekada nas mali lep ususkani zivot i mozak koji spava se preterano nadrazi nekom drazi i to sve napravi opisani bori se ili bezi prekidac.

Sve je ovo uzrocno-posledicno povezano i veoma zanimljivo, nema niceg tu neobjasnjivog, mitskog, prokletog, nesrecnog, tako da ne tugujte i ne ocajavajte, zna se sta je to i kako se izlazi iz toga, sve je to i nastalo putem pokusaja i pogresaka odaaavno kako bi nam koristilo da prezivimo do danas, i eto, bas upravo zbog toga smo i preziveli do danasnjeg oblika i prenosili pocetni DNK uz unapredjivanje sa vremenom.

previse si opterecena sa tim da se toga oslobodis
i da imas decka ko ti garantuje emocionalnu ispunjenost..mozda bi ti bilo jos gore ako ne dodje do ispunjenosti jer je ti u ovom trenutku zarko zelis misleci da ce ti pomoci

- - - - - - - - - -

sex ti svakako ne bi bio na odmet, ukoliko mozes da se ne opterecujes sa tim kako i sta ce biti..vec pustiti da ide, pa sta bude

Hvala na svim savetima...izvinjavam se sto ne odgovaram pojedinacno kao svi vi ali ne znam bas kako ovo funkcionise. nova sam.. :/ Nisam isla ni na kakve preglede jer je meni to sve krenulo od operacije slepog creva, za mene je to bio sok jer ja do tad nisam imala karton u bolnici, imam 27 god. nikad inekciju nisam primila u zivotu, nikad ni za sta nisam otisla kod lekara osim sistematskog pregleda, vakcina i tako tih neki stvari...bukvalno kad sam izasla iz bolnice, krenula sam da klonem, samo sto sam ja to tad ''zataskala'' upisala sam fax, obaveze jedno, drugo i to se primirilo...od prosle god kako sam diplomirala, u pocetku je bilo sve ok, izlasci, druzenje...e sad sam u fazi kad nemam posao, nemam obaveze da idem na fax, nema ucenja i opet se sve vratilo...Ja ne osecam da me nesto boli konstantno pa da imam potrebu da odem kod lekara, jednostavno se osecam napeto, uznemireno, verovatno i previse razmisljam o tome pa mi je jos gore..Znam da sam sama doprinela tome ali sta cu sad...mozda razmisljam pogresno ali da imam neku bolest verovatno bih osecala neke simptome koje ne bih mogla da izdrzim pa bih otisla kod lekara ili bi mi se jednostavno nesto desilo ali meni se vec 3,4 meseca nista ne desava ali sam napeta, kao da svakog dana ocekujem da ce nesto da mi se desi...Malo je tesko primeniti sve, da je sve tako lako i jednostavno ne bih ni trazila savet! :) Svesna sam toga da mi nista ovako ne fali, za sve ovo vreme nikad cak nisam osetila ni vrtoglavicu a kamoli da sam pala u nesvest...ali kad me uhvati taj glupi osecaj, osecam se bespomocno...pokusavam ja da prihvatim sve to kao aha, tu je dobro je, neka ga...tesim se ni do sada mi nije bilo nista pa nece ni sad...

Hvala na svim savetima...izvinjavam se sto ne odgovaram pojedinacno kao svi vi ali ne znam bas kako ovo funkcionise. nova sam.. :/ Nisam isla ni na kakve preglede jer je meni to sve krenulo od operacije slepog creva, za mene je to bio sok jer ja do tad nisam imala karton u bolnici, imam 27 god. nikad inekciju nisam primila u zivotu, nikad ni za sta nisam otisla kod lekara osim sistematskog pregleda, vakcina i tako tih neki stvari...bukvalno kad sam izasla iz bolnice, krenula sam da klonem, samo sto sam ja to tad ''zataskala'' upisala sam fax, obaveze jedno, drugo i to se primirilo...od prosle god kako sam diplomirala, u pocetku je bilo sve ok, izlasci, druzenje...e sad sam u fazi kad nemam posao, nemam obaveze da idem na fax, nema ucenja i opet se sve vratilo...Ja ne osecam da me nesto boli konstantno pa da imam potrebu da odem kod lekara, jednostavno se osecam napeto, uznemireno, verovatno i previse razmisljam o tome pa mi je jos gore..Znam da sam sama doprinela tome ali sta cu sad...mozda razmisljam pogresno ali da imam neku bolest verovatno bih osecala neke simptome koje ne bih mogla da izdrzim pa bih otisla kod lekara ili bi mi se jednostavno nesto desilo ali meni se vec 3,4 meseca nista ne desava ali sam napeta, kao da svakog dana ocekujem da ce nesto da mi se desi...Malo je tesko primeniti sve, da je sve tako lako i jednostavno ne bih ni trazila savet! :) Svesna sam toga da mi nista ovako ne fali, za sve ovo vreme nikad cak nisam osetila ni vrtoglavicu a kamoli da sam pala u nesvest...ali kad me uhvati taj glupi osecaj, osecam se bespomocno...pokusavam ja da prihvatim sve to kao aha, tu je dobro je, neka ga...tesim se ni do sada mi nije bilo nista pa nece ni sad...

Pa da, tako to ide kod mnogih ljudi, bilo kog pola da su (mada su nesto bolecivije zene).....Jeste da je fakultet stresor jedan veliki ali je ujedno i izvor socijalizacije, kontakata, postavljanja i dostizanja malih ciljeva sa nagradama na kraju (kolokvojum po kolokvijum, ispit po ispit, pa na kraju diplomski), ispunjenja licnosti, odradjivanja onog sto se ocekuje od tebe (eto i ja nesto upisah, i ja nesto zavrsih e jos da se udam sad samo/ozenim). Tu je jos i cuveni studentski zivot, jos ako je student dosao sa strane, pa mu zanimljiv novi grad - :maramica:

Posle zavrsetka fakulteta (koji se izdrzi i zavrsi nekada jedva, nekada uz pomoc raznih drugih oblika maladaptacije) dolazi surova realnost - mlad covek je izbacen iz svog sedla, treba da zajase u nove pobede, da udje u nov tim, novo okruzenje, stekne nove prijatelje, nove kolege, treba da bude nezavistan i samoodrziv, treba da se odvoji od svojih, a sve to stvara jednu tenziju na podsvesnom nivou.

Ne znam da li je to slucaj i kod tebe tacno, ili je pak ipak iznenadni sok i stres - operacija, a mogu biti i oba. Jer ti kao sto i kazes si se navikla na stanje opsteg zdravlja, da ti nista ne fali da ne ides po lekarima, i posle odjednom neka tamo operacija :eek:....I onda idu misli koje ne mozemo kontrolisati a nekada ih ni osvestiti - Pa kako to bi, pa zasto meni, pa ja znaci ipak nisam toliko jaka koliko sam mislila, a da li nece opet nesto da mi zafali, i onda sve te misli covek potisne i iznese ih emotivno, tj anxioznim reagovanjima a da i sam ne moze da tacno utvrdi zasto se javlja ta anxioznost odn stanje strepnje, slutnje, nelagode, lakse ili teze nervoze, katastrofiranja dogadjaja, buducnosti, javljaju se i drugi neki strahovi i sire se kroz socijalni i psihicki zivot coveka itd.

Evo npr slicna stvar i kako je zavrsila devojka usled nagomilavanja stresa, loseg pristupa porodice prema njoj i neadekvatne pomoci koju je trebala da dobije na vreme - akutna psihoza, sumanute i opsesivne misli. Tome svemu je doprinela i religijska fanaticnost, kao i los odabir partnera (neki fanaticni student Bogoslovije) i potiskivanje svojih sexualnih nagona uz istovremeno osecanje krivice jer oseca sexualni nagon (sto je normalno).

E da, ovo ne pisem da si i ti ovakav slucaj, i da ce se ovo i tebi desiti, kao i ostalima, niti imam nameru da nekog uplasim, znaci imajte to na umu kada citate uvek. Ovo postavljam da ljudi steknu uvid u to kako odredjeni nagomilanis stres + losa podrska porodica i nepravilno vaspitanja i odnos sa detetom koje treba postati covek moze da utice na razvoj svacega, od hronicnog psihogenog umora, preko generalizovanog anxioznog poremecaja, pa sve to raznih vrsta psihoticnih ponasanja i shizofrenija.

Znaci vas dve nemate iste poremecaje i bolesti, ti nisi psihoticna, nemas opsesivno-kompulsivne misli niti ih izvrsavas, ne cujes glavose, nemas uverenja da mislis da ces ubiti oca i sl, ali sam model "popustanja kocnica" posle fakulteta u tom nekom periodu kada nema posla, pa su mladi ljudi u nekom procepu vremena i prostora je slican.

I nazalost ima puno takvih primera, neki su bezazleni i laski, neki srednje teski, a neki su bas i teski.

Ti, dok sada cekas, probaj da odes da volontiras sa strukom negde, ili da se zaposlis da radis bilo sta, a sto ti se svidja van svoje struke odn fakulteta....Ne toliko zbog novca, koliko da bi imala obavezu, bila u kontaktu sa ljudima, na podsvesnom nivou mislila o sebi da si korisna drustvu, da eto neko ti ne kaze - ne radi nista, sedi kuci i sl.....
Kada se aktiviramo nekim radom (a da ne daje previse stresa, vise nego sto nas mozak i telo moze izdrzati) covek ima manje vremena da razmislja dubinski o nekom egzistencijalizmu sto je sve uvod u depresiju. To su zeznute teme, i nisu za svakog, a pristupa im se kada covek ima puno slobodnog vremena i kada nema za sta da se bori,d a gura dalje.

Zato zatvorenici mrze samice, najteze je biti suocen sam sa sobom i da ti popuste mehanizmi odbrane licnosti koji su ionako kod nekih nefunkcionalni kako treba.
Zato je u zatvorima njihova "radna terapija" slikanje, vezbanje, crtanje, citanje knjiga, boravak na otvorenom obavezan, komunikacija sa drugima itd.
Inace bi otisli u aut psihicki za mesec dana.

A evo ovog linka, dok citate nemojte se projektovati na ovu osobu, nego citajte pa ucite na tudjim greskama i ako prepoznate nesto kod sebe, na vreme da zatrazite pomoc. Kada pomoc zatrazi porodica za pojedinca - vec se razvilo nesto, onako malo jace, i obicno se radi o veoma jakoj klinickoj depresiji sa pokusajima suicida, neizdrzivom granicnom poremecaju licnosti ili nekoj vrsti psihoze.
http://www.docstoc.com/docs/5539680/PSIHOLOŠKI-nalaz-i-mišljenje-ljiljana-vojnović

Pa da, tako to ide kod mnogih ljudi, bilo kog pola da su (mada su nesto bolecivije zene).....Jeste da je fakultet stresor jedan veliki ali je ujedno i izvor socijalizacije, kontakata, postavljanja i dostizanja malih ciljeva sa nagradama na kraju (kolokvojum po kolokvijum, ispit po ispit, pa na kraju diplomski), ispunjenja licnosti, odradjivanja onog sto se ocekuje od tebe (eto i ja nesto upisah, i ja nesto zavrsih e jos da se udam sad samo/ozenim). Tu je jos i cuveni studentski zivot, jos ako je student dosao sa strane, pa mu zanimljiv novi grad - :maramica:

Posle zavrsetka fakulteta (koji se izdrzi i zavrsi nekada jedva, nekada uz pomoc raznih drugih oblika maladaptacije) dolazi surova realnost - mlad covek je izbacen iz svog sedla, treba da zajase u nove pobede, da udje u nov tim, novo okruzenje, stekne nove prijatelje, nove kolege, treba da bude nezavistan i samoodrziv, treba da se odvoji od svojih, a sve to stvara jednu tenziju na podsvesnom nivou.

Ne znam da li je to slucaj i kod tebe tacno, ili je pak ipak iznenadni sok i stres - operacija, a mogu biti i oba. Jer ti kao sto i kazes si se navikla na stanje opsteg zdravlja, da ti nista ne fali da ne ides po lekarima, i posle odjednom neka tamo operacija :eek:....I onda idu misli koje ne mozemo kontrolisati a nekada ih ni osvestiti - Pa kako to bi, pa zasto meni, pa ja znaci ipak nisam toliko jaka koliko sam mislila, a da li nece opet nesto da mi zafali, i onda sve te misli covek potisne i iznese ih emotivno, tj anxioznim reagovanjima a da i sam ne moze da tacno utvrdi zasto se javlja ta anxioznost odn stanje strepnje, slutnje, nelagode, lakse ili teze nervoze, katastrofiranja dogadjaja, buducnosti, javljaju se i drugi neki strahovi i sire se kroz socijalni i psihicki zivot coveka itd.

Evo npr slicna stvar i kako je zavrsila devojka usled nagomilavanja stresa, loseg pristupa porodice prema njoj i neadekvatne pomoci koju je trebala da dobije na vreme - akutna psihoza, sumanute i opsesivne misli. Tome svemu je doprinela i religijska fanaticnost, kao i los odabir partnera (neki fanaticni student Bogoslovije) i potiskivanje svojih sexualnih nagona uz istovremeno osecanje krivice jer oseca sexualni nagon (sto je normalno).

E da, ovo ne pisem da si i ti ovakav slucaj, i da ce se ovo i tebi desiti, kao i ostalima, niti imam nameru da nekog uplasim, znaci imajte to na umu kada citate uvek. Ovo postavljam da ljudi steknu uvid u to kako odredjeni nagomilanis stres + losa podrska porodica i nepravilno vaspitanja i odnos sa detetom koje treba postati covek moze da utice na razvoj svacega, od hronicnog psihogenog umora, preko generalizovanog anxioznog poremecaja, pa sve to raznih vrsta psihoticnih ponasanja i shizofrenija.

Znaci vas dve nemate iste poremecaje i bolesti, ti nisi psihoticna, nemas opsesivno-kompulsivne misli niti ih izvrsavas, ne cujes glavose, nemas uverenja da mislis da ces ubiti oca i sl, ali sam model "popustanja kocnica" posle fakulteta u tom nekom periodu kada nema posla, pa su mladi ljudi u nekom procepu vremena i prostora je slican.

I nazalost ima puno takvih primera, neki su bezazleni i laski, neki srednje teski, a neki su bas i teski.

Ti, dok sada cekas, probaj da odes da volontiras sa strukom negde, ili da se zaposlis da radis bilo sta, a sto ti se svidja van svoje struke odn fakulteta....Ne toliko zbog novca, koliko da bi imala obavezu, bila u kontaktu sa ljudima, na podsvesnom nivou mislila o sebi da si korisna drustvu, da eto neko ti ne kaze - ne radi nista, sedi kuci i sl.....
Kada se aktiviramo nekim radom (a da ne daje previse stresa, vise nego sto nas mozak i telo moze izdrzati) covek ima manje vremena da razmislja dubinski o nekom egzistencijalizmu sto je sve uvod u depresiju. To su zeznute teme, i nisu za svakog, a pristupa im se kada covek ima puno slobodnog vremena i kada nema za sta da se bori,d a gura dalje.

Zato zatvorenici mrze samice, najteze je biti suocen sam sa sobom i da ti popuste mehanizmi odbrane licnosti koji su ionako kod nekih nefunkcionalni kako treba.
Zato je u zatvorima njihova "radna terapija" slikanje, vezbanje, crtanje, citanje knjiga, boravak na otvorenom obavezan, komunikacija sa drugima itd.
Inace bi otisli u aut psihicki za mesec dana.

A evo ovog linka, dok citate nemojte se projektovati na ovu osobu, nego citajte pa ucite na tudjim greskama i ako prepoznate nesto kod sebe, na vreme da zatrazite pomoc. Kada pomoc zatrazi porodica za pojedinca - vec se razvilo nesto, onako malo jace, i obicno se radi o veoma jakoj klinickoj depresiji sa pokusajima suicida, neizdrzivom granicnom poremecaju licnosti ili nekoj vrsti psihoze.
http://www.docstoc.com/docs/5539680/PSIHOLOŠKI-nalaz-i-mišljenje-ljiljana-vojnović

Ovo je gomila teksta napisanog zbrda zdola uz obilatu pomoc Wikipedije i bez ikakvog zakljucka

Sanjce, imas problem psihicke prirode i hormonalne prirode.
Postoji uzrok i na njega da obratis paznju.Lekovi ce da ti trenutno smire situaciju, i onda sve ispocetka.Drogu ne uzimaj ni u kom obliku, jer ce te unistiti.
Doktorka ti preporucuje decak, pa normalno, ako su to godine koje ja vidi u tvom imenu, a to je 25, onda zna se zasto ti je potrban decko.
Medjutim, ostavi se i lekova i mladica, pocni da citas Bibliju i da se molis Bogu , naglas, da ti pomogne i otkloni sve tvoje probleme, kakve god da su.
Ovo pisem ozbiljno,a ti mozes da shvatis kako hoces, ali ti garantujem da "recept" ima uspeha, zagarantovano.

Jos jedna preporuka, pocni da se bavis borilackim vestinama, da vidis kako to radi, kada budes trazila resenje da ne dozvolis da te protivnik sredi, znaci jacaz psihu i telo, stvaras sigurnost u sebe i svoje sposobnosti, i ne dozvoljavas da te iko iznenadi u zivotu,a takodje ne ides u depresiju, jer tvoje trenutno stanje vodi u tom pravcu.

Sanjce, imas problem psihicke prirode i hormonalne prirode.
Postoji uzrok i na njega da obratis paznju.Lekovi ce da ti trenutno smire situaciju, i onda sve ispocetka.Drogu ne uzimaj ni u kom obliku, jer ce te unistiti.
Doktorka ti preporucuje decak, pa normalno, ako su to godine koje ja vidi u tvom imenu, a to je 25, onda zna se zasto ti je potrban decko.
Medjutim, ostavi se i lekova i mladica, pocni da citas Bibliju i da se molis Bogu , naglas, da ti pomogne i otkloni sve tvoje probleme, kakve god da su.
Ovo pisem ozbiljno,a ti mozes da shvatis kako hoces, ali ti garantujem da "recept" ima uspeha, zagarantovano.

Nemoj da pises ovakve gluposti kao neki sumanuti fanatik sa F-odeljenja bolnice. To je za njih karakteristicno - da bacaju i odbijaju lekove i da fanaticno sumanuto su religijski ospednuti.

Nece a se ostavi lekova, jer nisi ti lekar, posebno ne psihijatar, nemas cak ni osnovna znanja iz medicine koja su potrebna za prvi razred srednje medicinske skole, a nekom savetujes nesto i izigravas lekara, odn ukidaces mu terapiju ako treba da uzima? Suludo, suludo.

Jos ces ljude koji ce mozda imati ili imaju psihijatrijska stanja leciti bogom, odn svojim umisljenim prijateljem ? Znas, mala deca kada imaju izmisljenog druga se vode kod decijeg psihijatra.
No, ovo nije pdf religija, i ne trebamo ovde pricati o bogu i bogovima, jer je njegovo postojanje NEDOKAZANO, prema tome ne mozes pacijente leciti BOGOVIMA i nekim prastarim netacnim knjigama zbog kojih su sve umne nekadasnje ljude spaljivali na lomaci, i onda na kraju sugerisati ljudima da se ostave PREPISANIH LEKOVA.

Koliko vas bre ima takvih sumanutih fanaticnih frikova?

Mnogi ljudi su izvrsavali suicide jer su ih tako retardirani popovi nagovarali da ne piju farmakoterapiju, nego da se moljakaju da idu po crkvama, da citaju religiozne knjge i jos dublje se gube u svojoj bolesti i odlaze i realnosti i drugo.....

Imas po zakonu pravo da verujes u neku glupost i izmisljenog prijatelja kojim objasnjavas sve nedace sveta i tesis se, ali nemas pravo da glumis lekara, nit i ni bilo ko drugi i da ljude NAGOVARATE DA BACAJU SVOJU PROPISANU TERAPIJU.

Ako nije za lekove - nece ih piti i to ce proceniti STRUCNJAK KOJI SE SKOLOVAO ZA TO MIN 10 GODINA (medicina 6 + psihijatrija 4) + staziranje i praksa bar 20 godina.
Ako jeste za lekove, lekove ce piti jer joj je terapiju za njeno najbolje dobro pprepisao NJEN IZABRANI LEKAR ODN PSIHIJATAR, nece neka forumska budala o kojoj ne zna nista, cije obrazovanje mozda ne prelazi 8 razreda skole, a medicinsko obrazovanje je 0.

I otkud ti znas da ima tegobe "hormonalne prirode" ? Vadio si joj hormone? Mozda hormone nadbubrezne zlezde ili stitaste? Polne hormone? Hajde reci nam i koliko joj variraju hormoni sa 3 decimale u odnosu na referentne vrednosti.....
A mozda tvoj bog moze moljakanjem da te hormone normalizuje a ? Ok, milionima dece ne moze i svi ce oni da poumiru, ali mozda eto tvoj bog Sanjcetu moze.....

:dash::roll:

Sta bolje i ocekivati od forumasa koji ima takav avatar......

Back