Anksioznost

@Radovane, ono sto ti zelis da kazes a ne znas kako - je da zastupas psihoterapiju. A ja sam kao vise za farmakoterapiju..... Nije tako, i ja sam za psihoterapiju pre farmakoterapije, mada najbolja je kombinacija oba, jer se osobe javljaju kada je vec maltene kasno i ne mogu da imaju kontrolu nad sobom, kao ni snagu da se bore same samo sa psihoterapijom. Svaki lek ima nezeljeno dejstvo neko, ali nije to tako kako ti kazes da oni cine samo gore. To je jednostavno nesto slicno kao antivakcinarski lobi, i to nije tacno. Da ne odgovara svakom svaki lek i svaka doza - to stoji - razliciti smo i imamo razlicite organizme, ali nemoj da sve crno-belo gledas - tvoji saveti su svemocni, a lekovi su totalno neuspesni i totalno crni i u 100% slucajeva pogorsavaju stanje.

Ja nemam puno vremena da se udubljujem i zato je savetujem da bude aktivna i da trazi sistematsku pomoc od vise niza strucnjaka, ne dajem joj laznu nadu da je to nesto lako i prosto i sa 5 nekih recenica bice kao nova, samo treba "proci kroz taj tvoj zid".

Ovde upravo ona i ne trazi privatne poruke nego ti. Zato pitaj nju - ako joj je ok da prica o sebi i svojim sipmtomima (a vec se sama javila i pisala znaci nije) ovde, neka pise a ti ovde i odgovaraj. Ispada da vise tebi ne odgovara nego njoj.

I bas bih voleo da vidim sta ces napisati, ne da bih ti se sada smejao ili nesto negativno rekao, nego sam zaista znatizeljan sta ti to mozes da znas, posto delujes kao da ces dobiti uskoro Nobelovu nagradu jer si pronasao perpetum mobile medicine i psihijatrije i nasao "lek za besmrtnost". Eto tako mi izgleda. Prvise si samouveren i nerealno optimistican, sto iako na prvi pogled zvuci pozitivno, ne znaci i da je produktivno.

I nadam se da si cuo za pojavu recidiva. Placebo efekat odr vreme, osoba se poraduje, pa onda ide veoma brzo recidiv, pa osoba upadne u depresivno stanje zbog toga, ili ako je vec bila u depresiji - upadne jos dublje.
Zato se covek ne leci placebom, nego sistematski. Psihoterapija ima veeeliku moc naravno, ali nije dovoljna kod svakog coveka. Upravo zato i saradjuju razliciti strucnajci u lecenju - psihijatri, neurolozi, psiholozi, psihoterapeuti lekari opste prakse, endokrinolozi.

Daj boze kad bi bilo tako kako ti pricas. Svet bi bio spasen veoma lako i ti bi zaduzio celu ljudsku populaciju svojim ucinkom. Ali nazalost realnost je uvek drugacija i znatno teza nego sto nam se cini.

- - - - - - - - - -

Ma Radovane, slazem se da moze postojati uzrocnih problema i da se on treba resiti, nije da ne kazem to. ali pitanje je da li se curi nesto desilo sto ti predpostavljas.

Sad kad opet citam, vidis da mora prvo i dosta toga organski ispitati pred PMS joj se javljaju neki problemi, a moguce je da se prvi put uplatisla pred PMS i naucila da neuroticno reaguje svaki put kada dodje taj period.

Napisi slobodno ovde sta ti mislis, niti ce te neko ismejavati niti napadati, meni bi bilo drago da pises o bilo cemu drugom osim onom caju i nekoliko puta sam te i ohrabrivao da nastavimo svi konstruktivno da pisemo.

Posto kazes da si stariji onda je sigurno da imas obilje zivotnih iskustava i da si svasta u zivotu preziveo, tako da mozes i ti kada bi hteo da napises dosta toga korisnog sto mladji tek trebaju da prezive i prebrode kroz zivot.

A i kada joj napises odgovor ovde, cinis visestruku stvar - mozes pomoci njoj a i svima ostalima koji mogu to procitati.

Ako zelis pisi, ako ne zelis opet ne moras, tvoja volja i pravo, ali koja je onda poruka foruma ako se dopisujemo preko inboxa.

I nije svakom glupo da pise ovde svoje probleme. Zakljucio sam da je mnogim ljudima zapravo olaksanje da kazu da imaju neke probleme i sta ih muci, i sami to kazu - Ne znam zasto sam to napisao ovde, ali nemam pojma, sada mi je nekako lakse i smirenije se osecam kada sam shvatio/la da sam to nesto "istresao iz sebe" tako sto sam iskucao/la.

@zoki4 - Rekao sam ti da se ne plasis i da kada citas nesto preko interneta da te ne potresa i da ne zamisljas najgore moguce scenarije :D Napisao sam nesto uopsteno sto moze vaziti za puno ljudi, ne za tebe konkretno.
Ispitaj polako jedno po jedno, povezujuci to sa tvojim PMS-om, pa cemo videti sta ce i kako na kraju zakljuciti svo specijalisti.

Ono, svi ti drzimo palceve da nije nista strasno i da si samo malo anksioznije reagovala.
Srce si bRu zLi...potpuno me razumesh shta zhelim da kazhem...pozdravljam te puno...ovih dana mi je super...opet chu pisati...pozz

Srce si bRu zLi...potpuno me razumesh shta zhelim da kazhem...pozdravljam te puno...ovih dana mi je super...opet chu pisati...pozz

Bas mi je drago onda ! Kao sto sam naslucivao - mozda je sve prvog puta bila neka reakcija oko PMS-a a onda se covek uplasi, poveze to sa svim i svacim i pocne da razvija panicni poremecaj jer je previse pod hronicnim streson i malo vise anksiozan nego sto je potrebno. To stvara jedan zacarani krug koji se uvek javlja kada osoba dodje u kontakt sa istom drazi koja je izazvala preveliki strah ili pogresne misli o katastrofiranju dogadjaja.

Prost primer - Osoba ne doruckuje, izadje napolje, juri, zuri, resava svoje obaveze, ne primeti kako vreme ode brzo iscrpi se, padne joj secer, zavrti joj se u glavi u nekom redu ili u prevozu, ona se preplasi, odreaguje fobicno i uspostavi neurotino reagovanje na situaciju i posle razvije strah od straha odn anticipatorni strah koji ce se uvek javiti kada se osoba nadje pod istim okolnostima.

Na pocetku se moze resavati to prijateljskim savetima i podrskom, pozitivnoscu, kasnije vec je potreban veoma iskusan psihoterapeut, a ako se osoba jos vise zapusti, potrebna je i farmakoterapija uz psihoterapiju.

No, uvek se prvo proveravaju i otklanjaju organski uzroci, jer se sve povezano u ljudskom telu, nije lepo odmah coveku reci da mu nesto psihicki fali, ali pak ni da ga preterano ohrabrujemo - da mu nije nista psihicki , i da mu je neki organ stradao pa je zbog toga.....

Bas mi je drago onda ! Kao sto sam naslucivao - mozda je sve prvog puta bila neka reakcija oko PMS-a a onda se covek uplasi, poveze to sa svim i svacim i pocne da razvija panicni poremecaj jer je previse pod hronicnim streson i malo vise anksiozan nego sto je potrebno. To stvara jedan zacarani krug koji se uvek javlja kada osoba dodje u kontakt sa istom drazi koja je izazvala preveliki strah ili pogresne misli o katastrofiranju dogadjaja.

Prost primer - Osoba ne doruckuje, izadje napolje, juri, zuri, resava svoje obaveze, ne primeti kako vreme ode brzo iscrpi se, padne joj secer, zavrti joj se u glavi u nekom redu ili u prevozu, ona se preplasi, odreaguje fobicno i uspostavi neurotino reagovanje na situaciju i posle razvije strah od straha odn anticipatorni strah koji ce se uvek javiti kada se osoba nadje pod istim okolnostima.

Na pocetku se moze resavati to prijateljskim savetima i podrskom, pozitivnoscu, kasnije vec je potreban veoma iskusan psihoterapeut, a ako se osoba jos vise zapusti, potrebna je i farmakoterapija uz psihoterapiju.

No, uvek se prvo proveravaju i otklanjaju organski uzroci, jer se sve povezano u ljudskom telu, nije lepo odmah coveku reci da mu nesto psihicki fali, ali pak ni da ga preterano ohrabrujemo - da mu nije nista psihicki , i da mu je neki organ stradao pa je zbog toga.....
Da ja mislim da PMS mi je povezan sa strah i psiha....i nekad kad sam omalaksana pred ciklusom imam strah da chu da padnem i otsechu mi se noge,a to je mozhda samo rezultat tog ciklusa..ali strah uradi svoje...ali kako i da je moram da idem kod lekara...ali tvoja teorija je jako blizu mom situaciji...(izvini mozhda malo greshim rechi,nisam iz Srbije)...:)...sve na svemu hvala ti josh jednom shto se brinesh...pozzdravljam te puno...:) :) :)

i nekad kad sam omalaksana pred ciklusom imam strah da chu da padnem i otsechu mi se noge
..................................................................................................................................................................................................

Samo treba pronaći uzrok i objasniti joj poreklo straha koji je bukvalno parališe "odseku joj se noge" ili "ukoči mi se vilica". Mišićni spazam psihosomatski indukovan.

Samo trebaš pronaći prekidač i isključiti taj programčić koji joj indukuje strah. Za recidive ne treba da brineš. Samo je nauči da taj famozni prekidač ubuduće zaobilazi, i neće biti problema. Videćeš, za koju godinu zaboraviće da je imala ove probleme ili će se smejati samoj sebi pri pomisli na ovo.

Govorim ti u alegorijama razume se.

Nekome će za ovaj posao trebati nedelje, nekome dani, a nekome sati. Zavisi od motivacije i mašte psihoterapeuta..Lekovi se moraju isključiti jer mozak pacijenta mora biti bistar, i otvoren da prihvati nova saznanja i sugestije.

Hajde da vidimo od čega si sastavljen rođo. Čuči li u tebi budući Dr. primarijus ili si ovaj put odabrao samo kako bi pasivno slušao priče - ventil frustriranih žena, poput onog psihoterapeuta iz serije ŽENE SA DEDINJA.
Savetujem ti da prestaneš sa teorijama i kreneš u praktičnu primenu istih.

Žena ima jako zanimljiv problem. PMS je samo njen svesni ili podsvesni izgovor kojim maskira prave uzroke stanja. Namerno nam ne otvara sve karte. Zašto?

Jako zanimljiv slučaj, i jako zanimljivi uzroci koji su je doveli u ovakvo stanje?

Mene si izbacio iz igre. Vidim da mi ne veruje. Poverenje je osnova terapije, znaš već. POMOZI JOJ !

NEMOJ JOJ GOVORITI ONO ŠTO ŽELI DA ČUJE, TO NE VODI IZLEČENJU!

i nekad kad sam omalaksana pred ciklusom imam strah da chu da padnem i otsechu mi se noge
..................................................................................................................................................................................................

Samo treba pronaći uzrok i objasniti joj poreklo straha koji je bukvalno parališe "odseku joj se noge" ili "ukoči mi se vilica". Mišićni spazam psihosomatski indukovan.

Samo trebaš pronaći prekidač i isključiti taj programčić koji joj indukuje strah. Za recidive ne treba da brineš. Samo je nauči da taj famozni prekidač ubuduće zaobilazi, i neće biti problema. Videćeš, za koju godinu zaboraviće da je imala ove probleme ili će se smejati samoj sebi pri pomisli na ovo.

Govorim ti u alegorijama razume se.

Nekome će za ovaj posao trebati nedelje, nekome dani, a nekome sati. Zavisi od motivacije i mašte psihoterapeuta..Lekovi se moraju isključiti jer mozak pacijenta mora biti bistar, i otvoren da prihvati nova saznanja i sugestije.

Hajde da vidimo od čega si sastavljen rođo. Čuči li u tebi budući Dr. primarijus ili si ovaj put odabrao samo kako bi pasivno slušao priče - ventil frustriranih žena, poput onog psihoterapeuta iz serije ŽENE SA DEDINJA.
Savetujem ti da prestaneš sa teorijama i kreneš u praktičnu primenu istih.

Žena ima jako zanimljiv problem. PMS je samo njen svesni ili podsvesni izgovor kojim maskira prave uzroke stanja. Namerno nam ne otvara sve karte. Zašto?

Jako zanimljiv slučaj, i jako zanimljivi uzroci koji su je doveli u ovakvo stanje?

Mene si izbacio iz igre. Vidim da mi ne veruje. Poverenje je osnova terapije, znaš već. POMOZI JOJ !

NEMOJ JOJ GOVORITI ONO ŠTO ŽELI DA ČUJE, TO NE VODI IZLEČENJU!
Kad nisam pod stresom,osecham se sasvim normalno...super funkcionishem,ali pred PMS...taj stres i nervoza se povechava pa ja imam takve nezheljene tegobe,kochi mi se usta...ruke...noge...zavisi..nije mi uvek tesshko,ali imam i loshe dane..a idobre,pred sam ciklus...nema potreba od svagjanja..ovo je forum i svako ima pravo na svoje gledishte na problem..pozz

Radovane, ne znam zasto nam ne otkriva karte.....Meni zoki4 pre deluje kao iskrena devojka, ne verujem da je neka prepredena zena koja ko zna sta potiskuje.
Prvi ili neki put joj se mozda desilo nesto sto je provociralo veliki strah, jos ako je danima bila pod hronicnim stresom i nije spavala kako treba, puno kafa, cigareta, sekiracija - sve se nakupi i eskalira panicnim reagovanjem, a posle kada se nadje u slicnoj situaciji slicno iracionalno reaguje somatikom.

Nisam te iskljucio, ja rekoh preporucices joj da pije caj :D Ja te i bodrio da napises i ti nesto, mozda joj i bude lakse ko zna, mozda joj das ideju neku da upravo to kaze doktoru ili pita doktora kada ode.

Za koju godinu nece imati probleme? Uh pa nece valjda dotle da dodje..... Ja to rekoh da se veoma brze resi :D Nije mi ona bas takav slucaj da su potrebne godine :D

Radovane, ne znam zasto nam ne otkriva karte.....Meni zoki4 pre deluje kao iskrena devojka, ne verujem da je neka prepredena zena koja ko zna sta potiskuje.
Prvi ili neki put joj se mozda desilo nesto sto je provociralo veliki strah, jos ako je danima bila pod hronicnim stresom i nije spavala kako treba, puno kafa, cigareta, sekiracija - sve se nakupi i eskalira panicnim reagovanjem, a posle kada se nadje u slicnoj situaciji slicno iracionalno reaguje somatikom.

Nisam te iskljucio, ja rekoh preporucices joj da pije caj :D Ja te i bodrio da napises i ti nesto, mozda joj i bude lakse ko zna, mozda joj das ideju neku da upravo to kaze doktoru ili pita doktora kada ode.

Za koju godinu nece imati probleme? Uh pa nece valjda dotle da dodje..... Ja to rekoh da se veoma brze resi :D Nije mi ona bas takav slucaj da su potrebne godine :D
Procenio si me da sam iskrena....ne pushim,ne pijem...kafu da,ali jednu na dan....prvi put sam rekla desilo mi se..pala sam ,presekle mi se noge,kad sam se vratila od mature...ali bila sam zamorna...mislila sam na to...posle to,taj period,to leto,mi je bio haos...svugde sam bila trazhila pomosh,po lekara,ali sve je bilo u redu sa mnom,isam dobro spavala,strah mi bilo da ostanem sama,bila sam aksiozna,ali proshla mi je ta anksiozost,vrlo brzo...nakon nekoliko meseca...e sad mislim da imam neki postanksiozni poremechaj...dal je to moguche???Pitajte sve chu da vam kazhem...iskrena sam 100 posto....

Da li su nekome pri velikom stresu i anksioznosti , pomogle Bahove kapi ? Svašta čitam o tome, ima li neko iskustva ?

Tesko, bilo sta od cajeva kapi i tako toga. Ako je neko vec razmisljao da mu to treba i raspituje se, znamo sledece stvari o njemu :
1) Ima neki problem
2) Ne moze sam da izadje na kraj sa njim.

Ovo pod 2 je mnogo gore.

Verujem da svako prvo samoinicijativno meditira, odmara, poverava se i kuka prijateljima, pa kad vidi da ne pomaze, prelazi na cajeve, ulja na ovo na ono, ali nazalost vecini to ne pomogne, usudio bih se, a onom ko pomogne i nikada vise nema problem - stvar bi se resila sama od sebe i da nije to pila.

Mnogima i tablete ne mogu pomoci skroz na skroz bez kvalitetnog doziranja, pravilnog nacina zivota i mnogo kvalitetne i prakticne psihoterapije, a pomoci ce neki caj, kapi.

Ne volim da budem pesimista, ali isto tako davanje lazne nade nije ok i tvrditi - Meni pomoglo, uzmi i ti tako, i tebi ce SIGURNO, i onda indirektno imas progresiju nelecenog problema na pravi nacin.

Umesto kapi bolje uzmi izmeni svoje reagovanje, pogled na svet, treniraj umno - razmisljaj kako razmisljas, zasto, kako reagujes, da li je moglo drugacije da se odreaguje, i nikako ne padaj na autosugestiju - ne mogu drugacije, tesko je.

Ukoliko ne uspes sama, potrazi pomoc strucnog lica, mozes i njih pitati za neki caj, neke kapi i da porazgovaras malo, mozda te malo "trgne" uzivo i izmeni ti na kratko poglede na svet, a mozda ce proceniti i da ti je potrebna farmakoterapija.
Odi na pregled, izrazi svoje zelje, stavove, koliko duboko i zivopisno opises svoje probleme, toliko ces dobiti kvalitetniju pomoc.

Mene je uvek nerviralo to sto MORAM sve privatno da pricam,sve stvari,na primer mislim da broj sexualnix odnosa nije neko merilo :eek: to sam navela kao primer,i onda ako se ne uklapas u sablon aj terapija.E pa sine nije to ok.Daleko im lepa kuca pu pu pu!

Pa, eto, nisam u stanju da se sastavim sa sobom, mislim da opsesivno razmišljam o majci koja je 15 godina bolesna od paranoidne shizofrenije, stanje se iz godine u godinu pogoršavalo jer neće da uzima terapiju. Često je bila stacionirana na psihijatriji. Živeli smo na 400 km udaljenosti. Sad sam je, pre par dana na prevaru dovela u našu blizinu u dom za stare (privatni) gde ona i nije baš zadovoljna a misli da će se za mesec dana vratiti kući. Ceo život manipuliše sa mnom tako što mi nabacuje krivicu, a ta krivica se prima na mene momentalno.
Moje razmišljanje je 99 posto dana o tome, o griži savesti, da li sam učinila pravu stvar. U tome stalno pravim najcrnje scenarije šta će se i kako dalje odvijati. Ja to više ne želim i svesna sam toga da moje razmišljanje nije dobro, da zapostavljam porodicu i sebe...ali nisam u stanju da se izborim sa tim.
Zakazala sam neuropsihijatra za sredu, ne bežim od toga.

Bravo tako i treba,videces da ce se nesto desiti. :)

Bila...i nije se bas nešto desilo. Reče mi ono sto i ja znam, da ne treba tako da razmišljam, da treba da gledam pozitivno...da ne treba da osećam krivicu. Poslala me da uradim psihološki test u ponedeljak. Valjda ce joj to pokazati nešto pa ce znati sta sa mnom. Ko zna sta sam zakopala u sebi kad tako bez veze potonem za glupost, kad me potrese svaki telefonski poziv i kad stalno pravim najcrnje scenarije a da to ne želim.

bRu zLiAKO SI TU..MOLIM TE ODGOVORI MI NA SLEDECHE PITANJE:Znam da si mi dao savet da ne guglam po internetu,ali kad mi dogju ovi dani,pred menstruacijom,samo tamo mi ode pamet...i tako ja guglala i guglala kad sam stigla do simptome jedne chudne bolessti ,rech je u Mijastenija gravis,dali neko zna vishe o te bolesti,ali pronalazim se u svaki simptom iste te bolesti,i shto je najstrashije pishe da je smrtonosna ako se ne lechi....Bozhe sachuvaj...Bash sam paranoichna...lepo mi je prichala davno moja pokojna baka....SHTA MANJE ZNASH,TO BOJLE...molim svi koji zaju neshto u vezi ove bolesti nek mi pishu,znam da ovaj forum nije za to,ali htela sam da pitam i neshto vishe saznam...pozz svima

Rekoh ti da ne guglas! Kada ti dodju "ti dani" bolje se okruzi prijatnim ljudima koji te uveseljavaju, pozovi goste neke odn prijatelje bliske, izadji napolje u setnju, nemoj samo da sedas za kompjuter jer neces sebi nikako pomoci a mozes odmoci.

Ako nema pozitivnih rezultata od guglanja onda nemoj ni da sedas za kompjuter. Iscupaj kabli pozadi i popni ga u drugoj sobi npr na vrh ormara. Uradi tako da za samu aktivnost guglanja moras puno toga fizicki da uradis i onda ces se lakse iskontrolisati, A ako je kompjuter ukljucen non stop, onda ces se olako predati rekavsi sebi "samo da pogledam na sekund, kad je vec ukljucen".

Nemas ti Mijasteniju gravis, to je neurolosko autoimuni oboljenje koje utice na odnos nervi-skeletni misici. To sto ti subjektivno osecas i mislis da je Mijastenija gravis, je obican hronicni umor, i osluskivanje telesnih senzacija kada postanes anksiozna.
To svako moze da oseca, i ja sam danas umoran i sam sebi bih mogao da dodelim neku tamo latinsku rec pa i zacas da umislim Mijasteniju Gravis.

Svako ko nema kondicije moze isto reci da ima Mijasteniju Gravis. Kao i ostale stvari, ne dobija se mijastenija tako olako.

I kad vec guglas, zanimljivo je kako uvek ljudi katastrofiraju situacije, i imaju selektivnu emmoriju pa upamte sve ono najgore a npr nisi ovo procitala:

Mijastenija gravis je autoimuna bolest neurološka bolest u kojoj dolazi do poremećaja funkcije
spoja nerava i skeletnih poprečno prugastih mišića, radi čega ne može da se stvari efekat nerva
na aktivaciju mišića i rezultat je pojava varijabilne slabosti raznih grupa mišića sa pojavom
karakterističnog fenomena brzog zamaranja određenih mišićnih grupa nakon što se oni aktiviraju.
Bolest je hronična, a manifestuje se pojavom simptoma i znaka kao što su asimetrično padanje
očnih kapaka, pojava duplih slika, otežano gutanje, otežan govor u smislu govora kroz nos, slabošću
mišića ruku i nogu posebno u ramenom i karličnom pojasu, te u najtežim slučajevima slabošću mišića
grudnog koša čime se ugrožava disanje. Ovo je nekada bila jedna od najtežih neuroloških bolesti, ali
je je danas, na svu sreću, jedna od neuroloških bolesti koja se može najbolje lečiti.

Znaci ne moras brinuti. Kao sto vidis, ko zna sta si ti citala, nemas to, cak hipoteticki da imas, to je jedna od bolesti koja se moze najbolje leciti, pa ako bi mogla da biras neku bolest ova bi ti bila najbolja :super:

Eto, karikiram malo, ali vidis da nije tako kao sto si zamislila. I jos nesto. Bila si do lekara. Da se radi o Mijasteniji Gravis, uvideli bi oni odaaavno, nisu ni oni bas non-stop spavali na visegodisnjim teskim studijama, znali bi da imas to.

Pozdrav. Sledeci put nemoj da mislis da imas neku tesku bolest koju gugl izbaci nego se samo seti da imas naviku da svoje nezgode katastrofiziras kako bi imala neku racionalnu osnovu za brigu i strah, a zapravo nemas racionalnu osnovu za strar, prema tome nemoj je ni dodavati. Umiri sebe samopouzdanjem i verom da se sa tobom nista opasno ne desava, a sigurno ne tamo neke teske bolesti od kojih se umire, a ti mlada, jak imunitet, jako telo neistroseno.

Samo izbaci manje crnih misli i misli da je sve u redu a da je subjektivni tvoj osecas taj koji te vara, jer psihicki nisi dovoljno sigurna u sebe samo podsvesno, pa tako i u svoje zdravlje i sve sto ima veze sa tobom u nekom kontekstu.

Ne moze to coveku nista da ne fali a onda nesto procita na guglu i dobije to, tj otkrije. Nije to bas tako. Kada covek ima teske bolesti obicno i ne stigne da zagugla a vec je stacioniran u bolnici. Zato se i zovu "teske bolesti". A ne dobijaju se teske bolesti nekoliko dana pred PMS pa posle nestanu :D

Pozdrav.

Rekoh ti da ne guglas! Kada ti dodju "ti dani" bolje se okruzi prijatnim ljudima koji te uveseljavaju, pozovi goste neke odn prijatelje bliske, izadji napolje u setnju, nemoj samo da sedas za kompjuter jer neces sebi nikako pomoci a mozes odmoci.

Ako nema pozitivnih rezultata od guglanja onda nemoj ni da sedas za kompjuter. Iscupaj kabli pozadi i popni ga u drugoj sobi npr na vrh ormara. Uradi tako da za samu aktivnost guglanja moras puno toga fizicki da uradis i onda ces se lakse iskontrolisati, A ako je kompjuter ukljucen non stop, onda ces se olako predati rekavsi sebi "samo da pogledam na sekund, kad je vec ukljucen".

Nemas ti Mijasteniju gravis, to je neurolosko autoimuni oboljenje koje utice na odnos nervi-skeletni misici. To sto ti subjektivno osecas i mislis da je Mijastenija gravis, je obican hronicni umor, i osluskivanje telesnih senzacija kada postanes anksiozna.
To svako moze da oseca, i ja sam danas umoran i sam sebi bih mogao da dodelim neku tamo latinsku rec pa i zacas da umislim Mijasteniju Gravis.

Svako ko nema kondicije moze isto reci da ima Mijasteniju Gravis. Kao i ostale stvari, ne dobija se mijastenija tako olako.

I kad vec guglas, zanimljivo je kako uvek ljudi katastrofiraju situacije, i imaju selektivnu emmoriju pa upamte sve ono najgore a npr nisi ovo procitala:

Mijastenija gravis je autoimuna bolest neurološka bolest u kojoj dolazi do poremećaja funkcije
spoja nerava i skeletnih poprečno prugastih mišića, radi čega ne može da se stvari efekat nerva
na aktivaciju mišića i rezultat je pojava varijabilne slabosti raznih grupa mišića sa pojavom
karakterističnog fenomena brzog zamaranja određenih mišićnih grupa nakon što se oni aktiviraju.
Bolest je hronična, a manifestuje se pojavom simptoma i znaka kao što su asimetrično padanje
očnih kapaka, pojava duplih slika, otežano gutanje, otežan govor u smislu govora kroz nos, slabošću
mišića ruku i nogu posebno u ramenom i karličnom pojasu, te u najtežim slučajevima slabošću mišića
grudnog koša čime se ugrožava disanje. Ovo je nekada bila jedna od najtežih neuroloških bolesti, ali
je je danas, na svu sreću, jedna od neuroloških bolesti koja se može najbolje lečiti.

Znaci ne moras brinuti. Kao sto vidis, ko zna sta si ti citala, nemas to, cak hipoteticki da imas, to je jedna od bolesti koja se moze najbolje leciti, pa ako bi mogla da biras neku bolest ova bi ti bila najbolja :super:

Eto, karikiram malo, ali vidis da nije tako kao sto si zamislila. I jos nesto. Bila si do lekara. Da se radi o Mijasteniji Gravis, uvideli bi oni odaaavno, nisu ni oni bas non-stop spavali na visegodisnjim teskim studijama, znali bi da imas to.

Pozdrav. Sledeci put nemoj da mislis da imas neku tesku bolest koju gugl izbaci nego se samo seti da imas naviku da svoje nezgode katastrofiziras kako bi imala neku racionalnu osnovu za brigu i strah, a zapravo nemas racionalnu osnovu za strar, prema tome nemoj je ni dodavati. Umiri sebe samopouzdanjem i verom da se sa tobom nista opasno ne desava, a sigurno ne tamo neke teske bolesti od kojih se umire, a ti mlada, jak imunitet, jako telo neistroseno.

Samo izbaci manje crnih misli i misli da je sve u redu a da je subjektivni tvoj osecas taj koji te vara, jer psihicki nisi dovoljno sigurna u sebe samo podsvesno, pa tako i u svoje zdravlje i sve sto ima veze sa tobom u nekom kontekstu.

Ne moze to coveku nista da ne fali a onda nesto procita na guglu i dobije to, tj otkrije. Nije to bas tako. Kada covek ima teske bolesti obicno i ne stigne da zagugla a vec je stacioniran u bolnici. Zato se i zovu "teske bolesti". A ne dobijaju se teske bolesti nekoliko dana pred PMS pa posle nestanu :D

Pozdrav.
bRu zLi ti si CAR,ali u svakom smislu na rech,ulivash mi snagu,znachi ne znam kako da ti to objasnim....hvala ti shto se toliko brinesh..ali samo da ti kazhem da od gore navedenih simptoma,ja nekad duplo gledam,ali razlog je shto sama mn.chitala..a vidim besprekorno,a kad mi se umore ochi,vidim duplo,kroz nos ne pricham,ne gutam otezhnato,kapacci mi se nespushtaju,ali pred PMS imam slabost noge i ruke...i koche mi se muskule na licu....e to je to,shto ja osecham...a kad me ljudi gledaju dok jedem,paika me uhvata,mozhda je to razlog,shto josh kad sam bila mala,uvek sam se stidila da jedem pred druge,pa chak i pred moje saucheice u shkoli...mozhda je to posledica na ovo...od kud znam....ali hvala ti shto si uvek tu da mi odgovorish na pitanju...a,ako je bila u pitanju ova bolest,do sad che uzela zamah..ja ovo osecham vech 10 godina....toliko je mnogo proshlo...pozz..do tebe...chitnemo se opet//

Ljudi su previse ispred ekrana, a onda uzmu da "odmore oci" pa legnu u krevet i nastave da bulje jos 4 sata u minijaturni ekran mobilnog, iako je cigletina neka od 5 i vise inca. Nije ni cudo sto ljudi vide duplo posle, dobro da ne vide troduplo koliko bulje u ekrane.

Neko ko nije navikao na to, starije generacije, da ih teras dobili bi nervni slom posle nedelju dana da to rade.

a kad me ljudi gledaju dok jedem,paika

Ovo je pokazatelj jedne vrste socijalne fobije odn socijalne anksioznosti kada osoba ne moze da pije i jede ispred drugih ljudi i ima iracionalna uverenja da je drugi gledaju kako jede, procenjuju, ocenjuju, podsmevaju se, nalaze manu i slicno, pa se zato osecaju nesigurno i razdrazljivo, uznemireno. Treba govoriti sebi da je to nesto normalno - jesti, i da tu ne postoje losi i dobri nacini, nema niceg sramotnog, svi jedu, neko kvazi kulturno neko halapljivo, nije nista sramotno i toliko strasno da ce se desiti neka katastrofa sa nasim socijalnim zivotom, cak i da se isprljamo hranom i da budemo centar smeha i sala, trebamo se saliti na nas racun i prihvatiti to nesto, a ne da od toga pravimo katastrofu koja je nepopravljiva.

Samo vise sigurnosti u sebe, vise ponosa, vise lepseg misljenja o sebi. Osoba treba da se seti koje sve kvalitete poseduje.

Osobe nadobudne i pune sebe, iako nisu ni priblizno takve u realnosti objektivno pucaju od samopouzdanja i iako im se zaista objektivno vecina ljudi podsmeva, oni nikada ne osecaju socijalnu anksioznost.

To bi bilo nesto slicno kao i izreka - "Cega se budala stidi, glup se ponosi". Ljudi sa socijalnom fobijom se iracionalno stide i plase svega, idu u drugu krajnost od ovog coveka koji se npr ponosi necim sto i nije za ponos.

Ljudi su previse ispred ekrana, a onda uzmu da "odmore oci" pa legnu u krevet i nastave da bulje jos 4 sata u minijaturni ekran mobilnog, iako je cigletina neka od 5 i vise inca. Nije ni cudo sto ljudi vide duplo posle, dobro da ne vide troduplo koliko bulje u ekrane.

Neko ko nije navikao na to, starije generacije, da ih teras dobili bi nervni slom posle nedelju dana da to rade.

a kad me ljudi gledaju dok jedem,paika

Ovo je pokazatelj jedne vrste socijalne fobije odn socijalne anksioznosti kada osoba ne moze da pije i jede ispred drugih ljudi i ima iracionalna uverenja da je drugi gledaju kako jede, procenjuju, ocenjuju, podsmevaju se, nalaze manu i slicno, pa se zato osecaju nesigurno i razdrazljivo, uznemireno. Treba govoriti sebi da je to nesto normalno - jesti, i da tu ne postoje losi i dobri nacini, nema niceg sramotnog, svi jedu, neko kvazi kulturno neko halapljivo, nije nista sramotno i toliko strasno da ce se desiti neka katastrofa sa nasim socijalnim zivotom, cak i da se isprljamo hranom i da budemo centar smeha i sala, trebamo se saliti na nas racun i prihvatiti to nesto, a ne da od toga pravimo katastrofu koja je nepopravljiva.

Samo vise sigurnosti u sebe, vise ponosa, vise lepseg misljenja o sebi. Osoba treba da se seti koje sve kvalitete poseduje.

Osobe nadobudne i pune sebe, iako nisu ni priblizno takve u realnosti objektivno pucaju od samopouzdanja i iako im se zaista objektivno vecina ljudi podsmeva, oni nikada ne osecaju socijalnu anksioznost.

To bi bilo nesto slicno kao i izreka - "Cega se budala stidi, glup se ponosi". Ljudi sa socijalnom fobijom se iracionalno stide i plase svega, idu u drugu krajnost od ovog coveka koji se npr ponosi necim sto i nije za ponos.
Procenio si me,uvek sam stidliva,znam i da se zarumenim pred druge,nekad e znam i shta mi se deshavasa samnom,lepa sam mlada,ali stavrno lepa,nije da se hvalim,ali se stidim,zashto ni sama neznam zbog chega...ne volim kad neko bluje u meni,kad hodam,kad pricham,osecham se stvarno ne sigurno,ali gledachu da se smenim,stavrno sam budala,ali od uvek sam bila takva,prichliva sam puno...zaista,ali ta trema me ubija ako mi veujesh....ali radujem se shto me razumesh bRu zLi...i upravo si za mobilan telefo,ja stoim iza lap topu,a kad legnem uveche,prochu nekoliko sata,a ja u ruci drzhim mobilni i do ne potroshim bateriju ne pushtam ga iz ruke....i josh jedno chu da kazhem,radila sam 10 meseci u igroteku,zahtevan je posao,kad sam imala mirnih decu osechala sam se ok...ali kad neko me uznemiri ili e daj Bozhe dete padne,ja se sva ukochim i tad mi je bilo loshe da podjem dur do mog stana ,a bili su odalecheni 5 min.hodanje..zamisli..teshko mi je bilo i da se popnem po stepeice,zashto zhivim na 4ti sprat,a sad najormalije hodam po stepenice,i normalnije se spushtam po njih...tad mi je bilo chak i teshko da se spushtam po stepenice,treperila samod straha shta che mi se desiti istog dana a posao...pozz bRu zLi...nadam se da te nisam zbunila...:D

pozdrav, izvinjavam se unapred ako je bilo reci o ovome ili sam promasio temu.. naime, takodje i ja patim od anksioznosti vec 18 meseci, psihijatar mi je prepisao rivotril i actapax.. ne secam se kolike sam doze pio u pocetku, sada mi je smanjeno na rivotril 1/4 ujutru i 1/2 actapaxa... sad ono glavno - volim da popijem i da se opustim.. tacnije kad god izlazim ja pijem alkohol i zanimaju me nezeljeni efekti ove kombinacije, sta KONKRETNO moze da mi se desi zbog kombinovanja? do sada nisam imao problema, ali me kopka.. pokusavao sam i da prekinem terapiju sam, ali mi se posle sve vrati pa i terapiju moram da vratim.. HVALA UNAPRED!

pozdrav, izvinjavam se unapred ako je bilo reci o ovome ili sam promasio temu.. naime, takodje i ja patim od anksioznosti vec 18 meseci, psihijatar mi je prepisao rivotril i actapax.. ne secam se kolike sam doze pio u pocetku, sada mi je smanjeno na rivotril 1/4 ujutru i 1/2 actapaxa... sad ono glavno - volim da popijem i da se opustim.. tacnije kad god izlazim ja pijem alkohol i zanimaju me nezeljeni efekti ove kombinacije, sta KONKRETNO moze da mi se desi zbog kombinovanja? do sada nisam imao problema, ali me kopka.. pokusavao sam i da prekinem terapiju sam, ali mi se posle sve vrati pa i terapiju moram da vratim.. HVALA UNAPRED!
Druzhe ja nemam iskustvo sa ovo,da sam imala rado bi ti odgovorila...ali mislim da antidepresivi ne smeju se meshati sa alkoholnim pichama...kao i svaki drugi lek...pozz druzhe...:)

Back