Anksioznost

Ideja da pomogneš nekom ko ima ovakve probleme online je prilično grandiozna.
ja najvise volim kada sa nekim kao ti dodjem u fazu da se razumemo, razumevanje je deo ljubavi, a sto se tice grandioznih ideja, pa ja nikada nisam bio lazno skroman, jer: ili jesam, ili nisam skroman, a kada su ideje u pitanju nebo je granica... ponavljam, ideja je da se promeni narativ i koncept, zapravo kult pobednika, a da ljude nateram da obrate paznju i na GUBITNIKE, sta cemo sa njima, ko ce da gubi [osim nas obolelih]? a neko ce morati, jer ja znam za vreme kada gubim, jer moram, ali znam i da pobedjujem, kada ozdravim:) jel pobedila rusija ili zapad? a sta sam ja rekao na pocetku? borimo se da bi IZGUBILI, a ne da bi pobedili, nemojte da vas lazu, nego ljudi nece da cuju, zapusili usi!!!
ako moze muzicki predah?

ima li pilota u 0vom avi0nu
ja sam ukljucio autopilota, tasta je uvek govorila da sam madjionicar, bez sekiracije, sve je pod kontrolom, uvek je i bilo

to sto ja znam da gubim i razbolim se ne znaci da je neko pobedio i da je zdrav, tek cemo videti jos, ko je u pravu

da ne postoje gubitnici i bolesni., mislis da bih ja jedini bio? ne, ja sam samo to uradio da ne izgubim te duse, namerno sam se sa njima poistovetio

hocu, ali samo jasno da shvatim da li je anksioznost ili je depresija
zena ima dg GAP, ja jos uvek ne znam tu skraceniocu da nadjem na engleskom... ali svejedno, jel taj GAP obuhvata i depresiju, ili je "samo" generalno anksiozna?
znaci izvinjavam se jer insistiram na podeli, anksioznost ili depresija, a znamo da mogu da idu i zajedno
znaci zanima me u kom su odnosu anksioznost [gap] i depresija
bez anksionzosti nema buducnosti, a depresija je proslost? mozda za vas pobednike,a sta cemo mi gubitnici? kod nas je obrnuto, ja anksioznost ostavljam u proslosti,a depresija je vec buducnost, skoro pa resavam ovu jednacinu
Imam od prije 15 godina f 32, depresija koja se nadodala na GAP. Tako da imam oboje!
A na engleskom ti je GAD- general anksiety disorder.

Da, to jeste posledica anksioznosti.
I nije derealizacija.
Derealizacija je ključna karakteristika psihoza.
Visoko anksiozan čovek može da upadne u akutnu psihotilču epizodu ali toga nije svestan, upravo zbog derealizacije.
Ne brini, psihijatar ume da proceni i prepozna te stvari.
@Софија nemoj te me plašiti sa psihozom, imam strah od 2 najjača: smrtii ludila. Od smrti nemam od ludila ( psihoze) imam smrtni strah. Ja nikad nisam izgubila kontakt sa realnošću ni u najvećoj derealizaciji a živjela s blažom 8 god. Od prejake nisam TV mogla gledati 4 god koliko mi sve titralo. Moja dr me zadrzala na dnevnoj, ubacila 4x75 mg Velafaxa, klonazepam - rivotril i 1/2 od 5 mg Zyprexe i utegla me- to je bilo 2015.god. I sad idem kod nje, rekla mi potpisati da iz neuroze ne mogu preći u psihozu! Otkud Vam to da u neznanju upadnem u akutnu psihozu?
Pojasnite molim Vas

@Софија nemoj te me plašiti sa psihozom, imam strah od 2 najjača: smrtii ludila. Od smrti nemam od ludila ( psihoze) imam smrtni strah. Ja nikad nisam izgubila kontakt sa realnošću ni u najvećoj derealizaciji a živjela s blažom 8 god. Od prejake nisam TV mogla gledati 4 god koliko mi sve titralo. Moja dr me zadrzala na dnevnoj, ubacila 4x75 mg Velafaxa, klonazepam - rivotril i 1/2 od 5 mg Zyprexe i utegla me- to je bilo 2015.god. I sad idem kod nje, rekla mi potpisati da iz neuroze ne mogu preći u psihozu! Otkud Vam to da u neznanju upadnem u akutnu psihozu?
Pojasnite molim Vas
Ona to uopšte nije rekla, bez brige

Pojasnite molim Vas
@Софија produzi

Za razliku od depresije koja je bolest nedostatka smisla, anksioznost se ogleda u strahu. Strah od budućnosti.
Strah u odnosima sa drugim ljudima gde osećamo nelagodu kad treba da se nađemo u situaciji da moramo da komuniciramo sa drugim ljudima.
Plašimo se da će nas ljudi povrediti rečima, ili postupcima, plašimo se šta će misliti o nama.
I razne druge vrste strahova.
Hristos tu nudi rešenje u tome da smo mi pod Božijom zaštitom i da nam niko drugi ne može nauditi do mi sami sebi. Čovek koji ima poverenje u Boga jednostavno prestaje da se plaši bilo čega.
Zatim Bog je uvek na prvom mestu, što znači da to šta će drugi da misle o nama prestaje da bude važno i mi prestajemo da osećamo nelagodu posle dva tri iskustva gde nam nije bili bitno tuđe mišljenje.Važno je samo šta će Bog da misli o nama.
A Bog od nas traži da da budemo hrabri, da pobedimo strahove, da budemo milostivi, zahvalni, da pomažemo bližnjima iz ljubavi.
Trudeći se da ugodimo Bogu mi u svoj život unosimo radost kroz ljubav, zahvalnost, milost, mir.., jer to su sve lepa osećanja.
I tako mi ugađajuđi Bogu u svoj život unosimo radost i on počinje da bude vredan življenja.

Isus je rekao da ako se ne povratimo da budemo kao deca nećemo naslediti carstvo nebesko.
A na drugom mestu je rekao: ne dirajte decu jer je njihovo carstvo nebesko.
Carstvo nebesko je svet naših lepih misli, misli koje donose osećanja ljubavi, milosti, zahvalnosti,mira
A pakao je deo našega uma gde žive naše misli koje u naš život donose strahove, gnev, bes, ljutnju, nezadovoljstvo depresiju anksioznost, nedostatak smisla...
A mi živimo tamo gde smo tog trenutka prisutni svojom pažnjom. Neko u raju a neko u paklu

Pojasnite molim Vas
Nisam rekla da češ upasti u akutnu psihozu, već da nisi derealizovana na psihotičan način. 😉
I da to što opisuješ sasvim odgovara simptomima anksioznosti.
Ovaj tekst sam davno prosledila jednoj bliskoj osobi koja se bori sa anksioznošću i stalno se plaši za svoje zdravlje.

Simptomi anksioznosti:

1. Anksiozne misli
  2. Stalna zabrinutost
  3. Razdražljivost
  4. Uznemirenost
  5. Neprijatno uzbuđenje
  6. Nervozno vrpoljenje
  7. Nekontrolisana nervoza
  8. Problemi sa fokusiranjem ili koncentracijom
  9. Neobičan, neprijatan osećaj koji prolazi kroz telo, kao nalet neprijatne energije
  10. Porast osetljivosti na alergije, njihovu učestalost, težinu i trajanje
  11. Anksiozni kašalj
  12. Anksiozni napad
  13. Napetost mišića, ukočenost
  14. Slabost mišića
  15. Pritisak, osetljivost bilo gde na telu ili u njemu
  16. Bol u leđima (pritisak, grčevi)
  17. Bolovi u telu, osećaj kao da su telo i mišići u modricama
  18. Trzanje tela (osećaj kao da su vaša glava, mozak, deo tela ili celo telo doživeli nagli i snažni trzaj ili trzanje)
  19. Drhtanje tela ili vibracija
  20. Pulsiranje tela
  21. Ukočenost i trnci i druge senzacije kože na rukama, nogama, licu, glavi ili bilo kojim drugim mestima na telu
  22. Bledilo lica (bled izgled, gubitak boje na licu ili koži)
  23. Crvenilo lica, crvenilo kože
  24. Povećanje ili smanjenje telesne temperature, promena telesne temperature
  25. Osećaj da vam je prevruće, ali oko vas je normalna temperatura
  26. Pritisak u glavi
  27. Glavobolje
  28. Migrene i anksiozne glavobolje
  29. Stezanje obruča oko glave
  30. Osećaj da je vaš mozak iznenada zadrhtao, podrhtavao ili vibrirao
  31. Vrtoglavica
  32. Nesvestica
  33. Brujanje, tutnjava, ili druge vrste zvukova u glavi
  34. Zvonjenje, zujanje ili pulsiranje u uhu
  35. Peckanje kože, svrab, bockanje ili druge kožne senzacije, osetljivost kože, utrnulost kože
  36. Svrab, peckanje, bockanje – osećaji ispod kože
  37. Trnci u stopalima, rukama, ili samo prstima
  38. Osećaj stezanja u grudima
  39. Gušenje
  40. Osećaj knedle u grlu
  41. Otežano gutanje, osećate se kao da ne možete pravilno gutati ili da će vam se nešto zapeti za grlo
  42. Poteškoće u razgovoru, izgovaranju određenih slova ili zvukova, usta se osećaju kao da se ne kreću ispravno, nejasan govor
  43. Problemi sa koordinacijom usta ili jezika
  44. Suva usta
  45. Peckanje usta, osećaj kao da vas unutrašnjost usta peče ili pecka, ili kao igle ili sve to zajedno ili u različito vreme
  46. Osećaj kao da vas jezik peče
  47. Osećate se kao da vam je jezik otekao
  48. Trzanje / skakanje mišića usta
  49. Zevanje, preterano zevanje
  50. Kratak dah
  51. Osećaj nedostatka vazduha
  52. Aerofagija (gutanje previše vazduha, natezanje stomaka, podrigivanje)
  53. Probadajući bol u grudima
  54. Osećaj usporenog kretanja
  55. Hronični umor, iscrpljenost, premorenost, istrošenost
  56. Hronični bol u određenim delovima tela ili u celom telu
  57. Nespretnost, osećaj nespretnosti, problemi sa koordinacijom udova ili tela
  58. Osećaj kao da se pod pomera, njiše
  59. Posrtanje pri hodu, kao da se gubi tlo pod nogama
  60. Jeza, osećaj hladnoće
  61. Hladne ruke i noge
  62. Žudnja za šećerom, slatkišima, čokoladom
  63. Višak energije, osećaj da se ne možete opustiti
  64. Hiperaktivnost
  65. Niska energija, epizode letargije
  66. Osećate se loše i bolesno, ali ne možete da opišete kako se osećate
  67. Osećate se kao da niste vi, neobično, čudno, drugačije
  68. Simptomi slični gripu, osećate se kao kad imate grip
  69. Učestalo mokrenje
  70. Često mokrenje noću
  71. Seda kosa
  72. Gubitak kose, kosa se proređuje
  73. Palpitacije srca, ubrzan rad srca
  74. Nepravilan srčani ritam, lepršavi ili ‘preskočeni’ otkucaji
  75. Bol u levom ramenu i ruci
  76. Preosetljivost (sluh, dodir, ukus, miris)
  77. Smanjen seksualni nagon, seksualna disfunkcija, seksualna nezanimljivost
  78. Povećana podložnost infekcijama
  79. Mučnina
  80. Povraćanje
  81. Znojenje, obilno, prekomerno, nekontrolisano znojenje
  82. Noćno znojenje, buđenje u znoju, obilno znojenje noću
  83. Sindrom nemirnih nogu
  84. Zategnutost rebra ili grudnog koša, pritisak ili osećaj poput zategnute trake oko grudnog koša
  85. Iznenadni poriv za bekstvom ili bežanjem
  86. Dobijanje na težini; nagli porast kilograma
  87. Gubitak težine; nagli gubitak težine
  88. Strah koji ne može da se racionalno objasni
  89. Strah od ludila
  90. Strah od straha
  91. Izmenjeno stanje stvarnosti i svesti
  92. Magla u glavi
  93. Konfuzija
  94. Deja Vu, osećaj kao da si nešto ranije uradio ili iskusio
  95. Depersonalizacija
  96. Derealizacija
  97. Dezorijentacija
  98. Kratkotrajni gubitak memorije
  99. Flashback-ovi
  100. Noćne more, ružni snovi
  101. Opsednutost senzacijama
  102. Ponavljajuće opsesivne misli
  103. Ponavljajuće razmišljanje ili neprestano „brbljanje uma“
  104. „Zaglavljene“ misli, mentalne slike, koncepti, pesme ili melodije koje vam se „zaglave“ u umu i ponavljaju se iznova i iznova
  105. Kratkoročna nemogućnost učenja, teško primate nove informacije
  106. Razdvojena osećanja, osećaj razdvojenosti
  107. Osećaj zarobljenosti u svom umu
  108. Često osećate da nosite svet na svojim leđima
  109. Bes i nestrpljenje
  110. Lako se iznervirate
  111. Plakanje bez razloga
  112. Depresija; loše raspoloženje
  113. Promene raspoloženja
  114. Emocionalna otupljenost, ravnodušnost
  115. Emocije osećate pogrešno
  116. Osećaj da je sve oko vas zastrašujuće
  117. Često se nalazite „na ivici“
  118. Osećate se kao da ste stalno pod pritiskom
  119. Nervozni stomak
  120. Nedostatak apetita, gubitak apetita
  121. Zatvor
  122. Dijareja
  123. Nadimanje
  124. Proširene zenice
  125. Izobličen, maglovit ili zamagljen vid
  126. Oči osetljive na svetlost
  127. Mrlje, linije, žice i paučina u vidu
  128. Trepćuća svetla kad su oči zatvorene
  129. Teškoće prilikom uspavljivanja ili spavanja
  130. Buđenje u napadu panike
  131. Osećaj da ćemo povrediti one koje volimo ili sebe.

https://anksioznioptimista.com/lista-od-130-simptoma-anksioznosti/

Imam od prije 15 godina f 32, depresija koja se nadodala na GAP. Tako da imam oboje!
A na engleskom ti je GAD- general anksiety disorder.
zeno, operisana si, pa moras da brines, to je normalno, da su drugi prosli sto i ti, pa pojela bi ih briga, a tebe nije! pa ja bih prvi izludeo da sam prosao sto i ti! zdravija si od mnogih mentalno, kada te lepo molim shvati, ti si borac-heroj, a ne bolesnik mentalni, evo i citata
Generalized Anxiety Disorder (GAD) is a mental health condition marked by persistent, excessive, and uncontrollable worry about everyday things, lasting most days for at least six months, interfering with life, and accompanied by physical symptoms like restlessness, fatigue, muscle tension, irritability, and sleep problems. It's more than normal anxiety, involving chronic tension and difficulty letting go of worries, even when irrational. Treatment often involves therapy (like talk therapy), medication, and self-care strategies to manage symptoms.

Key Characteristics
  • Excessive Worry: Constant, exaggerated worry about various aspects of life (work, health, future, family) that feels disproportionate to the situation.
tebi samo treba podrska, a meni ne, ja sam naucio u se i u svoje kljuse
nije da ti se ja namecem, ali mogu da ti budem podrska ako odlucimo, da se obavezem
ja bih poludeo da sam na tvom mestu, ali ja i iz ludila znam da se izvucem, imam iskustvo... pa ja da zavisim od bilo kog coveka ili struke, ja bih odavno poludeo...,da sam secen,a ne tek na nekim lekovima, istio bih poludeo., samo u se i svoje kljuse

Poslednja izmena:
Samo mi jos recite da li je iko duze imao GAP mix depra? Mslm sa pogodjenom terapijom se može živjeti…… @Софија
Toliko je ljudi sa tim tegobama i svi su živi. 🙂 Antidepresiv plus neki stabilizator ispucavanja emocija (najčešće antiepileptik).
Ali ja bih tu uvek savetovala dobrog terapeuta.
Nekog ko će umeti da ti objasni kako da izbaciš iz sebe jad, tugu i povređenost.
Za početak je uvek dobro krenuti od toga da naši roditelji nisu umeli bolje i da nisu ništa loše radili namerno.
Ponekad budemo i mnogo drugačiji od majke/oca/oboje pa nas i ne razumeju, ne osećaju. A to nije greh ali nažalost ostavlja frustraciju.
Iz ličnog iskustva, kad sam shvatila da nisu imali kapacitet za više, doživela sam otpust pritiska. Cena je plaćena, velika, ali sam bar dobila priliku da druvi deo života proživim u kakvom-takvom miru.

Mojne- tačno je rekla :anxsioza-iscrpljenost-depresija.
Ja bih jos dodala da je strah 90% anxsioznosti
Da li ste Vi @Софија doktor ili….ako Da- koje specijalizacije?
Jesam. Specijalnost neću navoditi ali ću ti reći da sam četvrta godina na psihoterapijskom pravcu transakcione analize te imam i neku potku o svemu ovome.
Lični rad je ključ.
Lekovi su 40%. Ostalo je do tebe.
Svi mi imamo neke "greške".
Neko je pred većim, neko pred manjim izazovom. Sve zavisi od toga šta nam je dato (dakle genetika, okruženje koje nismo birali, kulturni milje koji nismo birali), šta smo izabrali od toga svesno i nesvesno i šta želimo od sebe u budućnosti.
Jer slobodnu volju apsolutno imamo i od nas zavisi.

Simptomi anksioznosti:
  1. Depersonalizacija
  2. Derealizacija
  3. Dezorijentacija
Depresija; loše raspoloženje
znaci, ako smo depresivni to je simptom anksioznosti? sio mi ga djuro
batalite vise budalastinu zvanu anksioznost, dajte da se bavimo depresijom ako uopste mislimo da dodjemo do resenja. pa pogledaj tvoju listu, nema joj kraja! - 131 stavka!!! razmisli bre malo, odakle toliko stavki, pa, zar ne mozemo da uprostimo sve, zasto iskomplikovasmo?

vi ste mogli i 1310
Simptomi anksioznosti:
da navedete da bi dokazali da anksioznost uopste i postoji, ali ja mislim da ste zaglibili, da broj 131 ne dokazuje da anksioznot upopste i postoji, vec da je stvar da vi pokusavate da sakrijete depresiju, i da zato zatrpavate sa simptomima anksioznosti - samo razmisli, moja logika je neumitna, a znas da si mi draga da ovo nije licno prepucavanje

Poslednja izmena:
znaci, ako smo depresivni to je simptom anksioznosti? sio mi ga djuro
batalite vise budalastinu zvanu anksioznost, dajte da se bavimo depresijom ako uopste mislimo da dodjemo do resenja. pa pogledaj tvoju listu, nema joj kraja! - 131 stavka!!! razmisli bre malo, odakle toliko stavki, pa, zar ne mozemo da uprostimo sve, zasto iskomplikovasmo?
Zato što su ti problemi široko analizirani i ne mogu se svesti na tri slova. Šta ćeš. 🙂

Jesam. Specijalnost neću navoditi ali ću ti reći da sam četvrta godina na psihoterapijskom pravcu transakcione analize te imam i neku potku o svemu ovome.
Lični rad je ključ.
Lekovi su 40%. Ostalo je do tebe.
Svi mi imamo neke "greške".
Neko je pred većim, neko pred manjim izazovom. Sve zavisi od toga šta nam je dato (dakle genetika, okruženje koje nismo birali, kulturni milje koji nismo birali), šta smo izabrali od toga svesno i nesvesno i šta želimo od sebe u budućnosti.
Jer slobodnu volju apsolutno imamo i od nas zavisi.
A što se tiče tvog potpisa: Erix From je malo pogrešio. Samo čovek koji ima veru u Boga može da bude veran drugima. Jer Bog od nas traži da budemo moralni, da ne lažemo, krademo, varamo i ko stvarno veruje u boga će raditi sve to i biti veran drugima radi Boga.
Dok ljudi koji veruju u sebe, sve sami rade, i svoj uspex zasnivaju na svojim sposobnostima, takvi gaze sve pred sobom i od vernosti drugima nema ništa

A što se tiče tvog potpisa: Erix From je malo pogrešio. Samo čovek koji ima veru u Boga može da bude veran drugima. Jer Bog od nas traži da budemo moralni, da ne lažemo, krademo, varamo i ko stvarno veruje u boga će raditi sve to i biti veran drugima radi Boga.
Dok ljudi koji veruju u sebe sve sami rade i svoj uspex zasnivaju na svojim sposobnostima, takvi gaze sve pred sobom i od vernosti drugima nema ništa
Mislim da grešiš.
Čovek koji gazi sve pred sobom uoravo nema vere u sebe jer druge gazi da bi postigao formalno priznanje tj. priznanje od drugih.
A onaj ko veruje u sebe, njemu ne treba priznanje 'od spolja'. Njega nije briga šta drugi misle o njemu. 🙂
Govorimo o moralno izgrađenom čoveku, naravno.

Zato što su ti problemi široko analizirani i ne mogu se svesti na tri slova. Šta ćeš. 🙂
aman zeno, 131 simptom anksioznosti od kojjh je jedan, i brojem 1 samo depresija? jel ti ukljucujes mozak i kako objasnjavas pitanja tipa ili anksioznost ili depresija, ako ovu podvodis pod 1 od 131 simptoma? neko debelo laze! neko gura anksioznost kao horizont buducnosati sto manga navede, a ja kazem da vas taj neko laze - i to bezocno laze i vara

zasto forsirate anksioznost na racun depresije? eto, objasni mi, a ja tvrdim da varate, da anksioznost cak i ne postoji, ili je svi imamo i zdravi cak, a da je sve u depresiji, ona je sustina, za tebe samo 1 od 131 simptoma, znaci da je omalovazavas

Poslednja izmena:
Mislim da grešiš.
Čovek koji gazi sve pred sobom uoravo nema vere u sebe jer druge gazi da bi postigao formalno priznanje tj. priznanje od drugih.
A onaj ko veruje u sebe, njemu ne treba priznanje 'od spolja'. Njega nije briga šta drugi misle o njemu. 🙂
Govorimo o moralno izgrađenom čoveku, naravno.
To šta ti navodiš kao veru u sebe je dostojanstvo. A dostojanstvo se stiče tako što radimo nešto dobro, praktično radimo moralne stvari. I kad čovek radi dobre stvari onda on o sebi počne da ima osećaj vrednosti. E taj osećaj vrednosti na osnovu dobrih dela se zove dostojanstvo. To je veliki čovek koji i kad se ponizi ostaje veliki.
A dostojanstven čovek stvarno može da bude veran drugima

Back