Anketa: Za koju opciju ćete glasati na lokalnim izborima?

Za koju opciju ćete glasati na lokalnim izborima?

 • SNS, SPS, SRS, Zavetnici

  glasova: 3 9,1%
 • Srbija protiv nasilja

  glasova: 7 21,2%
 • NADA (NDSS, POKS)

  glasova: 4 12,1%
 • Mi snaga naroda (Nestorović, Pavić...)

  glasova: 7 21,2%
 • Mi glas iz naroda (Stanojević, Ljepojević...)

  glasova: 2 6,1%
 • Dosta je bilo, Narodna stranka

  glasova: 4 12,1%
 • Neku drugu lokalnu listu

  glasova: 1 3,0%
 • Ne izlazim na izbore

  glasova: 5 15,2%

 • Ukupno glasova
  33
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Novi Sad (Faktor plus)

Ovi podaci se odnose na stavove 1.000 ispitanika, a izjašnjavali su se u martu ove godine.Kada bi se izbori održali u nedelju, 44,1 odsto građana biralo bi koaliciju SNS-SPS, dok bi za listu "Srbija protiv nasilja" i koaliciju NADA glasalo 37,3 odsto. Na trećem mestu, sa znatno manje birača bila bi lista Mi - Branislav Nestorović sa 3,2 odsto, dok bi se za Dveri opredelilo 2.6 odsto građana. Zavetnici i Dosta je bilo imali bi manje od 2 odsto, a 7,8 odsto ispitanika "odlučilo bi u poslednjem trenutku".

Na pitanje šta očekuju od gradske vlasti Novog Sada, najviše, čak 59 odsto njih kaže da je to rešavanje ekonomskih problema, 48 odsto njih kao važne vidi zdravstvene usluge, problemi sa parkiranjem muče 46 odsto građana, a da se reše ekološki problemi želelo bi 44 odsto ispitanika. Takođe, sličan broj građana - oko 41 odsto očekuje od vlasti i rešavanje saobraćajnih gužvi, da poboljša infrastrukturu, da se reše komunalne usluge, ali i izgrade parkovi i sportski tereni.Njih 16 odsto nema očekivanja, dok bi nešto drugo želelo pet odsto.Na pitanje da li imaju poverenja u gradsku vlast, mišljenja su podeljena. Samo 14 odsto odgovorilo je pozitivno, delimično njih 20 odsto, a 30 odsto uopšte nema poverenje, dok se "ponekad iznenade kada urade nešto pozitivno" 16 odsto. Oko 20 odsto nema stav po ovom pitanju. Da grad Novi Sad treba da ima gradske opštine misli 44 odsto građana, dok je negativno odgovorilo 31 odsto, a 25 odsto ne zna.

NSPM

Prema najnovijem istraživanju Nove srpske političke misli (NSPM) za listu „Aleksandar Vučić–Novi Sad ne sme da stane“ u glavnom gradu Vojvodine bi glasalo 40,1 odsto birača, dok bi koalicija Srbija protiv nasilja dobila podršku 30,2 odsto glasača.U anketi, čiji su rezultati danas objavljeni, na pitanje za koga biste glasali na sledećim lokalnim izborima u Novom Sadu, 7,5 odsto Novosađana se izjasnilo za „Mi glas iz naroda-dr Branimir Nestorović“, 6,8 odsto za koaliciju POKS-Novi DSS i 5,6 odsto za SPS-JS.Ostale stranke i koalicije ne bi prešle cenzus.Na sajtu NSPM je navedeno da je istraživanje rađeno telefonskim putem na uzorku od 1.000 ispitanika, u periodu 5-15. mart 2024. godine.

Na pitanje koga od navedenih ličnosti smatrate najboljim kandidatom za gradonačelnika Novog Sada, uz neizjašnjenih 54,3 odsto ispitanika, najviše Novosađana se izjasnilo za Milana Đurića (SNS)-40,9 odsto, dok bi od opozicionih kandidata najveću podršku dobio Bora Novaković (NPS) sa 8,7 odsto.Kandidat grupe građana „Mi glas iz naroda-dr Branimir Nestorović“ dobio bi podršku 7,7 odsto glasača, Slobodan Cvetković 5,8 (SPS-JS), Veljko Krstonošić 5,6 (DS), Vladimir Vrsajkov 4,6 (SSP), Miloš Tubić 4,1 (Novi DSS) i Miša Bačulov iz GG „Budi heroj“ 3,5 odsto glasova.Ostali predloženi kandidati dobili bi ispod tri odsto glasova.Na pitanje šta je najveći problem u Novom Sadu, 18,6 odsto ispitanika je ukazalo na nedostatak parking prostora i gužve u saobraćaju.Nelegalna i preterana gradnja, neuređene ulice, fasade, trotoari su najveći problem za 10,8 ispitanika, dok je 7,1 odsto istaklo kriminal i korupciju.Na komunalne probleme (smeće, čistoća, grejanje, voda, kanalizacija…) ukazalo je sedam odsto ispitanika, a nedostatak biciklističkih staza, zelenih površina, vrtića i igrališta je najveći problem za 6,8 odsto Novosađana. Probleme u zdravstvu je istaklo 6,1 odsto, a na lošu gradsku vlast, nedostatak pravne države, stranačko zapošljavanje, nestručne kadrove i bahatost je ukazalo 5,4 odsto ispitanika.Siromaštvo, inflacija, skupoća, male plate i penzije su najveći problem za 4,8 odsto ispitanika, dok je nekulturu, primitivizam, nevaspitanje i neobrazovanost istaklo 4,2 odsto anketiranih.Nezaposlenost je najveći problem za 3,5 odsto ispitanih, a prenaseljenost grada za 3,2 odsto.Na pitanje da li stvari u Novom Sadu idu u dobrom ili lošem pravcu, 25,1 odsto anketiranih Novosađana je odgovorilo da je „bolje“, a 31,9 odsto „gore“.
 
Poslednja izmena:
Beograd

Rezultati istraživanja, koje inače nije naručila nijedna stranka, ukazuju da bi lista oko SNS sada osvojila 47 odsto glasova u Beogradu, što je za oko osam odsto više nego što je dobila na decembarskim izborima.

S druge strane, glavna opoziciona grupacija, koalicija Srbija protiv nasilja, beleži pad od 1,5 odsto glasova. Koalicija NADA, koju čine Novi DSS Miloša Jovanovića i POKS, ostala je na šest odsto, koliko je i osvojila prošle godine. U opozicionom bloku jedino je novi pokret Branimira Nestorovića “Pravi mi” u porastu, jer bi sad za njega glasalo devet odsto birača.
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top