Anketa kod matičara...

Kod matičara bih rekla da

• zadržavam svoje prezime.

• zadržavam svoje i dodajem njegovo prezime.

• uzimam njegovo prezime.

• uzimam onako kako najlepše zvuči.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
havalius:
Hahahahaha!

Pisalo je: A ti si, kao, znala kad si bila kao Lexa? :lol:

Ne stidim se, nego sam zaboravila smajlija.

Хелен ни данас не зна увек шта хоће (али за разлику од Лексе, не зна ни шта неће :lol: )...а тетка Лексу скоро испрозиваше на ЉИС како се препознала у причи о теткама од триес пет... :wink:

Форум је чудо!

Tsutomu:
Bitno je sve. A ništa pojedinačno nije presudno.
Pošto su hiljadu puta rekli na ovoj temi kako poštuju običaje i da to nije ništa
loše, ja posedovanje imena i prezimena shvatam kao običaj bez presedana koji se
pretvorio i u zakon. Meni je logičnije da se više poštuje stariji običaj, pa izvini jesu li
tebe rodili njegovi roditelji? A', da, kada su te otac i majka 'rodili' donekle je logično da
imaš njihovo prezime jer si ti njihova kombinacija (i umnih i fizičkih obeležja), a kada
se udaš tako postaješ njihova ZAŠTO ?

I da, pričali smo o logici i logičnim razlozima za nešto. Ne bih se složio
da je logičan razlog to što ga ona voli i tako to. Ne kažem da je loše samo mi to nije
logično i mislim da sam čuo svega jedan-dva logična razloga za menjanje prezimena
ali opet uzimajuči u obzir običaje ili neku vrstu udovoljavanja jer kao nije bitno.

To što ti izgleda čudno taj sistem sa brojevima je zato što što živiš u ovakvom svetu
a nemaš volje da pogledaš izvan.I nije to sistem za građenje identiteta nego za formalno
i jedinstveno obeležavanje identiteta ako uopšte to mora i da postoji.kao Bar kod.Zašto
nisu slanini dali ime i prezime nego bar kod? Da malo proširim priču o slanini.Ako smo mi
tako pametno društvo sa pametnim običajima, zašto ne možemo da shvatimo da klanje
praseta na temelju i kad se radi krov na kući (i uopštte) nije normalan običaj, a da ne
govorim o zatvaranju tih bića (koje je lakše nazvati životinjama iz navedenih razloga) u
gov.nave prostore 2 sa 2. 21. vek i emancipacija nemaju nikakve veze sa ovom temom
već samo 'kako je lakše'.
Znaš kako, meni je potpuno nebitno ko će kako da se preziva, za mene je to puka formalnost.
Ja imam svoje razloge ''za'' i ''protiv'' i obe kategorije su emotivne prirode.

Nego ovaj tvoj sistem s brojevima ili ti bar kodovima je identična stvar kao nošenje imena.
Izvini, ali ja tu ne vidim razliku.
Da li će formalno obeležje tvog jedinstvenog identiteta biti ono sto zovemo imenom npr. Marko ili primenjen tvoj sistem: jedandvatričetripet, potpuno je isto.
A mislim da je poredjenje čoveka i slanine žestoka banalizacija.

Možda si ti krenuo od premise: prase je živo biće-----------slanina se dobija klanjem živog praseta, pa kao ne praviš razliku izmedju čoveka i praseta. Prase je živo biće= covek je živo biće.
Ali, moram te podsetiti na lanac ishrane i na prirodnu pojavu gde jači jede slabijeg.
Daklen, ni u tom slučaju ne prihvatam tvoju priču kao valjan argument, jer jači odredjuju pravila, jači odredjuje bar kod slanini. Surovo, ali realno.

I da se vratim na priču o identitetu. Čovek bez identiteta je magare u magli.
Najbolji dokaz za to ti je naše, Srpsko društvo.
Identitet je isto sto i svest o poreklu, zemlji u kojoj i kakvoj živiš, o tome s kim si genetski sličan, a od koga različit....identitet je sve sto tebe kao jedinku obeležava.
Ne mislim ja da ti to ne znaš, nego mi nije jasno kako misliš da čovek može bez saznanja o tome da živi, tačnije da radi i voli.

sevilja:
Nego ovaj tvoj sistem s brojevima ili ti bar kodovima je identična stvar kao nošenje imena.
Izvini, ali ja tu ne vidim razliku.
Da li će formalno obeležje tvog jedinstvenog identiteta biti ono sto zovemo imenom npr. Marko ili primenjen tvoj sistem: jedandvatričetripet, potpuno je isto.
A mislim da je poredjenje čoveka i slanine žestoka banalizacija.
Nije isto jer svako dobija dva broja (pošto smo već na 2 imena navikli je li :) )
koji će biti jedinstveni i ne mogu se menjati, ni udajom ni bilo čime...Ali to je bila šala
već sam ti odgovorio u prošlom postu.Nisam baš uvek ozbiljan...
Nego, kad' nas pogodi kometa ili se samoistrebimo, neće uopšte biti važno ni da li je ljudska rasa postojala, a kamo li da li su žene te nestale rase uzimale prezimena muževa
ako ćemo baš da proširimo temu...
Ali...možda se desi da samo svinje prežive i naprave bolji sistem gde će sve biti savršeno
i gde će prasići forumašiti samo o pozitivnim temama... :D
Samo ću da ken.jam ako nastavim...poz.

Evo malo da okrenemo temu, ja sam protiv velikih svadbi........volim da idem na njih ali ja to nikad ne bih volela da pravim....

Dodje milion tetki, strini, ujni koje tada vidis 3 put u zivotu, pa svi kao te vole, pa im em drago em milo, a naliju se ko cuskije, ali vrhunac svega mi je ljubljenje-npr. pozoves 250 ljudi, puta 3 puta(mislim na ljubljenje) je 750, a ne d'o Bog jos u crkvi da se vencavas onda puta 2, 1500, pa ako se i kasnije malo zapiju pa te onako od srece jos koji put zazvale...............i da zaboravih i pri ispracanju jos jednom po tri puta................ma katastrofa.......

Al najgore su mi one babe sto te ciljaju u usta a ti se izmices.............ha,ha,ha :lol: :lol: :lol:

Onima koji promenu prezimena vide kao uskracivanje licne osobenosti, a pogotovu ako bi tom promenom dobili neko ruzno prezime, mozda bi sledeci podatak mogao da promeni misljenje -

Pogrdna prezimena su mahom nastala na podrucju Like i Hercegovine u periodu kada je austrougarska vlast pokusala da uvede malo reda u knjige gradjana.
Suoceni sa pitanjem o svojim licnim podacima, a bez pravog odgovora, vispreni Dinarci su poceli da se sprdaju sa vlascu izmisljajuci glupava imena ili da daju svoje nadimke kao podatak koji je trazen.
Tako su, iskazujuci bunt protiv sistema, kao i protiv za njih besmislene ideje da covek pored imena treba da ima i prezime - zanavek ostali Guzine, Curguzi, Dronjci, Nepergace, Nakarade i sl.

Pretpostavljam da bi borci protiv konvencionalnih pravila trebalo da pokazu malo vise postovanja prema ovakvim prezimenima, kao preteci njihove ideje u pogledu istih, pa s radoscu prihvate neobicno prezime partnera, kao znak licne slobode.

Mislim da je postavka ankete ("shta biste uradile") vishe statistichki orijentisana, nego shto ce rezultati odslikati neko mishljenje.
Po meni, kljuchna pitanja su:
1) Da li vam smeta shto se u nashem drushtvu sa neodobravanjem gleda na svaku drugu opciju osim one u kojoj zhena uzima muzhevljevo prezime?
2) Ako menjate prezime da li to radite zato shto:
a) zhelite da nosite zajednichko prezime, i to BASH muzhevljevo
b) ne zhelite da se konfrontirate (sa muzhem, familijom, drushtvom...), jer je takav obichaj

Eto, bez puno filozofije, ja bih voleo da kratko odgovorite.

LePiaf:
Mislim da je postavka ankete ("shta biste uradile") vishe statistichki orijentisana, nego shto ce rezultati odslikati neko mishljenje.
Po meni, kljuchna pitanja su:
1) Da li vam smeta shto se u nashem drushtvu sa neodobravanjem gleda na svaku drugu opciju osim one u kojoj zhena uzima muzhevljevo prezime?
2) Ako menjate prezime da li to radite zato shto:
a) zhelite da nosite zajednichko prezime, i to BASH muzhevljevo
b) ne zhelite da se konfrontirate (sa muzhem, familijom, drushtvom...), jer je takav obichaj

Eto, bez puno filozofije, ja bih voleo da kratko odgovorite.

А опција ''ако задржавате презиме то чините из разлога..'':
а)
б)

???

Betty:
ja idem na blind - kafu :)
Oho! Ajd pričaćeš nam kad se vratiš. :D

bug.gif

Back