Anketa kod matičara...

Kod matičara bih rekla da

• zadržavam svoje prezime.

• zadržavam svoje i dodajem njegovo prezime.

• uzimam njegovo prezime.

• uzimam onako kako najlepše zvuči.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Betty:
ao extra ti je avatar!!!

ej, DD, aj mi daj one mange-machke
pogubila ih negdi, data loss
He he! Hvala. Morala sam malo da odmorim onu staru vrci-vrc.

Koje mange - mačke? Je l ove:

dygel.gif
batty.gif

Ja sam svom prezimenu dodala njegovo i to mi je nekako najnormalnija opcija...Vecina zena u mojoj familiji je to uradila.Dete naravno ima njegovo prezime a ja se sada dvoumim da li posle sudskog razvoda da bisem njegovo(komplikovano do zla Boga)ili da ostavim radi deteta kako bi je lisila onih pitanja:A zasto se tvoja mama preziva ovako a ti ovako!?
Ipak nas dve zivimo zajedno,a na sanducetu oduvek pise samo to njegovo,jel...jer mi smo bili TA porodica.

Lexa:
Živo me zanima da li je nekad neko dete ustvari postavilo ovo pitanje...
I, ako jeste, da li je ovom drugom bila trauma da to objašnjava.
evo lexo kad te zivo zanima da ti skvo odgovori.:)
ja se secam kako smo postavljali nekoj maloj to pitanje kad smo bili deca, neki pocetak osnovne skole (evo stidim se :oops: )
a sad da li je njoj bila trauma ili ne, ne znam, koliko se ja kroz maglu secam da nije ni znala da odgovori.

Stvar je u tome što stvarno ne vidim ništa toliko katastrofalno strašno po dete, koliko se ovde predstavlja..... i ne preterujem, svaka druga je u tom fazonu - da dete ne mora da objašnjava :shock:
Pišem levom, baš sam se ubila od objašnjavanja, bilo mi i zanimljivo da pričam kad sam videla koliko se neka deca čude tome.
Aj'te, molim vas, da razumem da je detetu neprijatno kad su mu roditelji razvedeni, kad je jedan, ne daj Bože, mrtav ili šta slično..... ali ime i prezime svojih roditelja?!
El onda problem ako ćale, recimo, radi u onom kamionu što qpi đubre ili ako je majka pevačica u nekoj kaafani a, ono, nemaju baš neke druge talente nego ljudi preživljavaju..... čega to sve treba da se odreknemo zbog deteta? Kakvi to robovi šablona moramo postati da nam "siroto dete ne bi moralo mnogo objašnjavati"?!?
I šta dete da zaključi, posle toga?
Imala sam drugaricu i nisam imala pojma da se nije prezivala kao njena majka, to jer se ova razvela, pa vratila svoje prezime. Jednom sam slučajno to primetila i slegla ramenima. Jbote, šta - el sad ona kao nešto manje vredna? Ne razumem, ozbiljno...

Lexa:
Stvar je u tome što stvarno ne vidim ništa toliko katastrofalno strašno po dete, koliko se ovde predstavlja..... i ne preterujem, svaka druga je u tom fazonu - da dete ne mora da objašnjava :shock:
Pišem levom, baš sam se ubila od objašnjavanja, bilo mi i zanimljivo da pričam kad sam videla koliko se neka deca čude tome.
Aj'te, molim vas, da razumem da je detetu neprijatno kad su mu roditelji razvedeni, kad je jedan, ne daj Bože, mrtav ili šta slično..... ali ime i prezime svojih roditelja?!
El onda problem ako ćale, recimo, radi u onom kamionu što qpi đubre ili ako je majka pevačica u nekoj kaafani a, ono, nemaju baš neke druge talente nego ljudi preživljavaju..... čega to sve treba da se odreknemo zbog deteta? Kakvi to robovi šablona moramo postati da nam "siroto dete ne bi moralo mnogo objašnjavati"?!?
I šta dete da zaključi, posle toga?
Imala sam drugaricu i nisam imala pojma da se nije prezivala kao njena majka, to jer se ova razvela, pa vratila svoje prezime. Jednom sam slučajno to primetila i slegla ramenima. Jbote, šta - el sad ona kao nešto manje vredna? Ne razumem, ozbiljno...
:lol: ma pusti ih,svi su za opstedobro deteta :lol:
(skroz se slazem sa lexom)

ja ću uzeti njegovo prezime.
razmišljala sam, kada sam bila mala o tome da dodam prezime svog muža svojem, ali Njegovo prezime je jednako rogobatno kao i moje. tako da bismo imali jednu bezobličnu gomilu prezimena.

a i pitanje "mama, zašto se ja i bata/seka prezivamo kao tata, a ne kao ti? što se ti ne prezivaš kao mi?" mi ne zvuči nimalo simpatično. tačnije ne vidim kako bih to objasnila detetu koje je tek saznalo da ima i prezime.

edit: sad sam tek (stjupid mi) videla da nisam napisala ništa revolucionarno, tako da seori na ovolikom postu.

guitarrr_babe:
a i pitanje "mama, zašto se ja i bata/seka prezivamo kao tata, a ne kao ti? što se ti ne prezivaš kao mi?" mi ne zvuči nimalo simpatično. tačnije ne vidim kako bih to objasnila detetu koje je tek saznalo da ima i prezime.
Pa lakše bih odgovorila na to pitanje nego na pitanje svoje sestrične od 3 godine "šta je to fašizam?". :lol:

bug.gif

Pa dobro, nemojte tako oštro, nekim ženama je stvarno lepo da se ona, muž i deca prezivaju isto, kao znak da su oni sad jedna porodica. Pa, pošto to zajedničko prezime ne može da bude njeno, prihvataju ono što im se nudi, tj njegovo prezime:neutral:

Uzela sam njegovo po sistemu: Kud svi Turci...
Nije mi ni u najludjim snovima palo na pamet da ću to tako dramatično doživeti (a njegovo čak i lepše zvuči). Kajala sam se izvesno vreme a onda se polako privikla i počela da se odazivam u čekaonicama i sl. : ))

Stvar je u tome što stvarno ne vidim ništa toliko katastrofalno strašno po dete, koliko se ovde predstavlja..... i ne preterujem, svaka druga je u tom fazonu - da dete ne mora da objašnjava

Шта ја знам, знам само да је деци у школи непријатно када се њихова мама другачије презива од њих...можда страх од тога д аће неко помислити на то да су можда ванбрачно рођени, да им родитељи нису у ''законитом браку''', или тако нешто... Уосталом, деца се, све до неког средњег тинејџерског узраста, стиде свега што их одваја од других, што их по нечему издваја од вршњака.... Касније се то превазиђе...

Back