Anketa kod matičara...

Kod matičara bih rekla da

• zadržavam svoje prezime.

• zadržavam svoje i dodajem njegovo prezime.

• uzimam njegovo prezime.

• uzimam onako kako najlepše zvuči.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne, ja stvarno prvi put čujem da je običaj, ae da kažem realnije - red da majka daa ime detetu. Evo i mene i brata je krstio otac. Nije da majka nije imala neke svoje ideje.....

I da ne bi bilo subjektivno..... evo ubih se razmišljajući..... ne, ne mogu da nađem porodicu u kojoj je majka bila triger za ime.

U najboljem slučaju, ako rodi drugo, onda ona odlučuje, pošto je on, normalno, odlučivao za prvo.

I, naravno, ako je vanbračno, to je druga priča.....

Maslovljena teorija ljudskih potreba> od najnize ka najvisoj> fizioloske potrebe, potrebe za sigurnoscu, potrebe za pripadanjem/pripadnoscu, potreba za postovanjem, i potreba za samoostvarivanjem/samoaktelizacijom....

vise o svakoj potrebi ukucaj na google ili pogodak maslow

Marice, el ti to pokušavaš da, upućujući na neku (pretpostavimo) naučnu teoriju koju si, igrom slučaja, jednom pročitala, zamagliš glupost svega što si napisala o "samopotvrđivanju" i to kroz "ja pročitah nešto što ti nisi" ili jednostavno skrećeš pažnju sa nečega na šta ni sama nemaš odgovor?

Mislim, el ja sad tebe treba da propitujem polinome, šta?

Najviše bih volela da zadržim svoje i dodam njegovo. To mi nekako čak i logičnije zvuči u fazonu "iz porodice te i te, a sad žena tog i tog", kao mali istorijat bre :razz: S druge strane, pošto će deca nositi njegovo prezime, i uz sav pritisak i mišljenje koje kod nas preovlađuje da "žena koja zadržava prezime je dominantna, oštrokondža, a muž papučić", verovatno bih pristala i na samo njegovo prezime. Nije mi prezime toliko bitno da bih se cimala i borila da ga zadržim.

Lexa:
Marice, el ti to pokušavaš da, upućujući na neku (pretpostavimo) naučnu teoriju koju si, igrom slučaja, jednom pročitala, zamagliš glupost svega što si napisala o "samopotvrđivanju" i to kroz "ja pročitah nešto što ti nisi" ili jednostavno skrećeš pažnju sa nečega na šta ni sama nemaš odgovor?

Mislim, el ja sad tebe treba da propitujem polinome, šta?

Nisam bas igrom slucaja, imala sam jako stroge profe u gimn, a i na faxu sam to polagala prosle godine...........(samoaktuelizaciju smo pisali kao samopotvrdjivanje)

Mozes i polinome da pitas, matis mi je uvek isao-cak sam i na neka takmicenja isla........

Pitaj me sto god zelis?

E, 100% bismo, jaooooo

Samo što ja nemam tako buran život kao ti, nisam ni potvrđena, nit' imam pečat, a i ne jurim ga, pa mi manjka i onih u indeksu :lol: izvadiće me Bolonjci, sve se nadam.....
Ae, ako ne znaš nije bitno mislim..... niko se nije naučen rodio :wink:

Lexa:
E, 100% bismo, jaooooo

Samo što ja nemam tako buran život kao ti, nisam ni potvrđena, nit' imam pečat, a i ne jurim ga, pa mi manjka i onih u indeksu :lol: izvadiće me Bolonjci, sve se nadam.....
Ae, ako ne znaš nije bitno mislim..... niko se nije naučen rodio :wink:

Ma Bolonja je kesa, ja se nadala da će ono kao smanjiti za godinu, kao i na svakom drugom faxu, ono ništa, opet 5 godina............ima da izduvam................

Sledeće godine ću izgledati kao ovi smajliiiii :lol: :shock:

Шта ја знам, мени су име родитељи бирали заједно, а брату сам изабрала ја. У мојој околини или жене бирају име детета, или родитељи заједно. Ретко чујем да још неко даје детету дедино име.

А како мислите да дете треба да се презива?

storm cloud:
Шта ја знам, мени су име родитељи бирали заједно, а брату сам изабрала ја. У мојој околини или жене бирају име детета, или родитељи заједно. Ретко чујем да још неко даје детету дедино име.

А како мислите да дете треба да се презива?

Ja sam po dogovoru mame i tate dobila dedino ime. Da sam bila musko zvala bih se po drugom dedi.

Meni se licno dopada ta tradicija, jer eto odajes pocast nekom svom clanu porodice ko ti je jako puno znacio.

Nije obavezno, vec samo ko zeli.

I mislim da je davanje imena u svakoj varijanti super osim da mu kum daje ime. Iako je to obicaj u nasem narodu, doduse, prastari obicaj, ne svidja mi se.

tarabica:
Nije mi prezime toliko bitno da bih se cimala i borila da ga zadržim.

Ja rekoh svoje misljenje. Ali ako imamo po zakonu pravo da biramo, zbog cega moramo da se BORIMO i CIMAMO da bi zadrzale svoje prezime??? To je detalj koji mene nervira....... Ono, mozete i da zivite odvojeno ali dok imate isto prezime sve je ok... fuj.

Moje prezime sa mojom i sestrinom udajom bi znacilo i gasenje loze, mada moja porodica uopste nije u tom tripu...Volela bih da ga zadrzim...mada, ne bih mnogo patila i kad bih ga izgubila.
U jednom razgovoru na tu temu, saznala sam da ne tako retko i muskarci uzimaju prezimena svojih izabranica. Nisam mogla sakriti svoje pozitivno zaprepascenje za takvu pojavi u zemlji Srbiji....

mishka:
Ja sam po dogovoru mame i tate dobila dedino ime. Da sam bila musko zvala bih se po drugom dedi.
:lol: :lol: :lol:
Pretpostavljam da se zoveš Milana il tako nekako, alo ovo kako si napisala je za oskara. :lol:

bug.gif

mishka:
Ja rekoh svoje misljenje. Ali ako imamo po zakonu pravo da biramo, zbog cega moramo da se BORIMO i CIMAMO da bi zadrzale svoje prezime??? To je detalj koji mene nervira....... Ono, mozete i da zivite odvojeno ali dok imate isto prezime sve je ok... fuj.
Pa pazi... to cimanje i borba, to je surova realnost..... evo pitaj bilo kog tipa koliko ga oduševljava ideja da mu žena "ne uzme" prezime..... misliš da zakon samo svojim postojanjem rešava sve probleme?

@Lexa (ne znam koji post da citiram, pošto me napljuva u više navrata samo onako ;) )

Zašto si toliko ogorčena, kakvo je to tvoje iskustvo sa tipovima, kad si toliko besna? Ja lično nisam imala prilike da se zabavIjam sa tipovima koji su me na bilo koji način sputavali (možda nisam birala takve?). I ako već forsiraš priču o nekoj ravnopravnosti, zašto tuđe mišljenje ne prihvatiš, pa kažeš da se ne slažeš sa njim, nego se ljutiš, i čak se uvredljivo obraćaš, ne dozvoljavajući drugima da misle drugačije od tebe. Ja sam dovoljno zrela, inteligentna i obrazovana da umem da procenim svaku situaciju u svom životu i da o njoj odlučim. I nije mi jasno, ako neko želi sa nekim da stupi u brak, planira sa njim da deli sve u životu, od ljubavi, preko obaveza, pa do prezimena, zašto to smatraš američkim filmom? Zbog sopstvenog lošeg iskustva? Po tebi bi trebalo muškarac i žena da imaju svako svoje prezime, svako svoje striktno obaveze, svako svoj odvojen život, bez međusobnog presecanja. Onda ne znam zašto bi to tvoje uopšte bili u braku?

Back