AMIR ČAMDžIĆ: KAKO VIDIM POMIRENjE POLITIKA-NARODA U BOSNI I HERCEGOVINI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Solomonovooko

Početnik
Poruka
11
АМИР ЧАМЏИЋ: КАКО ВИДИМ ПОМИРЕЊЕ НАРОДА У БИХ

191x192.jpg

Питали смо Амира Чамџића*: Како видите помирење народа и стварање функционалне државе БиХ, шта је потребно да се то деси?

Ја увијек разликујем два појма народ , то јест обичног “малог” човјека и официјелну политику. За мене је политика једно, а народ сасвим нешто друго. Посебно у БХ условима је више него очигледно да је политика и сувише отуђена од народа и од његових истинских потреба и интереса, и да је иста постала сама себи сврха, тачније да иста служи само интересима оних који у датом тренутку владају или мисле да владају (који су осовојили позиције власти), а о народу “се брину само у току предизборне кампање и опет само декларативно на ријечима, а дјелима ништа или готово ништа. Можда се у предизборно вријеме асфалтира по који “сеоски пут” и то је све до сљедећих избора.

Значи ја бих Ваше питање преформуслисао: како видим помирење официјелних политика које владају над људима, или ако хоћете, над колективитетима који су познатији по имену народ. По мом мишљењу народ или народи нису ни посвађани, као што нису истински били посвађани ни 1992. године, већ су политике те, које су, условно речено посвађане. Зашто сам навео “условно речено”? Зато што те политике, иако се народу представљају у свјетлу конфронтације и посвађаности, јако добро функционишу, јако се добро слажу када треба дијелити корист коју им доноси власт (на примјер никада се не свађају када требају повећати своје плаће или када политички тргују интересом по принципу “ја теби да би ти мени”).

Значи, како год, сматрам да би народ слиједио официјелну политику ма каква била 1992.године (па и ону мирољубиву са којом би се избјегао рат, да су били прави људи у то вријеме), тако исто сматрам да и данас и сутра и било када, само прави људи , праве политике могу јако брзо и на прилично једноставан начин довести до помирења, само ако се политике помире, тачније ако виде свој интерес у томе јер народ с тим нема проблема. Проблеми су само у официјелним политикама које вјештачки, а ради свог интереса, да би владали у “на своме феуду” генерирају свађе, заваде, све у свему - проблеме које представљају као да је то воља народа, а није.

Како видим стварање функционалне државе БиХ, шта је потребно да се то деси?

За било коју функционалну државу опет услов свих услова је политика, односно воља оних који владају или претендују да владају, или барем ми обични људи мислимо да владају (значи власт и опозиција, јер ако нема квалитетне опозиције неваљалој власти нема промјена на боље, по принципу “иста порција чорбе само у другом тањуру”).

Потребно је да постоји политичка воља одређених јаких центара моћи који ће радити стратешки да профилирају типове политичара, а који ће водити потпуно другачију политику од садашње, а која ће ићи у правцу легитимних интереса (истинских интереса народа и грађана који живе у БиХ). Ја сматрам да се политка истински и не креира на нашем терену већ се иста само као “унапријед креиран производ примјењује”, а за ту своју улогу политички експонети у БиХ (за које мислимо да су креатори политике, а они су само слуге и извршиоци) добивају награду у виду своје личне користи, а народ им није ни битан. Да им је битан не би радили то што данас раде, а раде јако ружне ствари само да би се додворили својим господарима “из сјене” или тачније за које и сами видимо да “вуку конце и нису баш тако у сјени”.

Значи, треба нам официјелна политика која ће се отргнути од зависности “сивих центара моћи”, којима одговара сва наша политичка подијељеност, јер тако владају над нама (условно речено арбитрирају, тачније наређују и уцјењују нас на сваки начин да морамо прихватити све што они пласирају “да је добро”, а није добро за нас већ само за њих). Да је то тако показује чињеница да су нам управо ти “сиви центри моћи”, створили “лидере” током година распада Југославије. Сви ти “лидери” су били само слуге “пројекта који је давно прије самог распада осмишљен”. Управо ти “сиви центри моћи” су нам наметнули сурову неолибералистичку концепцију на привредном пољу, наметнули нам катастрофалну филозофију да треба уништити велике привредне системе као наводни реликт промашене социјалистичке привреде.

Питамо ли се некада зашто су нам то говорили?

Мислим, само зато да нас што више учине зависним и у поданичком односу на себе. Наравно узели су нам финансијски сектор (банке и платни промет). Након тога имамо ово што видимо: енормно задуживање, да се што више као друштво и држава задужимо, да што више постанемо зависни о њима, тачније да паднемо у дужничко ропство.

Та нова политика треба да схвати да смо ми сви само жртве такозваног “Новог свјетског поретка” и да тако посматра све нас као људе и народ у глобалном свјетском аспекту, а не само кроз територију на којој животаримо (јер овдје у БиХ народ више не живи већ животари).

За почетак, прво да политичке елите стекну свијест о потреби ослобођења из “окова зависности” од “сивих елита Новог свјетског поретка”, које нас свјесно држе у слуганском положају, а које се манифестује кроз опште сиромаштво, јад и биједу обичног народа.

*Aмир Чамџић је дипломирани правник, а познатији је по тектсовима које је писао за НСПМ

http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=39258

Poslednja izmena:
AMIR ČAMDžIĆ: KAKO VIDIM POMIRENjE NARODA U BIH

191x192.jpg

Pitali smo Amira Čamdžića*: Kako vidite pomirenje naroda i stvaranje funkcionalne države BiH, šta je potrebno da se to desi?

17:16:5706.12.2013.0 komentaraizvor: Frontal.RS

Ja uvijek razlikujem dva pojma narod , to jest običnog “malog” čovjeka i oficijelnu politiku. Za mene je politika jedno, a narod sasvim nešto drugo. Posebno u BH uslovima je više nego očigledno da je politika i suviše otuđena od naroda i od njegovih istinskih potreba i interesa, i da je ista postala sama sebi svrha, tačnije da ista služi samo interesima onih koji u datom trenutku vladaju ili misle da vladaju (koji su osovojili pozicije vlasti), a o narodu “se brinu samo u toku predizborne kampanje i opet samo deklarativno na riječima, a djelima ništa ili gotovo ništa. Možda se u predizborno vrijeme asfaltira po koji “seoski put” i to je sve do sljedećih izbora.

Znači ja bih Vaše pitanje preformuslisao: kako vidim pomirenje oficijelnih politika koje vladaju nad ljudima, ili ako hoćete, nad kolektivitetima koji su poznatiji po imenu narod. Po mom mišljenju narod ili narodi nisu ni posvađani, kao što nisu istinski bili posvađani ni 1992. godine, već su politike te, koje su, uslovno rečeno posvađane. Zašto sam naveo “uslovno rečeno”? Zato što te politike, iako se narodu predstavljaju u svjetlu konfrontacije i posvađanosti, jako dobro funkcionišu, jako se dobro slažu kada treba dijeliti korist koju im donosi vlast (na primjer nikada se ne svađaju kada trebaju povećati svoje plaće ili kada politički trguju interesom po principu “ja tebi da bi ti meni”).

Znači, kako god, smatram da bi narod slijedio oficijelnu politiku ma kakva bila 1992.godine (pa i onu miroljubivu sa kojom bi se izbjegao rat, da su bili pravi ljudi u to vrijeme), tako isto smatram da i danas i sutra i bilo kada, samo pravi ljudi , prave politike mogu jako brzo i na prilično jednostavan način dovesti do pomirenja, samo ako se politike pomire, tačnije ako vide svoj interes u tome jer narod s tim nema problema. Problemi su samo u oficijelnim politikama koje vještački, a radi svog interesa, da bi vladali u “na svome feudu” generiraju svađe, zavade, sve u svemu - probleme koje predstavljaju kao da je to volja naroda, a nije.

Kako vidim stvaranje funkcionalne države BiH, šta je potrebno da se to desi?

Za bilo koju funkcionalnu državu opet uslov svih uslova je politika, odnosno volja onih koji vladaju ili pretenduju da vladaju, ili barem mi obični ljudi mislimo da vladaju (znači vlast i opozicija, jer ako nema kvalitetne opozicije nevaljaloj vlasti nema promjena na bolje, po principu “ista porcija čorbe samo u drugom tanjuru”).

Potrebno je da postoji politička volja određenih jakih centara moći koji će raditi strateški da profiliraju tipove političara, a koji će voditi potpuno drugačiju politiku od sadašnje, a koja će ići u pravcu legitimnih interesa (istinskih interesa naroda i građana koji žive u BiH). Ja smatram da se politka istinski i ne kreira na našem terenu već se ista samo kao “unaprijed kreiran proizvod primjenjuje”, a za tu svoju ulogu politički eksponeti u BiH (za koje mislimo da su kreatori politike, a oni su samo sluge i izvršioci) dobivaju nagradu u vidu svoje lične koristi, a narod im nije ni bitan. Da im je bitan ne bi radili to što danas rade, a rade jako ružne stvari samo da bi se dodvorili svojim gospodarima “iz sjene” ili tačnije za koje i sami vidimo da “vuku konce i nisu baš tako u sjeni”.

Znači, treba nam oficijelna politika koja će se otrgnuti od zavisnosti “sivih centara moći”, kojima odgovara sva naša politička podijeljenost, jer tako vladaju nad nama (uslovno rečeno arbitriraju, tačnije naređuju i ucjenjuju nas na svaki način da moramo prihvatiti sve što oni plasiraju “da je dobro”, a nije dobro za nas već samo za njih). Da je to tako pokazuje činjenica da su nam upravo ti “sivi centri moći”, stvorili “lidere” tokom godina raspada Jugoslavije. Svi ti “lideri” su bili samo sluge “projekta koji je davno prije samog raspada osmišljen”. Upravo ti “sivi centri moći” su nam nametnuli surovu neoliberalističku koncepciju na privrednom polju, nametnuli nam katastrofalnu filozofiju da treba uništiti velike privredne sisteme kao navodni relikt promašene socijalističke privrede.

Pitamo li se nekada zašto su nam to govorili?

Mislim, samo zato da nas što više učine zavisnim i u podaničkom odnosu na sebe. Naravno uzeli su nam finansijski sektor (banke i platni promet). Nakon toga imamo ovo što vidimo: enormno zaduživanje, da se što više kao društvo i država zadužimo, da što više postanemo zavisni o njima, tačnije da padnemo u dužničko ropstvo.

Ta nova politika treba da shvati da smo mi svi samo žrtve takozvanog “Novog svjetskog poretka” i da tako posmatra sve nas kao ljude i narod u globalnom svjetskom aspektu, a ne samo kroz teritoriju na kojoj životarimo (jer ovdje u BiH narod više ne živi već životari).

Za početak, prvo da političke elite steknu svijest o potrebi oslobođenja iz “okova zavisnosti” od “sivih elita Novog svjetskog poretka”, koje nas svjesno drže u sluganskom položaju, a koje se manifestuje kroz opšte siromaštvo, jad i bijedu običnog naroda.

*Amir Čamdžić je diplomirani pravnik, a poznatiji je po tektsovima koje je pisao za NSPM

http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=39258

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back