Američka viza

Da li je neko skoro vadio turisticku vizu a ima privatnu radnju na svoje ime? Zanima me da li je neko dobio skoro,koliko primecujem dosta njih odbiju,bolje prodju koji rade kao zaposleni.Ako ima neko da podeli iskustva.

Ne razumeš, moraš odmah imati dokaze o broju zaposlenih,inače si kandidat za odbijenicu.Zašto bi se uopšte smarali sa naknadnim dokazima za tur.vizu?Te dodatne traze kad neko dobije useljeničku.

Aha hvala Miko,kazi mi samo jel to skoro bilo?

Bilo je u Aprilu ove godine. Covek je hteo da i de u Las Vegas na 10 dana, da se malo provede i da vidi moze li raditi kakav biznis sa Amerikom (bavi se i uvozom auto-delova). Porodican covek sa troje dece, on radi sam u porodici. Kljucno je bilo to sto ima 5 zaposlenih u radnji. Sve se desilo u amabasadi u Sarajevu.

Bilo je u Aprilu ove godine. Covek je hteo da i de u Las Vegas na 10 dana, da se malo provede i da vidi moze li raditi kakav biznis sa Amerikom (bavi se i uvozom auto-delova). Porodican covek sa troje dece, on radi sam u porodici. Kljucno je bilo to sto ima 5 zaposlenih u radnji. Sve se desilo u amabasadi u Sarajevu.
Ok,to je dobra garancija da ce da se vrati.Zahvaljujem na informacijama.

Pozdrav svima. Skoro sam dobio posao u americi, i interesuje me na koji nacin da dobijem vizu? Naravno firma ce mi poslati garancije i sve sto treba... u pitanju je kompanija koja se bazi transportom? Hvala unapred! :D

Pretpostavljam da su vozaci kamiona u pitanju, i to nasi srbi ti garantuju posao.
Da bi dobio vizu, trazi od tog srbina da ti posalje garanciju za posao, pa onda otidji sa tim u ambasadu, da trazis vizu.
Jedna stvar: bez socijalnog broja ne mozes da radis nista, osim na crno.
Drugo: u USA konstantno fale vozaci kamiona, oko 200 000 ,i ako se toj kompaniji ne jave ameri, onda mozes da racunas da ces dobiti posao.
Trece : spavaces u kamionu i voziti konstantno,a milja se placa od 30 do 51 centi, otprilike.
Cetvrto: da bi vozio kamion, Moras imati CDL , profi vozacku,a to kosta minimum 3000 $, testovi, voznja , niko ne daje na lepe oci, niti ima podmicivanja u MVR ofisu.

Pa srecno , buduci vozacu kamiona, tek ces da vidis sta te ocekuje, ako uopste prodjes svu proceduru.
Verujem da je mnogo bolje voziti spediciju po Evropi, nego u USA.

I u Evropi ce morati spavati u kamionu, posao je isti svugde. Drugo, Evropa je ispresecana granicama pa ce npr. izmedju Hrvatske i Srbije cekati 20 sati a to mu niko nece platiti. Kad pomnozis broj sedmicnih milja sa cenom po milji, ne ispadne tako lose. Pogotovo za nekog ko sada radi po 10-12 sati za 250 EUR mesecno. Slazem se da je put trnovit i pun razocarenja ali svaki pocetak je tezak.

Drugo: u USA konstantno fale vozaci kamiona, oko 200 000 ,i ako se toj kompaniji ne jave ameri, onda mozes da racunas da ces dobiti posao.

Sa tih 200,000 si baš preterao ;)

Potrebe za vozačima u USA ima, ali je to daleko od 200 hiljada - American Trucking Association (ATA) ocenjuje da nedostaje oko 30,000 vozača (podaci za 2014).

Interesantan podatak je da je, kod velikih transportnih firmi, turnover rate (procenat koliko vozača napusti posao i bude zamenjen drugima, ako ih uopšte nađu) je čak 92% (!) za 2014. Upoređenja radi, 2010 je turnover rate bio 39%, a 2005 čak 130% (iznad 100% jer je veliki broj vozača te godine napustio više firmi u toku godine). Uzrok stalnog rotiranja vozača (oni uglavnom samo menjaju firme u krug) su niske plate i loši uslovi rada, dugo odsustvo od kuće, previsoke norme, itd.

Pozz momci. Trazio sam po raznim forumima kako otici u USA sa madjarskim pasosem, da li iko zna? Hocu da nadjem posao, da vozim, hteo bih legalno da odem naravno, mogu na crnjaka, ali ne bih tako, zelim I suprugu I dete da odvedem. Hvala vam unapred I puno srece u migraciji.

Sa tih 200,000 si baš preterao ;)

Potrebe za vozačima u USA ima, ali je to daleko od 200 hiljada - American Trucking Association (ATA) ocenjuje da nedostaje oko 30,000 vozača (podaci za 2014).

Interesantan podatak je da je, kod velikih transportnih firmi, turnover rate (procenat koliko vozača napusti posao i bude zamenjen drugima, ako ih uopšte nađu) je čak 92% (!) za 2014. Upoređenja radi, 2010 je turnover rate bio 39%, a 2005 čak 130% (iznad 100% jer je veliki broj vozača te godine napustio više firmi u toku godine). Uzrok stalnog rotiranja vozača (oni uglavnom samo menjaju firme u krug) su niske plate i loši uslovi rada, dugo odsustvo od kuće, previsoke norme, itd.

Doduse cifru koju navodim je bila pre 2000 godine, ali evo grafikon , gde se vidi sta ce se desavati do 2022

The truck driver shortage is expected to surge to 239,000 by 2022. And the ATA estimates that the industry needs on average 100,000 new drivers each year over the next decade.

screen%20shot%202014-07-28%20at%207.28.49%20pm.png

Poslednja izmena:
Doduse cifru koju navodim je bila pre 2000 godine, ali evo grafikon , gde se vidi sta ce se desavati do 2022

The truck driver shortage is expected to surge to 239,000 by 2022. And the ATA estimates that the industry needs on average 100,000 new drivers each year over the next decade.

To i jeste problem - ATA estimates (i mnoga druga predviđanja u drugim oblastima) se uglavnom baziraju na trenutnim potrebama i trenutnoj ekonomskoj situaciji, i onda krenu da projektuju u budućnost kao da će svaka godina u sledećih 10, 20 ili 50 godina biti potpuna ista kao i ova danas. Kad se, neminovno, tržište i situacija promeni (dođe sledeća kriza, cena nafte poraste, ratovi, itd), onda se takva predviđanja stalno "koriguju", ponekad i retroaktivno (!), da bi ispala tačnija.

To i dovodi do situacije koju ti pominješ - u nekoj godini pre 2000, kada je bilo ekonomskog rasta par godina za redom i, samim tim, potreba za vozačima bila velika, odmah su predviđanja potreba za budućnost bazirali na tih par godina rasta, i predvideli "svemirske" potrebe za sledećih 5 ili 10 godina. A onda, kad je došla kriza 2007, 2008, 2009, i ispostavilo se da ne treba 200,000 ili 300,000 vozača koliko su predvideli, nego su počeli i masovno da ih otpuštaju, onda se i očekivanja za budućnost naglo pomere na dole ;) Pa je onda opet par godina bolje, pa onda pišu da će za 5 ili 10 godina trebati stotine i stotine hiljada novih vozača, i tako u krug. To se radi i za ostala zanimanja, naravno, nisu ATA i vozači tu neki izuzetak.

Jedino relevantni su, zapravo, trenutni podaci, i to je ono što nekome ko hoće da radi sada (a ne za 5 ili 10 godina) bitno - da li će naći posao ili ne. Naravno, bitno je znati i kako će se generalno kretati cela branša u budućnosti, da ne bi završili u nekom zanimanju koje će nestati za par godina ili decenija, ali to sa transportom nije slučaj. Ono što se može desiti je da u budućnosti neka revolucija u transportu eliminiše potrebu za vozačima kamiona (nešto tipa, podzemne brze kargo pruge, dronovi, i sličan science fiction), ali to se sigurno neće desiti u bliskoj budućnosti.

Poslednja izmena:
Cao svima,ja sam nova na forumu :) moje ime je Emili videla sam dosta poruka sto se tice useljenicke vize za USA pa me zanimaju iskustva i saveti vasi.Ja sam u procesu za useljenicku vizu na osnovu muza koji zivi tamo ima green card ali nema pasos pa me zanimaju vasa iskustva koliko se ceka mi smo u procesu godinu i tri meseca i ovo cekanje ubija.

Ja sam već našao firmu koja bi mi dala formalnu potvrdu da sam tamo zaposlen već neko vreme, na duži period.Međutim, to bi bila samo formalna potvrda.Jer, to, naravno, ne može da se zavede u radnu knjižicu.E,sad mene zanima da li da tražim nekoga ko će me prijaviti da radim kod njega ,od sada, od ovog meseca,kako bih to imao evidentirano u radnoj knjižici, kako bih podneo radnu knjižicu na uvid u ambasadu, kao validan dokument da imam stalni posao? Jedino što će biti "providno" da sam se prvi put zaposlio regularno, pre podnošenja zahteva za vizu.

Back