Američka viza

planiram da odem u usa na mesec, dva najvise ostao bih kod prijatelja koji je dobio green card i od prosle godine zivi u new yorku(pozvao me je da dodjem kod njega).e sad zanima me kako da dobijem turistichku vizu imam 31god. fakultet sam zavrsio pre 5god. radim grafichki dizajn honorano za nekoliko marketing agencija, nikad nisam bio stalno zaposlen, imam stan i auto i mogao bi da prevedem josh jedan stan na svoje ime, para imam dovoljno (za put odvojio sam 5000e),nemam nameru da ostajem ilegalno u americi znachi chisto turisticki idem, voleo bi da vidim kako izgleda to sve tamo i kao sto rekoh smestaj nebi morao da platim jer bih boravio kod prijatelja i voleo bih da iskoristim ovakvu priliku.dali ima sanse da dobijem vizu? posto nisam zaposlen za stalno, kako da im dokazem da imam chvste veze sa srbijom i da kao sto rekoh idem chisto turistichki da se provedem i potrosim pare,mogu da dobijem potvrde od firmi za koje radim ili sam radio, dali je to dovoljno? ako neko zna na koji nachin da pristupim tj imam najvece sanse za dobijanje vize molim za savet,posto vidim da dosta ljudi na forumu je upoznato sa procesom, ja bih prvi put sad aplicirao za americhku vizu.hvala unapred na pomoci

Iz licnog, a i iz iskustva iz mog okruzenja najbolji dokaz za veze sa Srbijom je posao. Bio sam prisutan kad su ljude sa mnogo papira, posedovanja suma i kuca bez problema odbijali. Devojka i ja radil, dosli sa 3 papira i dobili vizu bez problema. Tvoji stanovi, i da ih je 5, njima nista ne znace. Takodje, "necu da ostanem, majke mi" ne pije vodu :)

Moj savet ti je da pojuris neku od tih agencija i da se na neki nacin "ucvrstis" sa nekom od njih, odnosno sa kim imas najbolji odnos. Bilo koji vid nekog Ugovora, potvrdu o ranijim poslovima obavljanih za njih,... Kako god bilo, juri u tom pravcu, stanove i kola batali.

Sve najbolje!!!

Iz licnog, a i iz iskustva iz mog okruzenja najbolji dokaz za veze sa Srbijom je posao. Bio sam prisutan kad su ljude sa mnogo papira, posedovanja suma i kuca bez problema odbijali. Devojka i ja radil, dosli sa 3 papira i dobili vizu bez problema. Tvoji stanovi, i da ih je 5, njima nista ne znace. Takodje, "necu da ostanem, majke mi" ne pije vodu :)

Moj savet ti je da pojuris neku od tih agencija i da se na neki nacin "ucvrstis" sa nekom od njih, odnosno sa kim imas najbolji odnos. Bilo koji vid nekog Ugovora, potvrdu o ranijim poslovima obavljanih za njih,... Kako god bilo, juri u tom pravcu, stanove i kola batali.

Sve najbolje!!!

Stigville hvala na savetu.mogao bih da dobijem potvrde o predhodnoj saradnji, mogu da dobijem i neki papair da dugo saradjujem sa nekom od agencija.dali je to dovoljno?posto neverujem da bih mogao da se "ucvrstim" posto to ni meni neodgovara a i neverujem da bi me primili za stalno ako se pod tim "ucvrstim" to podrazumeva samo da bih ja mogao da dobijem vizu i odem da se provedem u usa.dakle dali su ti ugovori o saradnji dovoljni samo da napomenem da radnu knjizicu nemam

Stigville hvala na savetu.mogao bih da dobijem potvrde o predhodnoj saradnji, mogu da dobijem i neki papair da dugo saradjujem sa nekom od agencija.dali je to dovoljno?posto neverujem da bih mogao da se "ucvrstim" posto to ni meni neodgovara a i neverujem da bi me primili za stalno ako se pod tim "ucvrstim" to podrazumeva samo da bih ja mogao da dobijem vizu i odem da se provedem u usa.dakle dali su ti ugovori o saradnji dovoljni samo da napomenem da radnu knjizicu nemam

Bojim se da nisu dovoljni bez radne knjizice, posto inace traze original radnu knjizicu na uvid. Mozda neko drugi ima neku ideju...

Iako znaju situaciju kod nas oni se jeze rada na crno, iako je najcesce to zelja poslodavca, a kakva je situacija ljudi pristaju na sve. Koliko sam ja upucen u njihovo funkcionisanje bolje reci da ne radis, nego da radis, ali nemas u radnoj knjizici.

Bojim se da nisu dovoljni bez radne knjizice, posto inace traze original radnu knjizicu na uvid. Mozda neko drugi ima neku ideju...

Iako znaju situaciju kod nas oni se jeze rada na crno, iako je najcesce to zelja poslodavca, a kakva je situacija ljudi pristaju na sve. Koliko sam ja upucen u njihovo funkcionisanje bolje reci da ne radis, nego da radis, ali nemas u radnoj knjizici.

hvala stigville josh jednom.samo da spomenem da neradim na crno nego frilens ili ti na ugovor o odredjenom poslu,firma mene anagazuje kao spoljneg saradnika recimo kao saradnja sa drugom firmom samo sto sam ja samostalan(nemam svoju firmu, planiram da otvorim u skoroj buducnosti).potpisuje se ugovor za koliko para i sta treba da uradim,ok nekad nema ugovora kad si dobar sa nekom firmom
.hvala na informacijama u svakom slucaju

planiram da odem u usa na mesec, dva najvise ostao bih kod prijatelja koji je dobio green card i od prosle godine zivi u new yorku(pozvao me je da dodjem kod njega).e sad zanima me kako da dobijem turistichku vizu imam 31god. fakultet sam zavrsio pre 5god. radim grafichki dizajn honorano za nekoliko marketing agencija, nikad nisam bio stalno zaposlen, imam stan i auto i mogao bi da prevedem josh jedan stan na svoje ime, para imam dovoljno (za put odvojio sam 5000e),nemam nameru da ostajem ilegalno u americi znachi chisto turisticki idem, voleo bi da vidim kako izgleda to sve tamo i kao sto rekoh smestaj nebi morao da platim jer bih boravio kod prijatelja i voleo bih da iskoristim ovakvu priliku.dali ima sanse da dobijem vizu? posto nisam zaposlen za stalno, kako da im dokazem da imam chvste veze sa srbijom i da kao sto rekoh idem chisto turistichki da se provedem i potrosim pare,mogu da dobijem potvrde od firmi za koje radim ili sam radio, dali je to dovoljno? ako neko zna na koji nachin da pristupim tj imam najvece sanse za dobijanje vize molim za savet,posto vidim da dosta ljudi na forumu je upoznato sa procesom, ja bih prvi put sad aplicirao za americhku vizu.hvala unapred na pomoci

Nema potrebe da prebacuješ stanove na svoje ime i slične stvari, pošto imovina se može se prodati i to baš nije čvrst dokaz da ti je život vezan za Srbiju. Najbitinije ti je da pokažeš da si zaposlen. Ako možeš da dokumentuješ čime se baviš kao freelancer, kolika su ti primanja, da imaš redovne klijente, ugovore sa frimama za koje radiš, raznorazne priznanice, uplate na račun, vizit karte i tome slično. Radna knjižica uopšte nije obavezna. Baš njih briga za radnu knjižicu. Jedino što ih zanima je da li ti imaš čemu da se vratiš u Srbiji i da li imaš interesa da ostaneš ilegalno u Americi. Ako im pokažeš kroz razgovor i dokaze koje im priložiš da su tvoj život i tvoja primanja ovde bolja od onoga što bi imao kao ilegalni emirant u Americi, to je sasvim dovoljno. Zbog toga i ne traze rezervaciju hotela, karte, pozivna pisma, pošto sve to nema nikakve veze sa tim da li je tvoj život ovde kvalitetan. Samo budi spreman da dokažeš to što tvrdiš i ne bi trebalo da imaš problema.

Inače, ja radim na brodu i imam onu C1/D vizu koja mi omogućava da se ukrcam na brod. Uglavnom, pre neki dan odem do ambasade da je rutinski produžim i usput ih pitam da li bi mogao dobiti turističku vizu zato što želim malo da ostanem u Americi nakon završetka ugovora, i oni mi je dali bez ikakvih problema na 10 godina, a nisam imao ni jedan papir.

Zdravo svima! Ima li ovde neka dobra duša koja bi mi pomogla svojim savetom? :) Iznenada sam dobila ponudu da 6 meseci boravim kod prijateljice moje prijateljice u Filadelfiji, i da joj pomažem oko njene dvomesečne bebice. Imam 28 godina, imam porodičnu firmu na moje ime koja posluje već nekoliko godina, nemam nikakvih nekretnina na moje ime, nisam udata, ali sam u ozbilljnoj vezi već tri godine. Stari pasoš sa vizama drugih država sam izgubila. Konkurisala bih za turističku vizu (nisam ranije konkurisala), ali se plašim da će biti problem taj dugačak period boravka (čini mi se da je to maksimum boravka u toku jedne godine preko turističke vize). Mislila sam da iznesem priču kako bih joj čuvala dete, a za uzvrat bih dobila stan i hranu, mogućnost usavršavanja jezika i putovanja, jer ona često putuje poslovno, što i jeste istina. Nemam ambicija tamo da ostanem, jer planiram da se udam kad se vratim. Kakve su mi šanse? Možda neko ima bolju ideju? Hvala u napred.

Mislim da sa tom pricom nemas sanse da dobijes vizu jer je evidentno da ides u USA kako bi radila (ti nekome cuvas dete a oni tebe zauzvrat izdrzavaju). Ako zelis B1/B2 vizu, treba da imas neki drugi razlog. Usavrsavanje jezika je OK, samo mora biti uverljivo objasnjeno. Kad dobijes vizu i udjes u USA, ti mozes cuvati decu ali se tada izlazes drugoj vrsti rizika. Ako bi se nesto, ne daj boze, dogodilo toj deci dok ih ti cuvas, bila bi u jako velikom problemu.

While in the US as a business visitor, an individual may:

Conduct Negotiations
Solicit sales or investment
Discuss planned investment or purchases.
Make investments or purchases
Attend Meetings, and participate in them fully.
Interview and hire staff.
Conduct research.

The following activities require a working visa, and may not be carried out by business visitors:

Running a business.
"Gainful employment".
Payment by an organization within the US.
Participating as a professional in entertainment or sporting events.

Apliciraj za turisticku vizu, imas tu firmu na sebi, pretpostavljam da tu i radis pa mozes proci odlicno. Samo nemoj pricati ovo sto si navela, nego da ides u posjet prijateljici desetak dana, a svakako ces dobiti na vise. :)

Pozdrav. Hteo bih da apliciram za americku turisticku vizu interesuje me sta mi je bitno da je dobijem, koji papiri. Od imovine imam samo kola na svoje ime, racun sa oko 100 000 dinara. Sto se fakulteta tice imam samo prvu godinu i nekoliko ispita data, ali nisam nastavljao dalje. Hteo bih da obidjem majami na nekih 15ak dana. Kakvi su mi izgledi i koliko se ceka dana na zakazivanje termina ?

Pozdrav. Hteo bih da apliciram za americku turisticku vizu interesuje me sta mi je bitno da je dobijem, koji papiri. Od imovine imam samo kola na svoje ime, racun sa oko 100 000 dinara. Sto se fakulteta tice imam samo prvu godinu i nekoliko ispita data, ali nisam nastavljao dalje. Hteo bih da obidjem majami na nekih 15ak dana. Kakvi su mi izgledi i koliko se ceka dana na zakazivanje termina ?
Ukoliko nisi redovan student, a pri tome još i nezaposlen, šanse za dobijanje vize su ti male.

Pozdrav svima. Ako bih zeleo da putujem turisticki u Ameriku negde u junu/julu/avgustu kod druga na 2-3 nedelje, kada bi trebalo aplicirati za vizu? Da li mogu sada ili ne daju toliko unapred? Do kada bi trebalo najkasnije aplicirati?
Kako mi stoje sanse ako sam zaposlen sa prosecnim primanjima (500e)? Koliko se gleda visina primanja uopste? Na fakultetu mi je ostao jos master rad samo. Da li to uopste da spominjem, ne znam da li ce to uzimati za prednost ili ne? Od nekretnina nista, 27 godina.

Pozdrav svima. Ako bih zeleo da putujem turisticki u Ameriku negde u junu/julu/avgustu kod druga na 2-3 nedelje, kada bi trebalo aplicirati za vizu? Da li mogu sada ili ne daju toliko unapred? Do kada bi trebalo najkasnije aplicirati?
Kako mi stoje sanse ako sam zaposlen sa prosecnim primanjima (500e)? Koliko se gleda visina primanja uopste? Na fakultetu mi je ostao jos master rad samo. Da li to uopste da spominjem, ne znam da li ce to uzimati za prednost ili ne? Od nekretnina nista, 27 godina.
Turistička B1/B2 viza se izdaje na period od 3 meseca do 10 godina. Neki standardni period za Srbiju je 3 godine, ali to sigurno može biti i drugacije, u zavisnosti od procene ovih u ambasadi. Možeš aplicirati mesec dana pre puta čisto da budeš siguran, mada ćeš najverovatnije dobiti na 3 godine.
Kakve su ti šanse ne može ti niko sa foruma reći, pošto je svaka aplikacija individualna i priča za sebe. Uglavnom ponesi što više dokaza da si vezan za Srbiju, pošto ti je to najbitnije. Što veća plata i što više para na računu, veće su ti šanse za dobijanje vize. Gledaj da računu imaš nekoliko hiljada evra ili dolara kako bi im pokazao da možeš sam sebe da finansiraš za te 2-3 nedelje boravka. Ovo za fakultet - ako si bio redovan student, nisi obnovio neku godinu i davao sve ispite u roku, onda svakako priloži. Ali ako nisi onda možda bolje da ne spominješ, pošto oni ne vole baš takva razvlačenja po fakultetu i obnavljanja godina.

Poslednja izmena:
pozdrav svima,
paniram da idem u USA sa turistickom vizom (vec je imam) i da tamo posle par meseci upisem skolu engleskog jezika i da dobijem F-1 vizu, moje pitanje je: mogu li sa F-1 vizom polagati za kamion i posle toga traziti posao za vozaca? ili mozda imate vi neku bolju ideju?
hvala vam!

Pozdrav svima!
Planiram da idem u USA u septembru da posetim prijatelje. Naime, 2011. godine sam bila na work and travel programu, vratila se pre isteka vize. Za vreme boravka tamo upoznala sam jedan par i sprijateljili smo se i sada me pozivaju da dodjem ponovo da ih posetim, tako da bih aplicirala za turisticku vizu. Sada sam na master studijama, redovan student, imam polozena 2 ispita i ostala su mi jos dva i master rad. Imam odredjenu sumu novca na racunu, ali nikakvu nekretninu na svoje ime. Takodje, zaposlena sam od oktobra 2012. godine i ugovor mi je na godinu dana. Sto se tice ostalih putovanja, samo u proteklih 6 meseci sam putovala u Italiju, Svajcarsku i Rumuniju tako da to stoji, a u aprilu cu putovati za Tursku. Moje pitanje jeste da li imam mogucnosti da dobijem vizu? I kada je najbolje da apliciram? Da li da to uradim u martu/ aprilu ili da cekam jul/ avgust? Takodje, da li uopste da spominjem da sam zaposlena ili da idem samo na to da sam student.
Hvala mnogo!

@NYC

Ako je sve tako kao što kažeš trebalo bi da dobiješ vizu. Svakako pomeni da si zaposlena i priloži dokaz o tome. Ovo ako si ranije dosta putovala i pasoši su ti krcati pečatima, može biti samo dodatni plus za tebe.
Ako imaš sve dokaze, možeš i sutra da apliciraš. Samo budi sigurna i opuštena na razgovoru i ne bi trebalo da bude problema.

Hvala Dejane :) Dao si mi nadu. Bila sam u dilemi jer mi je neko rekao da se odlucim da idem ili na to da sam student ili na to da sam zaposlena. Ni meni nije bilo jasno zbog cega :/
Imam samo jos jedno pitanje. S obzirom da mi ugovor o radu istice 1. oktobra da li je bolje da kazem da zelim da putujem npr. sada u maju? Mada ja planiram da putujem pocetkom septembra. Naravno, ako me uopste pitaju kada zelim da putujem.
Hvala jos jednom.

Cao svima :)...Treba mi par informacija oko dobijanja vize,i nacina..Naime ,pre godinu i dva meseca sam bila odbijena za turisticku vizu..Apsolvent sam na faxu,dala poslednje ispite u julu prosle godine,radila honorarno..Razmisljala sam o upisivanju nekog koledza jezika ili kursa u USA,da bi aplicirala za F1 vizu,ako se ne varam..:)..E sada mene zanima postoje li te opcije,i koliko su realne za ostvariti?
Samo jos da napomenem ,imam stan i auto na svoje ima,i imala bi dovoljno sredstava da to isfinansiram,ali me strah da pokusavam,ako nemam osnova,pa da dobijem jos jednu odbijenicu...Razmatrala sam razne opcije,pa sam negde procitala da postoji i ta za upis koledza.ili kursa..a i decko mi je tamo, pa eto,motiv vise..:)))
Hvala unapred...

Hvala Dejane na odgovoru. Jos jedno pitanje, mozda je malo glupo/paranoicno: da li po dobijanju vize moze ikako da utice ako dobijem/dam otkaz? Oni dosta toga znaju/saznaju, e sada da li bas toliko :think:...?

Flori,rado bih preko decka ,ali on je trenutno u procesu dobijanja papira,ima green card,ceka pasos,pa je malo komplikovano..:)..znam da nemam osnova za turisticku vizu,i nisam ni mislila da pokusam da apliciram..i dalje imam u opticaju au pair program,ili neki kurs jezika da upisem...ne znam da li mi je to koliko toliko verovatnija opcija...ja sam kukavica,nisam smela da pokusavam nijednom poslednjih godinu i nesto.:)..ali svakako moram se potruditi nekako da sebi nadjem osnova za dobijanje...

Mozete vi zapoceti postupak i dok ceka na pasos :) To vam je zaista najbolje, a ako je vec aplicirao za drzavljanstvo brzo ce to, nemate sta cekati ;)
Imas ti sanse preko nekog programa gde je posrednik agencija uz koju se lakse i dobije viza btw, ali ne bih se ja na tvom mestu s tim maltretirala plus koja ti je verovatnoca da ces npr preko au pair naci porodicu koja je blizu tvoga decka, ista drzava da se mozete vidjati, shvatas... puno otezavajucih okolnosti koje su bespotrebne a koliko sam shvatila, tebi je cilj doci da budes s njim. Onda ides preko njega i bez brige si :)

Back