Hej ćao.
Ja ti mogu prenijeti moje iskustvo, pa ti radi kako želiš
U novembru prošle godine sam aplicirala za turističku vizu, trebala sam da idem kod rođaka u Las Vegas. Odnijela sam potvrde sa fakulteta da sam redovan student. Tražila sam 20 dana (mada oni u suštini odobravaju na 3 mjeseca i više), da tamo slavim NG i Božić. Imala sam izvod iz banke sa dovoljno novca da pokrijem putne troškove. Imam neku imovinu (nasleđenu) na sebi, u pitanju su nepokretnosti i još zilion dokumenata. U pasošu imam puno pečata sa raznih putovanja. Nisam imala garantno pismo (kasnije se ispostavilo kao kobna greška), mislila sam da mi ne treba jer na zvaničnom sajtu američke ambasade stoji da GP nema nikakvo značenje za njih i da su potrebni dokazi o čvrstim vezama u zemlji iz koje si. Sranje! GP ima i te kakvu važnost, samo što oni namjerno ne žele da ti daju puno korisnih informacija, jer smo svi mi pomtencijalni imigranti za njih. E sad, dalje. Konzul mi je uzeo samo pasoš i indeks. Prebrojao ispite, gleda, gledao, gledaoooooo.... Onda me pitao zašto idem, koliko se planiram zadržati, koga imam tamo. Ok. Odgovorim na sve. citiram Konzula: " Rođak plaća put?!" Ja odgovorim, ne (KOBNA GREŠKA BR: 2) i ponudim mu izvode iz banke i potvrde o imovini, kućnu listu itd. Ne, nije htio ni da pogleda. Počeo je: Otkd studentu pare da sam snosi troškove puta? Ja: Ušteđevina. On: Od čega, kada ste student? Ja: Primala sam stipendiju državnu, radila honorarno itd. On: Žao mi je. i vrati mi sve papire i dade unaprijed odštampanu odbijenicu.
Kasnije mi rođak pošalje GP! Ispostavi se da je to jedan obični papirić A4 formata popunjen rukom, potpisan i ovjeren kod advokata (ne mora biti ovjeren), ali u prilogu je još, vjerovali ili ne 30 stranica dokumenata, šta rođak posjeduje, čime se bavi, izvodi iz banke za njega i ženu o mjesečnim primanjima, izjava da će snositi putne troškove i da će mi davati 1000$ mjesečno dok sam tamo, bla, bla, bla! Ne idi bez GP pred konzula, moj savjet. Mislim da ćeš baciti 160$. Mada, generalno i onako ćeš vjerovatno dobiti odbijenicu jer je turističku vizu, procentualno, najteže dobiti! Uglavnom, ja se ono baš stavila da odem u tu jbnu ameriku da je vidim. Prijavim se na W&T program i glatko sve prođem! Eto šta su ameri. Ne daju čovjeku turističku vizu, iako uz nju generalno ne možeš da radiš jer nemaš SSN i neće te niko zaposliti garantovano! A onda ti daju J1 vizu sa kojom legalno radiš i boraviš i još imaš šansu da produžiš boravak turističkom vizom, a ostaje ti SSN i opet nastavljaš da radiš, mada ilegalno, al' slabo kontrolišu, samo probleme da ne praviš
Uglavnom, ja batalila taj turistički, džaba rođak GP slao

Opet čula sam svakakva iskustva... Neki su dobili turističku vizu, a nisu ni studenti ni zaposleni niti imaju ikakvu imovinu na sebi. Zavisi vjerovatno kakv je dan imao konzulčić. Moj bio neki nadrk. ujutru rano, nije me ni pogledao, mada ne možeš čovjeka ni kriviti, odlično me procijenio hahahahahaaha da mi nije stalo ovoliko da odem, vjerovatno bih im uputila neko pismo i pohvalila ga kako dobro obavlja svoj posao