Američka viza

Nadam se da neko moze da mi pomogne u vezi sledeceg pitanja.
Da li je moguce aplicirati za americku vizu u Americi ili je nekako promeniti iz C1/D(tj. pomorske) u K ili green card. Moj brat se trenutno nalazi na brodu u americi ali je upoznao devojku kojom bi se ozenio. Da li mora da se vraca u srbiju i odavde aplicira za drugu vizu ili to moze da odradi tamo,kad je vec u americi? Hvala!

Da li je prilikom apliciranja za h2b vizu potreban stalni radni odnos u Srbiji? Da li je potrebna neka preporuka poslodavca? Unapred hvala

Pravo ucesca za H2b imaju osobe koje:

- imaju stalni radni odnos
- govore engleski jezik u meri potrebnoj za sporazumevanje i bolje
- imaju dokaze koji se odnose na socijalne, ekonomske i porodicne veze sa stalnim mestom boravka zbog kojih su u obavezni da se vrate
- nisu krivicno gonjeni ili osudjivani
- tolerantni, fleksibilni, prilagodljivi, savesni, vredni
- prihvataju da se vrate u zemlju po isteku vize
- nisu odbijeni od Konzulata SAD za dobijanje vize u poslednjih 12 meseci

Preporuke bivsih poslodavaca su opcione i pozeljne, ako ih imate.

Nadam se da neko moze da mi pomogne u vezi sledeceg pitanja.
Da li je moguce aplicirati za americku vizu u Americi ili je nekako promeniti iz C1/D(tj. pomorske) u K ili green card. Moj brat se trenutno nalazi na brodu u americi ali je upoznao devojku kojom bi se ozenio. Da li mora da se vraca u srbiju i odavde aplicira za drugu vizu ili to moze da odradi tamo,kad je vec u americi? Hvala!
Po pravilu, tvoj brat treba da se vrati u Srbiju i da podnesu zahtev za K1 verenicku ili CR1 bracnu vizu. U drugom slucaju se trebaju vencati u Srbiji.

Pravo ucesca za H2b imaju osobe koje:
- imaju stalni radni odnos
Oni koji apliciraju za H2B ne moraju da imaju stalni radni odnos u zemlji iz koje poticu npr u Srbiji jer koja bi to logika onda bila ? :)
Sve sto treba da imaju (a to je i najteze) "ponudu za posao od poslodavca iz Amerike" pre odlaska u Ambasadu. Poslodavac mora da dokaze da nema trenutno
raspolozivih US gradjana koji bi obavljali ovaj posao.

- nisu krivicno gonjeni ili osudjivani
Ovo isto nije bas tacno. Posto je ovo NE-Imigraciona viza (sto znaci viza za kraci boravak) ambasada nece traziti dokument iz policije i suda o osudjivanosti
a cak i da traze svako ko moze da donese iz policije dokaz da nije krivicno gonjen moze dobiti vizu. Taj dokument izdaje lokalna policijska stanica i kosta recimo 250 dinara.
Treba imati na umu da ce policija da napise da ste krivicno gonjeni samo za neka teska krivicna dela tipa ubistvo, pokusaj ubistva, Sarici, zemunski klan itd i to ako su se desila u nekom skorijem periodu.
Cak i ako ste trenutno na "uslovnoj" slobodi (tuce,lakse kradje i slicno) nece Vam u tom dokumentu nista pisati pod uslovom da je lakse krivicno delo.

I prva i druga konstatacija: Ja sam mislila i napisala koji su idealni kandidati. Sve ostalo je SF :mrgreen:

Pa u redu ali vidi. Ambasada proverava da li je neko osudjivan tako sto mu 'trazi' da donese dokument iz policije gde pise da nije osudjivan.
A taj dokument nasa policija izdaje gotovo svakome pa i onima koji su na uslovnoj slobodi. Jedino ne izdaje za neke ljude koji su na poternicama ili koji su teski kriminalci.

Sto se tice zaposlenja to sigurno nije uslov.

Svako koga zanima detaljno treba da procita ovu stranicu.
http://www.uscis.gov/portal/site/us...nnel=d1d333e559274210VgnVCM100000082ca60aRCRD

molila bi za malu pomoc.imam 2 pitanja;da li mom muzu zaposlenom 10 god,ozenjenom, ima malo dete,. za podnosenje vize treba potvrda o neosudjivanju.i drugo ako sam se vratila posle boravka od 5 meseci u americi u aprilu da li bi imala problema na imigraciji ako bi sa decembru tj.posle 7 meseci.da li bi mi dali na 1, ili 3 ili6 meseci.hvala.pozzz za vrhunskg i miku.h

molila bi za malu pomoc.imam 2 pitanja;da li mom muzu zaposlenom 10 god,ozenjenom, ima malo dete,. za podnosenje vize treba potvrda o neosudjivanju.i drugo ako sam se vratila posle boravka od 5 meseci u americi u aprilu da li bi imala problema na imigraciji ako bi sa decembru tj.posle 7 meseci.da li bi mi dali na 1, ili 3 ili6 meseci.hvala.pozzz za vrhunskg i miku.h

Ne treba mu potvrda iz policije ako predaje zahtev za b1/b2 vizu.
Ako vec imas b1/b2 vizu za kraca turisticka ili poslovna putovanja bila si u US 5 meseci i izasla i posle 7 meseci ides ponovo vrlo je verovatno cak 99.9% verovatno da ces dobiti ponovo ulaz na 6 meseci ali to zavisi bukvalno od sluzbenika kako te proceni. Da li kao turistu ili kao nekog ko ide u neku posetu itd.

MOLILA BIH VAS ZA POMOC...PROCITALA SAM SVE U POSLEDNJEM PERIODU NA TEMU DOBIJANJA AMERICKE VIZE ALI IMAM NEKOLIKO PITANJA!!!
MOJ DECKO JE AMERICKI DRZAVLJANIN, INACE JE IZ BEOGRADA.
UPOZNALI SMO SE PRE 6 MESECI I JA BI TREBALO DA PODNESEM APLIKACIJU ZA AMERICKU VIZU. NJEGOV JE SAVET DA TRAZIM TURISTICKU A DA NJEGA UOPSTE NE POMINJEM.
PRICALI SMO NARAVNO O BUDUCNOSTI I NASIM PLANOVIMA, VEREDBE, VENCANJA ITD...
DA LI ON GRESI AKO NE ZELI DA TRAZIM VERENICKU VIZU I ZASTO? I SAM JE PRILICNO SIGURAN DA CE SE VRATITI IZ AMERIKE OVAMO ALI MU JE ZNACAJNO DA NJEGOVA PORODICA U NEKOM TRENUTKU IMA OPCIJU DA IPAK BIRA AKO JE OVDE LOSE PROSTO DA SE ZIVI TAMO...NE VIDIM U CEMU JE PROBLEM AKO SE TRAZI VERENICKA VIZA? I DA LI BI UOPSTE MOGLI DA SE VENCAMO TAMO AKO JA ODEM U AMERIKU SA TURISTICKOM VIZOM?

MORAM DODATI JOS I OVO...MOJ DRAGI JE ZAINTERESOVAN ZA NEKO EGZOTICNO PUTOVANJE I SKLAPANJE BRAKA NA NEKOJ LEPOJ DESTINACIJI. MOJE PITANJE GLASI KOLIKO JE IZVODLJIVO AKO JA ODEM U AMERIKU PREKO TURISTICKE VIZE?

IMAM I JOS JEDNO PITANJE, U CEMU BI BIO PROBLEM DA TRAZIM VERENICKU VIZU I U SLUCAJU DOBIJANJA VERENICKE VIZE, MI BI IMALI ODREDJENI PERIOD DA SE VENCAMO, ZAR NE? DAKLE MOGLI BI DA SE VENCAMO U AMERICI?
E SADA INTERESUJE ME DA LI BI ON MOGAO IMATI NEKE PROVERE? CITALA SAM SVASTA O TOME, DA SE VRSE PROVERE NPR CIME SE BAVI, IZVODI O RACUNIMA I PLACENIM POREZIMA?
KAKVE SVE PROVERE NJEGA CEKAJU AKO SE MI VENCAMO TAMO PREKO VERENICKE VIZE A KAKVE SU PROVERE I POSLEDICE AKO SE VENCAMO TAMO TAKO STO CU JA OTIICI PREKO TURISTICKE VZE?
DA LI POSTOJI NEKI PERIOD KOJI BIH JA MORALA TAMO DA PROVEDEM POSLE VENCANJA? JER SVAKAKO ON MISLI DA NEKI PERIOD UPRAVO PROVEDE OVDEM U SRBIJI?
PISITEEEEEEE, MOLIM VAS!

@Lycia29

Nije u redu da pises velikim slovima na Internetu iz vise razloga. (Deluje kao da VICES!!!, nepristojno je, deluje nepismeno itd....)

Ti u US mozes da odes turisticki da obilazis gradove, plaze, kongrese, sajmove itd. Za to je namenjena B1/B2 turisticka viza. Da bi u opste dobila tu vizu moras da dokazes da imas jako cvrste veze sa Srbijom. Stalno zaposlenje (neko duze vreme), potvrda da te firma pusta na odredjeno vreme na odmor, kopiju radne knjizice, nekretnine na svoje ime, pasose roditelja, automobil itd. Ukoliko nemas to a jos "imas" nekoga u US onda ce te za turisticku vizu 100% odbiti. Dakle za tu vrstu vize moras dokazati cvrste veze sa Srbijom kako bi dala garancije da se vracas ovde. Tvoja udaja za Americkog drzavljanina nema ama bas nikakve veze sa time i svako pominjanje njega bi ti otezalo dobijanje B1/B2 turisticke vize a svako nepominjanje (na pitanje u formularu "Da li imate nekoga u US" se smatra prevarom).

Ono sto treba da razumes. Odlazak na B1/B2 turisticku vizu a da si unapred znala da ces tamo da se udas se smatra prevarom. Nije nemoguce da se nakon 3 meseca predomislis ali trazice ti da "dokazes" da si se predomislila i da neces vise da budes turista vec da hoces da se udas, sto nece biti bas tako jednostavno. (Mada nije neizvodljivo s obzirom da ste oboje iz Srbije) ali opet treba razmisljati o tome ako odes na B1/B2 i njega ne pomenes kada se budete vencavali pitace Vas koliko ste dugo zajedno, gde ste se upoznali i slicno. Dakle morali bi da ulazite u lazne price.

Takodje postoji nekoliko vrsta statusa u US:
- Green card holder
- bio na nekoj vizi (H2B, H1B, J1...) pa je prekoracio (popularno ih zovemo ilegalci) (imaju svu dokumentaciju kao i drzavljani samo sto nisu drzavljani, placaju porez, imaju US ID itd...)
- US Citizen (jedina razlika jeste sto onaj ko je US Citizen ima pasos i moze da glasa u Americi).
- Neko ko ima regularnu vizu i trenutno je u US (E2, H1B, J1....itd)

Vencavanje za neku drugu kategoriju osim US Citizena te nece "odmah" odvesti do tvoje zelene karte. Ti si navela da je on US Citizen ako je tako onda u redu.
Ako je on US Citizen (dakle poseduje Americki pasos) onda mozes da apliciras (i mnogo ti je bolje da apliciras) za:

- Nonimmigrant Visa for a Fiancé(e) (K-1) ili
- Immigrant Visa for a Spouse or Fiancé(e) of a U.S. Citizen

Dakle ako niste vencani onda apliciras za K-1 vizu koja ti omogucava da udjes u US i imas 90 dana da se vencate. Kada udjes i kada se vencate ti treba samo da prilagodis svoj status i postajes green card holder i to je sve sto treba da uradis. Dakle kod nas u Ambasadi apliciras za K-1 vizu. Ako hocete da odete negde da se vencate to mozete da uradite i u okviru Amerike. Npr odete na Havaje (vrlo egzoticno mesto) da se vencate i odmah prilagodis svoj status. Ako bas insistirate na neku drugu destinaciju odete da npr odete na Maldive da bi se vencali ti onda moras da podnosis zahtev za drugu vrstu vize. Ti tada neces ni moci da predas za turisticku b1/b2 vizu jer "imas" nekoga ko je u US. Onda bi morala posle te destinacije da se vratis u Beograd i da apliciras za Immigrant visa for a Spouse of a U.S. Citizen (IR1 or CR1). Samo ne vidim razlog sto bi to radila sebi.

U US kada se ozbiljni ljudi vencavaju/zene/stupaju u vezu vrse proveru svog supruznika i to za nekoliko stvari:
- Background/Criminal Check - http://www.abika.com/Reports/listofboyfriendsgirlfriendsroommates.htm
(ovde mozes saznati da li ima nekretnine na svoje ime, visina primanja, duguje li sta za porez, da li je bio u zatvoru, da li ga trazi policija, da li je seksualni prestupnik i slicno)

- Da proveris da li je stvarno US Citizen
Pozovi United States Citizenship and Immigration Service na broj (800) 375-5283. Trazi da pricas sa officerom i daj njegovo ime i prezime i datum rodjenja i dace ti njegov status po pitanju americkog drzavljanstva, kao i to da li je vec ozenjen, da li je bio ozenjen i slicno.
(Ili ga jednostavno pitaj da ti pokaze Americki Pasos).

- Credit History
To je nesto mozda ce ti biti cudno :) i meni je ali tako je u US. Svako ko ima credit history los (u poenima) se smatra neodgovornom osobom.
Mene licno bi bolelo uvo za to u Srbiji (cak preferiram losu kreditnu istoriju barem znam da se ta osoba nece zaduzivati vise :)) ) ali u US nije tako.

Drugo je pitanje ako on ne zeli da se zeni :) tu ne moze niko sa foruma da ti pomogne :DD

Poslednja izmena:
DA LI ON GRESI AKO NE ZELI DA TRAZIM VERENICKU VIZU I ZASTO?

Gresi. Da li si razmislila o ovome: odbiju te za turisticku vizu a onda odlucis na drugu varijantu, verenicka viza. U zahtevu za turisticku si navela da ne poznajes nikoga u USA pa se kasnije pojavis sa zahtevom da se udas za US citizena. Sta mislis, sta ce ljudi u ambasadi da pomisle? I zasto komplikujes kad za slucajeve poput tvog postoji utaban put kojim su prosli mnogi pre tebe?

Gresi. Da li si razmislila o ovome: odbiju te za turisticku vizu a onda odlucis na drugu varijantu, verenicka viza. U zahtevu za turisticku si navela da ne poznajes nikoga u USA pa se kasnije pojavis sa zahtevom da se udas za US citizena. Sta mislis, sta ce ljudi u ambasadi da pomisle? I zasto komplikujes kad za slucajeve poput tvog postoji utaban put kojim su prosli mnogi pre tebe?

Ja bih samo dodao i mnogo sigurniji i jednostavniji.

Izvinjavam se sto sam pisala velikim slovima, htela sam da bude upadljivije da bih dobila informacije sto pre, eto to je bio cilj...

Pa imam i stalan posao i to jako lep i dobar u Srbiji. Naime ta ustanova sama po sebi govori da moras biti vrlo kvalitetan da bi bio deo tima.
Takodje ni imovina nije problem.

Kada je rec o vezi, ljubav je slucajno "planula". Ranije mi nije ni padalo na pamet da odlazim u Ameriku ili bilo sta planiram u vezi sa tom zemljom. On ima tamo posao sa planovima da se vrati do kraja godine ovamo.
Ti planovi se svakako mogu lako promeniti i period se moze lako produziti. Stvar je u tome da mi u nasim privatnim zivotima prevazidjemo prepreke.

Jos je jedan razlog sto sam pisala velikim slovima... Naime naisla sam i ja na podatak da je ilegalno vencati se tako, preko turisticke vize inije mi jasno kako on smatra da je to izvodljivo. Po meni napravili bi komlikaciju a vidim da i vi ukazujete na to.

Ono sto me jos interesuje je sledece. Da li takav nacin stupanja u brak moze da ima olaksicu u smislu spremio sam iznenadjenje devojci, nije ni ocekivala, posto je to i bila njegova istinska zelja...pa je onda ipak podelio to iznenadjenje sa mnom da bih bolje razumela sve te postupke oko vize...

Druga stvar kada bi se vencali preko K1 vize u kom smislu to moze da bude lose za njega? Vidim da nije za tu varijantu... Kakve se provere vrse u odnosu na njega? Primanja, porezi, imovina?
Npr u slucaju trudnoce ja bih definitvno bila sa njim, radno mesto u Bg mogu da sacuvam po osnovu trudnickog i porodiljskog...

Jos jedna informacija...Pored svog posla, da kazem "drzavnog" u Americi, moj decko se bavi i nekretninama... da li je to problem? Placanje poreza, krediti? Cini mi se sada kada sam vas kontaktirala da mi je nesto precutao... Cim tako muva oko tog vencanja...

Hvala

Florrie, hvala na sugestiji :)
Opet kazem da moja primarna zelja nije nikad ni bila da se domognem Amerike :)
To sve je krenulo tako sto je planula ljubav...Vidim da moram da povedem jedan ozbiljan razgovor sa deckom na tu temu, jer sve ukazuje da negde nije bio iskren...
Ne u pitanju emocija vec kada je rec o njegovim mogucnostima i uslovima tamo...Tvrdi mi da je moguce ono sto vi ovde negirate da jeste. Videcemo, svakako ako neko jos ima volje, prokomentarisite moj poslednji mejl. I razmotri celu stvar.

Hvala vam svima jos jednom!

Ja licno "tipujem" da on nema US drzavljanstvo :)

lepo sam ti napisao pozovi ti ovaj broj i proveri.

Pozovi United States Citizenship and Immigration Service na broj (800) 375-5283. Trazi da pricas sa officerom i daj njegovo ime i prezime i datum rodjenja i dace ti njegov status po pitanju americkog drzavljanstva, kao i to da li je vec ozenjen, da li je bio ozenjen i slicno.

Ja licno "tipujem" da on nema US drzavljanstvo :)

lepo sam ti napisao pozovi ti ovaj broj i proveri.

Jeste, ima drzavljanstvo, to sam sama vec odavno videla, ima pasos.
Ono sto me interesuje je sledece - bavi se inekretninama tamo...da li su porezi problem, ili kakva finansijska situacija?

Moguce je da u tome nije bas iskren. Novac i zarada mu mnogo znace, pitanje je da li mu toliko znace da bi upropastio vezu...

Dakle kojim finansijskim proverama podleze ako se npr vencamo, budemo neko vreme tamo?
Ja bih utisla u statusu imam posao u RS ali ne i u SAD, dakle bio bi odgovoran za mene...

Jeste, ima drzavljanstvo, to sam sama vec odavno videla, ima pasos.
Ono sto me interesuje je sledece - bavi se inekretninama tamo...da li su porezi problem, ili kakva finansijska situacija?

Moguce je da u tome nije bas iskren. Novac i zarada mu mnogo znace, pitanje je da li mu toliko znace da bi upropastio vezu...

Dakle kojim finansijskim proverama podleze ako se npr vencamo, budemo neko vreme tamo?
Ja bih utisla u statusu imam posao u RS ali ne i u SAD, dakle bio bi odgovoran za mene...

Vidi na formularu za turisticku vizu imas pitanje "Da li imate nekoga u US" ako odgovoris da imas i ako ti daju vizu sve ce biti ok. Ako odgovoris da nemas onda pravis problem zesci za sebe kasnije.
Ako odgovoris da nemas npr i odbiju te ti mozes komotno da se pozdravis sa odlaskom u US u skorije vreme pa cak i na K-1 vizu. Znaci moraces dobro da obrazlozis sve to.

Nikakve veze finansijska situacija nema sa brakom, njemu to cak sta vise moze samo da olaksa (manje bi placao porez tj vi kada ste u braku). Cak i da je bankrotirao i da nije platio porez 10 godina i da duguje 2mil $ za porez nema nikakve veze sa brakom i tvojim statusom. Moj savet ti je da ne razmisljas i da se ne petljas sa turistickom vizom i lepo predaj za verenicku vizu. Ako njemu to ne odgovara onda neka ti lepo kaze sta mu ne odgovara i zasto ali stvarno nema razloga osim ako mu je sam brak problem :))

Dakle nema nikakvih specijalnih finansijskih "provera" vi se vencavate pobogu a ne pravite biznis zajedno :) jedino ce tebe pitati kako ces se izdrzavati i sta ces tamo raditi al to manje vise nije bitno. Osim toga treba da znas da od kako su uveli da se turisticke vize odobravaju na 10 godina broj odbijenih je znacajno veci a jednom kad te odbiju ......
Ako nanjuse u ambasadi da postoji SANSA da ces ti da se udas za njega i da ces ostati odbice te. Svaka situacija zbog koje bi ti mogla da 'ostanes' u US je za odbijanje.

Back