Zdravo svima,
Evo mog slučaja. Radim na crno za šefa koji je u Americi. Želim da otputujem tamo na par meseci, ovaj put sa najobičnijom turističkom vizom. Ako mi se dopadne, sledeći put bih verovatno išao na duže, možda bih zasnivao i radni odnos tamo. Ali sada sigurno ne ostajem.
Sudeći po iskustvima drugih, to neće nimalo lako proći. U poslednjih nekoliko godina sam dao samo 1 ispit, u poslednje 3 godine 2, a ni pre toga nisam baš važio za najrevnosnijeg studenta. Da popravim situaciju, prepisao sam dedin stan na sebe, a imam i kola na svoje ime, nešto malo para na računu, tu mi je cela porodica. Putovao sam tu i tamo, možda u 15ak zemalja centralne Evrope i severne Afrike.
Pošto verujem da situacija ovakva kakva je ne obećava mnogo, pitao sam se šta bi mi ovaj forum mudrih glava savetovao?

Ja sam razmišljao o sledećem:
Naći nekoga sa malom firmom ko bi mogao da mi izda nekakvu potvrdu da radim za njih honorarno web programiranje i slično, pošto se time bavim inače. U tom slučaju, postoji li nekakva uobičajena formalna potvrda tog tipa, ili je dovoljno ištampati izjavu sa potpisom i pečatom firme?
Druga varijanta bi bila da kažem da radim to što radim, samo ne za svog šefa, nego za nekoga ko nije u USA, nego u Evropi, Rusiji, gdegod. Jel to previše ludo/rizično? Neko je na prethodnim stranicama spomenuo da su razumni ljudi koji intervjuišu, da kapiraju da ovde mnogi rade na crno i sl. pa to valjda ne bi bio problem. Mogao bih da pozajmim pare da stoje na računu, mada ne znam da li je to dovoljno. Što se tih izvoda sa računa tiče, da li je dovoljno u ambasadu doneti potvrdu o trenutnom iznosu na računu, ili traže i istorijat poslednjih n transakcija?
Ako ovo jeste ludo, možda bi bilo dovoljno da nađem nekoga odavde, kao u prvom primeru, i kažem da još držim časove matematike i informatike (što sam godinama i radio). To valjda zvuči kao da imam dovoljno para ovde za nekakav život, s obzirom da ne plaćam iznajmljivanje stana.
U NYC naravno idem
iz čiste fascinacije tim velegradom, sanjao sam oduvek da ga vidim i sl. To sve i nije daleko od istine. Naravno, šefa ne spominjem, ne znam nikog tamo,
idem sam u ludo iskustvo. Verovatno bi pomoglo da kažem da nameravam kratko da ostanem, 3-4 nedelje. Turistička (valjda?) i ne može da se izda na kraće od 3 meseca kolko bih ja otprilike ostajao, tako da to ne utiče.
Što se tog
neubedljivog studentskog učinka tiče, imate li neke predloge? U kom se uopšte formatu donose ti podaci tamo, ona potvrda o položenim ispitima sa faksa, ili kopija odgovarajućih stranica iz indeksa?
I pitanje za dedin stan - postoji li neka formalna potvrda o vlasništvu, pored ugovora o poklonu? Pitam jer je ugovor skoro sklopljen, pa se bojim da će, ako odnesem kopiju ugovora, izgledati očigledno da sam to uradio samo da bih dobio vizu, naročito pošto mi je u dokumentima i dalje staro prebivalište.
Izvinjavam se zbog glupih pitanja, kapiram da ih ima. Hvala unapred svima!