Američka viza

Pusti ljude, ako je ovako kako si ispricao onda apliciraj ponovo i na intervju ces raspraviti sa konzulom da je doslo do zabune.
On te odobrio, u medjuvremenu proverio lokal, javila se kriva osoba koja nista ne zna i rekla da nema pojma o tome...i onda te tip prekrizio sto je i logicno :lol:
Neka vam menadzer ovaj put posalje sve potrebno i njegove kontakt informacije ustupite konzulu za proveru.
Sretno :)

hvala ti puno
da,da zaista je ovako bilo...da nije ne bi nam prvo dali vizu :) hvala ti još jednom

Cao svima,

ja bi da pokusam da dobijem vizu za USA, moj problem je sto ne radim i nisam student, a sa druge strane idem u Kanadu vec 8 put posto imam hrvatski pasos. U Kandi sam par meseci pa par meseci u Bg, verenik mi je kanadjanin. Dali je bolje mozda traziti vizu iz Kanade ili mogu da objasnim situaciju i da nabavim sva dokumenta kao dokaz o mojoj vezi ili da ne pokusavam uposte. Zadnjih tri godine putujem i vracam se u Srbiju.

Cao svima,

ja bi da pokusam da dobijem vizu za USA, moj problem je sto ne radim i nisam student, a sa druge strane idem u Kanadu vec 8 put posto imam hrvatski pasos. U Kandi sam par meseci pa par meseci u Bg, verenik mi je kanadjanin. Dali je bolje mozda traziti vizu iz Kanade ili mogu da objasnim situaciju i da nabavim sva dokumenta kao dokaz o mojoj vezi ili da ne pokusavam uposte. Zadnjih tri godine putujem i vracam se u Srbiju.

putujes i vracas se u Srbiju? Imas Hrvatski pasos ? znaci predpostavljam drzavljanin si Hrvatske?
Najbolje je da za vizu predas u Hrvatskoj u US ambasadi samo sto treba da dokazes da imas cvrste veze sa Hrvatskom da bi dobila turisticku vizu. Zaista ne vidim nacin da dobijes turisticku vizu.

Jedino da prvo uzmes Kanadsko drzavljanstvo i da onda ides u US bez vize.

Opet ja :) Planiram da u ponedeljak odem u ambasadu....Sto se tice smestaja koliko je sigurno da se rezervise preko sajta i da li odmah skidaju ceo iznos sa kartice?( hostelworld.com ili booking.com)
Imam smestaj ali da ne ispadne da idem da se udam ili sta vec cisto mi treba potvrda da sam rezervisala hotel pa bih kasnije otkazala....

Svaka agencija ima svoju politiku otkazivanja koja je objavljena na njihovim stranicama. Sigurno je da ce ti uzeti novac ako otkazujes, a iznos zavisi od toga koliko dana pre otkazujes. Zato ti preporucujem da rezervises neku jeftinu sobu, npr. u nekom Super 8 motelu.

Poslednja izmena:
kontaktirao sam direktno Hotel. Nije to bila neka sad specijalna rezervacija vec nesto na Email. Ja to odstampao i poneo u ambasadu ali mene je soba cekala :)
To mi se desilo dva puta Hotel Ramada u Bostonu i Waikiki Ocean Resort. Uvek sam kontaktirao hotele direktno preko sajta.
http://www.castleresorts.com/LP/2/ocean-resort-2.html

U sustini sigurno je dati broj kartice. To je i meni bilo malo neobicno u pocetku ali npr zakazes frizera u US oni mi traze broj kartice?
ja u cudu kao sto? pa da Vam naplatimo neki fee ako ne dodjete :) Ova dva hotela mi tada nisu trazila nista.

ljudi pomozite mi,kako da dobijem vizu za usa ,imam u cikagu prijatelja koji radi tamo vozi kamione,hoce da odem i ja da vozim tamo,ali mi je potrebna turisticko-poslovna viza da bi mogo da izadjem na polaganje kod njih,a kod njega imam smestaj i da vozim za njega,sve mi on tamo moze obezbediti,ali neznam kako do te vize.Unapred vam hvala na pomoci.

ljudi pomozite mi,kako da dobijem vizu za usa ,imam u cikagu prijatelja koji radi tamo vozi kamione,hoce da odem i ja da vozim tamo,ali mi je potrebna turisticko-poslovna viza da bi mogo da izadjem na polaganje kod njih,a kod njega imam smestaj i da vozim za njega,sve mi on tamo moze obezbediti,ali neznam kako do te vize.Unapred vam hvala na pomoci.

"turisticko-poslovna viza" u tom smislu kako je ti zamisljas ne postoji.

Mozes da uzmes turisticku vizu b1/b2 na kojoj je ZABRANJENO raditi i treba da se koristi iskljucivo za turisticke ili biznis krace posete Americi. Zabranjeno je raditi na toj vizi. H1B - Radna viza postoji ali da bi nju dobio mora neka relativno velika kompanija da aplicira za tebe i da objasni US vlastima zasto bas ti a ne neki Amerikanac.
Mozes da igras lutriju za zelenu kartu pa ako te selektuju (uskoro ces moci da se prijavis za DV 2014) onda mozes da dobijes vizu koja vodi do zelene karte. Naravno najraniji odlazak u tom slucaju je AKO te izvuku 2014te godine. To sto imas smestaj i poznajes nekoga u US i imas gde da radis nema ama bas nikakve veze. Turisticki da odes u USA mozes ali to ne znaci da mozes da odes da radis. Mozes da ozenis neku US drzavljanku ? :) ili da investiras u USA pa da dobijes investitorsku vizu...Cak i da ti je taj prijatelj rodjeni BRAT ne bi mogao da odes kod njega tek tako.

za to sto ti hoces da radis ne moze da se dobije viza. Ipak, mnogo nasih ljudi vozi po americi bez papira. Bitno je da legalno udjes. Kasnije vozis sa nekim ko ima papire, on ce te pokriti u slucaju policijske kontrole. Placene su prevezene milje a ne radni sati pa se onda ispalti da voze dvojica, jedan spava drugi vozi.

Zdravo svima,

Evo mog slučaja. Radim na crno za šefa koji je u Americi. Želim da otputujem tamo na par meseci, ovaj put sa najobičnijom turističkom vizom. Ako mi se dopadne, sledeći put bih verovatno išao na duže, možda bih zasnivao i radni odnos tamo. Ali sada sigurno ne ostajem.
Sudeći po iskustvima drugih, to neće nimalo lako proći. U poslednjih nekoliko godina sam dao samo 1 ispit, u poslednje 3 godine 2, a ni pre toga nisam baš važio za najrevnosnijeg studenta. Da popravim situaciju, prepisao sam dedin stan na sebe, a imam i kola na svoje ime, nešto malo para na računu, tu mi je cela porodica. Putovao sam tu i tamo, možda u 15ak zemalja centralne Evrope i severne Afrike.

Pošto verujem da situacija ovakva kakva je ne obećava mnogo, pitao sam se šta bi mi ovaj forum mudrih glava savetovao? :) Ja sam razmišljao o sledećem:

Naći nekoga sa malom firmom ko bi mogao da mi izda nekakvu potvrdu da radim za njih honorarno web programiranje i slično, pošto se time bavim inače. U tom slučaju, postoji li nekakva uobičajena formalna potvrda tog tipa, ili je dovoljno ištampati izjavu sa potpisom i pečatom firme?
Druga varijanta bi bila da kažem da radim to što radim, samo ne za svog šefa, nego za nekoga ko nije u USA, nego u Evropi, Rusiji, gdegod. Jel to previše ludo/rizično? Neko je na prethodnim stranicama spomenuo da su razumni ljudi koji intervjuišu, da kapiraju da ovde mnogi rade na crno i sl. pa to valjda ne bi bio problem. Mogao bih da pozajmim pare da stoje na računu, mada ne znam da li je to dovoljno. Što se tih izvoda sa računa tiče, da li je dovoljno u ambasadu doneti potvrdu o trenutnom iznosu na računu, ili traže i istorijat poslednjih n transakcija?
Ako ovo jeste ludo, možda bi bilo dovoljno da nađem nekoga odavde, kao u prvom primeru, i kažem da još držim časove matematike i informatike (što sam godinama i radio). To valjda zvuči kao da imam dovoljno para ovde za nekakav život, s obzirom da ne plaćam iznajmljivanje stana.

U NYC naravno idem iz čiste fascinacije tim velegradom, sanjao sam oduvek da ga vidim i sl. To sve i nije daleko od istine. Naravno, šefa ne spominjem, ne znam nikog tamo, idem sam u ludo iskustvo. Verovatno bi pomoglo da kažem da nameravam kratko da ostanem, 3-4 nedelje. Turistička (valjda?) i ne može da se izda na kraće od 3 meseca kolko bih ja otprilike ostajao, tako da to ne utiče.

Što se tog neubedljivog studentskog učinka tiče, imate li neke predloge? U kom se uopšte formatu donose ti podaci tamo, ona potvrda o položenim ispitima sa faksa, ili kopija odgovarajućih stranica iz indeksa?

I pitanje za dedin stan - postoji li neka formalna potvrda o vlasništvu, pored ugovora o poklonu? Pitam jer je ugovor skoro sklopljen, pa se bojim da će, ako odnesem kopiju ugovora, izgledati očigledno da sam to uradio samo da bih dobio vizu, naročito pošto mi je u dokumentima i dalje staro prebivalište.

Izvinjavam se zbog glupih pitanja, kapiram da ih ima. Hvala unapred svima!

Zdravo svima,
Evo mog slučaja. Radim na crno za šefa koji je u Americi. Želim da otputujem tamo na par meseci, ovaj put sa najobičnijom turističkom vizom. Ako mi se dopadne, sledeći put bih verovatno išao na duže, možda bih zasnivao i radni odnos tamo. Ali sada sigurno ne ostajem.
Sudeći po iskustvima drugih, to neće nimalo lako proći. U poslednjih nekoliko godina sam dao samo 1 ispit, u poslednje 3 godine 2, a ni pre toga nisam baš važio za najrevnosnijeg studenta. Da popravim situaciju, prepisao sam dedin stan na sebe, a imam i kola na svoje ime, nešto malo para na računu, tu mi je cela porodica. Putovao sam tu i tamo, možda u 15ak zemalja centralne Evrope i severne Afrike.
Ako mislis da odes na turisticku b1/b2 vizu to ti ja licno ne savetujem jer neces moci da dobijes SSN nikako a bez toga imaces prilicno problema za bilo sta u USA. Ako vec imas SSN onda to menja stvar doneke ali opet moj savet je da ne prekoracujes vizu.

Pošto verujem da situacija ovakva kakva je ne obećava mnogo, pitao sam se šta bi mi ovaj forum mudrih glava savetovao? :)
Ne znam koliko sam mudar ali mogu ti reci da imam dosta iskustva. Savetujem ti da ne brzas i da krenes da citas REDOM o svim vizama dok ne pronadjes sebe u nekoj od tih viza. Dakle uzmi google search "F1 visa US" i tako redom. Ono sto ti je predlozio mika_hakkinen jeste da odes npr na J1 vizu i da onda ostanes na "crno" ali tako barem mozes imati dozvolu ID jer imas SSN. Sa turistickom vizom to neces moci da izvedes. Evo nazivi nekih od viza pa pretrazuj po internetu. :)
b1/b2
H1B
F1
J1
E2
EB5
Kada se opredelis konkretno za neku vizu onda mozemo da polemisemo nasiroko. :)

Ja sam razmišljao o sledećem:

Naći nekoga sa malom firmom ko bi mogao da mi izda nekakvu potvrdu da radim za njih honorarno web programiranje i slično, pošto se time bavim inače. U tom slučaju, postoji li nekakva uobičajena formalna potvrda tog tipa, ili je dovoljno ištampati izjavu sa potpisom i pečatom firme?
Moze da se dogode da ti traze orginal radnu knjzicu na uvid. Predpostavljam da mislis na firmu iz Srbije. Jer ako je firma iz USA onda je to problem. Posto za turisticku vizu ti treba cvrsta veza sa Srbijom tj npr stalno zaposlenje u Srbiji. Ako im kazes da je ta firma za koju radis iz USA a trazis turisticku vizu onda ce te odbiti.

Druga varijanta bi bila da kažem da radim to što radim, samo ne za svog šefa, nego za nekoga ko nije u USA, nego u Evropi, Rusiji, gdegod. Jel to previše ludo/rizično? Neko je na prethodnim stranicama spomenuo da su razumni ljudi koji intervjuišu, da kapiraju da ovde mnogi rade na crno i sl. pa to valjda ne bi bio problem.
Ja licno im ne bih rekao da radim na crno. Ne kapiram ovo sa sefom koji je gde?

Mogao bih da pozajmim pare da stoje na računu, mada ne znam da li je to dovoljno. Što se tih izvoda sa računa tiče, da li je dovoljno u ambasadu doneti potvrdu o trenutnom iznosu na računu, ili traže i istorijat poslednjih n transakcija?
Ja sam uvek nosio samo potvrdu o iznosu novca na racunu. Nikada mi nisu trazili ali uvek su zadrzali taj dokument.

Ako ovo jeste ludo, možda bi bilo dovoljno da nađem nekoga odavde, kao u prvom primeru, i kažem da još držim časove matematike i informatike (što sam godinama i radio). To valjda zvuči kao da imam dovoljno para ovde za nekakav život, s obzirom da ne plaćam iznajmljivanje stana.
Poenta da bi ti dali turisticku vizu jeste da dokazes da imas cvrste veze sa Srbijom a ne pare. Ok mozda i pare ali manje bitno. Dakle treba da dokazes da stvarno ides turisticki u USA (bilo kako) npr da imas svoj pasos da se vidi da si turista koji obilazi sve svetske gradove, da imas nekretnine u Srbiji na svoje ime zbog koji ces jednog dana 100% da se vratis u Srbiju, da imas zenu i decu?, da ides na fakultet i da si koliko-toliko redovan student, da imas stalno zaposlenje itd itd. Bez jednog od tih "dokaza" odbice te i recice ti da se javis kada ti se promeni situacija. Procenat odbijanja u zadnje vreme je jako visok.

U NYC naravno idem iz čiste fascinacije tim velegradom, sanjao sam oduvek da ga vidim i sl. To sve i nije daleko od istine. Naravno, šefa ne spominjem, ne znam nikog tamo, idem sam u ludo iskustvo. Verovatno bi pomoglo da kažem da nameravam kratko da ostanem, 3-4 nedelje. Turistička (valjda?) i ne može da se izda na kraće od 3 meseca kolko bih ja otprilike ostajao, tako da to ne utiče.
Turisticka b1/b2 viza se izdaje na 10 godina a kada ulazis u USA oni ti lupe pecat da mozes da ostanes 6 meseci za taj ulazak. Viza je namenjena za kraca turisticka putovanja ili za biznis posete nekim forumima ili konferencijama. Sa turistickom vizom ne mozes da dobijes SSN a to te onemogucava da:
- uzmes mobilni postpaid u USA (a ni jedan jedini prepaid da sam ja nasao nema DATA plan) i osim toga prepaid je skuplji.
- registrujes automobil (mozes da kupis auto ali ne i da ga registrujes)
- polazes voznju
- rent a car za one koji nemaju SSN je skuplji
- da kupujes u macy-su za 30% popusta :((
- i tako milion stvari sto znaci sa turistickom vizom si realno osakacen i jedino resenje ce ti biti da se vratis.
Što se tog neubedljivog studentskog učinka tiče, imate li neke predloge? U kom se uopšte formatu donose ti podaci tamo, ona potvrda o položenim ispitima sa faksa, ili kopija odgovarajućih stranica iz indeksa?
Sto im bolje prezentujes sebe to je bolje za tebe. Sto znaci doneses orginal index na uvid i kopiju, doneses original radnu knjizicu na uvid i kopiju.
I pitanje za dedin stan - postoji li neka formalna potvrda o vlasništvu, pored ugovora o poklonu? Pitam jer je ugovor skoro sklopljen, pa se bojim da će, ako odnesem kopiju ugovora, izgledati očigledno da sam to uradio samo da bih dobio vizu, naročito pošto mi je u dokumentima i dalje staro prebivalište.
Izvinjavam se zbog glupih pitanja, kapiram da ih ima. Hvala unapred svima!
U sustini mozes da doneses kopiju vlasnickog lista ali ako nije ni uknjizen nema veze donesi kopiju Overenog Ugovora o poklonu. Nece izgledati kao da si to uradio zbog vize jer cisto sumnjam da ce neko da overava Ugovor zbog vize :) Nema veze sa prebivalistem nikakve. Ponesi Ugovor.

Moj savet ti je da ides postepeno i da ne srljas u emigraciju pogotvo ne na turisticku vizu. Jedini izlazak iz te situacije jeste da se ozenis ali neces moci da legalizujes svoj status tako sto ces da se ozenis bez SSN-a tj na turistickoj vizi. Neka druga viza koja ti omogucava da uzmes SSN pa ok to moze tako i da funkcionise neko vreme, mada ja licno ni to ne bih radio. Time sto ces da napustis zemlju posle isteka roka na turistickoj vizi nisi samo ugrozio to sto ce da ti zabrane ulazak u USA na 10 godina vec ces imati problema i za emigraciju i u druge zemlje kao sto je npr Australija i mnoge druge.

Znaci onaj ko bas mora da ostane na crno treba da ode na J1 vizu da bi mogao da uzme STATE ID, Vozacku itd. Zakon omogucava da se zenidbom za US citizena moze legalizovati status u US tj da se moze postati green card holder. Takve stvari ljudi placaju i do 20.000$. Opste je poznato da to mnogi rade i da su mnogi tako vec uradili ali verujte mi takav odlazak u emigraciju je blago receno maltretiranje i takav zivot je suvise stresan. Razumem ja sve ali moj savet je da to ne radis. Ljudi koji imaju neki 'status' u US mogu barem mirno da spavaju. :)

Poslednja izmena:
Zdravo svima,

U NYC naravno idem iz čiste fascinacije tim velegradom, sanjao sam oduvek da ga vidim i sl. To sve i nije daleko od istine. Naravno, šefa ne spominjem, ne znam nikog tamo, idem sam u ludo iskustvo.

U celoj prici meni se cini da je upravo shef tvoja najbolja sansa. Da li se radi o velikoj firmi ili je u pitanju mali biznis? Zasto ne napravis sa tom firmom neki formalni ugovor o delu pa posle par meseci te oni kao pozovu da dodjes u firmu poslovno. Sve drugo mi se cini previse nategnuto, nemas posao, ne dajes ispite, nemas zenu i decu. Idealan kandidat za odbijanje u ambasadi. Prica mora biti uverljiva i bar blizu neke istine inace ce te istresu iz gacya.

Ufff....šta da radim? na ds obrascu stavila sam da ostajem dve nedelje, a imam rezervisan hotel na nedelju dana i potvrdu da dolazim na radionicu a drugu nedelju sam trebala da budem u drugom gradu na radionici ali nece da mi posalju potvrdu dok ne uplatim radionicu.....ako mi kažem sad na razgovoru da idem samo na nedelju dana hoće im biti sumljivo jer sam prvo stavila na dve nedelje? mogu odštampati mail što sam ugovarala za drugu radionicu pa reći da sam imala u planu ali odustala jer moram da se vratim kući?

Ako mislis da odes na turisticku b1/b2 vizu to ti ja licno ne savetujem jer neces moci da dobijes SSN nikako a bez toga imaces prilicno problema za bilo sta u USA. Ako vec imas SSN onda to menja stvar doneke ali opet moj savet je da ne prekoracujes vizu.

Ne znam koliko sam mudar ali mogu ti reci da imam dosta iskustva. Savetujem ti da ne brzas i da krenes da citas REDOM o svim vizama dok ne pronadjes sebe u nekoj od tih viza. Dakle uzmi google search "F1 visa US" i tako redom. Ono sto ti je predlozio mika_hakkinen jeste da odes npr na J1 vizu i da onda ostanes na "crno" ali tako barem mozes imati dozvolu ID jer imas SSN. Sa turistickom vizom to neces moci da izvedes. Evo nazivi nekih od viza pa pretrazuj po internetu. :)
b1/b2
H1B
F1
J1
E2
EB5
Kada se opredelis konkretno za neku vizu onda mozemo da polemisemo nasiroko. :)

Prvo, hvala na brzom odgovoru :)
Mislio sam da idem preko b1/b2 vize, dakle sve ovo što pričam je u tom kontekstu. Svakako ne planiram da prekoračujem, ja bih sada u suštini i išao turistički, na par meseci. Ako mi se dopadne, i budem mogao sebe da zamislim da radim tamo, sledeće godine bih išao na radnu vizu.
Za H1B i J1 vize znam, i trenutno to nije moguće, a za ove ostale ne znam, raspitaću se na netu.

Moze da se dogode da ti traze orginal radnu knjzicu na uvid. Predpostavljam da mislis na firmu iz Srbije. Jer ako je firma iz USA onda je to problem. Posto za turisticku vizu ti treba cvrsta veza sa Srbijom tj npr stalno zaposlenje u Srbiji. Ako im kazes da je ta firma za koju radis iz USA a trazis turisticku vizu onda ce te odbiti.

Da, mislio sam na neku malu firmu iz Srbije. Tražiće mi radnu knjižicu iako je honorarni rad u pitanju? Bah, ja sam mislio da se knjižica izdaje samo za full-time poslove.

Ja licno im ne bih rekao da radim na crno. Ne kapiram ovo sa sefom koji je gde?

Ta druga ideja bi bila da kažem da radim na crno za nekoga u npr. Rusiji, kao što i jesam radio, i da priložim dokaz o parama na računu. To je verovatno malo klimavo, ne znam kako bih to dokazao, a i svako to može da kaže.

Ja sam uvek nosio samo potvrdu o iznosu novca na racunu. Nikada mi nisu trazili ali uvek su zadrzali taj dokument

Poenta da bi ti dali turisticku vizu jeste da dokazes da imas cvrste veze sa Srbijom a ne pare. Ok mozda i pare ali manje bitno. Dakle treba da dokazes da stvarno ides turisticki u USA (bilo kako) npr da imas svoj pasos da se vidi da si turista koji obilazi sve svetske gradove, da imas nekretnine u Srbiji na svoje ime zbog koji ces jednog dana 100% da se vratis u Srbiju, da imas zenu i decu?, da ides na fakultet i da si koliko-toliko redovan student, da imas stalno zaposlenje itd itd. Bez jednog od tih "dokaza" odbice te i recice ti da se javis kada ti se promeni situacija. Procenat odbijanja u zadnje vreme je jako visok.

Znam da je to poenta, zato sam se i cimao skoro godinu dana da dam taj ogromni ispit, i prepisao dedinu gajbu...

Turisticka b1/b2 viza se izdaje na 10 godina a kada ulazis u USA oni ti lupe pecat da mozes da ostanes 6 meseci za taj ulazak. Viza je namenjena za kraca turisticka putovanja ili za biznis posete nekim forumima ili konferencijama. Sa turistickom vizom ne mozes da dobijes SSN a to te onemogucava da:
- uzmes mobilni postpaid u USA (a ni jedan jedini prepaid da sam ja nasao nema DATA plan) i osim toga prepaid je skuplji.
- registrujes automobil (mozes da kupis auto ali ne i da ga registrujes)
- polazes voznju
- rent a car za one koji nemaju SSN je skuplji
- da kupujes u macy-su za 30% popusta :((
- i tako milion stvari sto znaci sa turistickom vizom si realno osakacen i jedino resenje ce ti biti da se vratis.

Dobro, ništa od toga mi nije mnogo važno u ovom trenutku, ali hvala na informacijama, nisam imao pojma o tome.

Sto im bolje prezentujes sebe to je bolje za tebe. Sto znaci doneses orginal index na uvid i kopiju, doneses original radnu knjizicu na uvid i kopiju.

U sustini mozes da doneses kopiju vlasnickog lista ali ako nije ni uknjizen nema veze donesi kopiju Overenog Ugovora o poklonu. Nece izgledati kao da si to uradio zbog vize jer cisto sumnjam da ce neko da overava Ugovor zbog vize :) Nema veze sa prebivalistem nikakve. Ponesi Ugovor.
Ok, videću da izvadim taj vlasnički list, a ako ne, onda ugovor.

Moj savet ti je da ides postepeno i da ne srljas u emigraciju pogotvo ne na turisticku vizu. Jedini izlazak iz te situacije jeste da se ozenis ali neces moci da legalizujes svoj status tako sto ces da se ozenis bez SSN-a tj na turistickoj vizi. Neka druga viza koja ti omogucava da uzmes SSN pa ok to moze tako i da funkcionise neko vreme, mada ja licno ni to ne bih radio. Time sto ces da napustis zemlju posle isteka roka na turistickoj vizi nisi samo ugrozio to sto ce da ti zabrane ulazak u USA na 10 godina vec ces imati problema i za emigraciju i u druge zemlje kao sto je npr Australija i mnoge druge.

Znaci onaj ko bas mora da ostane na crno treba da ode na J1 vizu da bi mogao da uzme STATE ID, Vozacku itd. Zakon omogucava da se zenidbom za US citizena moze legalizovati status u US tj da se moze postati green card holder. Takve stvari ljudi placaju i do 20.000$. Opste je poznato da to mnogi rade i da su mnogi tako vec uradili ali verujte mi takav odlazak u emigraciju je blago receno maltretiranje i takav zivot je suvise stresan. Razumem ja sve ali moj savet je da to ne radis. Ljudi koji imaju neki 'status' u US mogu barem mirno da spavaju. :)

Dada, nikakva emigracija nije opcija sada, ne planiram to. Hvala još jednom.

U celoj prici meni se cini da je upravo shef tvoja najbolja sansa. Da li se radi o velikoj firmi ili je u pitanju mali biznis? Zasto ne napravis sa tom firmom neki formalni ugovor o delu pa posle par meseci te oni kao pozovu da dodjes u firmu poslovno. Sve drugo mi se cini previse nategnuto, nemas posao, ne dajes ispite, nemas zenu i decu. Idealan kandidat za odbijanje u ambasadi. Prica mora biti uverljiva i bar blizu neke istine inace ce te istresu iz gacya.

Hvala na odgovoru.
Mali je biznis u pitanju. To sa ugovorom o delu bi zahtevalo da prođe neko vreme između, a naš je dogovor da što pre probam da dobijem vizu. Mogao bih ovako da probam pa, ako ne uspe, da probam preko ugovora o delu?

Taj jedan ispit što sam dao mi je bio čišćenje druge, i ujedno uslov za četvrtu. Bio je dosta važan i velik, pa bih probao od toga da napravim neku priču, kao to težak je ispit, duugo sam ga spremao, što je naročito teško pored posla...To je jedan od najtežih ispita na faksu, pa bih mogao to da iskoristim kao potvrdu da hoću da ga završim iako sam neko vreme pauzirao sa faksom. Sve ovo je uostalom istina, samo bi trebalo nešto staviti kao posao umesto mog posla.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru.
Mali je biznis u pitanju. To sa ugovorom o delu bi zahtevalo da prođe neko vreme između, a naš je dogovor da što pre probam da dobijem vizu. Mogao bih ovako da probam pa, ako ne uspe, da probam preko ugovora o delu?

Taj jedan ispit što sam dao mi je bio čišćenje druge, i ujedno uslov za četvrtu. Bio je dosta važan i velik, pa bih probao od toga da napravim neku priču, kao to težak je ispit, duugo sam ga spremao, što je naročito teško pored posla...To je jedan od najtežih ispita na faksu, pa bih mogao to da iskoristim kao potvrdu da hoću da ga završim iako sam neko vreme pauzirao sa faksom. Sve ovo je uostalom istina, samo bi trebalo nešto staviti kao posao umesto mog posla.

Najbolje je da nadjes nekog ortaka, ispricas mu ovo sto si ovde napisao i pitas za misljenje, da li je to uverljiva prica. Ako bih ja bio US konzul, ja ti ne bih dao vizu. Nemoj me pogresno razumeti ali svrha ovog foruma nije da jedni drugima pricamo bajke nego da se medjusobno pomognemo. Moje iskustvo govori da moras imati cvrstu i logicnu pricu, kakva god da je. Bilo kakva sumnja je dovoljna da te odbiju.

Na zalost i ja se slazem i ja bih te odbio. Mada licno ne poznajem mozda sve cinjenice ali na osnovu ovoga do sada.
Ne znam jesi li vec predavao za vizu bilo kada? Jesu li te nekada odbili?

Treba ti stalno zaposlenje i to ce biti dovoljno, recimo da si godinu dana stalno zaposlen. Ugovor sto imas za stan je odlicno. Mozda ti prodje samo zbog toga.

Nisam nikada ranije konkurisao za US vizu.

Što se honorarnog zaposlenja tiče, da li uvek traže radnu knjižicu, ili je neki drugi dokument možda dovoljan? Mislim da je to jedino što mogu ovako na prečac da sredim.

Takođe, mogu da sredim i pozivno pismo i affidavit od porodičnog prijatelja u Americi, ali kolko sam shvatio to je irelevantno, čak ponekad i kontraproduktivno.

Nisam nikada ranije konkurisao za US vizu.

Što se honorarnog zaposlenja tiče, da li uvek traže radnu knjižicu, ili je neki drugi dokument možda dovoljan? Mislim da je to jedino što mogu ovako na prečac da sredim.

Takođe, mogu da sredim i pozivno pismo i affidavit od porodičnog prijatelja u Americi, ali kolko sam shvatio to je irelevantno, čak ponekad i kontraproduktivno.

Treba da shvatiš, ne radi se o radnoj knižici, nju ti neće tražiti. Sa ovom pričom izbušiće te na samom početku, sve neće trajati duže od 3 minuta. Ako im udrobiš sve što si nama ispričao, crno ti se piše. Pokušaj da izgradiš svoj slučaj maksimalno koliko možeš. Uhvati se za nešto čvrsto. To očigledno nije fakultet. Nije ni posao na crno, pogotovo ne sa Rusijom. Ili kaži sam sebi, nije važno, idem da pokušam pa ako me odbiju, nije strašno, pokušaću ponovo neki drugi put.

Dada, kapiram. I ja bih hteo da pojednostavim stvari, samo ne znam u kom pravcu.
Šta mislite, jel bi trebalo da iskoristim to pozivno pismo i affidavit-garanciju? Radi se o porodičnoj prijateljici, jedino što bi moglo nezgodno da izgleda jeste što je ona iste struke kao i ja, predaje tamo matematiku u osnovnoj. Ja nisam završio, al ne znam da l to može sumnjivo da im izgleda, da kao idem tamo da mi sredi neku tezgu il nešto...

Pozdrav svima !
Trebala bi mi jedna procena , zanima me kolike su sanse da dobijem vizu na 10ak dana za USA , New York ? Razlog posete je odlazak na svadbu kod brata od tetke . Dobicu od njega i garanciju i pozivnicu za svadbu . Ne vodi se nista na mene , ne studiram , zivim sa bratom , caletom i kevom gde smo keva i ja nezaposleni . Po onome sto sam procitao ovde nisu mi toliko slabe garancije da odem koliko je slabo to sto me drzi ovde . I posto je svadba pocetkom juna , hocu li stici da uopste izadjem na intervju i sve zavrsim do tada ?
Unapred zahvalan !

Pozdrav svima !
Trebala bi mi jedna procena , zanima me kolike su sanse da dobijem vizu na 10ak dana za USA , New York ? Razlog posete je odlazak na svadbu kod brata od tetke . Dobicu od njega i garanciju i pozivnicu za svadbu . Ne vodi se nista na mene , ne studiram , zivim sa bratom , caletom i kevom gde smo keva i ja nezaposleni . Po onome sto sam procitao ovde nisu mi toliko slabe garancije da odem koliko je slabo to sto me drzi ovde . I posto je svadba pocetkom juna , hocu li stici da uopste izadjem na intervju i sve zavrsim do tada ?
Unapred zahvalan !

Kakve su tebi garancije da odes??? To sto imas brata u New Yorku nije ama bas nikakva garancija. Jedinu stvar koju treba da doneses i koja je VAZNA na razgovoru jeste cvrsta veza sa Srbijom. Dakle ili neku kopiju Ugovora da imas neku nekretninu ili da studiras ili da si stalno zaposlen u nekoj firmi minimum godinu dana pre apliciranja. To gde ides i sta ces tamo raditi nema ama bas nikakve veze. Osim sto mogu da pomisle u ambasadi "aha ovaj ima brata u New Yorku mozda ce ostati odbicu ga".

Kakve su tebi garancije da odes??? To sto imas brata u New Yorku nije ama bas nikakva garancija. Jedinu stvar koju treba da doneses i koja je VAZNA na razgovoru jeste cvrsta veza sa Srbijom. Dakle ili neku kopiju Ugovora da imas neku nekretninu ili da studiras ili da si stalno zaposlen u nekoj firmi minimum godinu dana pre apliciranja. To gde ides i sta ces tamo raditi nema ama bas nikakve veze. Osim sto mogu da pomisle u ambasadi "aha ovaj ima brata u New Yorku mozda ce ostati odbicu ga".

Hvala lepo na odgovoru , ovo boldovano nisam znao . U svakom slucaju cu pokusati pa sta mi Bog da , iako mi sanse nisu velike ...

Back