ALS - oštećenje motornog neurona

Zdravo svima, poseban pozdrav za nikolabn i jethro1.

Imam 32 godine, muskog pola, i kandidat sam za dijagnozu. Pitanje je samo za koje sve, psihicke, neuroloske, imunoloske, metabolicke ili ko zna koje.

Moja je odluka ne samo da trazim pomoc i misljenje vas koji duze vremena borite bitku sa tom nemani, nego i svjesna odluka da kakva god da mi je dijagnoza i sudbina da vam, koliko je u mojoj moci aktivno i pomognem. Nikad u zivotu nisam samo uzimao, treba i davati.

Moja prica je jako kompleksna.

Zivim u Becu. Nakon studija i dolaska u Bec bio sam pod konstantnim stresom: studij, posao, sredjivanje viza, rodjenje djeteta, dug period od skoro godinu dana bez sna, dok nije eskaliralo. Nakon nekih porodicnih tragedija bukvalno sam prestao da spavam. U sustini izuzetno jak i dugotrajan burnout. Mogucnost da zaspim je bukvalno postepeno isparila. Od tada, negdje pocetka 2015 sam na rivotrilu i trittico-u uvece, preko dana sam do marta 2016 uzimao cipraleks (escitalopram). Ideja doktorke koja me lijeci, profesorke koja je specijalizovala poremecaje spavanja je bila da se pomocu rivotrila dodje u stanje da jednom opusteno legnem i zaspim, pa da krene skidanje sa lijeka. Taj trenutak se jednostavno nije desio. Sa lijekovima odspavam jedno 5-7 sati, najcesce sa prekidima.

Negdje 2015 su mi se javile i jake fascikulacije po citavom tijelu. 2016 mi je uradjen jedan brzinski EMG na jednom mjestu u butini (misic pod naponom) i nalaz je bio negativan.

Od te 2015 sam imao fascikulacije u fazama, sa prekidima od po nekoliko dana ili nedelja. Ili, zatitralo bi samo ponekad. Uglavnom jake i rafalne.

Medjutim, od skora ima novih momenata. Znatno sam izgubio na tezini u zadnjih par mjeseci (sa 74kg na 65kg u zadnjih 5-6 mjeseci, visina 178cm).

Da se razumijemo, kao osoba sa teskom depresijom, anksioznoscu i problemima sa spavanjem, ja sam klasicni pacijent za psihijatriju. Meni je to jasno. Kao sto mi je jasno da anksioznost i nuspojave lijekova mogu imati svakojake oblike.

No osim toga, imam ja i druge zdravstvene tegobe, neke me manje sikiraju (dermatitis na licu, parodontoza u nastanku (ozbiljan problem), gastritis eroziva itd), a najvise me sada brine sto mi se cini da sam ozbiljan kandidat za ALS ili nesto sto "bas fino" imitira ALS. Znam, naravno, zbog mog psihickog profila i godista da mogu u startu da budem etiketiran kao "mlad hipohondar sa anksioznoscu i / ili psihosomatskim poremecajem". Iskreno, sasvim iskreno, nadam se da to i jesam, a bice kako Bog da.

Opis stanja:
- atrofija misica sake, konkretno, vidljivo smanjenje misica palca, palca i kaziprsta na obe ruke, misica ispod malog prsta.
- zaravnanje misica podlaktice sa gornje strane na obe ruke
- gubitak misicne mase na cijelom tijelu: straznjica spolja se spljostila, kukovi sa strana poravnati, butine se postepeno istopile i oslabile, listovi se smanjili, na stopalima kosti vidljive.
- vidljiv gubitak snage, kao da su mi noge od olova, onda to olovo "spadne" nakon cega noge postaju tanje.
- fascikulacije svukud, non stop, rominjajuce posebno u stopalima, listovima i butinama, inace na po jedan blic za razliku od ranije kad su bile rafalne
- na stopalima i listovima mogu da isprovociram fascikulacije (koliko znam, isprovocirane fascikulacije nisu nikada benigne...), po intenzitetu su postale lakse.
- sopstvene ruke su mi teske, mogu da obavim sve pokrete, ali su se misici jednostavno istopili i apsolutna snaga i stamina mi se smanjila. vjezbanje dovodi do boli misica ili jednostavno nicega, ne do one klasicne "prijatne upale i nadimanja misica" nakon sto se dugo nije treniralo.
- odvezao sam 4km na biciklu i butine su mi bile kao od drveta ukocene citav dan, spastika, sutradan nisam osjecao upalu, vec jednostavno slabost ("drhturavost") u nogama.
- za sada je topljenje simetricno, fascikulacije su asimetricne, najvise u lijevoj nozi
- na koju stranu legnem, ta strana mi fascikulira u kuku gdje tijelo pritisce
- javljaju mi se i grcevi u butinama od skora
- vec duze vremena knedla u grlu, glas hrapaviji
- primijetio sam prilikom zaspivanja / budjenja / "kunjanja nakon budjenja" da imam neki refleks nekontrolisan da progutam na prazno, nekako grlo se repetira samo od sebe (kako sam shvatio, ovo moze od rivotrila), isto tako izdisaj mi bude nagao prilikom "kunjanja" kao da se zgrci misic dijafragme (vjerovatno rivotril ili anksioznost, vjerujem).
- Ruke mi lako utrnu u bilo kom polozaju. Ramena, koja su se dobrano istopila, bole nakon spavanja.
- Osjetim na lijevom guzu kako sjedim na sopstvenoj koski.
- koordinacija pokreta za sada ok. Nisam padao, mada sam usporen dosta (sto pripisujem neispavanosti i lijekovima) i pazim. Primijetio sam nesigurnost u koljenima kao da ce da "propadne".
- Tipkanje palcevima na telefonu ide sve losije, tj nepreciznije.
- Ima noci kada se po tri puta presvlacim i mijenjam posteljinu. Kompletno mokar. Jednostavno se probudim u sred noci - skroz mokar od kose do pete.
- Moj otac od 70 godina uspio je da naduva balon koji ja nisam (misici stomaka mi podrhtavali). Primijetio sam isto tako da disem samo trbusno i plitko, grudni kos mi se gotovo ne pomjera u normalnom disanju.

Inace bih sebe etiketirao kao psihijatrijskog pacijenta, ali u decembru 2017 sam uradio nalaz gdje se pokazalo sledece:
- magnetska rezonanca glave OK
- kicma sa promjenama (spondiloza) u C4-C5 dijelu, kao i u lumbalnom dijelu.
- e sad, brzina nerava je bila ok, a EMG, najbitniji parametar bio je komplet cist u nogama (nije bilo fibrilacija)
- problem je uocen u lijevoj ruci, "umjereno jaka hronicna neurogena lezija triceps brahi koja ukazuje na promjene na C7-C8" kao i los EMG misica izmedju palca i kaziprsta, tj uoceni su potencijali fibrilacije.
Epilog: zakazan mi je novi pregled za mart.

Predistorijat:
- godine 2013 sam osjetio trnjenje u prstima lijeve ruke (mali i domali) pa je doktorka pretpostavila karpalni tunel.
- kardio test sam radio 2014 i odradio sam samo 70% norme (butine nisu mogle vise), nisam tome pridodavao mnogo znacaja jer nisam visinu sjedista bio podesio dobro.
- donja ledja me dugo bolila u 2017
- blago hiperaktivna tiroida (gornja granica), Hashimoto negativan 2017
- imunoloski nalaz (antitijela) 2015 bio ok

Jasno je meni da je jedina prava referenca neurolog, nema diskusije tu. Vas bih htio zamoliti da mi date svoje savjetodavno misljenje povodom:
- jesu li dr Zorica Stevic i dr Slobodan Apostolski ponajbolje adrese za ovakvu tematiku?
- koja biste jos pretrazivanja preporucili, tj koji vrag moze da mi bude, a da nije ALS? Kombinacija faktora tipa hronicno nedovoljno sna, stres, anksioznost + trogodisnja upotreba rivotrila (mozda tolerance withdrawal?) plus mozda smanjena resorpcija ili neki metabolicki poremecaj?
- U zadnje dvije sedmice pojacao sam ishranu, uspio da dobijem kilogram - dva na tezini, ali slabost u rukama i nogama se nije promijenila i konstantna je.

Dodao sam u ishranu magnezijum i razne vitamine, ali nije uticalo mnogo na situaciju.

Sada uzimam mart slobodno, dolazim u BG da probam da razjasnim cijelu situaciju (ALS + psihicki poremecaj? BFS (CFS) + psiha + jos nesto? Morvanov sindrom? Nesto peto?).
Hipoteza koje vrtim mali milion, od anksioznosti i depresije tj nedostatka sna, autoimunih oboljenja, trovanja, preko tiroidne zlijezde ili paratiroidne i tolerancije na rivotril (benzo) do neke forme kraha nervnog sistema koji se prezentuje ALS-om i psihickim poremecajima.

Poslao bih vam fotografije i video zapise da mi kazete vase misljenje. Jasno je, ne ocekujem od vas dijagnozu niti iko moze sa sigurnoscu da mi kaze sta se desava kod mene, ali mozete da mi kazete svoje misljenje, znacice mi, na sta vam lici, koje pretrage biste preporucili, pa sta mi Bog da.

Svaki savjet je dobrodosao. Ja mogu samo da zamislim kakvu bitku bijete, mozda se i sam nadjem u toj situaciji, pokazace vrijeme sta mi je Bog namijenio. I ja vec dugo vremena bitku bijem sa teskom depresijom. Moja zelja je da vam pomognem, ako nista drugo nekom donacijom ili kako vi kazete da mogu, ako mogu da vam ikako olaksam, bice mi drago dok jos mogu.

Inace se borim sa takvom depresijom i psihom, da, cak i da imam ALS, moram prvo da nju nekako dovedem u kontrolu inace nece izaci na dobro. To mi je jasno. Ali izgleda jos jedan vuk nanjusio krv, pa laje, ali jos nije ujeo...

Uuuu bre sta si uradio sebi,zahvaljujuci svom unutrasnjem strahu,........ znam za poznatu pevacicu koja nocima nespava,razlog po meni je "strah od sutra"!
Tebi nemoze pomoci ni doktor,ni pop,ni hodza, ni vracara,vec to moras sam uciniti sam, tako sto ces sesti pred ogledalo i popricati sam sa sobom o proslosti u kojoj si doziveo stres i raskrsti sa tim,onda idi kod dr.Stevic. Sta ce tebi Rivotril jesi pitao strucnjaka koji ti dao to da pijes? Tebi treba Ashwagandha https://www.ebay.de/itm/BioFeel-Bio...486426?hash=item25c4cbe3da:g:B5wAAOSwxzdZ9dtt to su antistresne kapsule biljnog porekla, nesvaraju zavisnost!! Kilazu si izgubio zbog straha,pokazao sam na slici kako izgleda atrofija shake kod ALS bolesnika,pogledao sam video koji si mi poslao to jednostavno recene nije ALS,ranije sam napisao da je "anksioznost Chudo" a sta uradi od mladog coveka ti si to dobrano osetio na svojoj kozi. Nadji sebi neku novu zanimaciju,hobi, nategnut si ko struma "puces" bree!

Zdravo svima, poseban pozdrav za nikolabn i jethro1.

Imam 32 godine, muskog pola, i kandidat sam za dijagnozu. Pitanje je samo za koje sve, psihicke, neuroloske, imunoloske, metabolicke ili ko zna koje.

Moja je odluka ne samo da trazim pomoc i misljenje vas koji duze vremena borite bitku sa tom nemani, nego i svjesna odluka da kakva god da mi je dijagnoza i sudbina da vam, koliko je u mojoj moci aktivno i pomognem. Nikad u zivotu nisam samo uzimao, treba i davati.

Moja prica je jako kompleksna.

Zivim u Becu. Nakon studija i dolaska u Bec bio sam pod konstantnim stresom: studij, posao, sredjivanje viza, rodjenje djeteta, dug period od skoro godinu dana bez sna, dok nije eskaliralo. Nakon nekih porodicnih tragedija bukvalno sam prestao da spavam. U sustini izuzetno jak i dugotrajan burnout. Mogucnost da zaspim je bukvalno postepeno isparila. Od tada, negdje pocetka 2015 sam na rivotrilu i trittico-u uvece, preko dana sam do marta 2016 uzimao cipraleks (escitalopram). Ideja doktorke koja me lijeci, profesorke koja je specijalizovala poremecaje spavanja je bila da se pomocu rivotrila dodje u stanje da jednom opusteno legnem i zaspim, pa da krene skidanje sa lijeka. Taj trenutak se jednostavno nije desio. Sa lijekovima odspavam jedno 5-7 sati, najcesce sa prekidima.

Negdje 2015 su mi se javile i jake fascikulacije po citavom tijelu. 2016 mi je uradjen jedan brzinski EMG na jednom mjestu u butini (misic pod naponom) i nalaz je bio negativan.

Od te 2015 sam imao fascikulacije u fazama, sa prekidima od po nekoliko dana ili nedelja. Ili, zatitralo bi samo ponekad. Uglavnom jake i rafalne.

Medjutim, od skora ima novih momenata. Znatno sam izgubio na tezini u zadnjih par mjeseci (sa 74kg na 65kg u zadnjih 5-6 mjeseci, visina 178cm).

Da se razumijemo, kao osoba sa teskom depresijom, anksioznoscu i problemima sa spavanjem, ja sam klasicni pacijent za psihijatriju. Meni je to jasno. Kao sto mi je jasno da anksioznost i nuspojave lijekova mogu imati svakojake oblike.

No osim toga, imam ja i druge zdravstvene tegobe, neke me manje sikiraju (dermatitis na licu, parodontoza u nastanku (ozbiljan problem), gastritis eroziva itd), a najvise me sada brine sto mi se cini da sam ozbiljan kandidat za ALS ili nesto sto "bas fino" imitira ALS. Znam, naravno, zbog mog psihickog profila i godista da mogu u startu da budem etiketiran kao "mlad hipohondar sa anksioznoscu i / ili psihosomatskim poremecajem". Iskreno, sasvim iskreno, nadam se da to i jesam, a bice kako Bog da.

Opis stanja:
- atrofija misica sake, konkretno, vidljivo smanjenje misica palca, palca i kaziprsta na obe ruke, misica ispod malog prsta.
- zaravnanje misica podlaktice sa gornje strane na obe ruke
- gubitak misicne mase na cijelom tijelu: straznjica spolja se spljostila, kukovi sa strana poravnati, butine se postepeno istopile i oslabile, listovi se smanjili, na stopalima kosti vidljive.
- vidljiv gubitak snage, kao da su mi noge od olova, onda to olovo "spadne" nakon cega noge postaju tanje.
- fascikulacije svukud, non stop, rominjajuce posebno u stopalima, listovima i butinama, inace na po jedan blic za razliku od ranije kad su bile rafalne
- na stopalima i listovima mogu da isprovociram fascikulacije (koliko znam, isprovocirane fascikulacije nisu nikada benigne...), po intenzitetu su postale lakse.
- sopstvene ruke su mi teske, mogu da obavim sve pokrete, ali su se misici jednostavno istopili i apsolutna snaga i stamina mi se smanjila. vjezbanje dovodi do boli misica ili jednostavno nicega, ne do one klasicne "prijatne upale i nadimanja misica" nakon sto se dugo nije treniralo.
- odvezao sam 4km na biciklu i butine su mi bile kao od drveta ukocene citav dan, spastika, sutradan nisam osjecao upalu, vec jednostavno slabost ("drhturavost") u nogama.
- za sada je topljenje simetricno, fascikulacije su asimetricne, najvise u lijevoj nozi
- na koju stranu legnem, ta strana mi fascikulira u kuku gdje tijelo pritisce
- javljaju mi se i grcevi u butinama od skora
- vec duze vremena knedla u grlu, glas hrapaviji
- primijetio sam prilikom zaspivanja / budjenja / "kunjanja nakon budjenja" da imam neki refleks nekontrolisan da progutam na prazno, nekako grlo se repetira samo od sebe (kako sam shvatio, ovo moze od rivotrila), isto tako izdisaj mi bude nagao prilikom "kunjanja" kao da se zgrci misic dijafragme (vjerovatno rivotril ili anksioznost, vjerujem).
- Ruke mi lako utrnu u bilo kom polozaju. Ramena, koja su se dobrano istopila, bole nakon spavanja.
- Osjetim na lijevom guzu kako sjedim na sopstvenoj koski.
- koordinacija pokreta za sada ok. Nisam padao, mada sam usporen dosta (sto pripisujem neispavanosti i lijekovima) i pazim. Primijetio sam nesigurnost u koljenima kao da ce da "propadne".
- Tipkanje palcevima na telefonu ide sve losije, tj nepreciznije.
- Ima noci kada se po tri puta presvlacim i mijenjam posteljinu. Kompletno mokar. Jednostavno se probudim u sred noci - skroz mokar od kose do pete.
- Moj otac od 70 godina uspio je da naduva balon koji ja nisam (misici stomaka mi podrhtavali). Primijetio sam isto tako da disem samo trbusno i plitko, grudni kos mi se gotovo ne pomjera u normalnom disanju.

Inace bih sebe etiketirao kao psihijatrijskog pacijenta, ali u decembru 2017 sam uradio nalaz gdje se pokazalo sledece:
- magnetska rezonanca glave OK
- kicma sa promjenama (spondiloza) u C4-C5 dijelu, kao i u lumbalnom dijelu.
- e sad, brzina nerava je bila ok, a EMG, najbitniji parametar bio je komplet cist u nogama (nije bilo fibrilacija)
- problem je uocen u lijevoj ruci, "umjereno jaka hronicna neurogena lezija triceps brahi koja ukazuje na promjene na C7-C8" kao i los EMG misica izmedju palca i kaziprsta, tj uoceni su potencijali fibrilacije.
Epilog: zakazan mi je novi pregled za mart.

Predistorijat:
- godine 2013 sam osjetio trnjenje u prstima lijeve ruke (mali i domali) pa je doktorka pretpostavila karpalni tunel.
- kardio test sam radio 2014 i odradio sam samo 70% norme (butine nisu mogle vise), nisam tome pridodavao mnogo znacaja jer nisam visinu sjedista bio podesio dobro.
- donja ledja me dugo bolila u 2017
- blago hiperaktivna tiroida (gornja granica), Hashimoto negativan 2017
- imunoloski nalaz (antitijela) 2015 bio ok

Jasno je meni da je jedina prava referenca neurolog, nema diskusije tu. Vas bih htio zamoliti da mi date svoje savjetodavno misljenje povodom:
- jesu li dr Zorica Stevic i dr Slobodan Apostolski ponajbolje adrese za ovakvu tematiku?
- koja biste jos pretrazivanja preporucili, tj koji vrag moze da mi bude, a da nije ALS? Kombinacija faktora tipa hronicno nedovoljno sna, stres, anksioznost + trogodisnja upotreba rivotrila (mozda tolerance withdrawal?) plus mozda smanjena resorpcija ili neki metabolicki poremecaj?
- U zadnje dvije sedmice pojacao sam ishranu, uspio da dobijem kilogram - dva na tezini, ali slabost u rukama i nogama se nije promijenila i konstantna je.

Dodao sam u ishranu magnezijum i razne vitamine, ali nije uticalo mnogo na situaciju.

Sada uzimam mart slobodno, dolazim u BG da probam da razjasnim cijelu situaciju (ALS + psihicki poremecaj? BFS (CFS) + psiha + jos nesto? Morvanov sindrom? Nesto peto?).
Hipoteza koje vrtim mali milion, od anksioznosti i depresije tj nedostatka sna, autoimunih oboljenja, trovanja, preko tiroidne zlijezde ili paratiroidne i tolerancije na rivotril (benzo) do neke forme kraha nervnog sistema koji se prezentuje ALS-om i psihickim poremecajima.

Poslao bih vam fotografije i video zapise da mi kazete vase misljenje. Jasno je, ne ocekujem od vas dijagnozu niti iko moze sa sigurnoscu da mi kaze sta se desava kod mene, ali mozete da mi kazete svoje misljenje, znacice mi, na sta vam lici, koje pretrage biste preporucili, pa sta mi Bog da.

Svaki savjet je dobrodosao. Ja mogu samo da zamislim kakvu bitku bijete, mozda se i sam nadjem u toj situaciji, pokazace vrijeme sta mi je Bog namijenio. I ja vec dugo vremena bitku bijem sa teskom depresijom. Moja zelja je da vam pomognem, ako nista drugo nekom donacijom ili kako vi kazete da mogu, ako mogu da vam ikako olaksam, bice mi drago dok jos mogu.

Inace se borim sa takvom depresijom i psihom, da, cak i da imam ALS, moram prvo da nju nekako dovedem u kontrolu inace nece izaci na dobro. To mi je jasno. Ali izgleda jos jedan vuk nanjusio krv, pa laje, ali jos nije ujeo...

rado bih ti odgovorio opsežnije, no imam ruku u gipsu i ne mogu sada, ali budem za cca 10 dana, kad skinem gips. za početak:
1. kakvo je gutanje? ima li štucanja, podrigivanja...? kašalj, zijevanje...?
2. slikaj jezik i ruku koja je "loša",
3. da li si muskulaturne građe?
4.refleksi (jako bitno!)? 1-5. sve iznad 3 nije dobro.
5. babinski refleks + ili - ?
6. naoko glupo pitanje: broj fascikulacija/min (cca) i raspodijeljenost (sada, u zadnja 2-3 dana)
7. ok, slabost je jedno, atrofija drugo
8. izmjeri fvc. brojevi su bitni. isti dan, cca 10 min. pulmologija.
9. stisak obe šake isti? snaga 1-10?
10. tandem hod žmireći?
11 tsh? (t3 i t4)..
12. normalan hod? okretanje po noći?
13. otključavanje vrata, otvaranje čepa...?
14. trebao bi mri cijele kičme napraviti.
15. hod na prstima i petama?
16. kontinuirani napor, npr steper, orbitrek... uspušeš li se neobično brzo?
17. oči i vid? promjene?
18. ravnoteža/padovi?
19. dominantna strana L ili D? da li tipkaš jednakom brzinom prije i sada te imaš li tremor? čini li ti se da nešto možeš i L i D?
oprosti, tehnički nisam u mogućnosti review teksta ti napraviti. isprepliću ti se bitne i manje bitne stvari. imam mali ekrančić, ne mogu skrolati.
marfanov sindrom nije 99%.
ovo je ugl. laički. ima puno sličnosti sa mnom, no daleko blaže. mozak je globus, znanje afrika, efikasnost je madagaskar. eto, slikovito...

Poslednja izmena:
Postovani svi sa foruma samo sam zelela da vas obavestim da je moja majka Jelena 01.03. izgubila bitku sa ovom gadurom od bolesti. Poslednjih tacno mesec dana, gusenja su bila 24-oro casovna, tako je i otisla.
Zelim svima da kazem da su njene muke bile zastrasujuce i ne zelim nikoga da plasim, samo zelim da vas pripremim za realnost koja je i vise nego okrutna.
Zelim vam puno snage i ljubavi i nadu da ce se bar neki lek pojaviti. Mi ga nismo docekali. Radujte se svakom danu i zivite ga...
Pozdrav svima i budite hrabri...

Gusenje je najcesci uzrok smrti kod ALS-a, cak 90% smrtnih slucajeva se desavaju gusenjem,a samo 10% se odnosi na infrakt. Prenecu Vam moje iskustvo sa gusenjem,ova prokletinja od ALS-a netrpi nedisciplinu, strah, stres pozitivan ili negativan svejedno je,sve nabrojano ako Vam se desi dovesce do ubrzane progresije! Zbog slabljenja misica niste u mogucnosti da iskasljete secret koji se skuplja u plucima I pravi Vam velik problem sa disanjem. Da bi ste ublazili te tegobe i olaksali sebi zivot ,sam tim i produzili sebi zivot,potrebno je da znate i uradite sledece:

- Koristite NAC 600 – 1800mg, ovo je suplement koji razgradjuje sekret,i olaksava njegovo iskasljavaanje! NAC je aminokiselina i kod nekog moze izazvati dijareju, zbog toga ovaj lek uvodite i koristote postepeno!
- Konzumirajte vise tecnosti(Bronho chaj)
- Koristite Ambu balon,pogledajte video,da bi ste rasirili pluca,sam tim povecali kapacitet pluca,i olaksali iskasljavanje sekreta.
- Spavajte na boku i na podignutom uzgavlju.
- Kad Vam se poveca sekret proverite krvnu sliku, mozda Vam antibiotik moze pomaci (longacef,panklav..............).
- Disite na nos dok spavate.

Ako koristite NIV aparat vodite racuna o sekretu,jer NIV sabija sekret,pre tri godine gusio sam se pod maskom,zakasljao sam se i sekret je krenuo, usled dejstva NIV aparata i slabih misica, sekret je stao, poceo sam da se gusim! Lezao sam ne el.fotelji, prestao sam da disem,ali nisam panicio, uzeo sam upravljac fotelje i ispravio naslon u vertikalan polozaj,skinuo sam masku. Ono sto treba da znate je da nepanicite,znate onu narodnu izreku ”strpljen spasen” u situciji kad se gusite najvise mozete pomoci sami sebi,neko drugi Vam moze biti od pomoci tako sto ce Vam pomoci da ispravite telo ako Vi ne mozete,i to je to, ostalo je na Vama da pomognete sami sebi. Kad sam skinio masku otvorio sam usta pokusao da udahnem vazduh,ali nisam uspeo,i dalje nisam panicio,i ako sam bio bez vazduha gusio sam se! U tom momentu usla je sestra iz doma u sobu da me obidje,alarm NIV aparata se upalio,sestra se uspanicila trazila je vikajuci pomoc, scena kao iz horor filma! Ostao sam u takvoj situaciji i dalje miran i pribran,maksimalno sam se skonetrisao i opet pokusao da udahnem vazduh,uspeo sam,sekret se spustio i Ja sam poceo da disem, od tad nekoristim NIV aparat, ovu pricu znaju moj pulmolog i neurolog! Da rezimiramo pricu;
Osnovno je kad se gusite da nepanicite,ispravite telo i otvorite usta i skoncetrisani lagano udahnite vazduh. Ishrana je bitna kad Vam se poveca sekret,izbegavajte masno i mlecne proizvode, jedite vise povrca, grasak izbegajte, ljuto i senf razgradjuju sekret!

nikola, imam pitanje:
dijagnosticiran mi je (osim limb onset, noge) i diskretni bulbarni als. to se manifestiralo tako da sam non stop zijevao i dvije godine kašljao bez prestanka. zijevanje se drastično smanjilo (od cca 20 x dnevno prešlo na 1 x dnevno), a kašalj je totalno nestao. kašljao sam non stop i tu_i_tamo bih uspio nešto iskašljati.
osim što su mi noge sve slabije (gips me unazadio odnosno ubrzao als barem 25%), jer nisam mogao na treninge ići, u 2 tjedna sam se okupao (bolje rečeno podaprao) jednom.
pitanje: desna ruka, pogođena (i desna noga mi je pogođenija, a lijeva se prijeti grčenjem 1 x tjedno, no snažna je) - kažiprst desne ruke mi igra takvom brzinom da ljudi ne vjeruju. cca 10 x dnevno po 2 minute. da li je to popratno uz als, ili je to neka dodatna dijagnoza?
srećom, sa obe ruke pišem naslijepo jednakom brzinom još uvijek.
kada spojim mali prst i palac desne ruke, palac mi ostane u istom položaju i moram ga vratiti drugom rukom.
koristim intenzivno gumu za obe ruke (onu koju si ti uploadao) i ojačala mi pogođena ruka. mic po mic sam došao na 25 stisaka njom.

ovo što pišeš za gušenje, to mi je prilikom dijagnosticirao dr. da ako se počnem gušiti, zovem hitnu.
mda :-)) strunuo bih prije nego bi došli po mene.

prepalo me pa sam išao mjeriti alsfrs i fvc. fvc mi je 102% (5,4 litre) a alsfrs dosta visok.
znam da je kod svakog to drugačije. pri naporu se uspušem, no ništa mi nije pogođeno kao noge. danas sam nakon duljeg vremena napravio 3000 koraka. nisam htio taksijem, nego tramvajem i pješke. drhtale mi noge kao prut.
ipak, zadržavam se na pitanju: što je tebi prethodilo gušenju? da li je mic po mic, ili odednom kako si napisao, te što bi to sa prstom moglo biti? mislim da prst nema veze sa als, da je to stvar protruzije/hernije. što ti misliš?
kako počinje sa tim gušenjem? kašljao sam i zijevao u sauni pa sam je počeo izbjegavati. od tada ne kašljem. kad sam počeo gušiti se kašljem (
malu vodio u park), kleknuo sam na pločnik. srećom, imam još uvijek zdrava pluća. prijavio sam kašalj doktoru i sada na red došao: brisevi, krv, ovoono, a u biti mislim da je to početak gubljenja pluča. zašto li je stalo, majkemganabijem? doći će opet sigurno, no ne znam što je u igri. opet demon smišlja nešto.
pozdrav

Poslednja izmena:
još jedno pitanje. nakon flaksacije lakta, sve mi se pošemerilo. a i polarna zima došla. kada samo vidim snijeg, padam. nisam izlazio jer ne mogu balansirati, a i da kresnem sa takvom rukom, kost bi mi na usta izašla. vani bila polarna zima i cijelo vrijeme bio doma. izgubio 8 kg. mogu jesti, ali od nekretanja nisam gladan. izgubio 8 kg uglavnom mišića. pektoralisi se ispuhali.
pitanje: ok, znam ja to sve teoretski, motorni neuron umire, ne upravlja mišićem, hodaš kao pijan, nestabilan si, baca te i sl. no da li ga on hrani? jedem hidroizolat proteina, acetil karnitin, kreatin monoh., bcaa, ugljikohidrate (ne šećere!) radi snage i sl., to preko krvi dođe do mišića. ima li ikakve teorije da se vrate mišići (ne mislim na snagu)? imam dosta poslušnih mišića. ne bih sumnjao na als da mi nije limb onset - noge. dignem 50 kila (nisam znao za als), a noge klekoše. piješli ili si pio nigari?

Poslednja izmena:
@jethro1

Iznedio bih se kad ti nebi imao pitanje :) tvoj ALS mi nelicii na bulbarni ALS! Jesi li pitao doktora sta znaci “diskretni bulbarni ALS!? Nisam te pitao imas li u nogama osecaj za “toplo & hladno”? Kazes da ti je desna ruka, pogođena,i desna noga ti je pogođenija, kažiprst desne ruke ti igra takvom brzinom da ljudi ne vjeruju!!! To je sve u sklopu ALS-a,meni igra kaziprs leve ruke u kojoj drzim mish, pa kad pocne da pritiska levi taster shou na kompu se desi :) kad Vam se desi gusenje morate sami sebi pomoci,hitna ce kasno stici,imajte to umu! FVC se mora redovno kontrolisati kao i snaga respiratornih misica ”Pimax i Pemax”! Mom gusenju je prethodilo postepeno slabljenje respiratornih misica. Padovi su opasni za ALS, uvek su praceni “stresom” sto vodi u ubrzanu progresiju “cuvaj se,I nemoj se junaciti”!

Poslednja izmena:
@nikolabn,
da, i ti si me provalio. stalno pitam doktore pa kad me vide, ne žele sa mnom posla imati. samo me forvardiraju drugom. kad je ervina bila u viziti, na svakom je bila cca 5-10min. kad me vidjela, pozdravila i otišla. prije toga sam joj poslao mail njoj, sv.katarini i sl., cc ivan đikić i dinko mitrečić, predložio vlastiti protokol uz disclaimer i pristojno svi odgovorili i otkantali me od prvog do zadnjeg.
1. "diskretan bulbarni als" jer sam rekao za zijevanje, kašalj, nešto češće štucanje i podrigivanje, no ne bih se sjetio da me nije pitao. ništa zamjetno.
2. super pitanje ovo za toplo /hladno. oduvijek sam bio vruć kao žar, liječio sam rukama, ne šalim se, no to nisam kapitalizirao. izmjerenih 36,7 stupnjeva, a u krevetu gorim ko termofor. sjećam se kada sam bio sa ženama spavao, nijedna nije mogla od vrućine izdržati. neurokirurg me s onom vilicom što vibrira gledao i sve bo, ssep bo, no kad je počeo toplo-hladno, svuda sam razlikovao to, no na zdravijoj nozi - NE. napisao je da ne razaznajem toplo--hladno radi "vjerojatno hladnih nogu ili vlažne ... elektrode (?).
tražio na netu toplo hladno als, ništa ne daje. tražim sličnosti na
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2117693/
0 bodova!
sad su mi noge mahom hladne i na 5 celzijusa mi je koma.

što to znači razlikovanje toplo i hladno?

3 dana kažiprst treperi, danas nešto utihnuo.
nemam više osjećaj gladi. kada me slabost uhvati, pojedem nešto. pao ispod 100 kg (99,5). 2015-2018 106-108kg. navodno je za als optimalno bmi 30.
ne junačim se. jedino ti znaš što znači židovska kletva "da bog da imao pa nemao". suze mi navru kada gledam tv, košarku, mma, ufc i sl. nikad bolestan, jak kao bik, stamen, sada bi me osnovnoškolac srušio kada prođe kraj mene i dokači me torbom.
naprosto se ne mogu pomiriti sa tim da ja to neću više nikada. ono spartansko u meni nije umrlo! ili se vraćam sa štitom, ili na njemu. stavio sam život na bubanj, kontaktirao sergia canavera, brainstorm inc za trial nurown, za sve trial-e, svi me redom otkantali. kao "contact us in three months", ili sorry, just usa citizens. o kinezima neću trošiti vrijeme.

dakle, što znači toplo hladno u nozi ?

(onoj jačoj). nisam imao osjećaj kada me neurokirurg gledao.. baš ću provjeriti.
pitam tebe, jer dr. ne znaju beknuti ništa. ništa reći, kamoli odgovoriti. imam krajem 3. mjeseca pregled. usporedit ću koliko su mi noge propale na emng. iako sada drugačije hodam jer sam lakši. manje šepam, ali nemam snage. mjerio, 600m rekord. neka padnem, neka me satre. sam živim, nemam nikoga doma pa će i odluka pasti lakše.
na rebru sam pričao sa jednom sestrom koja je 2009 imala rad diplomski iz bmn/ALS i veli da to nema veze sa ovim sada. bio sam na rebru 5 dana u 11. mjesecu. došao u 2. po rilutek sam. ispituju.
pao sam jedno 10 puta već i kupio sam štitnike za koljena da barem ilgamenti ostanu živi. koristilo je. eh, da sam prije znao.
nabavio thc. ta crna majoneza je đavolji miteser, majke mi. drven sam 2 dana i 3 noći, al 3. dan je ok.

Evo nažalost ,da se i ja priključim ovom forumu.
Moja supruga je zvanično 07.11.2016.dobila dijagnozu ALS.Trenutno ima 52 godine.Simptomi bolesti su počeli da se pojavljuju tačno pre godinu dana ,u 11.om mesecu 2015.Ležala je na klinici za Neurologiju kod dr.Stević,koja joj je postavila ovu konačnu dijagnozu.Trenutno zdravstveno stanje joj nije alarmantno ali kako čitam ovde na forumu to je neizbežno.Hoda teže,po kući može sama uz eventualno traženje oslonca.Van stana ne može bez pomoći druge osobe.Za sada može da hoda tako par stotina metara.Sama ne može da hoda ,niti da stoji.Vrlo slabi mišići nogu,malo bolje ruke,iskrivljeni prsti bez velike snage u njima.Sa gutanjem i disanjem za sada nema nikakvih problema iako je stari pušač sa tvrdoglavim stavom da neće da prestane.Po preporuci dr.Stević,počela da pije Whey proteine a vežbe radi od prvog dana početka simptoma bolesti.Dosta sam čitao ovde o bolesti ali nisam baš sve prelistao.Upisana na listu čekanja za lek Rilutril.Dobrodošao je svaki savet.Pozdrav svima.

Ovako je bilo 20.11.2016 kada sam poslednji put pisao.Do danas nije bilo velikih promena ali bolest sporo napreduje (srećom).Redovne kontrole pluća su dobre jer nema velikih promena u disanju.Najveće promene su u hodu koji je sve teži tako da sad vrlo teško ide i sa trokrakim štapom.Padala je sa štapom više puta u kući iz čista mira jer izgubi ravnotežu.Dobila je hodalicu koju podižemo za dva dana pa ćemo videti.Gutanje je sumljivo jer ponekad se zagrcne dok pije vodu.Sve pragove na vratima u kući sam povadio i izravnjao patos jer se saplitala na njih.Još nije dobila Rilutril,zašto neznam.Stalno pričaju biće,biće i nikako.Mutne radnje.Od lekova ne pije ništa osim lekove za štitnu žlezdu.Pije redovno vitamine B grupe.Od pre 10 dana pije neki antioksidans Coenzyme Q10max od koga su joj se drastično smanjili grčevi u nogama koje je imala ali ima ponekad jače treperenje mića.Ima malo povećane psihičke probleme u vidu straha od same bolesti koje joj smetaju kod spavanja.Možda neko zna neki prirodni preparat.Eto toliko za sada.Pozdrav svima i srećno u daljem lečenju.

Pozdrav svima. Zelim samo ako neko zeli da mi pomogne oko necega...Danima imam trzanje misica dok mirujem i neki osecaj kao da se tresu pomalo, i to najvise u nogama, mada moze i u rukama, plecka...I pre mislim da sam to osetio al mozda se desi jednom i to je to, sad mi je konstantno, i mozda osecam da mi palac malo trne, i da evo sad npr teze pisem na fon... Mozda je i od naprezanja to. I cesto mi se sad nesi da se trznem rukom il nogom u stranu samo od sebe...A ne znam koji bi mogao da bude razlog, mozda mozete pomoci. Hvala unapred.

Poz...Ne znam dal mi je poslata prethodna poruka. Imam 22 godine i zadnjih dana osetim trzanje misica i kao da konstantno trepere lagano, i struji nesto...uglavnom u nogama, mada moze i u ledjima, plecki...I pre mislim da mi se desavalo da mi se trzne misic al to je bilo retko, sada mi je konstantno dok mirujem...I mozda osecam da mi palac vise trne, i evo sad dok pisem... I desava mi se da mi se trzne lagano ruka il noga u stranu sama od sebe...Pa me zanima vase misljenje.

Evo nažalost ,da se i ja priključim ovom forumu.
Moja supruga je zvanično 07.11.2016.dobila dijagnozu ALS.Trenutno ima 52 godine.Simptomi bolesti su počeli da se pojavljuju tačno pre godinu dana ,u 11.om mesecu 2015.Ležala je na klinici za Neurologiju kod dr.Stević,koja joj je postavila ovu konačnu dijagnozu.Trenutno zdravstveno stanje joj nije alarmantno ali kako čitam ovde na forumu to je neizbežno.Hoda teže,po kući može sama uz eventualno traženje oslonca.Van stana ne može bez pomoći druge osobe.Za sada može da hoda tako par stotina metara.Sama ne može da hoda ,niti da stoji.Vrlo slabi mišići nogu,malo bolje ruke,iskrivljeni prsti bez velike snage u njima.Sa gutanjem i disanjem za sada nema nikakvih problema iako je stari pušač sa tvrdoglavim stavom da neće da prestane.Po preporuci dr.Stević,počela da pije Whey proteine a vežbe radi od prvog dana početka simptoma bolesti.Dosta sam čitao ovde o bolesti ali nisam baš sve prelistao.Upisana na listu čekanja za lek Rilutril.Dobrodošao je svaki savet.Pozdrav svima.

Ovako je bilo 20.11.2016 kada sam poslednji put pisao.Do danas nije bilo velikih promena ali bolest sporo napreduje (srećom).Redovne kontrole pluća su dobre jer nema velikih promena u disanju.Najveće promene su u hodu koji je sve teži tako da sad vrlo teško ide i sa trokrakim štapom.Padala je sa štapom više puta u kući iz čista mira jer izgubi ravnotežu.Dobila je hodalicu koju podižemo za dva dana pa ćemo videti.Gutanje je sumljivo jer ponekad se zagrcne dok pije vodu.Sve pragove na vratima u kući sam povadio i izravnjao patos jer se saplitala na njih.Još nije dobila Rilutril,zašto neznam.Stalno pričaju biće,biće i nikako.Mutne radnje.Od lekova ne pije ništa osim lekove za štitnu žlezdu.Pije redovno vitamine B grupe.Od pre 10 dana pije neki antioksidans Coenzyme Q10max od koga su joj se drastično smanjili grčevi u nogama koje je imala ali ima ponekad jače treperenje mića.Ima malo povećane psihičke probleme u vidu straha od same bolesti koje joj smetaju kod spavanja.Možda neko zna neki prirodni preparat.Eto toliko za sada.Pozdrav svima i srećno u daljem lečenju.

Whey proteini su dobrri ali po mom misljenju bolje je kod ALS-a koristiti "gajner" to je mesavina ugljeni hidrata,proteina,vitamina ............. itd, koji u porciji sadrzi 960kcl,50 gr protena............... itd. Ja koristim ovaj gajner http://www.lama.rs/sport/nutrabolics-mass-fusion-7-26kg.html Kuenzim CoQ10 se koriisti kod ALS i moja ddnevnna doza je 400mg. Takodjje koristim antisresne kapsule prirodnog porekla https://www.swansonvitamins.com/swanson-superior-herbs-ashwagandha-extract-450-mg-60-caps ............. !

Back