ALS - oštećenje motornog neurona

U labaratoriskim istraživanjima Spirulina je dala odlične rezultate i kod miševa znatno usporila progresiju ALS-a ! Spirulina se može kupiti kod nas, a cena ....... mislim da je povoljna ! Treba da znate,ako se odlučite za Spirulinu,da je ovo dodatna a ne uzročna terapija !!!

Šta je Spirulina ?

Spirulina je plavozelena alga u obliku spirale. To je jedan od najstarijih oblika fotosintetskih životnih formi koji stvaraju kiseonik i koji su omogućile evoluciju viših oblika života u prirodi. Spirulina je besmrtan organizam koji se obnavlja već 3 milijardi godina i sadrži mudrost i iskustvo prirode upisane u svom DNK.

Više o Spirulini http://spirulina.rs/#

ukoliko sam ja dobro shvatio potrebno je:
1. hrana - izbaciti otrove preci na povrce i voce koliko je moguce
2. voda - piti dosta vode i cedjenih sokova
3. vezbanje
4. setnja na svez vazduh
5. masaze
6. ciscenje creva - npr 5 dana ujutro 1l vode 2 limuna i kasika nerafinisane morske soli
7. vitamini - E, Mg, Q10, B (po mogucstvu iz voca i povrca), C...
8. spirulina
9. lavlja gljiva
10. tinkture dr. sulca npr za nerve i imunitet.

Ishrana je vrlo bitna za ALS bolesnike,umaramo se a da toga nismo ni svesni koliko enrergije trošimo, čak i kad sedimo. Krajem prošle godine u USA je sprovedeno istraživanje visoko kaloriskom ishranom obolelih od ALS-a. Istraživanje je nažalost sprovedeno na samo 20 obolelih , to je mali uzorak, svima je ugrađen PEG. Tretman je trajao četri meseca. Smatra se da gojazne osobe duže žive a to je pokazano i ovim istraživanjem.Jedan od mogućih problema kod obolelih je zatvor,stoga se preporučuje unos dovoljne količine tečnosti. Znam nekoliko slučajeva gde ni laksaviti ne pomažu!

Vežbe i šetnja su veoma bitni iz više razloga,aktivnost usporava progresiju!!!

Lavlju gljivu i tinture Dr.Šulca nisam probao.

Prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i penzisko invalidskog osiguranja osoba koje žive sa hroničnom neurološkom bolešću

U okviru društvene brige o osobama koje žive sa hroničnim oboljenjima i
njihovim porodicama značajno mesto zauzimaju oblasti zdravstvene, socijalne
zaštite i penzijsko invalidskog osiguranja.
U tom smislu ćemo vas uputiti na odredjena prava koja vam mogu pomoći u
rešavanju problema u kreiranju svakodnevnog života.
U okviru zdravstvene zaštite prava koja mogu biti od velike koristi za vas,
izmedju ostalih su:

 Korišćenje lekova i medicinskaih sredstva sa Liste lekova RFZO;
 Produžena medicinska rehabilitacija (na predlog lekara uz ostalu
dokumentaciju se predaje na komisiju RFZO);
 Prevoz sanitetskim vozilom,
 Medicinsko tehnička pomagala (hodalice, invalidska kolica, sanitarne
sprave…na predlog lekara neurologa ili fizijatra, lekarska komisija RFZO).

Pravo na kućno lečenje se može ostvariti preko nadležnog Doma zdravlja i to za
osobe koje nisu samostalno pokretne, kojima je neophodna tudja nega i koje
boluju od teških neuroloških oboljenja.

Preko Gerontološkog zavoda pravo na kućnu negu i lečenje mogu da ostvare
osobe koje imaju preko 65 godina i medicinske indikacije za ovaj tip
zdravstvene zaštite (žive sami, otežano pokretni…)

U okviru penzijsko invalidskog osiguranja postoji nekoliko prava koja, izmedju
ostalih, možete ostvariti kao osoba koja živi sa hroničnom bolešću. To su pravo
na invalidsku penziju, pravo na porodičnu penziju, pravo na novčanu naknadu
za telesno oštećenje i pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica.
Postupke za ostvarivanje prava pokrećete lično u nadležnoj filijali Fonda gde
živite, prilažete dokumentaciju koja obavezno mora da sadrži kompletne
lekarske nalaze sa predlogom za odredjeno pravo . O predlogu odlučuje lekarska
komisija i dostavlja rešenja sa mogućnošću žalbe.

Sistem socijalne zaštite ima dva osnovna oblika pružanja pomoći i to kroz
materijalna davanja (novčana ili u naturi) i pružanje socijalnih usluga (porodično
pravna zaštita i psihološka pomoć i podrška).

Izmedju ostalih vidova pomoći, osobe sa hroničnim oboljenjima po osnovu
bolesti mogu ostvariti pravo na socijalnu novčanu pomoć, dodatak za pomoć i
negu drugog lica, pomoć za osposobljavanje za rad, povlastice za prevoz, pravo
na jednokratnu pomoć, pravo za povremenu jednokratnu pomoć, besplatan
obrok, dnevni boravak u dnevnim centrima za odrasla i starija lica, smeštaj u
ustanovu socijalne zaštite, oprema korisnika za smeštaj, pomoć u kući, postupak
postavljanja privremenog staratelja. Za ostvarivanje svakog od ovih prava treba
se obratiti nadležnom Centru za socijalni rad opštine na kojoj živite.

Uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica

Pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice ima lice za koje je, na osnovu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju, utvrđeno da ima telesno oštećenje od 100 % po jednom osnovu ili da ima organski trajni poremećaj neurološkog i psihičkog tipa i lice koje ima više oštećenja, s tim da nivo oštećenja iznosi po 70% i više procenata po najmanje dva osnova.

Lice iz člana 92. stav 3. ovog zakona i lice koje je po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju ostvarilo pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica i ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana može ostvariti pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica u visini razlike između iznosa uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica utvrđenog u skladu sa ovim zakonom i iznosa novčane naknade za pomoć i negu drugog lica ostvarene po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Mesečni iznos uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica iznosi 20.500 dinara.

Iznos uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

Nominalni iznos uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, zaokružen u dinarima, utvrđuje ministar nadležan za poslove socijalne zaštite.

Jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu, a koji najmanje 15 godina neposredno neguje svoje dete koje je ostvarilo pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica u smislu st. 1. i 2. ovog člana, ima pravo na posebnu novčanu naknadu u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini najniže penzije u osiguranju zaposlenih, kad navrši opšti starosni uslov za ostvarivanje penzije prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, ako nije ostvario pravo na penziju.

Ako roditelj iz stava 6. ovog člana ostvari pravo na penziju nakon sticanja prava na posebnu novčanu naknadu iz stava 6. ovog člana, ima pravo izbora između penzije ili posebne novčane naknade.

Posebna novčana naknada iz stava 6. ovog člana usklađuje se na način propisan za usklađivanje najniže penzije u osiguranju zaposlenih.

Na postupak za ostvarivanje prava iz stava 6. ovog člana shodno se primenjuju odredbe ovog zakona o postupku za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć, prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i prava na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Na papiru sve to lepo izgleda ali u praksi je potpuno drugacije. Dug i trnovit je put i potrebno je mnogo volje i strpljenja za ostvarivanje nekog prava. Moje iskustvo sa odobrenjem banjskog lecenja je lose, to jest samo 10 dana na teret Fonda i to je bilo pre vise od 10 godina, kada mi je dijagnostifikovana bolest.
Prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i penzisko invalidskog osiguranja osoba koje žive sa hroničnom neurološkom bolešću

U okviru društvene brige o osobama koje žive sa hroničnim oboljenjima i
njihovim porodicama značajno mesto zauzimaju oblasti zdravstvene, socijalne
zaštite i penzijsko invalidskog osiguranja.
U tom smislu ćemo vas uputiti na odredjena prava koja vam mogu pomoći u
rešavanju problema u kreiranju svakodnevnog života.
U okviru zdravstvene zaštite prava koja mogu biti od velike koristi za vas,
izmedju ostalih su:

 Korišćenje lekova i medicinskaih sredstva sa Liste lekova RFZO;
 Produžena medicinska rehabilitacija (na predlog lekara uz ostalu
dokumentaciju se predaje na komisiju RFZO);
 Prevoz sanitetskim vozilom,
 Medicinsko tehnička pomagala (hodalice, invalidska kolica, sanitarne
sprave…na predlog lekara neurologa ili fizijatra, lekarska komisija RFZO).

Pravo na kućno lečenje se može ostvariti preko nadležnog Doma zdravlja i to za
osobe koje nisu samostalno pokretne, kojima je neophodna tudja nega i koje
boluju od teških neuroloških oboljenja.

Preko Gerontološkog zavoda pravo na kućnu negu i lečenje mogu da ostvare
osobe koje imaju preko 65 godina i medicinske indikacije za ovaj tip
zdravstvene zaštite (žive sami, otežano pokretni…)

U okviru penzijsko invalidskog osiguranja postoji nekoliko prava koja, izmedju
ostalih, možete ostvariti kao osoba koja živi sa hroničnom bolešću. To su pravo
na invalidsku penziju, pravo na porodičnu penziju, pravo na novčanu naknadu
za telesno oštećenje i pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica.
Postupke za ostvarivanje prava pokrećete lično u nadležnoj filijali Fonda gde
živite, prilažete dokumentaciju koja obavezno mora da sadrži kompletne
lekarske nalaze sa predlogom za odredjeno pravo . O predlogu odlučuje lekarska
komisija i dostavlja rešenja sa mogućnošću žalbe.

Sistem socijalne zaštite ima dva osnovna oblika pružanja pomoći i to kroz
materijalna davanja (novčana ili u naturi) i pružanje socijalnih usluga (porodično
pravna zaštita i psihološka pomoć i podrška).

Izmedju ostalih vidova pomoći, osobe sa hroničnim oboljenjima po osnovu
bolesti mogu ostvariti pravo na socijalnu novčanu pomoć, dodatak za pomoć i
negu drugog lica, pomoć za osposobljavanje za rad, povlastice za prevoz, pravo
na jednokratnu pomoć, pravo za povremenu jednokratnu pomoć, besplatan
obrok, dnevni boravak u dnevnim centrima za odrasla i starija lica, smeštaj u
ustanovu socijalne zaštite, oprema korisnika za smeštaj, pomoć u kući, postupak
postavljanja privremenog staratelja. Za ostvarivanje svakog od ovih prava treba
se obratiti nadležnom Centru za socijalni rad opštine na kojoj živite.

evidentno je da trebaju da se piju mnogi vitamini kao sto su ( a,b,c,d,e,Mg,zink,Q10) pa me interesuje kako drugi piju da li postoji neko pravilo jer je nelogicno da se sve pije svakodnevno. procitao sam da je dovoljno 2 antioksidanta kao i da ne ide zajedno E i Mg ili da se C pije 2 sata posle dorucka ili 2h posle rucka.... ja sam mislio 1 mesec Q10+c+Mg+zink pa drugi mesec a+b+c+e. da li neko drugi ima bolji predlog. naleteo sam na sajt odredjenog Steven Shackel http://goulburn.net.au/~shackel/ koji tvrdi da mu je ALS dijagnostifikovan 94` i da je sad u REMISIJI, e sad da li je to istina ima brdo materijal o vitaminima , mineralima i mnogo drugih stvari pa ko ima vremena nek procita. navodno ekstrakt semena grozdja i borove kore menja sve ove vitamina pa ako je neko cuo za taj ekstrakt nek javi.

Da, to je tacno, kad je banjsko lecenje u pitanju pravilnikom je predvidjeno sledece :

1.3. Morbus neuroni motorii G 12.2

Medicinska dokumentacija: otpusna lista uz mišljenje 1 specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije

Dužina trajanja rehabilitacije: 21 dan

Produženje rehabilitacije: još do 21 dan

ALS je hronicno obolenje i prosto je nemoguce lezati u bolnici svake godine , bio sa u bolnici jedan dan, zbog NIV aparata, trazio sam od doktorke da mi na otpusnoj listi napise predlog za banju, rekla mi je da predlog daje samo neurolog !!!!!!!!! ???

evidentno je da trebaju da se piju mnogi vitamini kao sto su ( a,b,c,d,e,Mg,zink,Q10) pa me interesuje kako drugi piju da li postoji neko pravilo jer je nelogicno da se sve pije svakodnevno. procitao sam da je dovoljno 2 antioksidanta kao i da ne ide zajedno E i Mg ili da se C pije 2 sata posle dorucka ili 2h posle rucka.... ja sam mislio 1 mesec Q10+c+Mg+zink pa drugi mesec a+b+c+e. da li neko drugi ima bolji predlog. naleteo sam na sajt odredjenog Steven Shackel http://goulburn.net.au/~shackel/ koji tvrdi da mu je ALS dijagnostifikovan 94` i da je sad u REMISIJI, e sad da li je to istina ima brdo materijal o vitaminima , mineralima i mnogo drugih stvari pa ko ima vremena nek procita. navodno ekstrakt semena grozdja i borove kore menja sve ove vitamina pa ako je neko cuo za taj ekstrakt nek javi.

Ja sa pre dve godine naleteo na predlog Life Extension i o tom predlogu konsultovao nekoliko neurologa, svi su slozili da je to dobar predlog..

http://www.lef.org/protocols/neurological/als_les.htm#AnchorSug

Vitamin E je posebno ispitivan i dokazano je dobar za obolele od ALS-a, kod nekih suplemenata kao sto je Co Q10 treba praviti pauzu isto vazi i za Ginko Biloba, a za vitamne nisa cuo da ih neko pauzira! Extrat semena grozdja koristim i ima ga kod nas www.vitaminshop.rs/index.php/proizvodi/grape-seed-anti-60mg-90-vcaps-detail borova kora se alo teze nalazi al ga ima , tu je i extrat zelenog caja http://www.vitaminshop.rs/index.php/proizvodi/green-tea-extract-400mg-60-100-caps-detail jako dobar antioksidant !

Poslednja izmena:
evidentno je da trebaju da se piju mnogi vitamini kao sto su ( a,b,c,d,e,Mg,zink,Q10) pa me interesuje kako drugi piju da li postoji neko pravilo jer je nelogicno da se sve pije svakodnevno. procitao sam da je dovoljno 2 antioksidanta kao i da ne ide zajedno E i Mg ili da se C pije 2 sata posle dorucka ili 2h posle rucka.... ja sam mislio 1 mesec Q10+c+Mg+zink pa drugi mesec a+b+c+e. da li neko drugi ima bolji predlog. naleteo sam na sajt odredjenog Steven Shackel
http://goulburn.net.au/~shackel/ koji tvrdi da mu je ALS dijagnostifikovan 94` i da je sad u REMISIJI, e sad da li je to istina ima brdo materijal o vitaminima , mineralima i mnogo drugih stvari pa ko ima vremena nek procita. navodno ekstrakt semena grozdja i borove kore menja sve ove vitamina pa ako je neko cuo za taj ekstrakt nek javi.

Ja pijem ujutro C,E,B i Q10 odmah posle dorucka a uvece C,Mg i D, uvek posle obroka.

Da ste pitali neurologa, mozda bi Vas uputio fizijatru? Kako ste zadovoljni sa NIV aparatom?

Trazio sam od mog neurologa da me primi bar na dan u bolnicu da bih otisao u banju na rehabilitaciju,obecanje stoji vec 6. meseci ali nista od priijema u bolnicu!

Kada sam bio kod neurologa koji ima 20-godisnje iskustvo rada sa obolelim od ALS-a u Melburnu, tad mi je rekao da pijem 800mg vitamina E , pitao sam kad da pijem i po koliko mg , rekao mi je pi kad hoces samo popi 800mg dnevno! Mislim da je vaznije koliku kolicinu vitamina unosimo u telo nego kad to cinimo! Ja to podelim u tri ture posle jela, posto koristim 20tak suplemenata!
Vitamin B 2000mg, E 800mg, D 2000UI,Co Q10 200mg,Mg 400mg,kalcijum 500mg+magnezijum 250mg ........ itd!

NIV aparat je prava i dobra alatka za ALS,zadovoljan sam!

Poslednja izmena:
Trazio sam od mog neurologa da me primi bar na dan u bolnicu da bih otisao u banju na rehabilitaciju,obecanje stoji vec 6. meseci ali nista od priijema u bolnicu!

Kada sam bio kod neurologa koji ima 20-godisnje iskustvo rada sa obolelim od ALS-a u Melburnu, tad mi je rekao da pijem 800mg vitamina E , pitao sam kad da pijem i po koliko mg , rekao mi je pi kad hoces samo popi 800mg dnevno! Mislim da je vaznije koliku kolicinu vitamina unosimo u telo nego kad to cinimo! Ja to podelim u tri ture posle jela, posto koristim 20tak suplemenata!
Vitamin B 2000mg, E 800mg, D 2000UI,Co Q10 200mg,Mg 400mg,kalcijum 500mg+magnezijum 250mg ........ itd!

NIV aparat je prava i dobra alatka za ALS,zadovoljan sam!

au pa gde ste nasli tog neurologa. to su velike doze koliko ja shvatam ispadne da pijete po par tableta od svakog vitamina a njih ima podosta.
sta se desava ako se ubace ovi esktrakti, oni su ipak puni tih istih vitamina? onda se doze dupliraju.
razmisljao sam i ja u pravcu kreatina i amino kiselina ali iz iskustva znam da ljudi (zdravi) koji su to pili a nisu vezbali (teretana) bivali su naduvani kao bolesnik pun vode.
ne znam kako je kod drugih ali moj otac od kada su mu krenuli simptomi pre 2 god. konstantno je prehladjen.

haha tako sam i ja reagovao kad sam saznao sta ameri koriste i koliko od suplemenata. Tada sam saznao da koriste u proseku 30-tak tableta dnevno,rekao sam tada "Boze koji su ovo ludaci" uskoro sam postao clan tog kluba !!! :) Doze nisu velike mada se meni tad cinilo isto da su velike,raspitivao sam se kod neurologa evo jednog odgovora na moju konstataciju da su doze velike gde sam naveo primer Co Q10 100-400 mg dnevno !

Koenzim Q10 je u vise navrata ispitivan u lijecenju razlicitih neurodegenerativnih bolesti pa i u lijecenju ALS. Rezultati tih istrazivanja nisu pokazali da je lijek ucinkovit.

Medjutim (uvijek ima neko medjutim!), svojim nacinom djelovanja u laboratorijskim pokusima ovaj koenzim djeluje tako da produzava zivot stanica, smanjuje njihova ostecenja nastala starenjem. S obzirom da bi se moglo reci da je ALS bolest ubrzanog starenja motornih neurona ima logike lijek uzimati. Doza koju ste naveli je u redu, to je terapijska doza i znacajno je veca od doze koja se inace prodaje u trgovinama zdrave hrane i sl.

Dakle, nema sigurnih dokaza da lijek djeluje ali lijek nije stetan a moze pomoci i mislim da vrijedi pokusati.

Doc.dr.sc. Ervina B.

Slazem se da vredi pokesati ali ne treba ocekivati previse !!!

Istrazivaci iz San Francisco’s Cytokinetics Inc. zavrsili su drugu fazu ispitivanja sa eksperimentalnim lekom CK -2017357 (tirasemtiv),lek moze povecati snagu pojedinih misica, ukljucujuci tu i misice za disanje ! Tirasemtiv je aktivator troponina i znacjan je za poboljsanje snage u misicima ruku i nogu. Tirasemtiv bi koliko znam trebao biti registrovan u martu potom bi se vrlo brzo trebao pojaviti u Srbiji!

Moram da napomene vaznu cinjenicu da je Tirasemtiv dodatna a ne uzrocna terapija !!!

Istrazivaci iz San Francisco’s Cytokinetics Inc. zavrsili su drugu fazu ispitivanja sa eksperimentalnim lekom CK -2017357 (tirasemtiv),lek moze povecati snagu pojedinih misica, ukljucujuci tu i misice za disanje ! Tirasemtiv je aktivator troponina i znacjan je za poboljsanje snage u misicima ruku i nogu. Tirasemtiv bi koliko znam trebao biti registrovan u martu potom bi se vrlo brzo trebao pojaviti u Srbiji!

Moram da napomene vaznu cinjenicu da je Tirasemtiv dodatna a ne uzrocna terapija !!!

ukoliko sam razumeo taj lek pojacava signale koji dolaze do tih misica. e sad da li to moze pomoci mom ocu kod leve ruke koju nemoze da koristi i misici su atrofirali ponovo pocne da stice te misice i da je vrati u upotrebu.
gde je najpovoljnije kupovati vitamine u velikim kolicinama?

ukoliko sam razumeo taj lek pojacava signale koji dolaze do tih misica. e sad da li to moze pomoci mom ocu kod leve ruke koju nemoze da koristi i misici su atrofirali ponovo pocne da stice te misice i da je vrati u upotrebu.
gde je najpovoljnije kupovati vitamine u velikim kolicinama?

Dobro si razumeo , nisam siguran da lek moze oziveti misic koji je atrofirao !

Vitamine,minerale i proteine kupujem www.lama.rs i dobijam 20% popusta kao dobar kupac ako nesto nema kod njih kupujem kod www.vitaminshop.rs oni mi nedaju popust!!! Na trzistu su se pojavili Engleski vitamini "MyVitamin" sa dosta povoljnim cenama !

Limun i med jačaju imunitet

Ukoliko želite da ojačate imunitet, pripremite smesu od 4 limuna, 300g orha, 150g suvog grožđa i 200g sveže šargarepe. Sve sameljite i dodajte kilogram meda da masa postane dovoljno kompaktna kako biste je lakše uzimali poput sirupa. Jedite dnevno tri puta po jednu kašiku pre jela. Deca ovaj lek uzimaju na isti način, ali kafenu kašičicu.

Dobro si razumeo , nisam siguran da lek moze oziveti misic koji je atrofirao !

Vitamine,minerale i proteine kupujem www.lama.rs i dobijam 20% popusta kao dobar kupac ako nesto nema kod njih kupujem kod www.vitaminshop.rs oni mi nedaju popust!!! Na trzistu su se pojavili Engleski vitamini "MyVitamin" sa dosta povoljnim cenama !

Za imunitet su izuzetno vazne semenke (lan, suncokret, susam, golica) i orasasti plodovi (badem,orah), jer sadrze visok procenat belancevina, vitamina, minerala, enzima, masti, ugljenih hidrata itd. Npr. laneno seme sarzi lignin i nezasicene masne kiseline, suncokret vit. E,B1,B12,A, susam E, kalcijum, magnezijum, golica kalcijum, gvozdje, cink itd. Pozeljno ih je cesto koristiti i najbolje sveze samlevene.

SJAJNE VESTI! Aco Petrović na putu izlečenja: Sve mogu sam, aparat minimalno koristim!

Srpski košarkaški stručnjak okrenuo se alternativnoj medicini kaja mu pomaže u izlečenju* "Rano je još da govorimo, ali činjenica je da je bolest stagnirala - rekao je za Telegraf bivši trener Zvezde ............ http://www.telegraf.rs/sport/997401...ecenja-sve-mogu-sam-aparat-minimalno-koristim

drago mi je zbog njega al sto nije rekao sta je koristio kako je dosao do tog stanja cemu misterija. mnogo je brzo dosao do stanja da mu treba aparat za disanje.

neznam kako drugi oboleli od als-a ali mom ocu je imunitet ravan 0. bio je na rehabilitaciji 3 nedelje i odma 3 dan je pokupio neki virus i sve 3 nedelje je proveo lezeci malaksao na ivici upale pluca, rehabilitacija nista pomogla nije. definitivno se treba paziti bilo kakvog gripa,prehlade cini mi se kao da ubrzava als. nabavio sam tinkturu lavlje gljive pa da isprobamo jos i to pored vitamina.

Back